kora - 857 przepisów (strona:42/58)

Śliwki w syropie 229

możemy wykorzystać na wiele sposobów, do ciast,kompotu, deserów. Są bardzo smaczne, polecam. Składniki: 2 kilogramy śliwek 1 kilogram cukru sok z jednej cytryny 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego kora cynamonu 6 goździków Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy na noc. Następnego dnia śliwki wyjmujemy z soku, przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Przyprawa do piernika na dwa sposoby 173

nieco się porysuje od twardych przypraw. Drugi sposób jest jeszcze prostszy, wystarczy połączyć składniki. Jednak aromat jest nieco słabszy. Gotową przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. WERSJA I 50g kory cynamonu 2 łyżeczki suszonego imbiru 3 łyżeczki całych goździków 2 małe całe gałki muszkatołowej 3 łyżeczki całego ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu kolorowego 1 gwiazdka anyżu WERSJA II 3 łyżki

https:KKuchniaMniam
Krupnik litewski 229

taki miodowo, korzenny. Na ciepło rozgrzeje nawet w największy zimowy mróz. Polecam Krupnik Litewski Składniki na 0,8 l: 300 g miodu 100 g cukru 500 ml spirytusu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego obranego imbiru (ok 3cm) 2 łyżki suszonych płatków róży 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 goździków 8 suszonych owoców jałowca szklanka wody Miód, cukier i przyprawy (imbir

sierotka maRysia w kuchni
Chutney z zielonych pomidorów 184

jalapeno lub inne chili 5 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 3-4 cebule 7 goździków 7 kardamonów 12 ziaren pieprzu kolorowego 4 ziarna ziela angielskiego ok. 2 cm kory cynamonu 280 g cukru 180 ml octu 10% Pomidory umyć. Usunąć z nich piętki i brzydkie zrogowacenia. Pokroić w plastry lub półtalarki (zależnie od wielkości pomidorów). Cebule i czosnek obrać

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak w sosie cebulowo – kokosowym z żurawiną 246

tarce lub drobno posiekaną cebulę i często mieszając smażymy aż zmięknie. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz. Na patelnię wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy go z pastą cebulowo - przyprawowym. Dodajemy korę cynamonową, kardamon i żurawinę. Zalewamy kurczaka ok szklanką wody i dodajemy szczyptę cukru. Patelnie przykrywamy i gotujemy potrawkę na średnim ogniu ok 30 minut. Gdy kurczak będzie miękki dodajemy

sierotka maRysia w kuchni
TOP 5 produktów bez których nie obędę się jesienią 232

mojej ulubionej  pełnoziarnistej szarlotce !), muffinkach ( jaglanych z toffi! ), jak i w porannej owsiance... Jego dodatek (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym) ma swoje, całkiem rozsądne zresztą, wyjaśnienie. Otóż kora cynamonu posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać formę w okresie nasilonych przeziębień. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek, więc jest dobra dla osób

Kuchnia Ellie
WYNIKI KONKURSU Z OKAZJI 1 URODZIN BLOGA 155

Michałek od Pani Ani .        Korzenne  ciasto  z  powidłami śliwkowymi i kremem dyniowym od Pani Hanny .   Kostka królowej od pani Justyny .  Kora orzechowa od Pani Teresy . Torcik kokosowo truskawkowy od Pani Joli .    Racuchy kokosowe od Pani Marty .   Ciasto dla dorosłych od Pani Jadwigi . Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za zgłoszenia

Sama słodycz i szczypta chili
Korzenna cytryna z imbirem do herbaty 148

zalewie korzennej i zapewniam, że herbata nabierze jeszcze głębszego smaku. Składniki: 5-6 cytryn 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru trzcinowego świeży imbir, ok. 10 cm kawałek przyprawy korzenne: kora cynamonu, goździki, anyż gwiaździsty 1. Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Imbir kroimy w plastry, nie wymaga obierania ze skórki.  2. Gotujemy wodę z cukrem i przyprawami

Apetyczna babeczka
nalewka z głogu 186

oczywiście, wyłącznie podyktowane troską, o zachowanie sił i zdrowia.   składniki 1 kg oczyszczonych owoców głogu 1 l spirytusu 100 ml miodu zaprawa 350 ml wody 2 kawałki kory cynamonu 6-8 strąków kardamonu 2-3 goździki 50 g brązowego cukru sposób wykonania Oczyszczone owoce głogu ( jeżeli zabraliśmy głóg przed przymrozkami, to owoce należy  wcześniej  włożyć, na dzień

Miód i pieprz
Dynia marynowana w słodko kwaśnej zalewie 225

oczyszczonej dyni ( bez pestek i skóry ): - 3,5 szklanki cukru - 1,5 szklanka wody - 3/4 szklanki octu 10% - 4-5 goździków - 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu ( bądź kora ) Dynię kroimy w paski a następie w miarę równą kostkę. Składniki marynaty zagotowujemy. Wkładamy kosteczki dyni i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do zeszklenia - uwaga - nie przegotujmy bo dynia się rozpadnie ( potrwa

kawawszklance
SOK, SYROP Z CZARNEGO BZU, HYĆKI 267

głównie w pestkach. Pamiętajmy by nie spożywać świeżych, nieprzetworzonych owoców i kwiatów czarnego bzu. Poddane obróbce termicznej, mrożone, suszone są już bezpieczne. Nigdy nie zjadamy również zdrewniałych gałązek (pokrytych korą), stężenie toksyn jest w nich zbyt wysokie (gałązki od owoców i kwiatów nie są zdrewniałe). Najlepiej zrywać owoce z krzewów rosnących z dala od głównych dróg i ulic. Dojrzałe owoce

Smaczne Zdrowe
Cukinia faszerowana aromatycznym ryżem i rodzynkami 141

czasie przygotuj farsz. Farsz Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekaną drobno papryczkę pepperonii i przełamaną na pół korę cynamonu. Podsmaż jeszcze chwilę. Wsyp ryż oraz rodzynki. Dodaj kumin i garam masalę. Smaż przez 5 minut , ciągle mieszając. Następnie wlej cydr. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno

Food Square
Winny gulasz z grzybami 149

jednym daniu są świetną propozycja dla miłośników grzybów i klasycznej kuchni. W sezonie jesiennym warto przygotować go ze świeżych grzybów. Niestety jedynym owocem naszego rodzinnego grzybobrania były szyszki i kora pozbierane przez dzieciaki. Ale nawet jeśli nie macie świeżych grzybów to te suszone z poprzedniego sezonu oraz

Pyry na Gaz
Jabłka prażone z aronią 182

odczaruje "Kopciuszka", doda koloru i dodatkowych witamin. Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 kg jabłek, 200-400 g cukru, 1/2 szklanki aronii, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 2 kawałki kory cynamonu, 4 goździki (opcjonalnie). Przygotowanie: Jabłka obrać,  usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy, dodać umyte i odsączone owoce aronii, cukier, goździki

SzczyptaSmaQ
Jak rozróżnić dobry i zły cynamon 137

która jest jednym z największych producentów cynamonu, buduje się płoty z gałęzi cynamonowca, ponieważ ich zapas odstrasza węże. Problem w tym, że do Europy jest importowana głównie niskiej jakości kora cynamonowca wonnego (tzw. cynamonowiec chiński, z łac. Cinnamomum cassia ), który zawiera 63 razy więcej kumaryny, niż cynamonowiec cejloński ( Cinnamomum verum ). Zdaniem  naukowców spożycie nadmiernej ilości kumaryny może wywoływać marskość

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania