całości oraz gęsi w kapuście i z dyniowym pęczotto. Te przepisy mam z warsztatów Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina, które prowadzili Artur Moroz i Cristina Catese. GĘŚ W KISZONEJ KAPUŚCIE Składniki: 8 udek gęsich lub połówka gęsi — mięso posolić dzień przed gotowaniem (13 g soli na kilo mięsa) tłuszcz gęsi 1,5 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów(...)jeśli się nie zmieszczą wszystkie ułożyć resztę na blasze do pieczenia). Piec 4,5 godziny w 140 stopniach (45 minut na każdy kilogram mięsa). Podawać z sałatką z czerwonej kapusty. Artykuł Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiataneUwielbiam sushi w każdej postaci, także to wegańskie! Wykorzystałam wege pastę na bazie migdałów do przygotowania tych kolorowych roleczek z serkiem, awokado, mango i czerwona kapustą. Są banalnie proste w przygotowaniu! Zapraszam Was serdeznie na wege sushi z serkiem migdałowym i warzywami! Wege sushi z … Artykuł Wege sushi z serkiem migdałowym i warzywami pochodzi z serwisu
Flymetothespoonkażdą postacią. Ta dzisiejsza jest bardzo smakowita i pasuje do mięsa jak również można ją zajadać jako samodzielne danie. Polecam zróbcie i ciszcie się pysznym jedzeniem. Surówka z czerwonej kapusty i jogurtu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieświeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty. Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę(...)prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie
Tajemnice Smakuświeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty. Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę(...)prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie
Tajemnice SmakuZnając jednak życie, wylądowała z jakimś pieczonym mięsiwem. Ocet możecie zastąpić sokiem z cytryny, ja jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru sól pieprz Kapustę
Kardamonovyminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 piersi z gęsi, majeranek, sól, 2 ząbki czosnku, 400 ml czerwonego wytrawnego wina, 5-6 sztuk fig z konfitury, Piersi oczyścić, brzydsze kawałki odciąć i odłożyć (będzie do nadzienia). Skórę piersi naciąć nie uszkadzając mięsa. Czosnek posiekać, wymieszać z solą(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} uda gęsi w czerwonej kapuście Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
królestwo garówwydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz z brytfanki zlewamy do słoika i przechowujemy ten cenny skarb w lodówce do 2 miesięcy. Tłuszcz z kaczki i odsmażane ziemniaki(...)gramów soli, najlepiej morskiej 80 g cukru, biały lub brązowy kostka bulionowa z drobiu 6 ząbków czosnku 30g świeżego imbiru, w plasterkach dwie butelki po 500ml piwa (użyłam czerwonego lagera) PRZYPRAWY 1 łyżka ziarnistego pieprzu 2 laski cynamonu 5 gwiazdek anyżu 6 liści laurowych 1 czubata łyżeczka kuminu 1 czubata łyżeczka kolendry 6 nasion zielonego kardamonu ½ łyżeczki goździków DO SMAROWANIA
Karo in the Kitchenjogurt bo zmieni się smak. Ja potrafię miskę takiej surówki zjeść i więcej bym chciała a Ty lubisz surówki? jakie najbardziej? Zapraszam do degustowania tych pyszności. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i śmietaną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekapusty z chrzanem pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką(...)koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍: wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Ratatouille, warzywny gulasz (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 1 cebula ząbek czosnku 1 szklanka pomidorowej passaty sól pieprz ocet jabłkowy do smaku tymianek Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek
Kulinarne przygody Gatitywarzy, przede wszystkim w kwaśnych zupach. Dodajemy ją do gotowanej już potrawy. Co możemy dodać do barszczu, aby zachował swój czerwony kolor? Aby barszcz zachował swój intensywny kolor czerwony należy dodać odrobinę soku z cytryny, czy octu najlepiej balsamicznego. Problemy z barszczem* Za kwaśny - gdy barszcz jest zbyt kwaśny najprościej jest dosypać do niego trochę cukru. W przypadku(...)Czynność powtarzać, aż barszcz nabierze intensywnego koloru. Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni. Plamy na dłoniach - buraki zawierają bardzo dużo soku, dlatego ich obieranie bywa
Ciastka - domowe słodkościpoza tym że jest smaczny ma sporo właściwości leczniczych: obniża poziom cukru, wykazuje działanie przeciwzapalne i ochronne nerek i wątroby, podobno też antynowotworowe. Ta surówka jest idealnie zbilansowana: Kapusta czerwona , zwana też modrą, jest dobrym źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, siarki, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenów oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C. orzechy włoskie(...)kwasy nasycone (kwas palmitynowy i stearynowy, ok. 30%). Witaminy: A, B1, B3, B6, E, F, biotynę .Związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas Składniki: 1 kg modrej kapusty (surowej, u mnie było to pół główki) 100-120 g orzechów włoskich lub pekan 100-120 g suszonej żurawiny (od biedy mogą być rodzynki) 2-3 łyżki oleju z czarnuszki
greenscarfZapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko . Składniki : Ciasto : 1,5 łyżeczki(...)brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia pizzy, co bardzo pomaga i przyspiesza proces pieczenia. Podawać z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym. Smacznego
Codzienne GotowaniePRZEPIS NA RAMEN Składniki na 4 porcje: 1400ml wywaru z kurczaka 120ml shio tare – przepis poniżej 400g makaronu ramen 4 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem dodatki: cukinia, kapusta pekińska, kapusta czerwona, marchewka, jajka na twardo na shio tare: 500ml wody 20g suszonych shiitake 20g suszonych i solonych rybek np anchois płat wodorostów kombu 32g soli Jak przygotować ramen: Najpierw(...)pół godziny. Po tym czasie przecedzamy przez sito. Do płynu który pozostał dodajemy sól. Czas na przygotowywanie ramenu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy. Cukinię, marchewkę, kapustę rozdrabniamy i blanszujemy w bulionie z kurczaka, który zagotowujemy. Do zagrzanej miski wlewamy tare, bardzo gorący wywar oraz olej. Dodajemy makaron i układamy dodatki. Artykuł Przepis na Ramen pochodzi z serwisu
Dorota Smakujekapusty z chrzanem pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką(...)pomidorową (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 3 cykorie sól himalajska lub kłodawska pieprz 1 łyżka posiekanej natki Salsa: 1 malinowy pomidor 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli 1 posiekany ząbek czosnku sok z cytryny sól himalajska lub kłodawska pieprz Wykonanie: Cykorię kroimy na pół i grillujemy ją z obydwu stron na patelni grillowej
Kulinarne przygody Gatity