kora - 857 przepisów (strona:35/58)

Nalewka z dyni 249

góry dziękuję. Czas wykonania: 1 – 2 h Ilość porcji: 0,7 l – 40% Składniki: 500 g dyni pokrojonej w kostkę 500 ml wódki 40% 5 goździków ¼ kawałka kory cynamonowej ½ łyżeczki świeżego imbiru 125 ml przegotowanej wody (pół szklanki) 110 g cukru (1/2 szklanki) Przygotowanie: Dynię (najlepiej bardzo dojrzałą) wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę

KuchniaWeDwoje.pl
Herbata zimowa 185

definicja szczęścia ! Składniki (2 porcje): 1 litr wody 2 torebki dobrej czarnej herbaty 1 pomarańcza 1/2 małej cytryny 6 goździków 4 ziarna zielonego kardamonu kilku cm kawałek imbiru 1 kora cynamonu + dodatkowo coś do posłodzenia – u mnie 1 czubata łyżka miodu Wykonanie: Pomarańczę i cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj. Następnie pokrój na grube plastry. Imbir obierz i pokrój

Moja pasja smaku
Dziki leśny gulasz. 158

nimi jest to, że trzeba pozbyć się taniny, która może podrażnić nasze nerki. W tym celu musimy je poddać ługowaniu.  Do tego jeśli chodzi o survival, to kora dębu ma również właściwości antybakteryjne Dodałem jeszcze inne dary lasu - grzyby. W moim przypadku suszone, ale śmiało możecie użyć świeżych, jeśli macie takowe pod ręką :) Składniki: - grzyby suszone (mogą być świeże

Kryzysowa Książka Kucharska
DEKORACJA STOŁU NA ŚWIĘTA 159

Elementy dekoracyjne na stole   Serwetki postanowiłam ułożyć na talerzach i spiąć je spinkami do serwet z przeźroczystymi zdobieniami, dodatkowo aby nadać świątecznego charakteru użyłam kory cynamonu do ozdoby. Kieliszki i szklanki wybrałam z delikatnym złotym zdobieniem. Samo igliwie, umyłam osuszyłam, udekorowałam delikatnymi lampeczkami na baterie i zawieszkami świątecznymi. Całość nabrała iście zimowego charakteru. Oczywiście na stole nie może zabraknąć

SMYKWKUCHNI
Likier kawowy Kahlua. Drinki z Kahlua – Baby Guinness, White Russian, Orgazm 312

wybrałam mocną 100% Arabicę Guatemala Grande. Ziaren kawy nie mielimy – zostawiamy je w całości. Szykujemy sobie szczelny słoik – wsypujemy kawę w ziarnach, kawę rozpuszczalną i brązowy cukier. Wrzucamy korę cynamonu. Laskę wanilii kroimy na pół, rozcinamy wzdłuż i wyskrobujemy nasionka. Dodajemy je do słoika, razem z ze skórką wanilii. Wszystko w słoju zalewamy alkoholem. Zamykamy słoik, mocno wstrząsamy – część cukru

Karo in the Kitchen
Zioła wspomagające trawienie 185

około 8-10 minut.) Zapobiegnie to szybkiemu schłodzeniu napary oraz ulatnianiu się olejków eterycznych, które stanowią największą wartość ziół. Dobrym sposobem jest parzenie ich w termosie. Tylko korę i korzenie można gotować. Ziół nie powinno się słodzić.  Zioła należy pić powoli, w żadnym wypadku duszkiem. Zioła powinny być wypijane na ciepło, bezpośrednio po zaparzeniu. Nie należy ich odgrzewać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 257

inne chrupki. Po otwarciu opakowania trzeba je zjeść jak najszybciej, gdyż prażynki szybko wilgotnieją na powietrzu. CYNAMON- Cynamon to ceniona przyprawa, pochodzi z Chin. Otrzymuje się ją z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego. Cynamon ma żółto-szarawy lub lekko brązowawy kolor oraz słodki korzenny smak. Cynamon występuje w dwóch postaciach, utartej na proszek i całej. W drugiej postaci cynamon ma rdzawy

