kora - 857 przepisów (strona:37/58)

WĘDZENIE RYB W WĘDZARNI 235

SKŁADNIKI :  świeże ryby  sól drzewo owocowe - grusza, śliwa, jabłoń, czereśnia drzewo liściaste - buk, brzoza bez kory, jesion                                                            PRZYGOTOWANIE :  Ryby patroszymy, myjemy, osuszamy. Nacieramy solą z zewnątrz

Kulinarne Fantazje Marioli
Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów 178

klonowego 1 łyżka klarowanego masła * PRZYGOTOWANIE  Sos śliwkowy Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę klarowanego masła, wrzucamy przepołowioną wzdłuż laskę wanilii, korę cynamonu i płatki chili. Po chwili dodajemy śliwki, ocet oraz syrop klonowy. Cały czas delikatnie mieszając, gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, zanim śliwki się rozpadną. Następnie około

Food Square
Gruszki w winie. 161

istotny. Najlepiej kupić dobre, bo tanie ;) Składniki: 6 gruszek (konferencja, abate, rocha) 1 butelka czerwonego wytrawnego wina 220 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 laska wanilii 2 kawałki kory cynamonowej po ok. 4 cm gałązka tymianku Wykonanie: Gruszki obrać pozostawiając ogonki. W garnku zagotować wino z pozostałymi składnikami (laskę wanilii rozciąć i dodać osobno ziarenka i skórkę). Zmniejszyć ogień

zadanie-gotowanie
Orzechowiec przekładany kremem budyniowym 674

jesieni rozsmakowałam się w orzechach i powstał kolejny wypiek. Była już kora orzechowa i ciasto marchewkowe z orzechami teraz kolej na orzechowca. orzechowy biszkopt: 8 białek 5 żółtek 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kolorowa kuchnia Elki
Nalewka z głogu 163

Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach 1 kg owoców głogu 1 litr spirytusu 70% 0,6 litra wody 0,5 kg cukru 5 goździków 2-3 cm kory cynamonu skórka otarta z 1 cytryny Oczyszczone z resztek gałązek owoce mrozimy przez 1 dobę (możemy też zamrozić z resztkami gałązek, a oczyścić później). Następnie, wciąż zamrożone, przekładamy do słoja

Marder&Marder Manufacture
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 231

silne antyoksydanty (związki fenolowe). Stevia może być używana do pieczenia ciast, ale w temperaturze do 200ºC, bo później ulega rozpadowi. * Ksylitol to wysokiej jakości naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ma niski indeks glikemiczny [IG=7] i może być stosowany przez diabetyków, osoby cierpiące na insulinoodporność czy nietolerancję glukozy. Wydrukuj przepis The post

mojewypiekiinietylko
Nalewka z rajskich jabłuszek 183

wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,2 kg rajskich jabłek 1 litr spirytusu rozcieńczonego do 50% 300 g cukru 5 goździków 2 cm kory cynamonu 2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej 2 trawy żubrowe 1 laska wanilii Jabłuszka kroimy na pół, wanilię też wzdłuż na pół, wrzucamy do słoja, dodajemy resztę składników i zalewamy spirytusem. Zakręcamy

Marder&Marder Manufacture
Nalewka pigwowa ( z nutą cynamonu ). 129

Składniki : 40 dkg dojrzałych owoców pigwy 0,5 l czystej wódki 40 % 1/4 szklanki cukru 1-2 cm kory cynamonu Sposób wykonania :   O woce pigwy umyj, nie obieraj ze skórki tylko usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do czystego słoja. Dodaj cukier, wymieszaj, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe

Przepisy i porady kulinarne
Słoik pełen przytulności, czyli cynamonowe śliwki 160

Wiecie, że cynamon należy do najstarszych przypraw świata? W dodatku jest jedyną przyprawą pozyskiwaną z kory rośliny i jako jedna z niewielu jest delikatnie słodka sama w sobie. Cynamonu używa się prawie do wszystkiego; od ciast, ciasteczek i deserów do owoców, warzyw, na mięsach skończywszy. Jak nic innego podbija i wydobywa głębię smaku śliwek. I właśnie ten smak, cynamonowych śliwek

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śliwki z cynamonem 225

rewelacyjne! Nie za słodkie, z delikatnym posmakiem cynamonu. W zimie będą idealne na śniadanie. SKŁADNIKI 1,5 kg śliwek (najlepiej prawdziwych węgierek) 1,5 szklanki cukru 2 kawałki kory cynamonu (po ok. 8 cm długości) 3 - 4 łyżki wody Śliwki drylujemy, wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, cynamon i wodę (to po to żeby śliwki nie przywarły

Czary - gary w kuchni
Bułeczki francuskie z migdałami 213

silne antyoksydanty (związki fenolowe). Stevia może być używana do pieczenia ciast, ale w temperaturze do 200ºC, bo później ulega rozpadowi. * Ksylitol to wysokiej jakości naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ma niski indeks glikemiczny [IG=7] i może być stosowany przez diabetyków, osoby cierpiące na insulinoodporność czy nietolerancję glukozy. Wydrukuj przepis The post

mojewypiekiinietylko
Odkrycie - Inni, lecz tacy sami, rozdział II 185

nieaktywne, całkiem martwe i niegroźne. W dwóch innych próbkach genetycznych obecność genu GA zmieniała cechy podstawowych genów, odpowiedzialnych za kolor skóry czy oczu, wrażliwość na bodźce, unerwienie i funkcjonowanie kory mózgowej. Tak samo było w genomie Waleriana i Mirandy – gen GA odmienił wszystkie ich geny, nadając ich ciału nowe funkcje, rozwijając nowe możliwości. Oficjalne wyniki badań zawarte w pracy doktoranckiej

Anioszek w kuchni
Domowa przyprawa do pierników 166

zrobić domową przyprawę do pierników, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt bez wątpienia zadowoli każdego zwolennika dobrych przypraw i… pierniczków . Składniki podaję za autorką przepisu: - 30 g kory cynamonu – 5 niedużych lasek - 5 g gałki muszkatołowej – 1 szt - 5 g ziela angielskiego w ziarnach – 2 łyżeczki - 5 g całych goździków – 1 i ½ łyżeczki - 5 g wyłuskanych ziaren kardamonu

mojewypiekiinietylko
Śliwki w korzennym syropie, czyli lato zamknięte w słoiku. 171

gorąco polecam póki na świeże owoce jest czas!. Składniki: przepis na 1 kg: 1 kg śliwek 1 kg cukru sok z połowy dużej cytryny 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego kora cynamonu 5 szt. goździków  0,5 szt anyżu  skórka pomarańczowa z połowy pomarańczy Wykonanie:  1. Śliwki myjemy i drylujemy usuwając pestki. Połówki przekładamy od razu do miski

vaniliowoczekoladowa

Proponowane wyszukiwania