moja wersja kiszonej kapusty czerwonej. Składniki : 2 kg poszatkowanej kapusty 1 duża marchew 2 średnie buraki sól - 40 g ( 20 g na 1 kg ) kilka cebulek szalotek Przygotowanie: Kapustę, obraną marchew oraz obrany burak przepuściłam przez maszynkę (mam takie różne przystawki w maszynce do mielenia i jedną z nich tu wykorzystałam) Warzywa umieściłam w dużej misce, posypałam solą
Proste Potrawycałe danie. Kapusta stanowiła u mnie dodatek do pieczonych udek gęsi z kluskami śląskimi . Polecam również inne przepisy na dania z kapusty: Bigos z młodej kapusty Młoda kapusta z pomidorami Młoda kapusta z chorizo Zupa krem z kapusty Leniwe gołąbki (bez zawijania) Brukselka z orzechami Modra kapusta Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty
Obiad gotowyKuchnia litewska Składniki: 2 małe główki kapusty czerwonej 2 małe cebule 1 mały seler 1 pietruszka 3 szt. goździków 1 łyżka miodu 2 łyżki masła ghee 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka mąki 250 ml bulionu warzywnego 120 ml czerwonego wina sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkowałem, posoliłem, wymieszałem. Cebulę posiekałem, podsmażyłem razem z selerem i pietruszką na maśle
R'n'G Kitchenskładników, chwila czasu by przygotować naprawdę pyszną surówkę. My ją uwielbiamy. Bardzo często gości na moim stole na przemian z surówką z białej kapusty lub z surówką z czerwonej kapusty . Spróbujcie. Składniki: 3 większe marchewki pół jabłka około 2-3 cm pora niepełna łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz do smaku’ około 2 łyżki majonezu* *opcjonalnie można dodać
Słodkie okruszkiktóra może być zarówno samodzielnym posiłkiem jak i dodatkiem do kotleta :) Zalewę do kapusty podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI, jest autorstwa Marty Dymek. Modra kapusta z jabłkami 500 g czerwonej kapusty po 3 łyżki octu balsamicznego i oleju łyżka syropu klonowego po pół łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego pół łyżeczki kminu w całości spora szczypta cynamonu, soli i pieprzu
Dzieje kuchennej WiewióryKiedy tak na nią patrzę, mam ochotę jeść ją z samymi kluskami - np. ziemniaczanymi! Zobacz również inne przepisy na -----> kapustę Modra kapusta - przepis: Składniki: niewielka główka czerwonej kapusty (moja ważyła 1120 g, zużyłam 3/4 główki) 1 duża cebula lub 2 mniejsze (+ olej do podsmażenia) 8-10 plasterków wędzonego boczku cukier do smaku (ok. 3 łyżek) sól, pieprz
Moje QulinariaSmaczny, nieco zmodyfikowany przepis na kapustę do obiadu Składniki: ½ główki czerwonej kapusty (60 dag) 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 150 ml jasnego piwa 40 dag kwaśnych jabłek cynamon sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Kapustę poszatkować, chwilę podgotować w odrobinie wody. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do kapusty, zalać piwem i dusić na wolnym ogniu około
Tradycyjna Kuchniagrzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek.Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj:kluski-slaskie) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta.Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez sito,by byl zupelnie gladki i dosolic gdy jest taka potrzeba.Gdy nie zabielamy sosu smietana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kociołek Smaków ma szeroki wybór przypraw. 1 kapusta pekińska 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny czerwona papryka pomidor sól cebulowa czubryca czerwona Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól, czubrycę. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę , pomidora pokroić w kostkę i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę
Moje domowe kucharzenieBarszcz czerwony Przepisy na: Barszcz czerwony na śliwkach suszonych Barszcz kiszony Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym Kapusta i groch Tradycja mówi, że kapusta ma magiczną życiodajną moc, która sprawia, że przyroda budzi się do życia na wiosnę. Ma chronić od złego, a także zapewniać siłę i witalność. Ponadto wierzono, że kapusta z grochem może uchronić przed chorobami(...)Gołąbki Przepisy na: Gołąbki z grochem Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty 9. Pierogi Przepisy na: Pierogi z kapustą Pierogi z makiem 10. Groch Przepisy na: Groch z kapustą Grochówka z suszonymi śliwkami Grochówka ze śledziem Suszone owoce Główną rolę w kompocie odgrywają śliwki, które miały odpędzać złe moce, zapewniając pomyślność i szczęście. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 11. Kompot
Tradycyjna KuchniaZdrowa,pyszna klasyczna surówka z czerwonej kapusty.Wspaniała jako dodatek do drugiego dania,mięsa,a nawet ot tak sobie do schrupania. 1 mała główka kapusty czerwonej Sok z cytryny Sól Pieprz Cukier Oliwa *************************** Kapustę poszatkować.Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny,solą,pieprzem i cukrem.Kapustę polać i wymieszać z przygotowanym dressingiem.Zostawic na 15 minut by się " przegryzła
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJako, że dziś doszła do mnie paczka, w której się znajdował między innymi ten olej, od razu postanowiłem go przetestować i przygotować błyskawiczną sałatkę, w której znalazła się kapusta pekińska, czerwona cebula, ogórek gruntowy oraz pomidorki koktajlowe. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa, wymieszać ze sobą, dodać oleju rydzowego i doprawić solą oraz pieprzem. Muszę przyznać, że olej rydzowy ma bardzo(...)przekąska dla wegetarian, a nawet wegan. Niedługo na blogu pojawią się także inne przepisy z olejem rydzowym, ponieważ na pewno sprawdzę jego inne zastosowania w kuchni. Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej cebuli 1 mały ogórek gruntowy 5 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oleju rydzowego Sól, pieprz Przygotowanie Kapustę pekińską pokrój w paski, cebulę w krążki, ogórek w plastry
Programista w kuchniJako, że dziś doszła do mnie paczka, w której się znajdował między innymi ten olej, od razu postanowiłem go przetestować i przygotować błyskawiczną sałatkę, w której znalazła się kapusta pekińska, czerwona cebula, ogórek gruntowy oraz pomidorki koktajlowe. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa, wymieszać ze sobą, dodać oleju rydzowego i doprawić solą oraz pieprzem. Muszę przyznać, że olej rydzowy ma bardzo(...)przekąska dla wegetarian, a nawet wegan. Niedługo na blogu pojawią się także inne przepisy z olejem rydzowym, ponieważ na pewno sprawdzę jego inne zastosowania w kuchni. Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej cebuli 1 mały ogórek gruntowy 5 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oleju rydzowego Sól, pieprz Przygotowanie Kapustę pekińską pokrój w paski, cebulę w krążki, ogórek w plastry
Programista w kuchni