pączki - 10682 przepisów (strona:47/713)

Szybkie mini pączki z mascarpone 134

Styczeń to nie tylko czas narodowego odchudzania i zdrowego odżywiania, ale także, czas karnawału Dlatego dziś zapraszam Was na szybkie mini pączki z mascarpone Ten przepis spodoba się przede wszystkim osobom, które cierpią na brak czasu oraz nie mają tyle cierpliwości, aby zabierać się za przygotowywanie ciasta drożdżowego, w którym jak wszyscy wiemy cierpliwość to podstawa. Tutaj tej cierpliwości(...)potrzeba. Potrzebujemy jedynie 30 – 40 minut czasu (łącznie ze smażeniem), aby cieszyć się karnawałowymi wypiekami W tym przepisie pączki smażę w głębokim oleju (tak tradycyjnie), ale nie widzę przeszkód, żeby je upiec w piekarniku Będą mniej kaloryczne, ale równie smaczne Szybkie mini pączki z mascarpone przepis na ok. 20 pączków Składniki: 250 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku

365 dni dookoła kuchni
Odchudzone pieczone pączki z budyniem 136

razem na Tłusty Czwartek przygotowałam odchudzoną wersję pączków – w formie słodkich małych bułeczek. Odchudzoną, ponieważ pączki nie są smażone w głębokim tłuszczu a pieczone w piekarniku. W środku pyszny, kremowy budyń waniliowy. Zaczyn: 20 g świeżych drożdży ¼ szklanki ciepłego mleka 2 łyżki płaskie mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru Ciasto: 2 ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki cukru 1 jajko(...)klejące podsypujemy je delikatnie mąką. Ciasto musi być gładkie, puszyste i zwarte. Wyrobione ciasto delikatnie formujemy w kulę i odstawiamy w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Ciasto na pączki musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie stół lub stolnicę obsypujemy dość grubo mąką. Wykładamy ciasto i bardzo delikatnie rozpłaszczamy je na grubość około 2 cm. Staramy się nie zagniatać

VioletoweKucharzenie
Pączki z nadzieniem budyniowy i malinowym - test nadzienia cukierniczego 114

Niedawno w moje ręce wpadły gotowe nadzienia cukiernicze Lauretta Kandy , więc byłam pewna, że wykorzystam je do zrobienia pączków w tłusty czwartek. Ogrom przepisów na pączki, faworki spowodował, że przepis publikuję dopiero teraz. Otrzymałam nadzienie budyniowe i malinowe, oba sprawdziły się w pączkach. Do gustu przypadło mi nadzienie budyniowe, które dość mocno odwzorowuje przygotowany w domu budyń. Nadzienie jest nieco(...)słodkie, dla mnie za słodkie (ale wiadomo, jem bardzo mało słodyczy i mam inne odczucie słodkości), natomiast mój mąż był nim zachwycony. Nadzienie po zaaplikowaniu do pączków idealnie trzymało swoją konsystencję, nie zmieniło smaku ani nie puściło żadnego soku - to samo dotyczy nadzienia malinowego. Jeśli lubicie pączki z różnymi smakami, to pełen wachlarz smaków znajdziecie na stronie producenta ( tutaj

Gotowanie i blogowanie
Skąd się wziął Tłusty Czwartek? 129

Powiedział mi Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” (staropolskie przysłowie) Dziś tłusty. Znów wszyscy szalejemy na punkcie pączków, faworków i innych smakołyków. Cukiernie i markety (o zgrozo) prześcigają się w ofertach, a my objadamy się tłustymi smakołykami nawet nie wiedząc, skąd ten zwyczaj się wziął. „Gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy(...)wraz ze Środą Popielcową. Kolejny już czwartek należy do 40 dni postu, podczas których należy wstrzymać się od zabawy, a także zachować wstrzemięźliwość od jedzenia i picia. „Tłusty czwartek pączkami fetuje a od Popielca ścisły post szykuje” Skąd się wziął? Święto to wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich, a zwiastowało ono koniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się

Kate's Kitchen
PĄCZKI DLA DOROSŁYCH Z NADZIENIEM BANANOWYM 125

Pączki dla dorosłych... mocno alkoholowe - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduje się alkohol. Nadziane są budyniem o smaku bananowym i polane po wierzchu gorzką czekoladą. Budyń bananowy równie dobrze można zastąpić budyniem waniliowym lub czekoladowym. Pączki są naprawdę pyszne i znikają w mgnieniu oka. Długo utrzymują też świeżość, nawet na drugi dzień smakują jak świeżo usmażone. Polecam(...)mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem z wanilią. Do zagotowanego mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy. Pączki: Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy krążki wielkości ok. 8 cm. Zlepiamy ze sobą dwa krążki i układamy

Kuchnia MagdaLeny
Pączki z serka homogenizowanego. 848

Pierwszy raz zrobiłam takie pączki i stwierdzam, że są pyszne i usmażę je jeszcze nie raz. Ja swój przepis mam z książki kucharskiej, ale pełno ich na blogach kulinarnych. I wcale się nie dziwię, że ludzie je przygotowują, bo nie dość, że są pyszne to jeszcze można je przygotować w pół godziny. W środku są puszyste i bardzo mięciutkie. Polecam(...)pączkową zachciewajkę, bo takie tradycyjne pączki to ja piekę tylko w Tłusty Czwartek, wtedy smakują najlepiej. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 jajka 25 dag serka waniliowego homogenizowanego półtorej szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 małe łyżeczki octu Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do oprószenia pączków Wykonanie: 1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy serek i miksujemy, następnie dodajemy

Izabelawkuchni
Serowo limonkowe pączki 173

oknem widać piękno zmieniającego się lasu (uwielbiam te barwne liście). Nic nie smakuje tak dobrze jak szybki, pyszny deser w towarzystwie ciepłej herbaty. Ja dziś polecam Wam serowo limonkowe pączki i wyborną herbatę RICHMONT , którą podałam w przeuroczym porcelanowym zestawie DUO Ten zestaw zachwycił nie tylko mnie, ale też i całą moją rodzinę oraz przyjaciół. Picie z niego, to czysta(...)się kleić). Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy je w mące na kształt małych kulek (ciut większych od orzecha włoskiego), strzepujemy nadmiar mąki. Nasze małe pączki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, jednak smażyć nasze pączki powinniśmy na małym ogniu, aby dobrze dosmażyły się w środku. Pączek powinien po krótkiej chwili wypłynąć na wierzch. Pączki w oleju

Słodkie okruszki
Pączki babci Krysi 187

Jutro Tłusty Czwartek i postanowiłam pomóc babci i przy okazji poprosić o przepis na babcine pączki, które są przeeeeepyszne. Babcia zawsze odganiała nas od świeżo upieczonych pączków żeby nas brzuszki nie rozbolały, gdy tylko troszkę przestygły zajadaliśmy się i mieliśmy na buziach śmieszne białe wąsy od cukru pudru, w którym były mocno obtoczone :) Teraz sama będę się starała zrobić takie(...)same jak babcia :) Z tego przepisu wychodzi tak z 60 pączków. Składniki: 10-12 dag drożdży 1/2 l ciepłego mleka mąka  Z tych składników zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 1 kg mąki krupczatki 1 kostka masła (rozpuścić) 12 żółtek + 3 całe jajka 1 łyżeczka soli 1/2 l mleka 2 kieliszki spirytusu 1/2 szkl cukru

Motylkowa Kuchnia
Pączki z Nutellą 166

okazji zbliżających się Walentynek mam dla Was przepis na pączki z Nutellą – nie wiem jak Wy, ale ja bym taki prezent chętnie przygarnęła :) Ciasto to przepis na pączki mojej babci . Możecie zrobić je tak jak pokazałam na zdjęciach lub nadziać czekoladą dopiero po usmażeniu (wypróbowałam obydwa warianty). Do nadziania już usmażonych pączków przyda się szpryca z długą cienką końcówką(...)Ciasto rozwałkowujemy na stole na grubość kilku milimetrów. Nutellę przekładamy do woreczka strunowego. Wyciskamy na ciasto czekoladę (ilość zależy od wielkości foremki serduszka, czekolada nie może wypływać na brzegi pączka). Składamy ciasto i wycinamy pączki uważając, żeby czekolada znalazła się na samym środku serduszka – jeśli będzie na brzegu może wyciekać i przypalać się podczas smażenia. Wycięte pączki odstawiamy

Ciastkozercy
Pączki 107

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pączki – chyba nie muszę ich nikomu przestawiać, ponieważ wszyscy je dobrze znamy To wypiek z ciasta drożdżowego uformowany w lekko spłaszczoną kulę usmażony w głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Pączki możemy nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym i udekorować lukrem lub cukrem pudrem. To tradycyjny wypiek przygotowywany(...)Tłusty Czwartek. Pączki z tego przepisu są bardzo mięciutkie i pyszne. Ja osobiście jestem zwolenniczką nadziewania pączków po usmażeniu, ale jeśli wolicie możecie nadziać je przed. Jeżeli nie przepadacie za pączkami smażonymi w głębokim tłuszczu to polecam przepis na równie pyszne pączki z piekarnika . Pączki podałam na cudnych talerzach ceramicznych

