podobno palenie nie jest konieczne, bo grzyb nie jest w stanie przetrwać na martwych tkankach. Zimą wytniemy również te gałęzie, na których są zmienione chorobowo zgrubienia i pęknięcia w korze. Obcy, ósmy pasażer liścia. Poza tym wyczytałam, że dobrze jest wzmocnić roślinę, żeby miała więcej mocy do walki z chorobą. Teraz jest już za późno, ale na wiosnę z pewnością
les mirabellesSkładniki: 2 kg owoców głogu, 300 - 600 g brązowego cukru, 3 jabłka, 1 szklanka wody, sok z jednej cytryny, sok z jednej pomarańczy, 2 kawałki po 10 cm kory z cynamonu, 4 goździki. Przygotowanie: Owoce głogu umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień. Rozmrozić, ostrym nożykiem usunąć nasiona. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić
SzczyptaSmaQformy): 3 marchewki 1 seler 2 pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 ml ciemnego piwa 250 ml bulionu 2 pomidory malinowe pozbawione skórki lub 1/2 puszki pomidorów kawałek kory cynamonu 1 gwiazdka anyżu ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec sól i pieprz 3 łyżki bułki tartej Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części. Pomidory również. Układamy w naczyniu żaroodpornym
Mango Papajasłoik) rum goździki/laski cynamonu Wykonanie: 1.Pomarańcze sparz i solidnie wyczyść szczoteczką *najlepiej zdobyć ekologiczne* 2.Pokrojone plastry pomarańczy wsadź do słoika. 3.Zalej rumem (możesz dodać goździki bądź korę cynamonu) i zakręć szczelnie. 4.Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu przez 2-3 tygodnie. 5. Próbuj! Albo pakuj słoik i podaruj jako prezent chłopakowi (wraz z sercem na dłoni) . Przetestowałam
Fiolka w kuchnioliwy, 35 g czosnku, 20 g gorczycy (białej lub czarnej), 10 g soli, 10 goździków, 1-3 chili, 1 łyżka ziół prowansalskich, 3 listki laurowe, 10 cm kory cynamonu, sól i pieprz do smaku, łyża oliwy i garść świeżego tymianku do pieczenia dyni. Przygotowanie: Dynię umyć, przekroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki jeśli dynia jest duża, usunąć pestki. Wyłożyć
SzczyptaSmaQkiedy owoce się rozpadną (ok. 30 minut). Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i macerowane porzeczki (opcjonalnie), wymieszać. Gorące przełożyć do wyprażonych słoików, w każdym umieścić kawałek kory cynamonu. Pasteryzować 10 minut. Gorące wyjąć z wody i wystudzić do góry dnem
SzczyptaSmaQzapowiadające się jesienne wieczory:) Składniki: 2 kg śliwek(niekoniecznie węgierki, ja użyłam odmiany średniowczesnej i też wychodzi pysznie) 1 kg cukru 1 litr spirytusu laska wanilii 10 goździków 2 kory cynamonowe Sposób przygotowania: Śliwki umyć, wyjąć pestki, wrzucić do dużego słoja, butli. Zasypać cukrem, słoik zakręcić i zostawić na noc, by puściły sok. Następnego dnia porządnie wymieszać cukier z sokiem
na moim stole...tegorocznych wakacji w Turcji :) Porcje: 8 słoików 0,25 l Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 kg bakłażanów, 500 - 700 g cukru, 2 pomarańcze, 2 cytryny, 5 kawałków kory cynamonu po 5 cm, 1 łyżeczka kardamonu. Przygotowanie: Cytrusy wyszorować, sparzyć, cienko zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Cukier, sok z cytrusów, cynamon i kardamonem doprowadzić do wrzenia mieszając, gotować
SzczyptaSmaQprzede wszystkim nie będą samym cukrem - bo jak śliwka jest słodka, to jej białego czy jakiegokolwiek innego cukru do szczęścia nie potrzeba. A gdy do słoiczka dodamy kawałek kory cynamonu, to gdy po kilku miesiącach otworzymy go z myślą o świątecznym pierniku - bądźcie pewni, że nie pożałujecie tego jednego czy dwóch dni poświęconych dla przetworów. Poniżej przedstawiam kilka migawek
Karczma HonoriettyPowidła śliwkowe (4 słoiki 0,2 l): 2 kg śliwek węgierek (dojrzałych i słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) Cynamon (najlepiej kora) Przygotowanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Pomarańczę myjemy, wyparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do rondla (lub garnka z szerokim dnem wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy śliwki na małym
SzczyptaSmaQmlekiem. Dodatkowo – w tym sposobie przyrządzania możemy się pokusić o kawę infuzowaną za pomocą owoców, przypraw lub ziół. Do 24-godzinnego wywaru wrzucamy np. rozciętą laskę wanilii, korę cynamonu, gwiazdki zmiażdżonego anyżu czy skórkę ze sparzonej pomarańczy. Odstawiamy na kolejne 24 do 48 godzin do lodówki. Idealny napój na letnie dni. Albo po prostu wtedy, gdy macie ochotę
Karo in the Kitchenpiernikowej, której używam nie tylko do tego świątecznego ciacha. Do kawy również pasuje idealnie! Świeżo zmielone składniki, aż kręcą w nosie nadmiarem aromatu. Po prostu uwielbiam! Składniki: 50g kory cynamonu 15g całych goździków 15g kardamonu 2 łyżeczki kakao 10g ziela angielskiego 10g ziaren pieprzu czarnego 5g gwiazdek anyżowych 20g sproszkowanego imbiru 10g sproszkowanej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Chyba
Karczma HonoriettyWczorajsza niedziela upłynęła pod wersami piosenki Kory "leniwa niedziela, upalna niedziela". W chwili jednej, naszło mnie coś na słodkie, ale nie za słodkie...takie... ach zobaczcie co z tego wyszło. Przepis jest w 100% autorski, co do doboru składników, ich proporcji, długości pieczenia. Wyszło pysznie, połowa zniknęła w momencie...aż nam języki poparzyło. Czego użyłem: -100 gram masła twardego, posiekanego
BaRepasnagle siada, bo nogi posłuszeństwa odmawiają :) 0,5 litra miodu (około 720 g) 0,5 litra wody 1 litr spirytusu 95% 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków kawałek kory cynamonu (ok. 5 cm) pół laski wanilii szczypta gałki muszkatołowej wysuszona skórka z całej pomarańczy Potrzebny nam będzie głęboki garnek, bo nalewka ta, podczas produkcji, bardzo się pieni. Ja użyłem
Marder&Marder Manufacturepotrawy odpowiednią ilością przypraw, kwaskowym posmakiem soku z cytryny czy świeżym, ‘zielonym’ aromatem natki pietruszki. Przyprawy, które zawsze znajdują się w mojej kuchni, to: - CYNAMON: jest to wysuszona, sproszkowana kora cynamonowca. Stanowi źródło żelaza, manganu, wapnia i błonnika. Jest naturalnym antyoksydantem: spowalnia procesy starzenia się komórek, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Ma też właściwości antybakteryjne, przez co pomaga
Wegańska kuchnia orientalna