ClauditteMissCooking
Kompot z suszu 229

smakuje. Warto przygotować go nie tylko w święta.  Składniki: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych gruszek 100 g suszonych śliwek 2 łyżki miodu 5 goździków laska kory cynamonu 1 pomarańcza sok z cytryny Przygotowanie: Suszone owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około pół godziny. Podczas gotowania dodajemy miód, goździki  i cynamon. Pomarańczę dokładnie myjemy

Smakowity Blog Kulinarny
Choinka z ciasta francuskiego z czekoladą 178

delikatnie przełożyć na największą blaszkę z piekarnika.  Następnie każdy z pasków skręcić w świderek  (fot.3) . Dodatkowo można ponacinać środkową część choinki w romby, tak, żeby wyglądała jak kora drzewa :)  Za pomocą pędzelka całość posmarować żółtkami rozmąconymi z mlekiem  (fot.4) . Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut, do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Pomysł

Świat Ciasta
Deser z duszonych jabłek z cynamonem i śmietaną ryżową (wegański) 182

gustu. Dodatkowo chciałam podziękować firmie Diamant za prezent świąteczny , dzięki któremu powstałam moja aranżacja - widoczna na zdjęciach. (1-2 porcje) 2 jabłka (średnie; słodsze) 1/3-1-2 łyżeczki cynamonu lub kawałek kory 100g śmietany ryżowej (można użyć jogurtu naturalnego) 1 łyżka syropu klonowego (ew. z agawy lub miodu) Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania (u mnie Helio ) Jabłka należy obrać i pokroić

Di gotuje
NIEmoje ogrody, zbocza Jaworzyny i nalewka z tarniny. 196

autorka. Owoce tarniny działają przeciwbiegunkowo. Nalewka z tarniny (Tarniówka) 50 dag owoców tarniny 20 dag cukru trzcinowego 500 ml wódki żytniej dobrej jakości starta skórka z cytryny  kawałek kory cynamonowej kilka goździków Owoce tarniny zebrane po pierwszym przymrozku (lub przemrożone   w zamrażalniku) przesyp do dużego słoja z szczelną zakrętką. Nie zapomnij ich wcześniej oczyścić. Do owoców dodaj cukier

Gotuj Sam!
Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym 206

imbiru kandyzowanego, w cukrze – 130g cukru Muscovado (lub 120g cukru brązowego i 2 łyżki melasy) – 15 goździków, całych – 6 gwiazdek anyżu – 3 spore laski kory cynamonu (20-25g) – 4 kulki ziela angielskiego – 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego (na alkoholu, nie olejku do ciasta!) lub 1 – płaska łyżeczka pasty waniliowej LIKIER PIERNIKOWY

Karo in the Kitchen
3 najciekawsze parki w Porto 214

Spory teren zieleni, w którym występuje roślinność unikalna dla tego regionu. Szczególnie ważny jest dąb korkowy, z którego robi się korki do wina. Niech Was nie kusi zabranie kawałka kory, bo jest to karalne dość sporą grzywną. Do tego możemy przejść się po gaju z drzewkami mandarynek i pomarańczy, oraz zaglądnąć do przeuroczej altanki. Parque da Cidade – zielone płuca

Pink Envelope
Chałwowe bułeczki francuskie 202

silne antyoksydanty (związki fenolowe). Stevia może być używana do pieczenia ciast, ale w temperaturze do 200ºC, bo później ulega rozpadowi. * Ksylitol to wysokiej jakości naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ma niski indeks glikemiczny [IG=7] i może być stosowany przez diabetyków, osoby cierpiące na insulinoodporność czy nietolerancję glukozy. Chałwowe bułeczki francuskie

mojewypiekiinietylko
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :) 263

pomarańczy. To nasz ulubiony wariant i ten właśnie widzicie na zdjęciu poniżej. Niepasteryzowany może stać w lodówce około miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy. Wariant trzeci - po około 2-3 cm kory cynamonowej,  4 do 6 sztuk goździków, 5 do 8 ziarenek kardamonu i 3-4 cienkie plasterki imbiru na każdy słoik. Do każdego słoika dodajemy także sok wyciśnięty z cytrusów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania