kolorze jajek używałam. Oczywiście białe jajka chwycą kolor szybciej i będzie on intensywniejszy - nawet po 15 minutach - więc warto je sprawdzać od czasu do czasu :) Zapraszam do zabawy! Jajka czerwone (miedziane): 1 litr wody, 2 łyżki octu winnego, łupinki z 5 cebul, surowe jajka W garnku umieszczamy wodę, ocet i łupinki z cebul. Gotujemy 30 minut. Dodajemy jajka(...)czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor po około 30 minutach!) Jajka niebieskie: 1 litr wody, 1 kg kapusty czerwonej, 2 łyżki octu winnego, jajka ugotowane na twardo Kapustę drobno siekamy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonej kapusty wkładamy
My Culinary Artszybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak dużo więcej a każdy może stworzyć własną Do takich tłuczonych(...)bazie ciemnej zasmażki z mąki, dużej ilości masła i dobrego bulionu, do uzyskania aksamitnego, szklistego, gęstego sosu. SKŁADNIKI: 1 kg mączystych ziemniaków 250 g zimowej marchwi 1/2 główki czerwonej kapusty 3 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 150 ml chudego mleka 40 g selera 100 g jasnych rodzynek kilka gałązek natki pietruszki
Sztuka gotowania w/g Samirywyczuwalne bakalie dodają niesamowitego smaczku, może stanowić jarskie, samodzielne danie; dostępność tego warzywa przez cały rok umożliwia przyrządzenie i podanie jej na każdą okoliczność polecamy! Składniki: 1 główka czerwonej kapusty karton soku jabłkowego proponuję używać domowych, ja użyłam kompotu ze śliwek węgierek drelowanych łącznie z owocami 1 cebula czerwona 1/4 kostki masła lub 2 łyżki masła klarowanego(...)łyżki mąki kwasek cytrynowy u mnie ocet jabłkowy bakalie: rodzynki, figi, morele, śliwka sól, pieprz, ziele ang. liść laurowy,goździk Wykonanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka (ja gotuję w szybkowarze) wlewamy sok, gotujemy do miękkości, wrzucamy przyprawy, goździk, ziele zmiażdżyć , doprawiamy octem by przełamać słodycz, doprawiamy solą i pieprzem , dorzucić posiadane bakalie. Cebulkę kroimy w półksiężyce, wrzucamy
kgwjanczewonaszej kuchni ostatnio bardzo kapuściano. Wczoraj umieściłam przepis na surówkę z kapusty czerwonej, a dziś dzielę się naszym domowym hitem - kiszoną kapustą z buraczkiem. Specem od fermentacji w naszej rodzinie jest mój mąż. Oprócz kiszonej kapusty zajmuje się też przyrządzaniem kambuchy (przepis wkrótce). Osobiście zajmuję się kiszeniem jedynie ogórków i to tylko w sezonie ogórkowym. Moje zapasy się dawno
Jeść, by żyć w zdrowiuStaram się przemycać czerwoną kapustę do wielu potraw, bo ostatnio zaniedbywałam to warzywo. Dzisiaj wylądowało w towarzystwie jabłka i selera w pysznej sałatce. Czytaj więcej
Kasia Sarnasię z kluskami śląskimi. Poniżej przedstawiam jednak przepis jaki zapamiętałam z rodzinnego domu. Wersja może nieco uboższa, ale taką kapustę lubię najbardziej Pyszny dodatek do obiadu. 1 główka czerwonej kapusty 4 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Dodatkowo do smaku (doprawiamy po ugotowaniu): cukier, sól, pieprz, olej, cytryna, ocet Kapustę dokładnie poszatkować, przełożyć do dużego garnka
Bulliosię z kluskami śląskimi. Poniżej przedstawiam jednak przepis jaki zapamiętałam z rodzinnego domu. Wersja może nieco uboższa, ale taką kapustę lubię najbardziej Pyszny dodatek do obiadu. 1 główka czerwonej kapusty 4 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Dodatkowo do smaku (doprawiamy po ugotowaniu): cukier, sól, pieprz, olej, cytryna, ocet Kapustę dokładnie poszatkować, przełożyć do dużego garnka
