kora - 857 przepisów (strona:22/58)

Domowa przyprawa do piernika 90

młynku do kawy, robiąc ją w moździerzu zajedziecie się. Ja młynek pożyczyłam od dobrej duszy. Domowa przyprawa do piernika poleca się nie tylko na święta. Składniki: 5 dużych kawałków kory cynamonu 8 strąków kardamonu 1 cała gałka muszkatołowa 1 gwiazdka anyżu 1 laska wanilii 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka całych goździków 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka ziela angielskiego

Kardamonovy
Grog 75

groga, nie chcecie chyba, żeby alkohol wyparował. To byłaby zbrodnia. Smacznego! Składniki: 2 kubki wody 1 kubek ciemnego rumu 2 łyżki cukru 4 goździki 1 łyżka czarnej herbaty 1 kora cynamonu plastry pomarańczy i cytryny (przepis na 3-4 porcje) Wodę zagotowujemy w garnku, wrzucamy herbatę, zaparzamy. Dorzucamy do tego cukier, goździki, cynamon, zagotowujemy. Wyłączamy gaz, krótko studzimy. Do garnka

Kardamonovy
Kompot z rabarbaru i jabłek 88

się na śmierć, kompot ładnie doszedł sobie w lodówce, wykończyłam go jedynie paroma kostkami lodu i już. Składniki: 2 l wody 0,5 kg rabarbaru 3 jabłka 1 mała kora cynamonu sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru (lub więcej) parę kostek lodu Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki, jabłka w ćwiartki (pozbywając się gniazd nasiennych), wrzucamy

Kardamonovy
Kompot jabłkowy 71

który do nas wpadł) z kompotem. Spróbowali. Miny słabe. „Kompot z jabłeeeek? Nieee.” A gońcie się. Był pyszny. Składniki: 1 l wody 5 jabłek 4 goździki mała kora cynamonu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Jabłka myjemy, pozbywamy się z nich gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do wody. Dodajemy do niej goździki, cynamon i cukier

Kardamonovy
Wieprzowina Vindaloo z papryką 84

czerwona papryka 1 cebula 5 ząbków czosnku 5 ziaren czarnego pieprzu 2 strąki kardamonu (tylko nasiona) 2 goździki 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 cm kora cynamonu 1 cm korzeń imbiru pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżki octu winnego 1 szklanka wody sól olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Mięso kroimy w dużą kostkę. W moździerzu

Kardamonovy
Chutney z pomidorów 82

faktycznie na wielu stronach, chutney ma postać kremowego sosu. Składniki: 8 dużych mięsistych, dojrzałych pomidorów 2 łyżki ziaren gorczycy 2-3 świeże chili 2 liście laurowe 5 goździków kawałek kory cynamonu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka drobno posiekanego imbiru 4 łyżki cukru 4 łyżki przegotowanej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Pomidory sparzamy, obieramy

Kardamonovy
Jakie przyprawy warto stosować do bożonarodzeniowych potraw? 148

być niezmiernie ważne w okresie obniżonej odporności zimowej.   Cynamon Cynamon bywa stosowany w wielu domach przez cały rok, choć właśnie w okresie Bożego Narodzenia szczególnie zyskuje na popularności. Korę z cynamonowego drzewa dodaje się choćby do wszelkich ciast, ciastek. W niektórych przepisach używa się go nawet do dań rybnych. Nie zapominajmy też o dodaniu szczypty cynamonu do świątecznych napojów

Kuchnia MagdaLeny
Jakie przyprawy warto stosować do bożonarodzeniowych potraw? 148

być niezmiernie ważne w okresie obniżonej odporności zimowej.   Cynamon Cynamon bywa stosowany w wielu domach przez cały rok, choć właśnie w okresie Bożego Narodzenia szczególnie zyskuje na popularności. Korę z cynamonowego drzewa dodaje się choćby do wszelkich ciast, ciastek. W niektórych przepisach używa się go nawet do dań rybnych. Nie zapominajmy też o dodaniu szczypty cynamonu do świątecznych napojów

Kuchnia MagdaLeny
Top wypieków na Boże Narodzenie 224

absolutny top świątecznych ciast w moim rodzinnym domu 🙂 Ciasto makowo-orzechowe Sernik Babci Marysi Fale Dunaju Sernik gotowany Ciasto Japoniec Kora Rolada biszkoptowa z kremem maślanym Miodownik z orzechami

czarrna od kuchni
Łosoś marynowany w soli i cukrze 100

rybacy opracowali unikalną technikę zwaną gravad lax („zakopany łosoś”, stąd nazwa gravlax). Filety łososia okładano przyprawami, umieszczono w dziurze w ziemi wykopywanej na linii przypływu fal morskich i przykrywano korą brzozową. Z biegiem czasu ewoluowały techniki przyrządzania grawlaksu, a upowszechnienie soli i kopru doprowadziło do powstania bardzo delikatnej i smacznej potrawy. W Norwegii  stosowano do marynowania mieszankę z soli

Cztery Fajery
Zupa grzybowa z suszonych borowików i podgrzybków 190

porcji"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"170 cal"},"recipeIngredient":["25 g suszonych borowik\u00f3w","25 g suszonych podgrzybk\u00f3w","1 cebula \u017c\u00f3\u0142ta","kawa\u0142ek pora","3 marchewki","1 korze\u0144 pietruszki","kawa\u0142ek korzenia selera","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a","3 li\u015bcie laurowe","3 ziela angielskie","1 \u0142y\u017ceczka ziaren pieprzu","1 p\u0142aska \u0142y\u017ceczka soli

ProstePesto.pl
Domowa przyprawa do piernika 113

pomińcie lub dodajcie mniej. Tylko od Was zależy jej skład i jakość użytych składników. Czas przygotowania: 15 minut Składniki na domową przyprawę do piernika: 6 - 7 lasek kory cynamonu lub 6 łyżeczek mielonego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 10 ziaren ziela angielskiego 8 goździków 2 łyżeczki ziaren kolendry 10 ziaren kardamonu razem z łupiną 1 łyżeczka

Kuchcik gotuje
Sałatka z marynowanym czosnkowym śledziem i ziemniakami 114

natka pietruszki   Marynata do śledzi: 1/2 szklanki octu 10% 1 i 1/2 szklanki wody 1 mała cebula 1 łyżeczka gorczycy 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe kawałek kory cynamonowej 4 goździki      Wykonanie: Śledzie patroszymy i odcinamy głowy. Tuszki dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Cebulę kroimy w krążki i wraz ze składnikami marynaty zagotowujemy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca 109

upodobań 2 łyżeczki herbaty liściastej Assam lub 2 torebki herbaty Assam 1 szklanka mleka lub do smaku Mieszanka przypraw do Masala Chai nazywa się karha około 1,5 cm kory cynamonu 2 strąki zielonego kardamonu 2 goździki  opcjonalnie 1 gwiazdka anyżu opcjonalnie 2-3 ziarna czarnego pieprzu 1 cm kawałek świeżego imbiru Melasę z trzciny cukrowej i zielony kardamon

Cztery Fajery
Wigilijny kompot z suszonych owoców z fasolą 139

większość domowników wraz z wiekiem doceniłam jej wyjątkowy smak. Kompot z suszu gotujemy z suszonych (nie wędzonych) owoców. Suszone śliwki, jabłka, gruszki, morele i rodzynki gotowane z dodatkiem kory cynamonu i goździków. Wystudzony kompot, wręcz chłodny smakuje najlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Świąteczna zupa – groch jasiek z kompotem z suszu 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Kompot

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania