kora - 857 przepisów (strona:27/58)

Dżem z gruszek 128

language:#0400;} Obfitość gruszek zmusiła nas do myślenia, jak je zagospodarować. Wyszedł pyszny dodatek nie tylko do chleba z mlekiem. Składniki: 2 kg gruszek 2 laski wanilii 2 sztuki kory cynamonu 300 ml wody 14 g agaru Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Śliwki węgierki w winiaku 112

efekty można osiągnąć eksperymentując z gatunkami alkoholu i przyprawami.  Składniki: 1 kg śliwek węgierek 250 g cukru 0,3 litra czerwonego octu winnego 0,3 litra winiaku 1 kora cynamonu 5 goździków  1 łyżeczka estragonu Przygotowanie: Śliwki umyłem, osączyłem i wypestkowałem nacinając z jednej strony. Ocet i winiak wlałem do garnka, dodałem cukier, przyprawy, zagotowałem syrop. Do gotującej

R'n'G Kitchen
Piątek: Krokiety rybne po hindusku 145

ziemniaków 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego 2 ziarenka kardamonu 1 liść laurowy Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź. Rozdrobnij tłuczkiem. Krok

Niedzielny kucharz
Szarlotka super krucha 230

esencji waniliowej Ciasto kruche na wierzch 10 dag miękkiego masła pół szklanki mąki pół szklanki cukru 1 łyżka płatków owsianych Jabłka 4 - 5 dużych letnich jabłek np. odmiany piros kora cynamonu lub szczypt cynamonu w proszku ewentualnie cukier do smaku do duszenia jabłek 2 łyżki cukru do piany szczypta soli Zaczynamy od przygotowania jabłek na szarlotkę - czyli myjemy, obieramy

Korniszonki
zupa-bulion z golonki i wieprzowych nożek 170

kurczaka zagrodowego 2 średnie marchew pokrojona w kostkę ,lub paseczki 1 pasternak pokrojony jw. 1 pietruszka 1 średnia cebula jw.  1-2 cukinie pokrojone w kostke  1 korze ń selera obrane pokrojony jw. 1 papryka (dowolny kolor ) pokrojone 1-2, ziemniaki pokrojone sól i pieprz do smaku kilka ziaren ziela angielskiego kilka li ści laurowych 2 żółtka

w mojej kuchni
zupa-bulion z golonki i wieprzowych nożek 174

kurczaka zagrodowego 2 średnie marchew pokrojona w kostkę ,lub paseczki 1 pasternak pokrojony jw. 1 pietruszka 1 średnia cebula jw.  1-2 cukinie pokrojone w kostke  1 korze ń selera obrane pokrojony jw. 1 papryka (dowolny kolor ) pokrojone 1-2, ziemniaki pokrojone sól i pieprz do smaku kilka ziaren ziela angielskiego kilka li ści laurowych 2 żółtka

mojej kuchni
Sałatka z malinami i serem pleśniowym 150

Ostatnio zrobiło się u mnie mocno malinowo, ale trudno się oprzeć s koro krzaczki uginają się pod ciężarem tych pysznych owoców, zachęcając do wykorzystania ich  w  swoich przepisach. Maliny fantastycznie sprawdzają się w słodkich deserach,  ale warto wykorzystać je także w daniach wytrawnych np. sałatkach. Uwielbiam sałatki z wykorzystaniem owoców: malin, truskawek czy arbuza . Składniki

Moja kraina smaków
Plastry wołowiny z marynowanym burakiem, truskawką z bazyliowym majonezem 155

łyżki miodu, sałatka z buraków : 5 – 6 ugotowanych młodych buraków, 3 okrągłe szalotki, 6 truskawek, 500 ml soku jabłkowego, 150 ml octu jabłkowego, 2 liście laurowe, kawałek cynamonowej kory, bazyliowy majonez : 1 jajko, 350 ml oleju, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżka octu, pęczek bazylii, pęczek liści rzodkiewki (oczywiście młodych liści), 100 g uprażonych pestek słonecznika, 1 czubata łyżka cukru

królestwo garów
Czereśnie marynowane 137

ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 250 ml białego wina wytrawnego 1/4 szklanki octu winnego 2 łyki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy 1 kora cynamonu 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Czereśnie umyłem, osuszyłem. Przyciąłem ogonki do połowy. Owoce ułożyłem w słoikach. Przygotowałem zalewę. W moździerzu rozgniotłem pieprz i ziele angielskie. Zagotowałem szklankę wody z winem, octem

R'n'G Kitchen
Śródziemnomorskie wino ziołowe 162

nieokrzesane i krzepkie i idealnie komponują się z ziołami. Składniki: 2 litry czerwonego wina (Primitivo) 2 spore gałązki rozmarynu 2-3 gałązki tymianku 6-8 listków szałwii 1 kora cynamonu 100 g cukru Przygotowanie: Do dużego szczelnie zamykanego słoja lub butelki wkładamy zioła, zasypujemy cukrem i zalewamy winem. Kate’s Kitchen. Wino ziołowe Odstawiamy na 8 dni w ciemne

Kate's Kitchen
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 150

pęczki ugotowanych młodych buraków – obranych i pokrojonych w plasterki 5 szalotek pokrojonych w ćwiartki i obranych pół litra soku jabłkowego 150 ml octu jabłkowego 2 liście laurowe kawałek kory cynamonu 10 truskawek pokrojonych w plasterki jajko 350 ml oleju łyżeczka musztardy Dijon łyżka octu pęczek bazylii pęczek liści rzodkiewki 100 g słonecznika – uprażonego na patelni czubata łyżka cukru

Ugotowane pozamiatane
Dżem truskawkowy z nasionami Chia 165

też niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez użycia insuliny – dzięki temu jest znakomitym naturalnym słodzikiem dla osób chorych na cukrzycę i insulinooporność. Ksylitol otrzymywany jest z kory brzozy, dlatego czasami nazywany jest cukrem brzozowym. Jednak takie określenie to błąd, ponieważ ksylitol nie jest cukrem lecz alkoholem cukrowym. ale taka nazwa wprowadza w błąd, ponieważ ksylitol pod względem chemicznym

Kulinarne Przeboje
Nalewki na wiosnę - z pędów sosny, z mięty, orzechów włoskich i truskawek 205

orzechów włoskich. Każda z nalewek jest przez nas przetestowana, wypróbowana i smaczna. Ale polecamy własne eksperymenty - warto dodać do nalewki jakiś inny owoc lub listek (wiśni, śliwy, porzeczki...), kawałek kory (cynamonu, dębu) czy jeszcze inne aromatyczne dodatki (goździki, laska wanilii, skórka pomarańczowa). Zamiast cukru możemy dodać miodu. Nalewka zyska wtedy zupełnie nowy smak! NALEWKA Z PĘDÓW SOSNY I SYROP

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Wyjątkowo zimny maj 142

Dzień za dniem pada deszcz, słońce śpi, nie ma cię, jest mi bardzo, bardzo źle. Zimny kraj, zimny maj, koty śpią, miasto śpi, czarodziejskie śnią się sny” śpiewała niezapomniana Kora

Na moim stole
Piątek: Krokiety rybne po hindusku 132

ziemniaków 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego 2 ziarenka kardamonu 1 liść laurowy Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź. Rozdrobnij tłuczkiem. Krok

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania