łyżeczka octu winnego/ryżowego lub soku z cytryny GRUSZKA 1 duża twarda gruszka 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru kawałek imbiru wielkości kciuka kawałek kory cynamonu 5 goździków 1 gwiazdka anyżu KREM WANILIOWY 350 ml śmietany 30% (schładzanej minimum 12 godzin) 250 ml mascarpone 1-2 łyżeczki cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1/2 wanilii
cool and mintywody ( najlepiej źródlanej ) 1/2 laski wanilii rozciętej wzdłuż 1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego korzenia imbiru 1/2 gałki muszkatołowej pokruszonej na kawałki 4 - 5 goździków około 3 cm kory cynamonu połamanej na kawałki skórka z 1 pomarańczy bez białej błonki ( albedo ) wcześniej umytej i sparzonej wrzątkiem 0,75 l spirytusu 95 % Sposób wykonania : W odę wlej do emaliowanego rondla
Przepisy i porady kulinarnesoku z czarnej porzeczki 500 ml wrzącej wody 3 torebki herbaty owocowej np. malina z żurawiną 1-2 szt. pomarańcza 1 cytryna 6 szt. goździków 2 laski kory cynamonu kawałek imbiru opcjonalnie cukier do smaku opcjonalnie 500 ml wódki wykonanie: Do dużego garnka wkładamy herbatę, obrany i pokrojony w plasterki imbir, cynamon, goździki oraz plastry pomarańcza. Całość gotujemy
Domowy Smak Jedzeniagonimy, kto pierwszy na trampolinę, na zjeżdżalnię, do lasu i nad potok, pozrywać kaczeńce. Oni chcą do wody, więc w kaloszach brodzimy. Nasze psiny są z nami. Luna i Kora merdają ogonami. I nagle padają słowa: mamo jesteś superbohaterką moją! koniec, kropka, to mi na dziś już wystarczy przepis jak zostać jednodniową bohaterką w swoim domu – RACUCHY SEROWO BANANOWE
W Kawiarencepigwowca chińskiego. Do nalewki możemy też dodać na czas macerowania wybraną przez siebie przyprawę np. kilka goździków, kilka nasion kardamonu, kilka gwiazdek anyżu lub 2 - 3 nieduże kawałki kory cynamonu. Wtedy nasza nalewka będzie mieć ciekawszy smak i aromat. Część cukru możemy zastąpić miodem wielokwiatowym lub rzepakowym. N alewka ta jest bardzo aromatyczna, na początku ma jasnozłoty kolor, który
Przepisy i porady kulinarneColeslaw w wersji low fat. Piątek: Rozgrzewająca zupa z pulpetami krewetkowymi Lekko pikantna zupa w stylu tajskim. W tym daniu są dwa ciekawe składniki: jeden to cynamon, a dokładniej kora cynamonowca, który wspaniale zaromatyzował bulion. Drugi to pulpety z krewetek. To niewiarygodne, jak łatwo można je zrobić. Przepisy na dania będziemy wrzucać codziennie rano, nie jesteśmy w stanie wszystkich spisać
Niedzielny kucharzpełną aromatu i smaku podróż? Zaczniemy od krajów dalekiego wschodu od przyprawy, bez której nie wyobrażam sobie jesiennych deserów J Cynamon z Wietnamu Przyprawa ta jest pozyskiwana z kory cynamonowca. Roślina ta lubi dużą wilgotność powietrza oraz wysoką temperaturę dlatego uprawiana jest między innymi na górzystych terenach Wietnamu. Ma lekko słodki smak i aromat. Można ją wykorzystać do przygotowania
Health-Fit-Lifeprzypadkowo znalazłam nieopisany słoik z jakimś brązowym proszkiem. Zupełnie o nim zapomniałam. W zeszłym roku przed świętami sama zrobiłam przyprawę do piernika. Zmieliłam i połączyłam ze sobą 10g kory cynamonu, 4g imbiru, 3g goździków, po 2g gałki muszkatołowej i ziela angielskiego i po 1g pieprzu i anyżu gwiazdkowego. Nie myślałam, że to takie proste. Powstała świeża, aromatyczna i mocna przyprawa
