góry dziękuję. Czas wykonania: 1 – 2 h Ilość porcji: 0,7 l – 40% Składniki: 500 g dyni pokrojonej w kostkę 500 ml wódki 40% 5 goździków ¼ kawałka kory cynamonowej ½ łyżeczki świeżego imbiru 125 ml przegotowanej wody (pół szklanki) 110 g cukru (1/2 szklanki) Przygotowanie: Dynię (najlepiej bardzo dojrzałą) wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę
KuchniaWeDwoje.pldefinicja szczęścia ! Składniki (2 porcje): 1 litr wody 2 torebki dobrej czarnej herbaty 1 pomarańcza 1/2 małej cytryny 6 goździków 4 ziarna zielonego kardamonu kilku cm kawałek imbiru 1 kora cynamonu + dodatkowo coś do posłodzenia – u mnie 1 czubata łyżka miodu Wykonanie: Pomarańczę i cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj. Następnie pokrój na grube plastry. Imbir obierz i pokrój
Moja pasja smakunimi jest to, że trzeba pozbyć się taniny, która może podrażnić nasze nerki. W tym celu musimy je poddać ługowaniu. Do tego jeśli chodzi o survival, to kora dębu ma również właściwości antybakteryjne Dodałem jeszcze inne dary lasu - grzyby. W moim przypadku suszone, ale śmiało możecie użyć świeżych, jeśli macie takowe pod ręką :) Składniki: - grzyby suszone (mogą być świeże
Kryzysowa Książka KucharskaElementy dekoracyjne na stole Serwetki postanowiłam ułożyć na talerzach i spiąć je spinkami do serwet z przeźroczystymi zdobieniami, dodatkowo aby nadać świątecznego charakteru użyłam kory cynamonu do ozdoby. Kieliszki i szklanki wybrałam z delikatnym złotym zdobieniem. Samo igliwie, umyłam osuszyłam, udekorowałam delikatnymi lampeczkami na baterie i zawieszkami świątecznymi. Całość nabrała iście zimowego charakteru. Oczywiście na stole nie może zabraknąć
SMYKWKUCHNIwybrałam mocną 100% Arabicę Guatemala Grande. Ziaren kawy nie mielimy – zostawiamy je w całości. Szykujemy sobie szczelny słoik – wsypujemy kawę w ziarnach, kawę rozpuszczalną i brązowy cukier. Wrzucamy korę cynamonu. Laskę wanilii kroimy na pół, rozcinamy wzdłuż i wyskrobujemy nasionka. Dodajemy je do słoika, razem z ze skórką wanilii. Wszystko w słoju zalewamy alkoholem. Zamykamy słoik, mocno wstrząsamy – część cukru
Karo in the Kitchenokoło 8-10 minut.) Zapobiegnie to szybkiemu schłodzeniu napary oraz ulatnianiu się olejków eterycznych, które stanowią największą wartość ziół. Dobrym sposobem jest parzenie ich w termosie. Tylko korę i korzenie można gotować. Ziół nie powinno się słodzić. Zioła należy pić powoli, w żadnym wypadku duszkiem. Zioła powinny być wypijane na ciepło, bezpośrednio po zaparzeniu. Nie należy ich odgrzewać
Codzienna kuchnia niecodziennainne chrupki. Po otwarciu opakowania trzeba je zjeść jak najszybciej, gdyż prażynki szybko wilgotnieją na powietrzu. CYNAMON- Cynamon to ceniona przyprawa, pochodzi z Chin. Otrzymuje się ją z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego. Cynamon ma żółto-szarawy lub lekko brązowawy kolor oraz słodki korzenny smak. Cynamon występuje w dwóch postaciach, utartej na proszek i całej. W drugiej postaci cynamon ma rdzawy
ClauditteMissCookingsmakuje. Warto przygotować go nie tylko w święta. Składniki: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych gruszek 100 g suszonych śliwek 2 łyżki miodu 5 goździków laska kory cynamonu 1 pomarańcza sok z cytryny Przygotowanie: Suszone owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około pół godziny. Podczas gotowania dodajemy miód, goździki i cynamon. Pomarańczę dokładnie myjemy
Smakowity Blog Kulinarnydelikatnie przełożyć na największą blaszkę z piekarnika. Następnie każdy z pasków skręcić w świderek (fot.3) . Dodatkowo można ponacinać środkową część choinki w romby, tak, żeby wyglądała jak kora drzewa :) Za pomocą pędzelka całość posmarować żółtkami rozmąconymi z mlekiem (fot.4) . Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut, do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Pomysł
Świat Ciastagustu. Dodatkowo chciałam podziękować firmie Diamant za prezent świąteczny , dzięki któremu powstałam moja aranżacja - widoczna na zdjęciach. (1-2 porcje) 2 jabłka (średnie; słodsze) 1/3-1-2 łyżeczki cynamonu lub kawałek kory 100g śmietany ryżowej (można użyć jogurtu naturalnego) 1 łyżka syropu klonowego (ew. z agawy lub miodu) Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania (u mnie Helio ) Jabłka należy obrać i pokroić
Di gotujeautorka. Owoce tarniny działają przeciwbiegunkowo. Nalewka z tarniny (Tarniówka) 50 dag owoców tarniny 20 dag cukru trzcinowego 500 ml wódki żytniej dobrej jakości starta skórka z cytryny kawałek kory cynamonowej kilka goździków Owoce tarniny zebrane po pierwszym przymrozku (lub przemrożone w zamrażalniku) przesyp do dużego słoja z szczelną zakrętką. Nie zapomnij ich wcześniej oczyścić. Do owoców dodaj cukier
Gotuj Sam!imbiru kandyzowanego, w cukrze – 130g cukru Muscovado (lub 120g cukru brązowego i 2 łyżki melasy) – 15 goździków, całych – 6 gwiazdek anyżu – 3 spore laski kory cynamonu (20-25g) – 4 kulki ziela angielskiego – 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego (na alkoholu, nie olejku do ciasta!) lub 1 – płaska łyżeczka pasty waniliowej LIKIER PIERNIKOWY
Karo in the KitchenSpory teren zieleni, w którym występuje roślinność unikalna dla tego regionu. Szczególnie ważny jest dąb korkowy, z którego robi się korki do wina. Niech Was nie kusi zabranie kawałka kory, bo jest to karalne dość sporą grzywną. Do tego możemy przejść się po gaju z drzewkami mandarynek i pomarańczy, oraz zaglądnąć do przeuroczej altanki. Parque da Cidade – zielone płuca
Pink Envelopesilne antyoksydanty (związki fenolowe). Stevia może być używana do pieczenia ciast, ale w temperaturze do 200ºC, bo później ulega rozpadowi. * Ksylitol to wysokiej jakości naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ma niski indeks glikemiczny [IG=7] i może być stosowany przez diabetyków, osoby cierpiące na insulinoodporność czy nietolerancję glukozy. Chałwowe bułeczki francuskie
mojewypiekiinietylkopomarańczy. To nasz ulubiony wariant i ten właśnie widzicie na zdjęciu poniżej. Niepasteryzowany może stać w lodówce około miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy. Wariant trzeci - po około 2-3 cm kory cynamonowej, 4 do 6 sztuk goździków, 5 do 8 ziarenek kardamonu i 3-4 cienkie plasterki imbiru na każdy słoik. Do każdego słoika dodajemy także sok wyciśnięty z cytrusów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata