kora - 857 przepisów (strona:32/58)

Rozgrzewająca herbata – idealna na zimowe wieczory 216

swoje pomysły i przyprawy, których warto użyć – piszcie w komentarzach, chętnie je wykorzystam. Rozgrzewająca herbata – składniki (na 2 kubeczki) herbata – najlepiej liściasta gwiazdka anyżu kilka goździków kora cynamonu 4 plasterki pomarańczy 4 plasterki cytryny 1 cm tartego imbiru 1 łyżka miodu opcjonalnie kawałek gruszki Rozgrzewająca herbata – składniki (na 2 kubeczki) W rondelku zagotowujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kompot z suszu 166

ogóle dosładzam) prawdziwy miód, spadziowy lub gryczany. Słodycz przełamuję sokiem z cytryny lub pomarańczy, albo otartą skórką z cytryny lub pomarańczy, dodaję naturalne aromaty, takie jak: goździki, imbir, kawałek kory cynamonu lub gałkę muszkatołową. Dobrze sprawdza się także gotowa mieszanka do grzańca. Do mojego kompotu z suszu wykorzystałam owoce suszone Helio – gotowa mieszanka. Składniki: 1 opakowanie mieszanki suszonych owoców

Zasmakuj Kuchni
Domowe grzane wino 213

znacznie tańsze i co najważniejsze dużo smaczniejsze aniżeli to kupne :) Domowe grzane wino – składniki 1-2 gwiazdki anyżu skórka z 1/2 cytryny parę plasterków pomarańczy 4-5 goździków kora cynamonowa 1 łyżka miodu sok malinowy szczypta kardamonu 0,5 l czerwonego wino (wybierzcie to najtańsze, ale to za 4 złote ;) ) Domowe grzane wino – przepis Cytrynę i pomarańczę dokładnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa przyprawa do piernika 160

piernika jest wykorzystywana do wielu świątecznych wypieków takich jak pierniczki czy też piernik staropolski. Zachęcam do sporządzenia własnej mieszanki-domowa aromaterapia gwarantowana. Domowa przyprawa do piernika 50 g kory cynamonu 15 g ziaren kardamonu 10 g gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 10 g pieprzu czarnego 10 g goździków 20 g suszonego imbiru 5 g gwiazdek anyżu Przyprawy, oprócz gałki

Pieguskowa Kuchnia
Domowe grzane wino 228

znacznie tańsze i co najważniejsze dużo smaczniejsze aniżeli to kupne :) Domowe grzane wino – składniki 1-2 gwiazdki anyżu skórka z 1/2 cytryny parę plasterków pomarańczy 4-5 goździków kora cynamonowa 1 łyżka miodu sok malinowy szczypta kardamonu 0,5 l czerwonego wino (wybierzcie to najtańsze, ale to za 4 złote ;) ) Domowe grzane wino – przepis Cytrynę i pomarańczę dokładnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kora orzechowa 213

Kora orzechowa Ciasto te bardzo przypadło mi do gustu, gdyż łączy w sobie owocową nutę i orzechy. Myślę, że każdy choć raz na swej drodze spotkał się z tym ciastem. Należy one zdecydowanie do pracochłonnych, ale efekty są moim zdaniem oszałamiające. Składniki: Na ciasto orzechowe: 8 białek 200 g cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów 100 g wiórek kokosowych

My sweet a life
Figi z goździkami i cynamonem w słodkim likierze 164

ilości można przygotować dwa małe słoiki po ok. 120 ml. Składniki: - 20 dag suszonych fig - 3/4 szklanki wody - 1/3 szklanka cukru - 1/3 szklanki likieru lub koniaku - 10 goździków - cynamon, kora 1. Figi kroimy na połówki, kilka sztuk można pozostawić w całości. W rondlu gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, dodajemy figi i pozostawiamy bulgoczące na małym ogniu

Apetyczna babeczka
Królik duszony w winie z rodzynkami 209

łyżki oleju 200ml białego półwytrawnego wina lub cydru 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego biały pieprz pieprz ziołowy sól 3 liście laurowe mąka do obtoczenia opcjonalnie: 4 goździki, kawałek kory cynamonu (ok 2cm) Królika pokroić na kawałki. Posypać białym pieprzem oraz ziołowym, odstawić na godzinę. Obtoczyć w mące. Szalotkę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w półkrążki. W głębokiej