Dietologwapń, fosfor, siarkę, żelazo, jod, lipidy (fosfo- i glikolipidy, które budują błony komórkowe, osłonki miednicowe układu nerwowego) oraz cholesterol - jest on składnikiem błon komórkowych, prekursorem do syntezy hormonów płciowych, kory nadnerczy, kwasów żółciowych. Trzecia grupa to składniki regulujące, są nimi witaminy, niektóre makro- i mikroelementy oraz błonnik pokarmowy. Pomimo tego, że związki te nie dostarczają energii, nie pełnią funkcji budulcowych
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czastakich jak wiek, płeć, rasa, stan fizjologiczny, gospodarka hormonalna, stosowanie używek, wydolność nerek i wątroby . Najczęstsze negatywne interakcje ziół z lekami syntetycznymi: Ziołowe preparaty przeczyszczające, zawierające: liść senesu, korę kruszyny lub korzeń rzewienia Nadużywanie grozi utratą elektrolitów, w tym potasu, co negatywnie wpływa na pracę serca i komplikuje działanie diuretyków oraz leków nasercowych. Ponadto pokarm w jelitach szybko
Cztery Fajerymięsiste pomidory (np. z gat. lima lub bawole serce) pokrojone w kostkę lub w ostateczności 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula drobno posiekana 3 cm kawałek kory cynamonu 2-3 strąki zielonego kardamonu 3-4 liście curry 2 goździki 3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonej pasty curry
Cztery Fajerydosłodzenia lub wcale. Kwaśne porzeczki powinniśmy posłodzić więcej. Mając w kuchni tylko jeden rodzaj owoców, możemy poeksperymentować dodając, w trakcie gotowania, niewielką ilość przypraw i ziół, takich jak np. kora cynamonu, laska wanilii, goździki, anyż, czy mięta. SKŁADNIKI 750 g dojrzałych owoców (jednego rodzaju lub mieszanych) 1,5 l wody 2 płaskie łyżki cukru OPCJONALNIE: 1 gwiazdka anyżu
cool and mintyKolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru śliwek. Doskonałe do ciast. Składniki: 3 kg śliwek 1,5 kg cukru sok z cytryny kilka goździków kora cynamonu Śliwki umyć,wyjąć pestki i skropić sokiem z cytryny. Zasypać cukrem i pozostawić na noc. Następnego dnia lekko przemieszać i śliwki bez soku umieścić w słoiku. Do soku i nierozpuszczonego cukru dodać
Niespełnione zdolności kulinarnejogurtu, musli i nocnej owsianki do wszystkiego, co tylko sobie zamarzycie. Korzenne powidła śliwkowe z migdałami. Pachnące pierwszymi powiewami jesiennego wiatru, przepełnione aromatem orientalnych przypraw - goździków, gałki muszkatołowej i kory cynamonowej. Pyszne, odpowiednie na każdą porę roku. Naturalnie słodkie, bez dodatku cukru i zagęszczaczy. Wolno smażone przez wiele, wiele godzin. W naszym zabieganym świecie korzenne powidła śliwkowe z migdałami stają
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagruszek wyszło mi 5 średnich słoiczków. Składniki : 3 kg twardych gruszek 1/2 kg rodzynek typu jumbo 30 dag cukru, może być muscovado sok z jednej cytryny kawałek kory cynamonu kilka gwiazdek anyżu kilka ziaren kardamonu, ja nie dodałam Przygotowanie: Umyte obrane gruszki, kroimy wzdłuż usuwając gniazda nasienne, ewentualnie ogonki Rodzynki przelać gorącą wodą i osączyć 1 litr wody zagotować
Proste Potrawy