Zaplanowaliśmy sobie na obiad pierogi, mieliśmy trochę zamrożonych, od babci. A Madzia wymyśliła, że do tych pierogów zrobi surówkę. Tak, wiem, surówka z kapusty (czy też w ogóle jakakolwiek surówka) tak w konwencjonalny sposób nie pasuje do pierogów. Ale w niekonwencjonalny pasować może :) No bo tak: pierogi dobre, surówka dobra, więc jedno i drugie razem też dobre(...)faktycznie całkiem nieźle się wszystko razem połączyło. A surówka miała fajny aromat kolendry. To dość intensywna w smaku roślinka więc lepiej ostrożnie ją dawkować :) 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty 1 łyżeczka musztardy 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cebula sok z 1/2 cytryny garść posiekanej świeżej kolendry sól, pieprz Kapustę szatkujemy, cebulę drobno kroimy. Mieszamy
Marder&Marder Manufactureotyłość jest skutkiem nadmiaru kalorii a wśród produktów szczególnie predysponujących do rozwoju choroby nowotworowej jest czerwone mięso (w tym też wyroby z jego użyciem jak parówki, wędliny, kiełbasy). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla, że codzienne spożywanie 50 g przetworzonego czerwonego mięsa wiąże się z wzrostem zachorowania na raka jelita grubego aż o 18%. Kolejnym elementem diety działającym pronowotworowo(...)gruczołu sterczowego u mężczyzn. Dlatego wszyscy powinniśmy po nie sięgać. Wśród cennych, aktywnych substancji roślinnych działających antynowotworowo trzeba wymienić jeszcze antocyjany obecne w borówkach, jagodzie kamczackiej, aronii czy czerwonej kapuście. Oraz karotenoidy, rozpuszczalne w tłuszczach barwniki roślinne a wśród nich likopen obecny w dużym stężeniu w przetworach pomidorowych. Udowodniono mu korzystny wpływ na redukcję częstości występowania niektórych chorób nowotworowych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oczywiście z MAJONEZEM – raz na jakiś czas ok , ale tylko raz na jakiś czas. Dzisiaj podrzucę Wam przepis na tajską sałatkę z komosą ryżową. Komosa, marchewka, cebula, kapusta czerwona, bataty i orzechy. Sos, który wykorzystuję do tej sałatki, sprawdza się w wielu przypadkach. Jego resztki polałam na kolejną sałatkę skomponowaną z sałaty, kurczaka, jajka i pomidora(...)więcej. Przygotowanie tej tajskiej sałatki jest szybkie i proste . Składniki sosu wymieszajcie, komosę ugotujcie tak jak każdą inną kaszę, czyli w stosunku 1:2. Bataty i orzechy musicie upiec. Kapustę i cebulę posiekajcie, a marchewkę obierzcie obieraczką – róbcie tak, aż marchewka się skończy bo potrzebne są cieniutkie plasterki lub słupki. Na koniec dodajcie natkę pietruszki
Słodkie Gotowaniedodatkiem piwa. Myślę sobie trzeba spróbować. Jak pomyślał tak też zrobił. Polecam Wam serdecznie! Czego użyłem: -300 gram wątróbki z kurczaka -cebula -jabłko -piwo ciemne alkoholowe -jarmuż -kapusta czerwona -masło -sól, pieprz -mała garść cukru Na patelni, którą można wstawić do piekarnika cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy do smaku. Wrzucamy osuszoną wątróbkę i podsmażamy kilkanaście sekund, tylko(...)zewnątrz. Podlewamy szklanką piwa i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 175 stopni. Po 10 minutach pieczenia dorzucamy do patelni grube plastry nieobranego jabłka. Jarmuż i posiekaną kapustę gotujemy na parze do miękkości. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy miękki jarmuż z kapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka
BaRepasWszystkie rodzaje marchewek są dobrym źródłem witamin, minerałów czy błonnika. Jednak te fioletowe zawierają również antocyjany (przeciwutleniacze znajdujące się w fioletowych owocach i warzywach takich jak czerwona kapusta, jeżyny, winogrona). Antocyjany jako przeciwutleniacze pomagają chronić nasz organizm przed stresem oksydacyjnym czyli wspomagają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Uważa się, że dieta bogata w te substancje może zmniejszyć ryzyko chorób(...)populacji koreańskiej w której wzięło udział 923 osoby z rakiem jelita grubego oraz 1846 zdrowych osób. W badaniu sklasyfikowano warzywa i owoce ze względu na kolor (zielone, pomarańczowe / żółte, czerwone / fioletowe i białe). Wysokie spożycie warzyw wiązało się z mniejszą zachorowalnością na raka jelita grubego zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Jednak u kobiet to ta zachorowalność
wysmienitywypada ale zajadamy. No ale tutaj można więcej i więcej, same witaminy, a jak zamiast majonezu dodacie jogurtu to będzie jeszcze zdrowiej. Zachęcam do zajadania surówek. Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i suszonej śliwki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekanapek czy nawet same na śniadanie byleby smakowały. Ta jest wyjątkowa, smaczna i aromatyczna, dobra na wszelakie bakterie w naszym organizmie, taki naturalny antybiotyk. Polecam gorąco. Surówka z czerwonej kapusty, selera i chrzanu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekaczka, 2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 szt. ziela angielskiego, kapusta czerwona – około 1 kg, 800 g jabłek – ja użyłam antonówki, garść świeżego tymianku, 100 ml miodu pitnego, 1 łyżka miodu gryczanego, sól, sok z 1/2 cytryny, cukier, Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć kuperek – zawsze(...)odcinam i wyrzucam. Odciąć końcówki skrzydełek, szyję. Kaczkę podzielić na 4-6 części- zależy od wielkości kaczki. Ja wycięłam kręgosłup i mostek. Wyciąć tłuszcz. Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Osolić, wymieszać z solą, odstawić. Na patelni stopić tłuszcz, włożyć kości, odcięte końcówki skrzydełek, szyjkę. Podsmażyć je na rumiano, następnie przełożyć do garnka. Na patelni
królestwo garówmoże oczarowani tyloma kolorami namalujecie piekny obraz. ..Jedzenie potrafi inspirować...Wiem, wiem, rozmarzylam się. Kończę wiec z tymi banałami i zapraszam do stolu :-) Surówka bajecznie kolorowa: 1 czerwona kapusta -1 kg pęczek marchewki- 500g kubek drobno
dolcevitainmykitchencałości oraz gęsi w kapuście i z dyniowym pęczotto. Te przepisy mam z warsztatów Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina, które prowadzili Artur Moroz i Cristina Catese. GĘŚ W KISZONEJ KAPUŚCIE Składniki: 8 udek gęsich lub połówka gęsi — mięso posolić dzień przed gotowaniem (13 g soli na kilo mięsa) tłuszcz gęsi 1,5 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów(...)jeśli się nie zmieszczą wszystkie ułożyć resztę na blasze do pieczenia). Piec 4,5 godziny w 140 stopniach (45 minut na każdy kilogram mięsa). Podawać z sałatką z czerwonej kapusty. Artykuł Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiataneUwielbiam sushi w każdej postaci, także to wegańskie! Wykorzystałam wege pastę na bazie migdałów do przygotowania tych kolorowych roleczek z serkiem, awokado, mango i czerwona kapustą. Są banalnie proste w przygotowaniu! Zapraszam Was serdeznie na wege sushi z serkiem migdałowym i warzywami! Wege sushi z … Artykuł Wege sushi z serkiem migdałowym i warzywami pochodzi z serwisu
Flymetothespoonkażdą postacią. Ta dzisiejsza jest bardzo smakowita i pasuje do mięsa jak również można ją zajadać jako samodzielne danie. Polecam zróbcie i ciszcie się pysznym jedzeniem. Surówka z czerwonej kapusty i jogurtu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieświeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty. Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę(...)prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie
Tajemnice Smakuświeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty. Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę(...)prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie
Tajemnice Smaku