BullioTrwa sezon na kapustę i borówki.. więc po raz kolejny postanowiłam je połączyć ze sobą i zamknąć szczelnie w słoikach (pamiętacie przepis na kapustę czerwoną z borówkami ? ) Tym razem jednak zdecydowałam się na kapustę włoską, która ma lekko ostrzejszy i gorzkawy posmak. Efekt również pyszny! Składniki: 1 kg kapusty włoskiej 30 dag borówek 1/3 szklanki octu
Tradycyjna Kuchniajest przygotowywana również z dodatkiem boczku, ale ja preferuję wersję bez mięsa. W końcu boczek jest w roladzie :-). Modra kapusta Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 2 szklanki wody 1 cebula 1 małe jabłko 2 łyżki octu sól morska cukier pieprz czarny olej do smażenia Wykonanie: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy. Wkładamy
Kulinarne przygody Gatitypizzę. Jednakże surówkę do pizzy robię zawsze z kapusty, winnego octu i oliwy. Jest to najlepsza surówka do pizzy. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić surówkę z białej i czerwonej kapusty. Surówka do pizzy musi być! Ponieważ pizza to bogactwo smaków to surówka z kapusty jest po prostu najprostszą jaką może być. Lekko kwaśna, pikantna, z lekką nutą majerankową. Pizza bianco(...)zimnej wody 1 łyżeczka cukru Nadzienie do pizzy 200 g wędzonego łososia 1 czerwona cebula 2 awokado 400 g mozzarella 200 g świeżego szpinaku 200 g kremowego serka lub creme fraiche 4 łyżki utartego parmezanu 4 łyżki pokrojonego koperku Surówka do pizzy 300 g białej kapusty 300 g modrej kapusty 100 ml winnego octu 50 ml oliwy z oliwek
codojedzeniaziemniaki) z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałątą i jabłkami → Puree (tłuczone ziemniaki) z kiszoną kapustą, kruchym boczkiem, rodzynkami i jabłkami → Puree (tłuczone ziemniaki) z czerwoną kapustą i marchewką SKŁADNIKI na 4 porcje : 500 g obranych ziemniaków 400 g obranej dyni butelkowej 600 g świeżego szpinaku lub np. rukoli 5 łyżek oliwy 8 suszonych pomidorków
Sztuka gotowania w/g Samiryspróbować z warzywami . Takimi od wieków u nas- w Polsce ,używanymi. Nawet całkiem niezle smakował. Składniki na 4 rolady 4 pojedyńcze filety drobiowe cebula 1/4 główki kapusty czerwonej 2 marchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej 1 szklanka wody lub rosołu oliwa Panierka 1 jajko 5 łyżek płatków kukurydzianych
Eli GotowanieSmaczna surówka do obiadu i nie tylko. Kapusta wcześniej sparzona jest delikatna i miękka. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu winnego 2 jabłka do smaku oliwa , ocet winny, sól, pieprz, odrobina cukru 1 łyżka majonezu WYKONANIE Kapustę siekamy, lub ścieramy na szatkownicy. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą
W kuchennym oknie EwyDusimy razem ok. 2-3 min. i mamy gotowy sos do klusek :) Możemy również zrobić wersję z cebulą, wtedy zaczynamy od delikatnego przesmażenia cebuli. Modra kapusta: 1/2 główki kapusty czerwonej 1/2 cytryny 1/2 małej cebuli 1 duża łyżka oleju ryżowego Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż stanie się krucha, wyłączamy
vegetanieSprawdzona i pyszna sałatka na każdą okazję!. Przyprawa gyros u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl. Składniki na sałatkę: 1 mała kapusta pekińska, lub połowa dużej 2 piersi z kurczaka 2 czerwone cebule puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2-3 łyżki przyprawy gyros 4-5 sztuk ogórków konserwowych oliwa, olej lub smalec do smażenia Sos: 3/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki keczupu(...)Przygotowujemy sos mieszając ze sobą majonez, keczup, jogurt i przyprawę gyrosa.4. W przygotowanym naczyniu układamy warstwowo: kapustę pekińską - mięso - czerwona cebula - sos - ogórki konserwowe - kukurydza - sos - kapusta pekińska - czerwona papryka
Apetyczna babeczka