kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:69/357)

Wątróbka pieczona w piwie podana na jabłku z sałatką z jarmużu i czerwonej kapusty. 147

dodatkiem piwa. Myślę sobie trzeba spróbować. Jak pomyślał tak też zrobił. Polecam Wam serdecznie! Czego użyłem: -300 gram wątróbki z kurczaka -cebula -jabłko -piwo ciemne alkoholowe -jarmuż -kapusta czerwona -masło -sól, pieprz -mała garść cukru Na patelni, którą można wstawić do piekarnika cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy do smaku. Wrzucamy osuszoną wątróbkę i podsmażamy kilkanaście sekund, tylko(...)zewnątrz. Podlewamy szklanką piwa i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 175 stopni. Po 10 minutach pieczenia dorzucamy do patelni grube plastry nieobranego jabłka. Jarmuż i posiekaną kapustę gotujemy na parze do miękkości. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy miękki jarmuż z kapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka

BaRepas
Marchew – nie tylko pomarańczowa. Dlaczego warto spożywać marchew również w innych kolorach. 96

Wszystkie rodzaje marchewek są dobrym źródłem witamin, minerałów czy błonnika. Jednak te fioletowe zawierają również antocyjany (przeciwutleniacze znajdujące się w fioletowych owocach i warzywach takich jak czerwona kapusta, jeżyny, winogrona). Antocyjany jako przeciwutleniacze pomagają chronić nasz organizm przed stresem oksydacyjnym czyli wspomagają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Uważa się, że dieta bogata w te substancje może zmniejszyć ryzyko chorób(...)populacji koreańskiej w której wzięło udział 923 osoby z rakiem jelita grubego oraz 1846 zdrowych osób. W badaniu sklasyfikowano warzywa i owoce ze względu na kolor (zielone, pomarańczowe / żółte, czerwone / fioletowe i białe). Wysokie spożycie warzyw wiązało się z mniejszą zachorowalnością na raka jelita grubego zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Jednak u kobiet to ta zachorowalność

wysmienity
Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i suszonej śliwki 204

wypada ale zajadamy. No ale tutaj można więcej i więcej, same witaminy, a jak zamiast majonezu dodacie jogurtu to będzie jeszcze zdrowiej. Zachęcam do zajadania surówek. Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i suszonej śliwki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka z czerwonej kapusty, selera i chrzanu 165

kanapek czy nawet same na śniadanie byleby smakowały. Ta jest wyjątkowa, smaczna i aromatyczna, dobra na wszelakie bakterie w naszym organizmie, taki naturalny antybiotyk. Polecam gorąco. Surówka z czerwonej kapusty, selera i chrzanu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kaczka duszona w czerwonej kapuście z jabłkami 143

kaczka,    2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 szt. ziela angielskiego, kapusta czerwona – około 1 kg, 800 g jabłek – ja użyłam antonówki, garść świeżego tymianku, 100 ml miodu pitnego, 1 łyżka miodu gryczanego, sól, sok z 1/2 cytryny, cukier, Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć kuperek – zawsze(...)odcinam i wyrzucam. Odciąć końcówki skrzydełek, szyję.  Kaczkę podzielić na 4-6 części- zależy od wielkości kaczki.  Ja wycięłam kręgosłup i mostek. Wyciąć tłuszcz. Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Osolić, wymieszać z solą, odstawić. Na patelni stopić tłuszcz, włożyć kości, odcięte końcówki skrzydełek, szyjkę. Podsmażyć je na rumiano, następnie przełożyć do garnka. Na patelni

królestwo garów
Surówka bajecznie kolorowa. 147

może oczarowani tyloma kolorami namalujecie piekny obraz. ..Jedzenie potrafi inspirować...Wiem, wiem, rozmarzylam się. Kończę wiec z tymi banałami i zapraszam do stolu :-) Surówka bajecznie kolorowa: 1 czerwona kapusta -1 kg pęczek marchewki- 500g kubek drobno

dolcevitainmykitchen
Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy 43

całości oraz gęsi w kapuście i z dyniowym pęczotto. Te przepisy mam z warsztatów Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina, które prowadzili Artur Moroz i Cristina Catese. GĘŚ W KISZONEJ KAPUŚCIE Składniki: 8 udek gęsich lub połówka gęsi — mięso posolić dzień przed gotowaniem (13 g soli na kilo mięsa) tłuszcz gęsi 1,5 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów(...)jeśli się nie zmieszczą wszystkie ułożyć resztę na blasze do pieczenia). Piec 4,5 godziny w 140 stopniach (45 minut na każdy kilogram mięsa). Podawać z sałatką z czerwonej kapusty. Artykuł Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl

Ugotowane pozamiatane
Wege sushi z serkiem migdałowym i warzywami 63

Uwielbiam sushi w każdej postaci, także to wegańskie! Wykorzystałam wege pastę na bazie migdałów do przygotowania tych kolorowych roleczek z serkiem, awokado, mango i czerwona kapustą. Są banalnie proste w przygotowaniu! Zapraszam Was serdeznie na wege sushi z serkiem migdałowym i warzywami! Wege sushi z  … Artykuł Wege sushi z serkiem migdałowym i warzywami pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Surówka z czerwonej kapusty i jogurtu 217

każdą postacią. Ta dzisiejsza jest bardzo smakowita i pasuje do mięsa jak również można ją zajadać jako samodzielne danie. Polecam zróbcie i ciszcie się pysznym jedzeniem. Surówka z czerwonej kapusty i jogurtu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jednogarnkowa Jarzynova – Dominika Wójciak – proste, codzienne warzywne receptury 53

świeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty. Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę(...)prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie

Tajemnice Smaku
Jednogarnkowa Jarzynowa – Dominika Wójciak – proste, codzienne, warzywne receptury 65

świeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty. Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę(...)prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie

Tajemnice Smaku
Sałatka z czerwonej kapusty 433

Znając jednak życie, wylądowała z jakimś pieczonym mięsiwem. Ocet możecie zastąpić sokiem z cytryny, ja jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru  sól pieprz Kapustę

Kardamonovy
Pierś z gęsi z figami 99

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 piersi z gęsi, majeranek, sól, 2 ząbki czosnku, 400 ml czerwonego wytrawnego wina, 5-6 sztuk fig z konfitury, Piersi oczyścić, brzydsze kawałki odciąć i odłożyć (będzie do nadzienia). Skórę piersi naciąć nie uszkadzając mięsa. Czosnek posiekać, wymieszać z solą(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} uda gęsi w czerwonej kapuście Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

królestwo garów
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 216

wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz z brytfanki zlewamy do słoika i przechowujemy ten cenny skarb w lodówce do 2 miesięcy. Tłuszcz z kaczki i odsmażane ziemniaki(...)gramów soli, najlepiej morskiej 80 g cukru, biały lub brązowy kostka bulionowa z drobiu 6 ząbków czosnku 30g świeżego imbiru, w plasterkach dwie butelki po 500ml piwa (użyłam czerwonego lagera) PRZYPRAWY 1 łyżka ziarnistego pieprzu 2 laski cynamonu 5 gwiazdek anyżu 6 liści laurowych 1 czubata łyżeczka kuminu 1 czubata łyżeczka kolendry 6 nasion zielonego kardamonu ½ łyżeczki goździków DO SMAROWANIA

Karo in the Kitchen