Ciasta i inne słodkościMazurek królewskiBabka drożdżowa Kokietka Kora orzechowaKruszynka Rafaello na krakersach BountyShrek Królewiec Królewicz z jabłkami Ciasto 3 BITCiasto chałwowe Ciasto cappuccinoCiasto czekoladoweCiasto tortowe Ciasto baloweTiramisuJabłecznik Orzechowiec z pianką Fale DunajuFale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy
Kuchnia domowa Anipianką Drożdżowy mazurek królewskiFale Dunaju z galaretką Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serową Fale Dunaju z wiśniamiJabłecznikJabłecznik hiszpańskiJabłecznik słonecznyJabłecznik z różową piankąKilimandżaro Kokietka Kora orzechowa KrólewiecKrólewiec z jabłkami Kwitnący tulipanMakowiec drożdżowy Marysieńka Miodownik z masą grysikowąNapoleonka na krakersach Oczy Carycy Orzechowiec z piankąPiernik siostry Anastazji Rafaello na krakersachRodzynkowiecSernik gotowany Anastazji Sernik gotowany
Kuchnia domowa Aniwodą i odstawiłam na całą noc. Na następny dzień dolałam wody, bo owoce troszkę jej wchłonęły:) Około 2 litrów wody dodałam na te proporcję suszu. Dodałam goździki i korę cynamonu. Gotowałam ok. 30 minut na wolnym ogniu od momentu zagotowania. Można dodać trochę cukru, jeśli lubicie trochę słodszy smak. Przelałam kompot do naczynia. Sparzonego pomarańcza pokroiłam w plasterki i udekorowałam
Aga w kuchnikilka chwil,a bez niego w moim domu nie będzie Wigilii :)Składniki:po 10 dag suszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki mioduWykonanie:Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut
Z Majeczką w kuchniCzarny bez (Sambucus nigra L.) jest roslina lecznicza.Surowcem zielarskim sa kwiaty,owoce,kora,a takze liscie.Jesli macie ogrod,naprawde warto go posadzic.Moja odmiana o ciemno bordowych lisciach i rozowych kwiatach jest prawdziwa ozdoba ogrodu. JAK ZDROWY JEST CZARNY BEZ ? Kwiaty dzialaja moczopednie,napotnie,przeciwgoraczkowo,wykrztusnie a zewnetrznie takze przeciwzapalnie.Swietnie uszczelniaja sciany naczyn krwionosnychi poprawiaja ich elastycznosc.Owoce maja dzialanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żurawiny100 g cukru50 ml soku z cytryny200 ml wodykawałek cynamonu- opcjonalnieWykonanie:zagotować wodę z cukrem.Dodać sok z cytrynyumyte i przebrane owoce żurawiny wrzucić do syropu z kawałkiem kory cynamonu.Owoce rozgotować.Trwa to niecałe 10 minut,następnie przetrzeć przez sitko.W pierwszej fazie rondelek lepiej przykryć,ponieważ owoce pękając pryskają.Rozgotowane owoce przetrzeć przez sitkogorący syrop wlać do buteleczek lub słoiczków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru, bez mąki... Jaki jest jej prawdziwy kolor i jaki aromat. Coś niesamowitego, taka domowa przyprawa do piernika nadaje naszym ciasteczkom prawdziwej barwy i smaku... Składniki:20 gram kory cynamonu 2-3 gwiazdki anyżu1/2 laski wanilii4 ziarna ziela angielskiego4 ziarna pieprzukilka goździków10 gram suszonego imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejWszystkie składniki mielimy w młynku do kawy (niestety blender się do tego
Mango Papajakawałek świeżego imbiru.Laskę wanilii przekroić wzdłuż. Imbir oskrobać delikatnie i pokroić w plasterki. Do garnuszka wlać wodę. Dodać cukier, miód, pokruszoną korę cynamonową i resztę przypraw. Całość gotować przez około pół godziny na niewielkim ogniu - pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować płyn aż stanie się lekko gęsty
Codzienna kuchnia niecodziennaWyszło pysznie.Waniliowy pudding ryżowy z karmelizowanymi śliwkamiSkładniki:(na 4 porcje)125 g ryżu750 ml mleka55 g cukru1 laska wanilii200 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:60 g cukru2 łyżki wodykawałek kory cynamonu długości 5 cm30 g masła4 śliwkiLaskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać ziarenka. Całość włożyć do garnka, wlać mleko, wsypać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać ryż, gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzebutelek.Nalewka głogowa korzenno-pomarańczowaSkładniki:1 kg owoców głogu,1 l spirytusu,1 l wody,500 g cukruSkórka z jednej pomarańczy i 3 łyżki soku,½ laski wanilii,10 cm kawałek kory cynamonu,5 goździków.Przygotowanie tak jak w wersji podstawowej. Na etapie przygotowywania syropu do wody dodać cukier z przyprawami, sokiem i skórką z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Zagotować, gotować
SzczyptaSmaQSkładniki :40 g kory cynamonu, może być zmielona2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru1 całe ziarno gałki muszkatołowej15 ziaren ziela angielskiego2 łyżki goździków2 łyżeczki ziaren kolendry - ja dałam mielonejłyżka kardamonu1 łyżeczka pieprzu kolorowego1-2 gwiazdy anyżuGałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz, kolendrę, anyż rozdrobniłam wpierw w moździerzu, a potem w młynku do kawy.Te zmielone połączyłam ze składnikami sypkimi, wymieszałam. Całość przesypałam do szczelnego
Proste Potrawyktórych mu się zaopatrujemy i narzekać nigdy nie możemy - polecamySKWORCU i PIĄTNICĘ. Przyprawy z tych miejsc są dla nas bezpieczne w 100% - przetestowałyśmy. CYNAMON:"Przyprawę stanowi wysuszona kora pochodząca z kilku gatunków drzewa cynamonowego, uprawianego w Azji Południowo-Wschodniej. Cynamon ma przyjemny, słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz charakterystyczny, intensywny zapach. Jest to jedna z najstarszych przypraw, wykorzystywana głównie
Wypisz Wymalujjest bardzo popularna.Niespotkany aromat "polskiej cytryny". Od razu poprawia się humor:) Tak więc dzisiaj...królowa nalewek;)Składniki; 1 kg pigwy, 1/2 kg cukru, 100 g miodu, kilka gożdzików, kora cynamonu, skórka z pomarańczy, 1 litr wódki Wykonanie;Owoce myjemy, przekrawamy na pól i wycinamy gniazda nasienne. Tniemy w plasterki. Wkładamy do słoja przesypując cukrem. Zalewamy miodem. Zamykamy szczelnie
Anioły w kuchniwodą i podać do picia. Ja je uwielbiam:) Składniki:1,5 twardych gruszek,750 gram cukru,1 litr wody,sok z 2 cytryn,2 goździki,laska wanilii,kawałek kory cynamonu,Przygotowanie:Umyte gruszki obrać w całości pozostawiając ogonki. Zalać je sokiem z cytryny. Do garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy, wodę i gotujemy. Do gotującego sie syropu włożyć obrane
Anioły w kuchniznakiem tego warzywa. Na poczatek dynia marnowana po śląsku.Składniki:1 kg dyni (bez skóry, bez pestek)szklanka octu winnegoszklanka wody2-3 gałązki estragonu lub rozmarynu5-6 goździkówkawałek kory cynamonu50 g cukru10 g soliPrzygotowanie:pokrojony w równą kostkę miąższ dyni wrzucamy na 4-5 minut di lekko osolonego wrzątkuwyjmujemy na sito, przelweamy zimną wodą, osączamyzagotowujemy wodę z octem, solą, cukrem
Anioły w kuchni