kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:68/357)

Sałatka z kaszką kuskus i mango 143

sałatka z kuskusem i mango. Jest lekka, nieco owocowa i pełna witamin. Serdecznie zapraszam Was po przepis! Na blogu znajdziecie też inne przepisy na zdrowe sałatki: Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Sałatka z kuskusem

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z czerwonej kapusty i czarnej rzepy 96

naszej misce zdrowo, pysznie, pożywnie i odżywczo. Surówka jest mega pyszna i szybko ją zrobicie, potem to już tylko zajadać. Polecam gorąco po zimowej aurze. Surówka z czerwonej kapusty. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szarpana wołowina - idealna do burgerów 168

kawałek wołowiny i długo go piekę, otrzymując w ten sposób aromatyczną, szarpane, soczystą wołowinę, w sam raz by uświetniła swą obecnością maślaną bułkę z sezamem i colesławem z czerwonej kapusty - jednym słowem burger iście doskonały. Oto część pierwsza owego burgera, czyli wkładka mięsna we własnej osobie. Składniki : na 8 porcji Czas przygotowania: ok 4 h 12 szalotek 6 ząbków(...)oliwy z oliwek 1,5-2 kg  mostka wołowego, zwinięty i zasznurowany* 1 cała gałka muszkatołowa 400 g krojonych pomidorów w puszce 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Garść czarnych oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano Kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina * nie bójcie się tanich kawałków

Słodki Kompromis
Surówka z białej i czerwonej kapusty z kolendrą 175

Zaplanowaliśmy sobie na obiad pierogi, mieliśmy trochę zamrożonych, od babci. A Madzia wymyśliła, że do tych pierogów zrobi surówkę. Tak, wiem, surówka z kapusty (czy też w ogóle jakakolwiek surówka) tak w konwencjonalny sposób nie pasuje do pierogów. Ale w niekonwencjonalny pasować może :) No bo tak: pierogi dobre, surówka dobra, więc jedno i drugie razem też dobre(...)faktycznie całkiem nieźle się wszystko razem połączyło. A surówka miała fajny aromat kolendry. To dość intensywna w smaku roślinka więc lepiej ostrożnie ją dawkować :) 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty 1 łyżeczka musztardy 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cebula sok z 1/2 cytryny garść posiekanej świeżej kolendry sól, pieprz Kapustę szatkujemy, cebulę drobno kroimy. Mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Profilaktyka nowotworowa na co dzień 77

otyłość jest skutkiem nadmiaru kalorii a wśród produktów szczególnie predysponujących do rozwoju choroby nowotworowej jest czerwone mięso (w tym też wyroby z jego użyciem jak parówki, wędliny, kiełbasy). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla, że codzienne spożywanie 50 g przetworzonego czerwonego mięsa wiąże się z wzrostem zachorowania na raka jelita grubego aż o 18%. Kolejnym elementem diety działającym pronowotworowo(...)gruczołu sterczowego u mężczyzn. Dlatego wszyscy powinniśmy po nie sięgać. Wśród cennych, aktywnych substancji roślinnych działających antynowotworowo trzeba wymienić jeszcze antocyjany obecne w borówkach, jagodzie kamczackiej, aronii czy czerwonej kapuście. Oraz karotenoidy, rozpuszczalne w tłuszczach barwniki roślinne a wśród nich likopen obecny w dużym stężeniu w przetworach pomidorowych. Udowodniono mu korzystny wpływ na redukcję częstości występowania niektórych chorób nowotworowych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tajska sałatka z komosą ryżową 156

oczywiście z MAJONEZEM – raz na jakiś czas ok , ale tylko raz na jakiś czas. Dzisiaj podrzucę Wam przepis na tajską sałatkę z komosą ryżową. Komosa, marchewka, cebula, kapusta czerwona, bataty i orzechy. Sos, który wykorzystuję do tej sałatki, sprawdza się w wielu przypadkach. Jego resztki polałam na kolejną sałatkę skomponowaną z sałaty, kurczaka, jajka i pomidora(...)więcej. Przygotowanie tej tajskiej sałatki jest szybkie i proste . Składniki sosu wymieszajcie, komosę ugotujcie tak jak każdą inną kaszę, czyli w stosunku 1:2. Bataty i orzechy musicie upiec. Kapustę i cebulę posiekajcie, a marchewkę obierzcie obieraczką – róbcie tak, aż marchewka się skończy bo potrzebne są cieniutkie plasterki lub słupki. Na koniec dodajcie natkę pietruszki

Słodkie Gotowanie
Wątróbka pieczona w piwie podana na jabłku z sałatką z jarmużu i czerwonej kapusty. 154

dodatkiem piwa. Myślę sobie trzeba spróbować. Jak pomyślał tak też zrobił. Polecam Wam serdecznie! Czego użyłem: -300 gram wątróbki z kurczaka -cebula -jabłko -piwo ciemne alkoholowe -jarmuż -kapusta czerwona -masło -sól, pieprz -mała garść cukru Na patelni, którą można wstawić do piekarnika cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy do smaku. Wrzucamy osuszoną wątróbkę i podsmażamy kilkanaście sekund, tylko(...)zewnątrz. Podlewamy szklanką piwa i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 175 stopni. Po 10 minutach pieczenia dorzucamy do patelni grube plastry nieobranego jabłka. Jarmuż i posiekaną kapustę gotujemy na parze do miękkości. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy miękki jarmuż z kapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka

BaRepas
Marchew – nie tylko pomarańczowa. Dlaczego warto spożywać marchew również w innych kolorach. 106

Wszystkie rodzaje marchewek są dobrym źródłem witamin, minerałów czy błonnika. Jednak te fioletowe zawierają również antocyjany (przeciwutleniacze znajdujące się w fioletowych owocach i warzywach takich jak czerwona kapusta, jeżyny, winogrona). Antocyjany jako przeciwutleniacze pomagają chronić nasz organizm przed stresem oksydacyjnym czyli wspomagają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Uważa się, że dieta bogata w te substancje może zmniejszyć ryzyko chorób(...)populacji koreańskiej w której wzięło udział 923 osoby z rakiem jelita grubego oraz 1846 zdrowych osób. W badaniu sklasyfikowano warzywa i owoce ze względu na kolor (zielone, pomarańczowe / żółte, czerwone / fioletowe i białe). Wysokie spożycie warzyw wiązało się z mniejszą zachorowalnością na raka jelita grubego zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Jednak u kobiet to ta zachorowalność

wysmienity
Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i suszonej śliwki 213

wypada ale zajadamy. No ale tutaj można więcej i więcej, same witaminy, a jak zamiast majonezu dodacie jogurtu to będzie jeszcze zdrowiej. Zachęcam do zajadania surówek. Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i suszonej śliwki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka z czerwonej kapusty, selera i chrzanu 175

kanapek czy nawet same na śniadanie byleby smakowały. Ta jest wyjątkowa, smaczna i aromatyczna, dobra na wszelakie bakterie w naszym organizmie, taki naturalny antybiotyk. Polecam gorąco. Surówka z czerwonej kapusty, selera i chrzanu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kaczka duszona w czerwonej kapuście z jabłkami 153

kaczka,    2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 szt. ziela angielskiego, kapusta czerwona – około 1 kg, 800 g jabłek – ja użyłam antonówki, garść świeżego tymianku, 100 ml miodu pitnego, 1 łyżka miodu gryczanego, sól, sok z 1/2 cytryny, cukier, Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć kuperek – zawsze(...)odcinam i wyrzucam. Odciąć końcówki skrzydełek, szyję.  Kaczkę podzielić na 4-6 części- zależy od wielkości kaczki.  Ja wycięłam kręgosłup i mostek. Wyciąć tłuszcz. Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Osolić, wymieszać z solą, odstawić. Na patelni stopić tłuszcz, włożyć kości, odcięte końcówki skrzydełek, szyjkę. Podsmażyć je na rumiano, następnie przełożyć do garnka. Na patelni

królestwo garów
Surówka bajecznie kolorowa. 155

może oczarowani tyloma kolorami namalujecie piekny obraz. ..Jedzenie potrafi inspirować...Wiem, wiem, rozmarzylam się. Kończę wiec z tymi banałami i zapraszam do stolu :-) Surówka bajecznie kolorowa: 1 czerwona kapusta -1 kg pęczek marchewki- 500g kubek drobno

dolcevitainmykitchen

Proponowane wyszukiwania