możemy wykorzystać na wiele sposobów, do ciast,kompotu, deserów. Są bardzo smaczne, polecam. Składniki: 2 kilogramy śliwek 1 kilogram cukru sok z jednej cytryny 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego kora cynamonu 6 goździków Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy na noc. Następnego dnia śliwki wyjmujemy z soku, przekładamy
Bajeczna Kuchnianieco się porysuje od twardych przypraw. Drugi sposób jest jeszcze prostszy, wystarczy połączyć składniki. Jednak aromat jest nieco słabszy. Gotową przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. WERSJA I 50g kory cynamonu 2 łyżeczki suszonego imbiru 3 łyżeczki całych goździków 2 małe całe gałki muszkatołowej 3 łyżeczki całego ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu kolorowego 1 gwiazdka anyżu WERSJA II 3 łyżki
https:KKuchniaMniamtaki miodowo, korzenny. Na ciepło rozgrzeje nawet w największy zimowy mróz. Polecam Krupnik Litewski Składniki na 0,8 l: 300 g miodu 100 g cukru 500 ml spirytusu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego obranego imbiru (ok 3cm) 2 łyżki suszonych płatków róży 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 goździków 8 suszonych owoców jałowca szklanka wody Miód, cukier i przyprawy (imbir
sierotka maRysia w kuchnijalapeno lub inne chili 5 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 3-4 cebule 7 goździków 7 kardamonów 12 ziaren pieprzu kolorowego 4 ziarna ziela angielskiego ok. 2 cm kory cynamonu 280 g cukru 180 ml octu 10% Pomidory umyć. Usunąć z nich piętki i brzydkie zrogowacenia. Pokroić w plastry lub półtalarki (zależnie od wielkości pomidorów). Cebule i czosnek obrać
Weekendy w domu i ogrodzietarce lub drobno posiekaną cebulę i często mieszając smażymy aż zmięknie. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz. Na patelnię wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy go z pastą cebulowo - przyprawowym. Dodajemy korę cynamonową, kardamon i żurawinę. Zalewamy kurczaka ok szklanką wody i dodajemy szczyptę cukru. Patelnie przykrywamy i gotujemy potrawkę na średnim ogniu ok 30 minut. Gdy kurczak będzie miękki dodajemy
sierotka maRysia w kuchnimojej ulubionej pełnoziarnistej szarlotce !), muffinkach ( jaglanych z toffi! ), jak i w porannej owsiance... Jego dodatek (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym) ma swoje, całkiem rozsądne zresztą, wyjaśnienie. Otóż kora cynamonu posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać formę w okresie nasilonych przeziębień. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek, więc jest dobra dla osób
Kuchnia EllieMichałek od Pani Ani . Korzenne ciasto z powidłami śliwkowymi i kremem dyniowym od Pani Hanny . Kostka królowej od pani Justyny . Kora orzechowa od Pani Teresy . Torcik kokosowo truskawkowy od Pani Joli . Racuchy kokosowe od Pani Marty . Ciasto dla dorosłych od Pani Jadwigi . Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za zgłoszenia
Sama słodycz i szczypta chilizalewie korzennej i zapewniam, że herbata nabierze jeszcze głębszego smaku. Składniki: 5-6 cytryn 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru trzcinowego świeży imbir, ok. 10 cm kawałek przyprawy korzenne: kora cynamonu, goździki, anyż gwiaździsty 1. Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Imbir kroimy w plastry, nie wymaga obierania ze skórki. 2. Gotujemy wodę z cukrem i przyprawami
Apetyczna babeczkaoczywiście, wyłącznie podyktowane troską, o zachowanie sił i zdrowia. składniki 1 kg oczyszczonych owoców głogu 1 l spirytusu 100 ml miodu zaprawa 350 ml wody 2 kawałki kory cynamonu 6-8 strąków kardamonu 2-3 goździki 50 g brązowego cukru sposób wykonania Oczyszczone owoce głogu ( jeżeli zabraliśmy głóg przed przymrozkami, to owoce należy wcześniej włożyć, na dzień
Miód i pieprzoczyszczonej dyni ( bez pestek i skóry ): - 3,5 szklanki cukru - 1,5 szklanka wody - 3/4 szklanki octu 10% - 4-5 goździków - 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu ( bądź kora ) Dynię kroimy w paski a następie w miarę równą kostkę. Składniki marynaty zagotowujemy. Wkładamy kosteczki dyni i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do zeszklenia - uwaga - nie przegotujmy bo dynia się rozpadnie ( potrwa
kawawszklancegłównie w pestkach. Pamiętajmy by nie spożywać świeżych, nieprzetworzonych owoców i kwiatów czarnego bzu. Poddane obróbce termicznej, mrożone, suszone są już bezpieczne. Nigdy nie zjadamy również zdrewniałych gałązek (pokrytych korą), stężenie toksyn jest w nich zbyt wysokie (gałązki od owoców i kwiatów nie są zdrewniałe). Najlepiej zrywać owoce z krzewów rosnących z dala od głównych dróg i ulic. Dojrzałe owoce
Smaczne Zdroweczasie przygotuj farsz. Farsz Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekaną drobno papryczkę pepperonii i przełamaną na pół korę cynamonu. Podsmaż jeszcze chwilę. Wsyp ryż oraz rodzynki. Dodaj kumin i garam masalę. Smaż przez 5 minut , ciągle mieszając. Następnie wlej cydr. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno
Food Squarejednym daniu są świetną propozycja dla miłośników grzybów i klasycznej kuchni. W sezonie jesiennym warto przygotować go ze świeżych grzybów. Niestety jedynym owocem naszego rodzinnego grzybobrania były szyszki i kora pozbierane przez dzieciaki. Ale nawet jeśli nie macie świeżych grzybów to te suszone z poprzedniego sezonu oraz
Pyry na Gazodczaruje "Kopciuszka", doda koloru i dodatkowych witamin. Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 kg jabłek, 200-400 g cukru, 1/2 szklanki aronii, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 2 kawałki kory cynamonu, 4 goździki (opcjonalnie). Przygotowanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy, dodać umyte i odsączone owoce aronii, cukier, goździki
SzczyptaSmaQktóra jest jednym z największych producentów cynamonu, buduje się płoty z gałęzi cynamonowca, ponieważ ich zapas odstrasza węże. Problem w tym, że do Europy jest importowana głównie niskiej jakości kora cynamonowca wonnego (tzw. cynamonowiec chiński, z łac. Cinnamomum cassia ), który zawiera 63 razy więcej kumaryny, niż cynamonowiec cejloński ( Cinnamomum verum ). Zdaniem naukowców spożycie nadmiernej ilości kumaryny może wywoływać marskość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata