Składniki: 1/2 średniej czerwonej kapusty 2 cebule 1 jabłko ok. 100 -200 g wędzonego boczku ok. 2 łyżki stołowe octu winnego jabłkowego - ja wybrałam firmę Jamar sól, pieprz, liście laurowe, angielskie ziele 1 łyżka oleju Wykonanie: Czerwoną kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka w wodą, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, pokrojone na mniejsze kawałki jabłko
W Moim Magicznym DomuDzisiaj kolejna odsłona surówki z czerwonej kapusty. Tym razem mniej zdrowa wersja, ponieważ w zamian oliwy użyłam majonezu. Czasami do dania głównego podaje po prostu ogórki kiszone lub marynowane buraczki, które uwielbiam(...)częściej goszczą u mnie świeże surówki w różnych wersjach. Surówka to pyszny dodatek do obiadu, który przygotujemy w kilka chwil!!! :-) Składniki: kapusta czerwona 1/4 główki, marchew 1 szt, cebula 1/4 szt, kukurydza 1/4 puszki, majonez 4 łyżki, jogurt naturalny 3 łyżki, ocet winny do smaku, s ó l i pieprz
kulinarne odsłony patiDzisiaj to proste danie w nowoczesnym wydaniu: ciecierzyca i czerwona kapusta zamiast grochu i białej kapusty (pomysł pochodzi z książki Elżbiety Kowalewskiej). Do tego młode ziemniaki ugotowane na parze w łupince i polane olejem lnianym. To danie świetnie smakuje też z maślanką. Składniki: ½ szklanki ciecierzycy ½ małej główki czerwonej kapusty 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego majeranek, mielony
Qlinarnie i QlinarnieDzisiaj podam przepis na wspaniałą surówkę z czerwonej kapusty, z winogronem i sosem majonezowym. Idealna do obiadu i pieczonych mięs. SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty czerwonej 250 g jasnego, bezpestkowego winogrona 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 duże łyżki majonezu(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy, przekładamy do miski i solimy, dokładnie mieszamy. Czekamy chwilkę aż kapusta zmięknie. Winogron myjemy i przecinamy na połówki. Majonez mieszamy z jogurtem, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Wlewamy do surówki i dokładnie mieszamy. Wsypujemy winogron i odrobinę natki pietruszki i dokładnie mieszamy. Surówkę podajemy schłodzoną
Kulinarne Fantazje MarioliZdrowo i bardzo smacznie do wiosennych obiadów i nie tylko. Surówki z czerwonej kapusty są mniej popularne ze względu na jej twardość, ale ostatnio opracowałam nowy patent, który znacznie skraca czas przygotowania i sprawia, że jest szybciej miękka. Nie kroje kapusty tylko ścieram na tarce o grubych oczkach, lekko solę i ugniatam rękami aby lekko puściła sok. Efekt znakomity(...)już kilkakrotnie testowany, więc mogę Wam go już przekazać. Składniki: - 1 mała główka czerwonej kapusty, do 1/2 kg - 1 duża marchew - 1 duże jabłko - 1 duża cebula - kilka łyżek krojonej zieleniny jaką lubicie, u mnie koper i szczypiorek - sól - pieprz - 2 łyżeczki majonezu - 2 łyżeczki musztardy - 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego - cukier do smaku - ocet winny
Apetyczna babeczkamała główka czerwonej kapusty (poniżej 1 kg), mała cebula cukrowa, 1 średnie jabłko, 1 średnia marchew, 3 łyżki majonezu, 5 łyżek octu jabłkowego, 1 - 1,5 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka cukru. Sałatka z czerwonej kapusty to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jest to już mój drugi przepis na blogu
Świat Domowej KuchniFantastyczna sałatka z czerwonej kapusty na zimę do słoików. Dodatek śliwek, gruszki i aromatycznych przypraw wspaniale się uzupełnia. Kolejne zapasy na zimę do mojej domowej spiżarni, a może i do Waszej?... Składniki na 5 litrowych słoików: - 2 kg czerwonej kapusty - 1 kg śliwek - 1 duża twarda gruszka
Apetyczna babeczkazrobić czystkę w lodóweczce... Jako, żejarzynki były zimne niemiłosiernie i jako takie nie zachęcały do konsumpcji..to zrobiłam z nich porządek. Zapiekłam. W skład uparowanych warzyw wchodzą -biała kapusta -czerwona kapusta -kalafior -cukinia baby -burak -seler naciowy Pokroiłam wszystko na mniejsze kawałki, włożyłam do brytfanny. Skropiłam oliwą z oliwek. Dodalam rozbełtane jajo oraz tarty parmezan.Seler naciowy. Zapiekłam
Z Kuchni Do KuchniDośc ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych ,są placki śmiesznie nazywane Ciamalaga. Różnią się jedynie dodaniem żółtego sera i czerwonej kapusty. Najlepiej smakują jako lekko pikantne . Nie ma to, jak sie narobic i zmęczyc , ale spożywanie i odpoczywanie to nagroda za wysiłek ;) Przepis pochodzi ze zbioru wczesnych zainteresowań kulinarnych :) Składniki:10 ziemniaków2 jajkacwiartka czerwonej kapustypęczek szczypiorku1 cebulaok(...)żółtego sera6 łyżek mąki1 łyżka maggi Przygotowanie:Kapustę , szczypior i cebulę starannie myjemy iblenderem szatkujemy na dosc małe częśi.Ziemniaki obieramy , myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Całośc wrzucamy do miski, wbijamy całe jajka. Scieramy żółty ser i dodajemy mąkę , solimy i pieprzymy.Do smaku mozna dodac jeszcze łyzkę maggi.Smażymy na rumiany kolor na wolnym ogniu
Słodkości i nie tylkooleju np. rzepakowego 1/4 łyżeczki soli Skwarki tofu: 200 g. tofu naturalnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka pasty miso (użyłam ciemnej) 1 łyżka oleju Sałatka: 1/2 małej czerwonej kapusty 2/3 niedużej sałaty lodowej 4 łyżki kukurydzy z puszki 3 łyżki soku z limonki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki syropu z agawy Guacamole: 2 dojrzałe awokado(...)Zmniejsz płomień, dodaj sos sojowy i pastę miso, dokładnie wymieszaj z tofu i smaż jeszcze minutę lub dwie, aż skwarki będą brązowe i chrupiące. Zdejmij je na ręcznik papierowy. Kapustę czerwoną i sałatę lodową drobno posiekaj i wymieszaj w misce. Dodaj kukurydzę i pozostałe składniki sałatki, wymieszaj. Awokado obierz i rozgnieć grzbietem widelca na niezbyt gładką pastę. Dodaj
Delicious Placepostanowiłam zrobić sobie frytki. Zupa z selera należała zdecydowanie do moich smaków, więc po frytkach nie spodziewałam się niczego innego. Dooobre! Rano jeszcze na szybkensa zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty . I to był mój sobotni obiad. My wrócił. Z wątpliwościami zapytałam czy spróbuje, bo tak na dobrą sprawę nie miałam nic innego. Wyboru nie miał… Zjadł. I smakowało(...)temu ów panu. Myślę, że całość „uratowała” czerwona kapusta, ale nieważne no, zjadł. Wy też zjedzcie. Składniki: 1 bardzo duży korzeń selera 1 łyżka oleju rzepakowego płaska łyżeczka suszonego oregano szczypta pieprzu cayenne (lub więcej) sól (przepis na 2 porcje) Seler myjemy, obieramy i kroimy w słupki grubości około 1 cm. Polewamy je olejem, posypujemy przyprawami. Pieprz
KardamonovyCzerwona kapusta pekińska, to odmiana popularnej "pekinki", która jest wyjątkowo słodka w smaku, bez odrobiny goryczki. Moje danie to niebanalny i efektowny kolor. w połączeniu z pysznym smakiem.Standardowe połączenie grzybów i kapust a do tego wszystkiego soczysta pierś z kurczaka. Danie podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem, ale idealnie będzie się również komponować ze wszystkimi kaszami. Z pewnością zaskoczymy też(...)naszych gości, podając tak kolorowe danie . 14 liści z czerwonej kapusty pekińskiej 1 pierś z kurczaka 2 cebule 300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1/2 litra dowolnego bulionu (u mnie warzywny) sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle następnie dodać pokrojone
Krylowa Kuchniawspółczesne. Uwielbiam kolory w kuchni, lubię jak jedzenie jest ładne, a czasem nawet prowokujące. Wczoraj było wielkie zaskoczenie przy obiedzie, bo podałam gołąbki klasyczne oraz zawijane w czerwonej kapuście z postnym nadzieniem grzybowo - kapuścianym. Jesteśmy wzrokowcami i zmiany naszych tradycyjnych Polskich dań budzą naszą ciekawość. Było pysznie, a nowe smaki bardzo spodobały się domownikom, przełamujemy stare przyzwyczajenia(...)OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski . Podstawa dania: - 1 główka czerwonej kapusty - 3 łyżki octu 10% spirytusowego Farsz: - 1 litrowy słoik kiszonej kapusty - 1 szklanka suszonych grzybów ( można dać więcej ), borowiki, podgrzybki, kozaki - 2 cebule - olej Wielkopolski www.olejkonwenanse.pl - suszony majeranek, tymianek, kminek wg. znania - sól - pieprz 1. W dużym rondlu gotujemy wodę z octem, wkładamy do niej kapustę i w miarę
Apetyczna babeczkaZmodyfikowalam tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty i moge rzec śmiało, że jest...pyszna!Genialna do obiadu, dobra nawet do wędlin zamiast sałatki! Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli. Składniki pół główki czerwonej kapusty vinaigrette lime i pomarańcza marchewka jabłko majonez musztarda sól i pieprz Poszatkuj kapustę
Z Kuchni Do Kuchniproste i smaczne. Najważniejsze to sałatka ziemniaczana i pieczona kiełbasa. Bardzo uroczyście obchodzi się pierwszy dzień świąt. Na stołach króluje pieczona gęś, kaczka podawana z drożdżowymi knedlami oraz czerwoną kapustą, indyk i dziczyzna. Karpia w Niemczech spożywa się w Sylwestra. W Święta nie może zabraknąć tradycyjnego ciasta nazywanego stollen. Ten bakaliowym wypiek przypomina kształtem nowonarodzonego Syna Bożego zawiniętego(...)sobie prezenty, spędzają czas przy choince ozdobionej małymi chorągiewkami. Ozdoby wytwarza się samodzielnie. W Wigilię spożywają pieczoną kaczkę lub pieczeń z wieprzowiny podawaną z karmelizowanymi ziemniakami i sałatką z kapusty czerwonej. Deser stanowi risalamande, czyli ryż z dodatkiem owoców i przypraw. Tradycyjnie wkłada się do jednej z miseczek migdał. Kto na niego natrafi ma prawo do dodatkowego prezentu
ProstePesto.plsosem pieczarkowym Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym można podawać na różne sposoby: Jako danie główne: placki z sosem pieczarkowym stanowią pełnowartościowy posiłek. Podawane z surówką z marchewki lub czerwonej kapusty tworzą pyszne danie główne. Z mięsem: placki świetnie komponują się z różnymi rodzajami mięsa, takimi jak wieprzowina, kurczak lub łosoś. To idealny dodatek do smażonych kotletów. Z dodatkami warzywnymi(...)miłośników warzyw, placki można podać z duszoną czerwoną kapustą lub surówką z ogórków kiszonych i cebuli. Oto kilka innych przepisów na placki które mogą Ci się spodobać: Placki ziemniaczane PLACKI ZIEMNIACZANE: wyjątkowy przepis, jak zrobić Placki ziemniaczane z cukinią PLACKI Z CUKINII PLACKI ZIEMNIACZANE: tradycyjny przepis Podsumowując, placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym , to danie, które łączy w sobie prostotę
Moja Książka KucharskaTUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj 800 g bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 500 g czerwonej kapusty, posiekaj w kawałki o szerokości 0,5 cm oliwa i masło do smażenia łyżka masła śmietana kremówka 30% sól morska, himalajska, opcjonalnie czarny pieprz ok. 700 ml zimnej(...)wody świeża bazylia - tylko liście śmietana kremówka 30% - opcjonalnie Przygotowanie sparz czerwoną kapustę, aby usunąć gorycz: zagotuj w garnku wodę gdy będzie już wrzeć, wrzuć do niej posiekaną kapustę po paru sekundach odcedź kapustę na sitku opłucz kapustę zimną wodą na durszlaku i pozostaw chwilę do obeschnięcia w szybkowarze rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę
Szybko Szybkowar