kora - 857 przepisów (strona:48/58)

Figi w sosie karmelowym. 171

Składniki: 2 świeże figi3 łyżki cukru1 łyżka soku z cytryny1 kawałeczek kory cynamonu1 plasterek świeżego imbiru1 goździk2 łyżki wodygarść malin2 gałki lodów Wykonanie: Figi opłukać i naciąć na krzyż.Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu.Włożyć figi, oblać sosem i dusić 3 min. Wyłożyć na talerzyki ,obsypać

Kulinarny karnet Christophera
Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey 187

suszonych 300 ml wody 7 łyżeczek herbaty Earl Grey czarnej 25 dag cukru 250 ml octu czerwonego Ponti 0,5 cytryny 7 goździków 3 ziarna ziela angielskiego 3 cm kory cynamonowej szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu Wykonanie. Śliwki suszone, nie wędzone, przelać ciepłą wodą i przełożyć do miski. Zaparzyć mocną herbatę, przecedzić i zalać nią śliwki. Zakryć i odstawić przynajmniej

Kulinarny karnet Christophera
Kremowy sernik morelowy bez cukru 284

smak masy serowej. Dziś przepis na sernik do którego nie użyłam tradycyjnego cukru. Substancją słodzącą jest w tym wypadku dżem morelowy słodzony ksylitolem i sam ksylitol (cukier z kory brzozy), który ze względu na niski indeks glikemiczny jest bezpieczny dla diabetyków. Posiada również o 40 % mniej kalorii niż cukier i ze względu na charakter zasadowy nie powoduje próchnicy. Wiadomo

Ze smakiem i z pasją
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 199

jest baardzo aromatyczne! Dodatkowo te zapachy... mmm... polecam! Składniki (2-3 porcje): 300g wołowiny 1 czerwona cebula 400ml mleka kokosowego 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 2 strąki kardamonu 2 kory cynamonu 50 ml oleju, najlepiej arachidowego 2 łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kurkumy 1 trawa cytrynowa 2 liście laurowe 2 liście curry (opcjonalnie) Składniki na pastę

Tajskie smaki
KOMPOT Z JABŁEK 205

Kompot o cudownym aromacie jabłek z lekką nutą cynamonu. SKŁADNIKI 2,5 kg kwaśnych jabłek 2 litry wody kora cynamonu cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki ( nie obierać ), usunąć gniazda nasienne. Owoce włożyć do garnka dodać cynamon zalać wodą i od momentu zagotowania gotować 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodać cukier (według własnego uznania) Gotowy kompot

RAROSSA
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 307

każdej strony. Do małego rondla włożyłem 3 czubate łyżki powideł śliwkowych. Delikatnie podgrzałem ja na niewielkim ogniu. Nie zaprzestając podgrzewania dodałem 150 ml czerwonego wytrawnego wina, dwie laski kory cynamonu (można je zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami mielonego cynamonu). Do rondla dodałem również 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Wszystko dokładnie wymieszałem w celu rozpuszczenia kawy. Po zagotowaniu zawartości dodałem 3/4 tabliczki

Wyprawy kulinarne
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 229

grecka wersja naszych syropów owocowych. Migdały i cynamon to prawdziwie greckie smaki - migdały są składnikiem wielu greckich słodkości, a cynamon dodaje się do wielu dań, w tym mięsnych. Cynamonową korę, u nas drogą, można tu tanio kupić w wielu sklepach z pamiątkami. Syrop migdałowy (skład: mielone migdały, cukier, mastyks - żywica pistacjowa i woda), nazywany soumada, to produkt pochodzący z wyspy

Chilli Czosnek i Oliwa
Ravani - greckie ciasto z semoliną nasączone słodkim syropem 309

pieczone. I dopiero tu zaczyna się zabawa. Po upieczeniu ciasto nasączane jest aromatyzowanym syropem cukrowym, co decyduje o jego finalnej konsystencji i smaku. Ja przygotowałam syrop z dodatkiem kory cynamonu, goździków i skórki pomarańczowej. Pachniał nieziemsko! Jeżeli chcecie bardziej bliskowschodnią wersję możecie dodać do syropu wody różanej lub pomarańczowej. Moje ciasto wyszło mniej słodkie niż to, które jadłam w Grecji

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami, oraz warsztaty Oleofarm i Cucina 189

kolorowa  Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami to smaczne i zdrowe połączenie. Do tego jest nisko kaloryczna. Gruszkę najlepiej dzień wcześniej gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem anyżu i kory cynamonu, po zagotowaniu studzimy, przykrywamy folią i zostawiamy na całą noc, gruszka nabierze warstwowo koloru fioletowego. Następnego dnia odsączoną połówkę gruszki kroimy nie przecinając jej do końca, tworząc wachlarz. Truskawki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wędzony pstrąg 237

Mamy pół sukcesu, drugą połową jest sam proces wędzenia i dobór drewna. Pstrągi wędziłam na gorąco w drzewie liściastym: brzoza, buk ( należy pamiętać aby drzewo nie miało kory) Proces wędzenia: Wędzarnię nagrzewamy do temperatury 50 C przy otwartym wylocie przez około godziny. Po tym czasie do wędzarni wkładamy ryby, w tej temperaturze osuszamy je bez dymu, przez okres około

Niezły Młynek
Śniadanie idealne. 238

cynk, potas, wapń oraz fosfor i magnez, ogromną ilość flawonoidów oraz liczne antocyjany. Dzięki temu roślina ta posiada właściwości pomocne w zwalczaniu cukrzycy typu ii. zawarte w liściach i korze morwy flawonoidy, zwłaszcza kwercetyna i dnj, znacznie obniżają poziom glukozy we krwi poprzez hamowanie aktywności enzymów rozkładających węglowodany. Niejednokrotnie zostało to już wykorzystane w medycynie, a stworzone suplementy diety, zawierające

Brzuszki Łakomczuszki
SOS TRUSKAWKOWY Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ DO LODÓW I DESERÓW. 213

jest już rozpuszczony, wrzucam truskawki i duszę, aż się nie rozpadną i nie puszczą soku. Wanilię rozcinam, czubkiem noża wybieram czarny miąższ i wrzucam do owoców, jak i korę wanilii, którą przed zmiksowaniem wyjmuję. Odparowuję część płynu, wyciągam łupinę wanilii, a całość kimsuję za pomocą blendera. Jeśli sos jest zbyt rzadki, chwilę jeszcze pogotować na małym ogniu, w celu odparowania

W kuchni Karmel-itki
Tarta z grzańcowymi gruszkami 218

strony. Zapraszam serdecznie! Przygotowanie gruszek (wieczorem dnia pierwszego) Składniki: 750 ml czerwonego wina 4 dość twarde gruszki 2 łyżeczki przyprawy do grzańca( u mnie drobno pokruszone: kora cynamonu, goździki, imbir, kardamon, ziarna jalowca,anyz i kminek) 80 g cukru 1 pomarańcza biologiczna( skórka i sok) Do garnka wlewamy wino, cukier, przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy

Mia Cucina Sofieta
Różowiutka nalewka z granatu 234

duże, dojrzale granaty- nigdy zepsute ( owoce muszą mieć mocno czerwone i słodkie pestki) • ¾ l wódki • 100g cukru • laseczka wanilii • w zależności od gustu (2 goździki, 1 ziarno kardamonu, kora cynamonu) Granaty myjemy, przecinamy na pół i wybieramy pestki z białego miąszu. Ziarna granatu zalewamy w litrowej butelce wódką( butelka powinna być wyparzona i osuszona), dodajemy cukier, przekrojana laseczkę wanilii

Mia Cucina Sofieta
Herbata cynamonowo-jablkowa 148

To juz chyba jakies maniactwo, bo z okazji "Korzennego weekendu" u mnie znow jablka i cynamon. Tym razem w innej postaci, a mianowicie jako herbata. Mieszanka

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania