Składniki: marchewka (1 szt. duża) korze pietruszki (1 szt. duża) seler (1/4 szt.) oliwa z oliwek (1-2 łyżki) sól Czas przygotowania: ok. 35 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w paski w kształcie frytek. Układamy na brytfance. Polewamy oliwą. Solimy. Mieszamy tak, żeby równomiernie rozprowadzić oliwę na frytkach, a frytki na brytfance. Wkładamy do nagrzanego
Weganka gotujekażdym zmieszczą się trzy) i wlać tyle świeżo wyciśniętego soku cytrynowego, by przykrył owoce. Do każdego słoika możecie dodać też przyprawy, które wzbogacą smak cytryn - liść laurowy, kawałek kory cynamonu, nasiona kolendry, anyż, goździki lub pieprz - co tylko lubicie. Przez trzy tygodnie słoiki z cytrynami przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Od czasu do czasu słoiki należy obrócić, by sól
W SMAKPrzelej sok do garnka, w niewielkim naczyniu rozpuść żelatynę i dokładnie rozmieszaj. Przelej do soku. Dodaj syrop klonowy jeśli uznasz, że chcesz bardziej bursztynowej barwy. Przelej do salaterek. Moja kora cynamonowa była długa dlatego przepołowiłam na pół. Włożyłam do kieliszków wraz z pieczonym jabłkiem. Odstaw do ścięcia. Można dodać gwiazdki anyżu lub goździki. Będzie inny aromat. Moje galaretki były różne
AZgotuj!planach był rosół z kaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;) korpus z kaczki skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili makaron gryczany nać kolendry 2 świeże boczniaki królewskie Korpus myjemy
AZgotuj!naturalnej formie. Składniki na 1 porcję: 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru (lub mniej do smaku) 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek kory cynamonowej (lub szczypta mielonego cynamonu) otarta skórka z 1/2 pomarańczy Żurawinę przełożyć do rondelka. Dodać wodę, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy. Gotować kilka minut do miękkości żurawiny. W niewielkiej ilości wody
Moja Galeria Smakupapierem do pieczenia. Gotowe drożdżówki studzimy na kratce. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe. Budyń waniliowy: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru trzcinowego laska wanilii-same nasionka bez kory 20 g mąki orkiszowej 20 g ekologicznej skrobii zimniaczanej Symbio Do rondelka wlewamy 200 ml mleka, resztę składników wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Mleko w rondelku doprowadzamy do wrzenia
Zawsze głodna!się wytworzy zlewamy i odstawiamy na kilka godzin, przygotowujemy butelki i ponownie zlewamy uważając, aby na spodzie pozostał powstały osad. Do syropu dla walorów smakowych można dodać kilka goździków, korę cynamonu lub laskę wanilii
Apetyczna babeczkagodziny na powietrzu lub wytrzeć papierowym ręcznikiem (także w środku). Następnie przygotowujemy wędzarnię. Rozpalamy drewno w wędzarni. Najlepsze są drewna z drzew liściastych (np. pozbawione dającej gorczykę kory: olcha, buk, akacja, jesion, dąb) lub owocowych (np. wiśnia, jabłoń, śliwa czy grusza). Nie wolno używać drzew iglastych (wyjątkiem jest jałowiec, ale on lepiej się sprawdzi przy wędlinach). Do rozpalenia najlepiej użyć
Poezja smakuanyżu 1 mandarynka lub pomarańcza Piwo przelać do garnka i dodać przyprawy ( imbir pokrojony w plasterki ). Podgrzewać ale nie doprowadzać do wrzenia. Podawać z ćwiartką pomarańczy lub mandarynki i korą cynamonu
Jemy Pijemypokrojoną białą czekoladą. Muffinki piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z przepisu wychodzi ok. 12-16 muffinek. Przepis jest drobną modyfikacją przepisu podanego przez Korę Cynamonu http://koracynamonu.blogspot.com/2012/03/muffinki-czekoladowe.html
Mania Wypiekaniadeszczową porę. Polecam wszystkim, póki zbiory świeżego imbiru jeszcze są dostępne w sklepach. :) 100g świeżego imbiru 250g miodu, najlepiej lipowego 500ml spirytusu 60% (lub mocniejszy) 2 gwiazdki anyżu kawałek kory cynamonu skórka skrojona z połowy cytryny Imbir obieramy i kroimy w niezbyt cienkie krążki (100g powinno być go już po obraniu). Miód przelewamy do rondelka, wrzucamy do niego pokrojony imbir
Kuchenna Kontrrewolucyaskórka skrojona z połowy cytryny Jeśli chodzi o mieszaninę kardamonu, goździków i pieprzu oraz cynamonu, ja najpierw przygotowuję większą jej ilość, miażdżąc przyprawy w proporcjach - 10g goździków, 2 nieduże kory cynamonu, 5g ziarenek czarnego pieprzu oraz 2g kardamonu (ziarenek wyciągniętych ze środka łupinek) Mam to szczęście, że posiadam ogrodowy, wysuszony majeranek, który jest wyjątkowo aromatyczny, to samo zresztą z miętą
Kuchenna Kontrrewolucyaskończyła i drugą musiałam kupić, strasznie się zawiodłam, ponieważ nie pamiętałam jak słabo one wypadają w stosunku do tych ubijanych pół dnia ręcznie w mikromoździerzu... 15g całych goździków 15g kory cynamonu 1 mała gałka muszkatołowa 5g ziarenek kardamonu (wydłubanych z łupinek lub mielonego) 3g czarnego pieprzu w ziarnach 3g pieprzu białego (najlepiej również w ziarnach, ale ciężko go znaleźć
Kuchenna Kontrrewolucyawydłużyłam czas do 10 minut - i wyszedł mi odrobinę za gęsty. Myślę, że optymalny czas waha się pomiędzy 7-8 minutami. *Oryginalny przepis podaje użycie 4 kawałków kory cynamonowej - z powodu ich braku dodałam 2 łyżeczki mielonego. Poniżej przepis na kawę z użyciem syropu (przepis na kawę również z tej samej strony). Pumpkin Spice Coffee filiżanka zaparzonej kawy
My simple kitchenpomarańczy. Czekamy kilka minut aż wszystkie aromaty wzajemnie się przenikną i rozkoszujemy się napojem:) Zimowa herbatka cytrusowo - korzenna: - zaparzamy herbatę pomarańczowo - cytrynową*. Następnie wrzucamy 2-3 goźdźiki, małą korę cynamonu i plasterek świeżego imbiru. Dodajemy mały plasterek cytryny i kawałek pomarańczy. Można dosłodzić miodem. Dekorujemy kawałkiem pomarańczy. Czekamy chwilę aż wszystkie aromaty wzajemnie się przenikną i herbatka gotowa
My simple kitchen