pyszną aromatyczną herbatką. Składniki: 1 saszetka ulubionej herbaty miód do smaku sok malinowy 2-3 plasterki korzenia imbiru 2-3 plasterki pomarańczy 1 plasterek cytryny 1 gwiazdka anyżu kawałek kory cynamonu Sposób wykonania: 1. Herbatę zalać wrzątkiem, zaparzyć. 2. W międzyczasie pozostałe składniki włożyć do szklanki / kubka. Uzupełnić zaparzaną herbatą. Dosłodzić miodem do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa AniTłumaczenie jest trochę mroczne, bo grav oznacza grób, lax – łosoś, czyli, tak jakby pogrzebany łosoś No i ma to sens, ponieważ w średniowieczu rybacy solili łososie, zawijali w korę brzozy i zakopywali w piasku by lekko sfermentowała. My swoją też zakopiemy w soli i cukrze, przykryjemy buraczkami, dodamy małe co nie co i… schowamy do lodówki Składniki 500g
Tajemnice Smakuzachwyca zebranymi w długie, zwisające grona białymi kwiatami. Oprócz pięknych i pachnących kwiatostanów na uwagę zasługują również dekoracyjne liście. Robinia akacjowa należy do roślin trujących. Właściwości trujące wykazują liście, kora, nasiona…. ale nie kwiaty! Kwiaty są jadalne, mają słodki i miodowy smak. Można z nich przyrządzać syropy, nalewki, konfitury, dodawać do sałatek, ciast i deserów. Z uwagi na możliwość
Tajemnice SmakuPonoć 1 łyżka stołowa nalewki z czarnej porzeczki dwa razy dziennie to dawka lecznicza na przypadłości trawienne. Składniki I Etap 1 kg czarnych porzeczek 3 – 5 goździków kawałek kory cynamonu (ok. 2 cm) laska wanilii mała garść liści z czarnych porzeczek alkohol 70%* II Etap cukier ** III Etap miód wielokwiatowy – 1 łyżka na litr nalewki (1 łyżka
Tajemnice Smakumięso w środku nie będzie już tak „pięknie” czerwone. Tak więc zaczynamy… Składniki ok. 2kg mostka wołowego sól do peklowana liście laurowe ziele angielskie czosnek cebula kora cynamonu anyż goździki musztarda majeranek oregano gorczyca suszona cebula Marynowanie mięsa w solance Mięso wkładamy do letniej, przegotowanej wody. Powinno być całe zakryte przez wodę. Dodajemy sól do peklowania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!można dodać kilka śliwek suszonych, wtedy trzeba odjąć trochę rodzynek. Można także, zamiast skórki z pomarańczy dodać skórkę z cytryny lub dać pół na pół. Można także dodać kawałek kory cynamonu połamany na mniejsze kawałki oraz kilka plasterków świeżego korzenia imbiru. Wtedy aromat i smak trunku będzie trochę inny. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego
Przepisy i porady kulinarneboku rolady, żeby imitował konar drzewa - tak jak to widać na zdjęciu poniżej. Całość smaruję warstwą krem czekoladowego. Łyżką albo widelcem rysuję na kremie wzory, które przypominają korę drzewa. Francuską roladę bożonarodzeniową - Bûche de Noël można przed podaniem udekorować migdałami, orzechami lub upieczonymi z bezy grzybkami. Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa
Cztery Fajeryorzeźwiającą lekko kwaskowatą. Gdy ją wypróbuję dam Wam znać jak smakuje. Składniki : 5 pomarańczy 4 mandarynki 2 duże cytryny 1 duży granat 4 goździki około 4 - 5 cm kory cynamonu 5 plasterków imbiru 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 10 dkg cukru 3 łyżki miodu wielokwiatowego 1 i 1/4 l czystej wódki
Przepisy i porady kulinarnezawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych jabłek 100g suszonych gruszek 50g suszonych moreli 50g rodzynek 3 goździki kawałek kory cynamonowej skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Suszone owoce włożyć do większego garnka, zalać zimną, przegotowaną wodą (ok. 1l), tak aby woda
Danka Pichcicebulę oraz papryczkę chili. Zeszklić. Dodać zamarynowane mięso razem z marynatą i obsmażyć krótko z każdej strony. Na patelnię wlać bulion, pozostały koncentrat pomidorowy, dodać cukier. Można dodać kawałek kory cynamonowej. Zagotować i następnie zmniejszyć ogień i dusić około 8-10 minut. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. 4. Gotowe danie podawać z ugotowanym ryżem i posypane kolendrą
Danka Pichcidodać do nalewki kilka suszonych śliwek, wtedy trunek będzie jeszcze bardziej wykwintny. Zmieni się wtedy jego kolor na ciemniejszy. Niektórzy dodają jeszcze do nalewki trochę rodzynek i nieduży kawałek kory cynamonu. Jeśli ktoś lubi nalewki słodsze, może ją dosłodzić odrobiną cukru lub miodu, bo nalewka i tak już jest słodkawa, zwłaszcza gdy dodaliśmy rodzynki i śliwki
Przepisy i porady kulinarnepiernikowej, której używam nie tylko do tego świątecznego ciacha. Do kawy również pasuje idealnie! Świeżo zmielone składniki, aż kręcą w nosie nadmiarem aromatu. Po prostu uwielbiam! Składniki: 50g kory cynamonu 15g całych goździków 15g kardamonu 2 łyżeczki kakao 10g ziela angielskiego 10g ziaren pieprzu czarnego 5g gwiazdek anyżowych 20g sproszkowanego imbiru 10g sproszkowanej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Należy dokładnie odmierzyć
Karczma Honoriettyilością syropu klonowego trzeba uważać posiada on w swoim składzie większy współczynnik ilości sacharozy czyli jest słodszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ksylitol jako zamiennik cukry Jest on produkowany z kory brzozy. Jego indeks glikemiczny jest 10-krotnie niższy od cukru, więc idealnie nadaje się dla cukrzyków. Jest naukowo udowodnione, że długotrwałe spożywanie ksylitolu hamuje chęć na spożywanie słodyczy, dodatkowo jego słodkość
To Musisz Wiedziećbulionie do garnka wkładamy marchewkę, pietruszkę, cebulę (najlepiej opaloną nad palnikiem) i czosnek. To podstawa naszego wywaru. W wersji orientalnej dodajemy do garnka gwiazdkę anyżu i ze dwa kawałki kory cynamonowca. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. Tu ważna uwaga: bulion na kościach jest bardzo aromatyczny, ale nie liczcie na esencjonalny rosół z wielkimi
Niedzielny kucharzbulionie z kości pieczonej kury. Klucz do sukcesu to powolne, spokojne gotowanie wywaru, na bardzo małym ogniu, najlepiej przez 2 godziny. Bulion jest przesycony aromatem anyżku i kory cynamonowca, które tworzą niesamowicie intrygujący duet. Zobacz przepis. 3. Calzone pełne…. Te przepyszne włoskie pierogi, w których można się zakochać, są wypełnione resztkami jedzenia z lodówki. Kluczem do sukcesu jest idealne
Niedzielny kucharz