napój o większej sile rażenia ;) Składniki: (na 6 szklanek) 1 litr soku jabłkowego 3 pomarańcze 1 gwiazdka anyżu 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 4 goździki 2 kawałki kory cynamonowej 2 plasterki imbiru 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Do soku jabłkowego dodać wszystkie przyprawy oraz skórkę obraną z połówki jednej pomarańczy. Gotować na bardzo małym ogniu, pod częściowym przykryciem
zadanie-gotowanieSkładniki: • 3 kg gruszek, najlepsze klapsy • 250 ml octu • 4 litry wody Syrop • 1 butelka 500 ml octu 10% • niecałe 2 butelki wody • 4,5 szklanki cukru • kilka goździków • kora cynamonu Wykonanie: • Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wyciąć środek. • Wrzucić do wody z octem, aby nie ściemniały. • Składniki na syrop zagotować
To co kochamwymagają pasteryzowania, jest ich dodatkowym atutem. Składniki: • 1 kg śliwek węgierek Zalewa: • 1 szklankia octu 10% • 3 szklanki wody • 250 g cukru • kilka goździków • kawałek kory cynamonu Wykonanie: • Umyte śliwki ponakłuwać grubą igłą lub wykałaczką. • Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać śliwki i pozostawić na noc. • Drugiego dnia odlać zalewę, zagotować i ponownie zalać śliwki
To co kochamstraszna, jak ją malują! Składniki: • 1 opakowanie wiśni mrożonych • 300 g dyni surowej • 3 łyżki cukru • cukier waniliowy • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej • sól do smaku • kawałek kory cynamonu • 5 goździków Wykonanie: • Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać 1 litrem wody, dodać cukier i cukier waniliowy, goździki i cynamon. • Gotować 20 minut, aż dynia
To co kochamPrzepis na tę nalewkę wykorzystałam z książki „Złota Księga Nalewek”. Składniki: • 2 kg truskawek • 1 litr wódki • 300 g cukru • 2 łyżki miodu płynnego • kawałek kory cynamonu 5-7 cm • 5 goździków • 4 ziarenka pieprzu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Wykonanie: • Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół i zalać wódką w dużym słoju
To co kochamnalewkę gruszkową. Zamiast 2 lat będzie więc tylko 7 miesięcy do degustacji. Składniki: • 1 kg gruszek • 300 g cukru • 1/2 szklanki wody • 7 goździków • 1 laska wanilii • kawałek kory cynamonu • 1 litr spirytusu Wykonanie: • Zagotować wodę z cukrem, pogotować 2-3 minuty. • Umyte gruszki pokroić w kostkę razem z gniazdem nasiennym, ogonki odrzucić. • Gruszki wrzucić
To co kochamtylko szybko rozgrzewa, ale również rewelacyjnie smakuje i... kusi cudownym aromatem. Koniecznie spróbujcie! 2 łyżeczki ulubionej herbaty (lub wg własnych preferencji) 200 ml wody 1 plaster pomarańczy kawałek kory cynamonu 2-3 goździki syrop waniliowy (wg smaku; u mnie Wanilia meksykańska - Victoria Cymes ) Dodatkowo (opcjonalnie): 1/2 plasterka pomarańczy 3 goździki Herbatę z cynamonem, plastrem pomarańczy i goździkami należy zalać
Di gotujesmarowidło do kanapek. Mus jabłkowy z cynamonem. Wieczorem wrzuciłam do Crock-Pot’a obrane, pokrojone jabłka, przykryłam i zostawiłam w trybie “low” na 10 godzin. Rano zdjęłam pokrywkę, dodałam korę cynamonu i opakowanie cukru cynamonowego, wymieszałam, przestawiłam wolnowar w tryb “high” i dusiłam mus bez przykrycia przez kolejne 4 godziny aby cały sok odparował. Mus się nie przypalił, przygotowany był
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJesienna pogoda powoduje, że częściej potrzebujemy słodkich "umilaczy". Kojąco dla zmysłów działa słodkawo-korzenny zapach cynamonu. Przyprawa ta, pozyskiwana z kory drzew, które pierwotnie występowały tylko we wschodniej i południowo-wschodniej Azji, od wieków stanowi jedną z podstaw medycyny naturalnej. W ajurwedzie, starożytnym systemie medycyny indyjskiej, cynamon używany był głównie w celu pobudzenia krążenia i zwiększenia przyswajalności innych substancji. Dziś
Smakowity Blog Kulinarnybrzoskwiniami, to pyszne połączenie, które jeszcze lepszego smaku nabiera podane ze schłodzonym, owocowym winem Monte Santi – ma piękny, intensywny kolor, owocowy zapach i wspaniały, … Czytaj dalej Kora
czarrna od kuchniłyżka kolorowego pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach 6-7 suszonych grzybów shitake albo garść grzybów mun wymieszanych 1:1 z podgrzybkami 1 mała laska kory cynamonu 1 łyżeczka płatków chili 2,200l wody SKŁADNIKI DO PODANIA po 1 jajku na osobę prażony jasny sezam drobno skrojony gruby szczypior świeże zielone chili (delikatniejsze) ugotowany makaron udon
Karo in the Kitchendepcze okazują się pyszną sałatką. Gospodarze mają ogromną wiedzę na temat roślin, ziół i wiele pomysłów co z nimi zrobić. Prowadzą warsztaty na temat rozróżniania drzew na podstawie korony, kory, liści. Malinka (średnia córka) z pasją opowie o zwierzętach, a jest ich całkiem spora gromadka. Przytuli kurę, opowie o królikach, wyprowadzi kozy na łąkę, pokaże konie. Najmłodsza córka Kalinka umili
królestwo garówktóre są ciekawe nowych smaków. Składniki: 600 – 700 g boczku ładnie poprzerastanego chudym mięsem 7 cm korzenia świeżego imbiru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżki oleju 1 cebulka dymka (może być zwykła, tylko wtedy odrobinę mniej cukru dodać) 1/3 szklanki sake (może być wytrawne białe wino
Kuchcik gotujekażdego coś dobrego. Ważną częścią książki jest słowniczek pojęć zamieszczony na końcu. Moim zdaniem rzecz bardzo potrzebna, bo o ile każdy wie co to jest liść czy kora i gdzie tego szukać, to już nie każdy z nas musi znać różnice pomiędzy ekstraktem a intraktem lub wiedzieć co to jest kataplazm. Warto rzucić okiem w tę część książki, aby zaznajomić
Mr. Tasteprzez sitko, a starty imbir bardzo dokładnie odciskamy z soku. 4. Doprawiamy syrop imbirowy sokiem z cytryny i miodem. 5. Przelewamy syrop imbirowy do szczelnie zamykanego słoika, możemy dodać korę cynamonu i kilka goździków. Syrop imbirowy przechowujemy w lodówce przez około 2 tygodnie. Dodajemy po dwie łyżki do herbaty lub pijemy sam rozcieńczony przegotowaną, ciepłą wodą. Zdrowia
W kuchni Katie