mój profil fb Cukiernia Pychotki Cukiernia Pychotki A może wypróbujesz jakieś inne ciasto z galaretką? Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną Chatka Baby Jagi Galaretki z serkami Kora orzechowa Ciasto meduza Sernik gotowany siostry Anastazji Kalejdoskop Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i malinami Wiśniowa pychotka Shrek Bananowiec bez pieczenia
Cukiernia Pychotkinalewki zawsze muszą być dojrzałe i zdrowe. Najlepsze takie eko, pozyskane z własnego ogrodu lub dziko rosnące w czystym miejscu. 3. Dodatki do nalewki Można próbować z różnymi dodatkami. Kora dębu nada głębi smaku, rodzynki słodyczy. Liście z drzew owocowych dają bardziej wytrawny smak, a pestki z owoców goryczki, więc jeśli chcemy podkręcić smak, to do wiśniówki dodajmy liści wiśni
dobra gospodyni dom wesołym czynijest czerwona, on żółty za sprawą kurkumy. Aromat soczewicy nadaje chorizo, co zbliża ją w kierunku kuchni włoskiej. Ryż zrobiony jest bardziej na wschodnią nutę. Świetnie robi mu dodatek kory cynamonowca, który delikatnie aromatyzuje całość. Danie można jeśc na ciepło i na zimno. Potrawa doskonale się mrozi. Przepis inspirowany cooking.nytimes.com Składniki: Krewetki 300 g Soczewica 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
Niedzielny kucharzczerwona papryka 1 cebula 5 ząbków czosnku 5 ziaren czarnego pieprzu 2 strąki kardamonu (tylko nasiona) 2 goździki 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 cm kora cynamonu 1 cm korzeń imbiru pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżki octu winnego 1 szklanka wody sól olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Mięso kroimy w dużą kostkę. W moździerzu
Kardamonovygaram-masala 80 ml sosu rybnego 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju 100 g pomidorków koktajlowych zielenina Przygotowanie: ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem kory cynamonu i kapsli kardamonu około 20 minut (wg wskazań na opakawaniu). Odcedzić kurkumę, imbir, czosnek, garam-masala i olej zmiksować na pastę. Przełożyć do rondla i podgrzewać przez 4 minuty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posypania Przygotowanie: Gruszki obierz pozostawiając ogonek, jeśli nie stoją pionowo zetnij nieco dół aby dały się ładnie postawić. Do sporego garnka wlej 1 l wody, dodaj szklankę cukru, korę cynamonu, anyż i sok z cytryny. Całość zagotuj i do zagotowanego syropu ostrożnie włóż gruszki. Gotuj 10-15 minut w zależności od twardości owoców. Po ugotowaniu delikatnie wyjmij owoce i osusz
nietylkopasta.plktóry do nas wpadł) z kompotem. Spróbowali. Miny słabe. "Kompot z jabłeeeek? Nieee." A gońcie się. Ps. Był pyszny. Składniki: 1 l wody 5 jabłek 4 goździki mała kora cynamonu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Jabłka myjemy, pozbywamy się z nich gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do wody. Dodajemy do niej goździki, cynamon i cukier
KardamonovySkładniki pó ł kurczaka 2 łodygi seler ćwiartka seler korzeń 4-6 marchewka 1 cebula upieczona w skórce 1 g łówka czosnku nie obranego 1-2 pietruszka korze ń 1 łyżeczka kurkumy 3-4 liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego woda kawałek por sól do smaku opcjonalnie Wykonanie Oczyścić i obrać warzywa .Cebulę w łupinie opalić nad gazem
mojej kuchnipowoli gotować 30-40 minut. Przecedzić i cieszyć się smakiem zdrowej herbatki. Można dodać syropu klonowego i łyżkę masła, lub śmietankę i wanilię. Wybór smaku -dodatków zależy od Ciebie Korze ń mniszka-mleczu ,ma właściwości odtruwające Polepsza prac ę wątroby, zwiększa wydzielanie żółci i soku żołądkowego, a także wpływa na nerki i działa moczopędnie W spomaga usuwanie z organizmu zalegaj
mojej kuchniŁopian Składniki : Przygotuj po 5 g rozdrobnionych suszonych ziół : kłącza rabarbaru korzenia łopianu liści szczawiu polnego kory wiązu 1/2 l alkoholu 70 % 1 l czerwonego wytrawnego wina gronowego Sposób wykonania : W szystkie zioła wsyp do czystego suchego słoja, zalej alkoholem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Słój możesz przykryć płótnem, aby ograniczyć dostęp światła
Przepisy i porady kulinarnejabłko (np. szara reneta), 3 łyżki octu spirytusowego 10%, sól morska (około 1/2 łyżki), świeżo zmielony czarny pieprz (około 1 łyżeczki), 3 łyżki cukru, opcjonalnie: 3 goździki, kawałek kory cynamonu, 250 ml zakwasu z buraków. Chyba każda gospodyni poszukuje przepisu idealnego na konkretne danie. Dla mnie ostatnio priorytetem było znalezienie przepisu na barszcz wigilijny - lekko słodkawego, odpowiednio doprawionego
Świat Domowej Kuchnisuszonych jabłek 250 g suszonych gruszek 200 g suszonych śliwek 6 wędzonych śliwek 1 wędzona gruszka 1 duże, kwaskowe jabłko (użyłam odmiany Szara reneta) 10 goździków kawałek kory cynamonu 3 gwiazdki anyżu 4 litry wody + 1,5 litra do ponownego zalania suszu Do podania: cytryna i pomarańcza Przygotowanie: Susz owocowy i przyprawy korzenne umieścić dużym garnku, dolać 4 litry wody
Codziennik Kuchennyprzestudzony sernik, zostawiamy na noc w lodówce. Warto poczekać! Jest przepyszny! CIEKAWOSTKA! Nie wiem czy wiecie, ale KSYLITOL to substancja słodząca naturalnego pochodzenia. Ten prawdziwy, oryginalny otrzymywany jest z kory drzew liściastych z Finlandii. Jest tak samo słodki jak cukier, ale zdecydowanie mniej kaloryczny – idealny dla osób będących na diecie oraz wegan i diabetyków. Idealny do wszystkich ciast poza
Ostra na Słodkomiało większą moc i intensywniejszy aromat, możemy dodać 50 ml czerwonego martini. Składniki 500 ml wytrawnego czerwonego wina 3 plasterki pomarańczy skórka z 1/2 cytryny dobrze umytej kawałek kory cynamonu 2 gwiazdki anyżu 3 goździki 2-3 łyżki … Czytaj dalej grzane wino
gotuj ze mnądokładnie szczoteczką , sparz wrzątkiem, obierz ze skórki ( bez białej błonki ), skórkę pokrój na mniejsze kawałki, z owoców wyciśnij sok, usuń pestki, jeśli są . Wanilię pokrój na mniejsze kawałki. Korę cynamonu połam na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do czystego dużego słoja, zalej wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Od czasu
Przepisy i porady kulinarne