Marta Gotuje
Tradycyjne pączki z pudrem 427

Tradycyjne pączki z pudrem Świeżutkie ,jeszcze ciepłe pączki ..grzechy tłustego czwartku . W ten jedyny dzień , pozwalam sobie na szaleństwo i objadam się nimi ..czyli zjadam aż dwa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Moje chłopaki najchętniej opychali by się paczkami cały rok , ale że kocham swoje dzieci(...)wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei nie dosypujecie mąki , bo pączki ,nie będą już tak puszyste . Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny ). Objętość ciasta musi się

Ogrodnik w podróży
PIECZONE PĄCZKI Z KREMEM WAFELKOWYM 253

PIECZONE PĄCZKI Z KREMEM WAFELKOWYM Pączki zwykle są smażone na głębokim oleju. Ta wersja jest bardziej odchudzona, ponieważ pączki są pieczone, więc nie są nasiąknięte tłuszczem, a zatem zdrowsze. Puszyste i mięciutkie. Wierzch idealnie złoty. Posypane cukrem pudrem są na prawdę urocze. Pączki przygotowałam z oryginalnym kremem wafelkowym mlecznym. Palce lizać :) Takie pączki z pewnością poprawią humor. Zdjęcia wykonane(...)budyń w pozostałym mleku. Mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.  Całość Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Dwa, trzy razy zagnieść ( nie więcej, ponieważ ciasto odgazuje się i pączki nie wyrosną ). Ciasto rozgnieść, rozciągnąć dłońmi na 2-3 cm. placek ( nie używać wałka ). Szklanką wyciąć krążki. Przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem, zachowując duże odstępy. Przykryć ścierką i odstawić

Kuchnia Paulettes
Pączki ziemniaczane z ganache czekoladowym 182

Już za kilka dni zacznie się wielkie "pączkowanie"! Do tego czasu postaram się wrzucić kilka przepisów na Tłusty Czwartek. Dzisiaj przedstawiam pączki z gotowanymi ziemniakami nadziane czekoladowym ganache. Dodatek tłuczonych ziemniaków nie jest przypadkowy. Ziemniaki odgrywają tutaj bardzo ważną rolę, mianowicie przedłużają świeżość i wilgotność pączków. Jeśli co roku smażycie tradycyjne pączki z marmoladą, zróbcie wyjątek i spróbujcie(...)zrobić właśnie te! Serdecznie polecam :).     Składniki: (na ok. 25 średnich pączków) Ciasto: 400 g ziemniaków 50 g miękkiego masła 400 g mąki pszennej tortowej+ mąka do podsypywania 40 g świeżych drożdży 2 duże jajka 90 g cukru szczypta soli 1 łyżka spirytusu 180 g ciepłego mleka Ganache czekoladowe: 250 g mlecznej czekolady 250 g śmietanki kremówki

Nastoletnie Wypiekanie
Expresowe pączki z dżemem i czekoladą 105

Wykonanie pączków na bazie regularnego przepisu zajmuje wieczność. Któregoś dnia naszła mnie okropna ochota na coś słodkiego i pomyślałam o pączkach właśnie. Expresowe pączki z dżemem i czekoladą Po kilku minutach doszło jednak do mnie, że nie mam ochoty spędzić większości popołudnia na ich robieniu. Stwierdziłam, iż zrobię coś naprawdę szybkiego co w smaku będzie przypominać pączka(...)upływie 40 minut miałam stos gotowych „pączków”. Jeśli tak jak i ja macie ochotę na coś słodkiego i zarazem szybkiego ten przepis jest dla Was. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 2 łyżki cukru 1 jajko

mecooks
PĄCZKI PIECZONE 142

Mięciutkie, puszyste i maślane pączki, które zawsze wychodzą. Pieczone w piekarniku, są lżejszą i zdrowszą wersją tradycyjnych pączków smażonych w głębokim tłuszczu. Dzięki nim Tłusty Czwartek nie będzie, aż tak tłusty;-)  Ciasto już na etapie wyrabiania jest lekkie, błyszczące i elastyczne, a pozostawione w ciepłym miejscu, pod przykryciem rośnie jak szalone. Ciasto możemy zagnieść wieczorem, przykryć szczelnie folią spożywczą(...)wstawić na noc do lodówki. Rano formujemy pączki i odstawiamy na 1 godzinę do napuszenia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce bez przeciągów). Dalej postępujemy jak w przepisie. Pączki, jak każdy wypiek z dodatkiem drożdży,  najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale trzymane pod przykryciem i lekko podgrzane przed samym podaniem będą dobre także w kolejnym dniu.  SKŁADNIKI

cool and minty

Proponowane wyszukiwania