oleju np. rzepakowego 1/4 łyżeczki soli Skwarki tofu: 200 g. tofu naturalnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka pasty miso (użyłam ciemnej) 1 łyżka oleju Sałatka: 1/2 małej czerwonej kapusty 2/3 niedużej sałaty lodowej 4 łyżki kukurydzy z puszki 3 łyżki soku z limonki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki syropu z agawy Guacamole: 2 dojrzałe awokado(...)Zmniejsz płomień, dodaj sos sojowy i pastę miso, dokładnie wymieszaj z tofu i smaż jeszcze minutę lub dwie, aż skwarki będą brązowe i chrupiące. Zdejmij je na ręcznik papierowy. Kapustę czerwoną i sałatę lodową drobno posiekaj i wymieszaj w misce. Dodaj kukurydzę i pozostałe składniki sałatki, wymieszaj. Awokado obierz i rozgnieć grzbietem widelca na niezbyt gładką pastę. Dodaj
Delicious Placepostanowiłam zrobić sobie frytki. Zupa z selera należała zdecydowanie do moich smaków, więc po frytkach nie spodziewałam się niczego innego. Dooobre! Rano jeszcze na szybkensa zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty . I to był mój sobotni obiad. My wrócił. Z wątpliwościami zapytałam czy spróbuje, bo tak na dobrą sprawę nie miałam nic innego. Wyboru nie miał… Zjadł. I smakowało(...)temu ów panu. Myślę, że całość „uratowała” czerwona kapusta, ale nieważne no, zjadł. Wy też zjedzcie. Składniki: 1 bardzo duży korzeń selera 1 łyżka oleju rzepakowego płaska łyżeczka suszonego oregano szczypta pieprzu cayenne (lub więcej) sól (przepis na 2 porcje) Seler myjemy, obieramy i kroimy w słupki grubości około 1 cm. Polewamy je olejem, posypujemy przyprawami. Pieprz
KardamonovyCzerwona kapusta pekińska, to odmiana popularnej "pekinki", która jest wyjątkowo słodka w smaku, bez odrobiny goryczki. Moje danie to niebanalny i efektowny kolor. w połączeniu z pysznym smakiem.Standardowe połączenie grzybów i kapust a do tego wszystkiego soczysta pierś z kurczaka. Danie podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem, ale idealnie będzie się również komponować ze wszystkimi kaszami. Z pewnością zaskoczymy też(...)naszych gości, podając tak kolorowe danie . 14 liści z czerwonej kapusty pekińskiej 1 pierś z kurczaka 2 cebule 300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1/2 litra dowolnego bulionu (u mnie warzywny) sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle następnie dodać pokrojone
Krylowa Kuchniawspółczesne. Uwielbiam kolory w kuchni, lubię jak jedzenie jest ładne, a czasem nawet prowokujące. Wczoraj było wielkie zaskoczenie przy obiedzie, bo podałam gołąbki klasyczne oraz zawijane w czerwonej kapuście z postnym nadzieniem grzybowo - kapuścianym. Jesteśmy wzrokowcami i zmiany naszych tradycyjnych Polskich dań budzą naszą ciekawość. Było pysznie, a nowe smaki bardzo spodobały się domownikom, przełamujemy stare przyzwyczajenia(...)OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski . Podstawa dania: - 1 główka czerwonej kapusty - 3 łyżki octu 10% spirytusowego Farsz: - 1 litrowy słoik kiszonej kapusty - 1 szklanka suszonych grzybów ( można dać więcej ), borowiki, podgrzybki, kozaki - 2 cebule - olej Wielkopolski www.olejkonwenanse.pl - suszony majeranek, tymianek, kminek wg. znania - sól - pieprz 1. W dużym rondlu gotujemy wodę z octem, wkładamy do niej kapustę i w miarę
Apetyczna babeczkaZmodyfikowalam tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty i moge rzec śmiało, że jest...pyszna!Genialna do obiadu, dobra nawet do wędlin zamiast sałatki! Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli. Składniki pół główki czerwonej kapusty vinaigrette lime i pomarańcza marchewka jabłko majonez musztarda sól i pieprz Poszatkuj kapustę
Z Kuchni Do Kuchniproste i smaczne. Najważniejsze to sałatka ziemniaczana i pieczona kiełbasa. Bardzo uroczyście obchodzi się pierwszy dzień świąt. Na stołach króluje pieczona gęś, kaczka podawana z drożdżowymi knedlami oraz czerwoną kapustą, indyk i dziczyzna. Karpia w Niemczech spożywa się w Sylwestra. W Święta nie może zabraknąć tradycyjnego ciasta nazywanego stollen. Ten bakaliowym wypiek przypomina kształtem nowonarodzonego Syna Bożego zawiniętego(...)sobie prezenty, spędzają czas przy choince ozdobionej małymi chorągiewkami. Ozdoby wytwarza się samodzielnie. W Wigilię spożywają pieczoną kaczkę lub pieczeń z wieprzowiny podawaną z karmelizowanymi ziemniakami i sałatką z kapusty czerwonej. Deser stanowi risalamande, czyli ryż z dodatkiem owoców i przypraw. Tradycyjnie wkłada się do jednej z miseczek migdał. Kto na niego natrafi ma prawo do dodatkowego prezentu
ProstePesto.plsosem pieczarkowym Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym można podawać na różne sposoby: Jako danie główne: placki z sosem pieczarkowym stanowią pełnowartościowy posiłek. Podawane z surówką z marchewki lub czerwonej kapusty tworzą pyszne danie główne. Z mięsem: placki świetnie komponują się z różnymi rodzajami mięsa, takimi jak wieprzowina, kurczak lub łosoś. To idealny dodatek do smażonych kotletów. Z dodatkami warzywnymi(...)miłośników warzyw, placki można podać z duszoną czerwoną kapustą lub surówką z ogórków kiszonych i cebuli. Oto kilka innych przepisów na placki które mogą Ci się spodobać: Placki ziemniaczane PLACKI ZIEMNIACZANE: wyjątkowy przepis, jak zrobić Placki ziemniaczane z cukinią PLACKI Z CUKINII PLACKI ZIEMNIACZANE: tradycyjny przepis Podsumowując, placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym , to danie, które łączy w sobie prostotę
Moja Książka KucharskaTUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj 800 g bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 500 g czerwonej kapusty, posiekaj w kawałki o szerokości 0,5 cm oliwa i masło do smażenia łyżka masła śmietana kremówka 30% sól morska, himalajska, opcjonalnie czarny pieprz ok. 700 ml zimnej(...)wody świeża bazylia - tylko liście śmietana kremówka 30% - opcjonalnie Przygotowanie sparz czerwoną kapustę, aby usunąć gorycz: zagotuj w garnku wodę gdy będzie już wrzeć, wrzuć do niej posiekaną kapustę po paru sekundach odcedź kapustę na sitku opłucz kapustę zimną wodą na durszlaku i pozostaw chwilę do obeschnięcia w szybkowarze rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę
Szybko Szybkowarrobi mąż w domu gdy sie nudzi a musi zrobić obiad? Wymyśla dania. A z czym? A z tym co znajdzie. Tym razem padło na czerwoną kapustę, która lekko dogorywała swojego żywota w lodówce. Mąż zrobił z niej kapuśniak na winie i occie balsamicznym. I powiem wam że mu całkiem fajnie wyszedł ten eksperyment. Zupa była naprawdę dobra. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikbułę. Jest to mój ulubiony sposób ich podania. Dzisiejsze kotlety z batata podałem w towarzystwie sosu słodko-pikantnego, wegańskiego majonezu, ogórka konserwowego, kiełków oraz szpinaku wymieszanego z czerwoną kapustą… Mniam! Oczywiście kotlety ze słodkich ziemniaków można podać w standardowym obiadowym wydaniu. Świetnie będą smakowały z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką. Moje surówkowe propozycje dla Ciebie(...)przede wszystkim klasyczna surówka z pomidora i cebuli , surówka z czerwonej kapusty w tajskim stylu oraz sałatka z ogórka po azjatycku. Kotlety z batatów – KĄCIK PORAD Chcesz zrobić bezglutenowe kotleciki? Użyj bułki tartej lub płatków owsianych bezglutenowych! Tandoori Masala może zostać przez Ciebie zastąpiona również mieszanką Garam Masala, ale… naprawdę warto sięgnąć po tą pierwszą. Kotlety
BlendmanBAZYLIOWYM TOFU Czas przygotowania 10 minut + 40-45 minut pieczenia Składniki na 3-4 porcje 3 ziemniaki 2 buraki 2 marchewki 1 czerwona cebula Pół główki czerwonej kapusty Pół kalarepy Kostka bazyliowego tofu 3 łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka ajvaru Czubryca zielona Łyżka płatków drożdżowych Kumin Słodka wędzona papryka Cynamon Pestki dyni Warzywa obrać, umyć i pokroić buraki, ziemniaki(...)kalarepę w kostkę, marchewkę w talarki. Cebulę pokroić w grubsze plastry, czerwoną kapustę na ćwiartki. Warzywa przełożyć na blachę, na której będziemy je piec. Olej, ajvar i przyprawy dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatę wylać na warzywa i dokładnie wymieszać tak, żeby wszystkie były nią pokryte. Pieczemy 40-45 minut, aż warzywa będą miękkie. Upieczone warzywa podajemy z tofu
HealthyCreationsSkładniki: kapusta czerwona 1 sztuka średnia, smalec ze skwarkami 4 łyżki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, goździki 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, pieprz mielony - ile potrzeba, ocet winny 1 łyżka, mąka pszenna 1,5 łyżki(...)kapustę czerwono drobno pokroić, wsypać do miski zalać wrzątkiem, zamieszać i odcedzić z wody w garnku na smalcu ze skwarkami podsmażyć cebulę z jabłkiem, dodać goździki, kostkę rosołową wsypać kapustę sparzoną, dodać cukier, sól, wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty do smaku dodać pieprz mielony, ocet winny, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta czerwona
W Mojej Kuchni Lubięjest idealnie wyważona. Sok z cytryny sprawia, że makaron jest cieniowany czyli czerwony przeplata się z jaśniejszym odcieniem. Do przygotowania dania użyłam makaronu Lubella. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1/2 soku z cytryny makaron spaghetti LUBELLA ser typu białego (np. ricotta) 100 g czekolady deserowej kieliszek wiśniówki 1 łyżeczka hibiskusowego cukru pudru ((1 łyżka suszonego hibiskusa(...)szklanki cukru pudru - miksujemy do uzyskania efektu piasku) Owoce do dekoracji lody owocowe Makaron gotujemy z czerwoną kapustą. Połowę makaronu odkładamy na bok, a drugą część skrapiamy sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy wiśniówki oraz cukru pudru. Mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Makaron mieszamy z sosem oraz owocami i Rictotta. Wykłądamy na talerz dodając
Kuchnia w oparachsprawdzamy, czy mięso jest miękkie nakłuwając np. widelcem. Najlepiej poruszyć skrzydełkiem, jeśli jest luźne w stawie mięso na pewno jest miękkie gęś podałam z duszoną czerwoną kapustą( np. z tego przepisu) i śląskimi kluskami dyniowymi ( przepis z bloga(...)zachowaj, bo możesz ugotować na nich świetny krupnik, a ze zmielonych resztek mięsa przygotować smaczne pierogi. Smalec również zachowaj i wykorzystaj do innych dań, np. do przygotowania duszonej czerwonej kapusty lub konfitowania udek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wczorajszym obiedzie pozostało mi sporo pieczonego kurczaka, zachodziłam więc w głowę jak go wykorzystać, aby się nie zmarnował. Gdy więc w markecie zobaczyłam czerwoną kapustę pekińską doznałam olśnienia i pomyślałam o kolorowej tortilli. Smakowy sukces tejże potrawy dopełnił sos, który nadał tortilli charakteru i pikanterii. Tak więc zapowiadała się kulinarna nuda, bo resztki obiadowe nie zawsze da się pysznie(...)przerobić, jednak tym razem wyszło super danie. 4 tortille 1/4 główki czerwonej kapusty pekińskiej (oczywiście może być zwykła, biała) ok. 200 g mięsa z pieczonego kurczaka 3/4 szklanki oliwek 150 g pomidorków koktajlowych 1 szalotka 1/2 opakowania sera feta sos: 2 łyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 4 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej
Jadło i czytadło