Obiad gotowy
Nalewka pigwowa ( luksusowa ). 201

Składniki :  1 kg owoców pigwy 30 dkg brązowego cukru 1 l czystej wódki 40 % 1/2 l wody 3 gwiazdki anyżu kawałek kory cynamonu ( około 4 cm ) 2 laski wanilii 3 kwiaty gałki muszkatołowej ( osnówki ) szczypta szafranu Sposób wykonania :   P igwę opłucz, osusz, pokrój na plastry lub dość cienkie ćwiartki. Pokrojoną pigwę wsyp no rondla ( w którym nie przypalają

Przepisy i porady kulinarne
Kaszotto z brokułami i "Lokatorka" 190

pół brokuła chili olej do smażenia (3 łyżki) ser długo dojrzewający (np. parmezan, grana padano, bursztyn lub dziugas) Bulion warzywny 2 marchewki pietruszka kawałek selera cebula odrobina (2 cm) kory cynamonu pół łyżeczki kozieradki sól pieprz czarny Przygotowanie kaszotta rozpocząć od ugotowania bulionu (np. dzień wcześniej, by smaki się przegryzły): Marchewki, cebulę, seler i pietruszkę obrać. Wrzucić do garnka

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie 197

mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli Gruszki w syropie: 6 gruszek 100 g cukru (u mnie erytrytol) 600 m wody 1 kawałek kory cynamonu 1 gwiazdka anyżu 5 goździków sok  1 cytryny * PRZYGOTOWANIE Gruszki w syropie Gruszki obierz, zostawiając ogonki i przecinając spody, aby równo stały. W rondelku zagotuj wodę wraz

Food Square
Gęsie piersi z antonówkami 150

Gęsina na Świętego Marcina  Składniki podwójna pierś gęsia z kością 6 goździków 2 cm kory cynamonowej 3 antonówki gęsi tłuszcz sól pieprz kawałek imbiru     Przygotowanie Cynamon i goździki roztarłem dokładnie w moździerzu, połączyłem z imbirem startym na tarce i jabłkami pokrojonymi w ósemki ( bez gniazd nasiennych ). Tłuszcz gęsi pokroiłem w kostkę. Piersi natarłem solą i pieprzem, obłożyłem

R'n'G Kitchen
Rozgrzewająca, warzywna zupa-krem z kasztanami i "Dziewczyna, która przepadła" 205

pietruszki 2 marchewki kawałek selera cebula ok. 3 cm imbiru 300 g dyni 2 ostre suszone papryczki chili 250 g kasztanów gałązka świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego odrobina kory cynamonu pół łyżeczki mielonej kozieradki sól pieprz mielony natka pietruszki Kasztany naciąć na krzyż i piec w temperaturze 190 stopni C. przez 40 minut. Ziemniaki, pietruszki, seler, marchewki, cebulę i imbir

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowa przyprawa piernikowa 221

teraz kiedy pora przygotować już piernik staropolski Przyprawa jest bardzo aromatyczna na 1 kg mąki daje zaledwie trzy łyżeczki.   Będziecie potrzebowali: 65 g cynamonu( w oryginalnym przepisie jest kora cynamonowa) 23 g suszonego imbiru 20 g mielonych goździków 15 g kardamonu (używam ziarn kardamonu który wyłuskuje i miele nasionka) 15 g mielonej gałki muszkatołowej 5 g czarnego pieprzu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Papryka, właściwości i zastosowanie 169

papryki można ususzyć, a potem zmielić. Mieloną paprykę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. O charakterystycznym smaku papryki decyduje substancja zwana kapsaicyna, która pobudza gruczoły trawienne i korę nadnerczy, co wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu. Papryka, właściwości i zastosowanie Zastosowanie papryki: Zupy: zupa gulaszowa, zupa jarzynowa, zupa kremowa,zupa fasolowa Sosy: sos pieczeniowy Sałatki: z rybą

Pomysłowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania