kora - 857 przepisów (strona:40/58)

Mostek jagnięcy 164

mostek jagnięcy (700 g), 4-5 łyżek oliwy, 3 łyżeczki świeżo zmielonych przypraw(goździki, kolendra, pieprz czarny, gałka muszkatołowa), kawałek kory cynamonu (ok. 4 - 5 cm), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 ostra papryczki, 200 ml ryżu, 350 ml bulionu (warzywny, drobiowy), sól, 2-3 cytryny kiszone, mięta, kolendra, 200 ml jogurtu greckiego Mostek pokroić na kawałki

królestwo garów
Nalewka jabłkowa 171

wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg soczystych jabłek 1 litr spirytusu 70% 450 g cukru 450 ml wody 8 goździków 3 cm kory cynamonowej 1 laska wanilii W sklepach można kupić tzw. spirytus do nalewek. On ma właśnie 70%. Ale jeżeli mamy taki zwykły 95% to po prostu rozcieńczamy go wodą w proporcji

Marder&Marder Manufacture
Kawa cynamonowa, idealna na chłodny dzień 175

którzy lubią cynamon. Przygotowanie jej jest bardzo proste i bardzo szybkie. Skusicie się? Jeśli zaparzamy kawę po turecku , czyli w tygielku, warto dodać do niej kawałeczki drobno pokruszonej kory cynamonu. Podobnie podczas parzenia w dzbanku . Jeśli zaparzamy kawę w ekspresie przelewowym , wtedy można do kawy dosypać cynamon mielony.  Taką kawę można dosłodzić miodem , który dobrze łączy się smakowo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Puree z marchewki 130

marchewki, 600 g ziemniaków, kawałek kory cynamonu, 1 torebka kardamonu, sól, 100 g masła Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniej więcej równej wielkości kawałki, zalać gorącą wodą. Dodać cynamon, rozgnieciony kardamon i sól. Gotować pod przykryciem do miękkości. Odlać wodę i odparować. Wyjąć cynamon i kardamon. Dodać połowę masła i ubić tłuczkiem na ziemniaków a następnie przetrzeć przez sito. Całość

królestwo garów
Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami 641

łyżeczki proszku do  pieczenia   1/2 łyżeczki sody oczyszczonej   szczypta  soli   Dodatkowo:   4 gruszki   1/2  szklanki ksylitolu (lub cukru)   10 cm kory cynamonu   3 gwiazdki anyżu   sok  i skórka z cytryny   Skórka  z pomarańczy Polewa:   100 g gorzkiej czekolady, posiekanej   60 ml  m leka

SzczyptaSmaQ
Ucieczka nad Jezioro Como 166

było nie tak. O nie. Był piękny i majestatyczny, ale osoby które nie wierzyły, że to naprawdę cynamonowiec narażone były na obrażenia. Na przykład podczas próby powąchania kawałka kory. Na przykład z powodu rozcięcia skóry na udzie metalową tabliczką (na której jak wół było napisane, że to cynamonowiec- karma). Na przykład to mogła być dzielna blogerka, poświęcająca się dla celów

les mirabelles
MOZAIKA z karkówki ,boczku i szynki 269

wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego mam koloru w 55-60 C bez kory olchą,bukiem ,brzozą,dębem.Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - Następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy naszą MOZAIKĘ , idą do parzenia. Parzenie - Przygotowujemy duży gar do parzenia - wlewamy wodę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzenie przepis ogólny 229

wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego mam koloru w 55-60 C bez kory olchą,bukiem ,brzozą,dębem.Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - Po tym czasie trzeba  wyjąć polędwiczki,są gotowe. - Następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy schaby, boczki,karkówkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron wędzony 253

wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego mam koloru w 55-60 C bez kory olchą,bukiem ,brzozą,dębem.Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - Po tym czasie trzeba  wyjąć polędwiczki,są gotowe. - Następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy schaby, boczki,karkówkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pachwina i podgardle wędzone i podpiekane 316

wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 4 godz - 4,5 godz lub do odpowiadającego mam koloru w 55-60 C bez kory olchą,bukiem ,brzozą,dębem.Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. -Teraz zamiast parzenia zastosować trzeba dopiekanie w wędzarni 80-90 stopni do efektu wizualnego jaki nam będzie odpowiadał SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony 306

wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego mam koloru w 55-60 C bez kory olchą,bukiem ,brzozą,dębem.Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno.. - Następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy  boczki  idą do parzenia.Można też zamiast parzenia zastosować dopiekanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron wędzony 317

wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego mam koloru w 55-60 C bez kory olchą,bukiem ,brzozą,dębem.Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - Następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy baleron, idą do parzenia.Można też zamiast parzenia zastosować dopiekanie w wędzarni

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka płaska wędzona 248

wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego mam koloru w 55-60 C bez kory olchą,bukiem ,brzozą,dębem.Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - Następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy szynkę, idzie do parzenia.Można też zamiast parzenia zastosować dopiekanie w wędzarni

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa białowieska 272

Dwie godz.przed wędzeniem kiełbasę przenosimy w temp.pokojową kiełbaska troszkę zacznie się pocić wycieramy i tyle idziemy dymić. Osuszanie -35-45 stopni 45 min Wędzenie Drewno sucha olcha bez kory 50-60 stopni do ulubionego koloru u mnie to było 3 h natomiast batony dłużej 3,5 do 4h Parzenie woda 75-80 stopni do uzyskania w środku 68 stopni

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska BIAŁOWIESKA podsuszana 231

Dwie godz.przed wędzeniem kiełbasę przenosimy w temp.pokojową kiełbaska troszkę zacznie się pocić wycieramy i tyle idziemy dymić. Osuszanie -35-45 stopni 45 min Wędzenie Drewno sucha olcha bez kory 50-60 stopni do ulubionego koloru u mnie to było 3 h natomiast batony dłużej 3,5 do 4h Podsuszanie  Minimum 7 dni najlepiej w chłodnym przewiewnym miejscu .Ostatecznie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania