kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:49/357)

Surówka z czerwonej kapusty 377

Mnie urzeka jej kolor.  Kapusta tak przygotowana jest lekko zmiękczona, więc będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za surową, twardą kapustą.     Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 1 jabłko 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz   Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do miski

Sto kolorów kuchni
czerwona kapusta z jabłkami... 139

przyprawa w płynie - ile potrzeba, mąka pszenna 2 łyżki kapustę drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem, zamieszać i po 15 minutach odlać wodę z kapusty na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną cebulę z 1 łyżką cukru, dodać pokrojone jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i podsmażać z 3 minuty dodać sparzoną kapustę, pozostały cukier, goździki, kucharka, wodę i dusić pod przykryciem(...)minut, następnie dodać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, pieprz mielony wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia kapusty aromatyczna, smaczna duszona czerwona kapusta jest u nas częstym dodatkiem do wielu potraw, smakuje również do bułki z masłem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Marchewkowe Taco z wiosennymi dodatkami i guacamole 169

bazie marchewki. W cieście spoiwem jest białko oraz dla podkreślenia smaku starty twardy ser cheddar.  Jeśli mowa o dodatkach to istna paleta barw: fioletowa kapusta, białe kiełki rzodkiewki , czerwone pomidory, żółta papryka , i zielone guacamole z awokado. Oczywiście jest to tylko moja kompozycja i dodatki możecie sami dobierać wedle własnych upodobań.  Składniki :  Na ciasto(...)awokado  sok z połowy limonki  szczypta soli morskiej  Przybranie :  Świeża sałata  kilka rzodkiewek  kiełki rzodkiewek  pół żółtej papryki  pomidorki koktajlowe szatkowana kapusta czerwona  1 szalotka  Wykonanie :  1. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki tak samo traktujemy imbir. Starannie odciskamy sok. Masa nie może być mokra. Wbijamy

vaniliowoczekoladowa
Kiszona czerwona kapusta 116

kiszenia zwykle używam kapusty białej,ale i czerwona też doskonale nadaje się do tego celu. Czerwoną najczęściej wykorzystuję  do przygotowania surówek. 3-4 główki czerwonej kapusty 3 łyżki soli kamiennej   Główki kapusty obieram do czystych liści,kroję na połówki i szatkuję ręczną szatkownicą. Poszatkowaną kapustę mieszam solą kamienną. Kapustę przekładam do kamiennego garnka warstwami

Kolorowa kuchnia Elki
Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie barbecue i pikantym coleslawem 280

ząbków czosnku; 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g); 2 łyżki oleju rzepakowego; Sól; Pieprz. PIKANTNY COLESLAW: 1/2 główki niedużej, białej kapusty; 1/2 główki niedużej, czerwonej kapusty; 1/2 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; Pęczek świeżej kolendry; 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%); 1/4 szklanki majonezu; 1 łyżeczka octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru; 1/4 łyżeczki

Gospodyni Miejska
Surówka z czerwonej kapusty 229

Surówka z czerwonej kapusty z jabłuszkiem i koperkiem to idealna surówka do każdego obiadu, gorąco polecam ten prosty przepis :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Domowy kebab 235

Składniki: Przepis na bułki do kebaba znajduje się tu:  Tu kliknij. 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 2 pomidory, 1/2 ogórka świeżego, 1 czerwona cebula, kawałek białej kapusty, kawałek czerwonej kapusty, 4 łyżki oleju lub oliwy, sól, przyprawa gyros - domowa lub kupna (mogą to być inne również przyprawy, w zależności od smaku). Sos musztardowy: 2 czubate łyżki jogurtu

W kuchni u Moniki
Kapusta czerwona zasmażana. 146

pamięci utkwił mi smak czerwonej, zasmażanej kapusty, którą przygotowywała moja babcia. Dodam, że wcale nie pochodziła ze Śląska. Co jakiś czas wyszukuję sobie przepis, który zbliżyłby mnie do tego ideału. Jestem naprawdę blisko :) Z całą pewnością należy poczekać z oceną smaku do kolejnego dnia. Wszystkie aromaty muszą się połączyć i dobrze przegryźć. Tu czas działa wyłącznie na korzyść. Zasmażana(...)kapusta jest świetnym dodatkiem do obiadu. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mnie zdecydowanie lepiej smakuje w tej pierwszej wersji. Składniki: 1 nieduża główka czerwonej kapusty 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 4 śliwki świeże  4 śliwki suszone 3 jabłka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminku mielonego

zadanie-gotowanie
Surówka z czerwonej i białej kapusty 121

Surówka z czerwonej i białej kapusty była dodatkiem do tradycyjnych kotletów schabowych z ziemniakami. Zazwyczaj podajemy mizerię z ogórków(...)surówkę z marchewki, lecz tym razem chciałam podać całkowicie inną surówkę. Padło na miks czerwonej i białej kapusty, lecz tradycyjną surówkę z kapust urozmaiciłam nietypowym świeżym zielem – kolendrą. Zaciekawieni? Zapraszam do lektury i do... Więcej The post Surówka z czerwonej i białej kapusty appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Burgery z szarpaną wieprzowiną i purpurowym coleslawem 188

cukru trzcinowego; 1/2 szklanki zimnej wody; 3 ząbki czosnku; 3 łyżki octu jabłkowego; 3 łyżki sosu Worcestershire; 2 łyżki przyprawy Cajun (przepis poniżej). PURPUROWY COLESLAW: 1 mała główka czerwonej kapusty; 2 duże marchewki; 1/2 średniej czerwonej cebuli; 3/4 szklanki majonezu; 3 łyżki octu jabłkowego; 2 łyżki białego cukru; Sól; Pieprz. DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN: 2 łyżki czosnku granulowanego(...)łyżki słodkiej czerwonej papryki; 2 łyżki czarnego pieprzu; 2 łyżki soli; 1 łyżeczka pieprzu cayenne. DODATKOWO: 15 miękkich bułek do hamburgerów; Masło do posmarowania bułek; Patelnia grillowa; Naczynie do zapiekania (żaroodporne); Folia aluminiowa; Folia spożywcza. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: DOMOWY SOS BBQ: Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez

Gospodyni Miejska
Surówka z czerwonej kapusty 73

główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru sól do smaku łyżka majonezu Kapustę i cebulę drobno posiekać ,posolić i odstawić na chwilę. Dodać starte jabłko, sok z cytryny, cukier i majonez. Wymieszać. Można dodać posiekany koperek

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z czerwonej kapusty a'la colesław 134

Składniki: 1/2 główki małej kapusty czerwonej 1 marchewka 1 mała cebula 1 jabłko (szara reneta) 20 dag kukurydzy z puszki sól Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy (sarepskiej lub dijon) 2 łyżki soku z cytryny pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na cienkie paski i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok. 20 minut aby zmiękła. Marchew

Qchnia po prostu
Colesław z czerwonej kapusty 240

Produkty potrzebne; Kapusta czerwona - 0, 500 gram kukurydza - puszka 0, 200 gram musztarda sarepska - 2 łyżki majonez- 4 łyżki sok z cytryny - 1 sztuka cytryny (70 gram) sól - 2 szczypty pieprz - 1 łyżeczka cukier- 2 łyżki Sposób Przygotowania; Kapuste obieramy z pierwszych warstw,myjemy i szatkujemy drobno,  Do miski wrzucamy naszą poszatkowaną kapustę, dorzucamy odsączoną kukurydzę,  doprawiamy

pichciszto
sałatka colesław z czerwonej kapusty 189

Idealny dodatek do obiadu. Pyszna, chrupiąca i ten kolor… Sprawdzi się również doskonale podana solo i kolejnego dnia. SKŁADNIKI 0,5 średniej główki czerwonej kapusty (ok. 0,5 kg) 1 szt. marchewki 0,5 średniej cebuli 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru pieprz PRZYGOTOWANIE Z kapusty

zabawa smakiem
Kiszona mieszanka warzyw 151

było spotkać sprzedawców z wózkami pełnymi kubeczków z czerwoną cieczą. A w cieczy tej ( soku z kiszenia, po prostu) zanurzona była mieszanka rożnych warzyw. Tak mi się to spodobało, że zaraz po powrocie do kraju przygotowałam dwie kamionki z różnościami. Soki oczywiście też smaczne, a sok z kiszenia kapusty i buraków wspaniale nadaje się jako dodatek

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania