gulaszem po węgiersku . Ja podałam je z drobiowym „gulaszem”/potrawką z papryką i pieczarkami (przepis podaję pod przepisem na placki ziemniaczane) oraz surówką z czerwonej kapusty. Gulasz warto sobie przygotować wcześniej, tak by smażąc placki, był już gotowy do podania. Ja ziemniaki gotowałam na świeżo, ale jeśli zostaną Wam ziemniaki z dnia poprzedniego, one również będą(...)mniej więcej całej powierzchni) patelni i smażymy na małym ogniu, z obu stron, do zarumienienia. „Gulasz” drobiowy z papryką i pieczarkami : 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szkl. bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego mielona papryka słodka oregano bazylia cukier sól, pieprz Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy
Smaki Na TalerzuGeneralnie idea jest taka, że w misce umieszcza się wszystkie składniki dania i podaje z sosem, zatem przeciętny Kowalski wrzucił by tam ziemniaki, schabowego i zasmażaną kapustę i polał to wszystko masłem ;) (taki suchar), ale chyba chodzi też o to, żeby było zdrowo. Więc najczęściej (choć nie zawsze) są to surowe warzywa i dodatki. W zależności od wersji mogą(...)porcja dla jednej osoby (o umiarkowanym apetycie, Pudzianowi trzeba dorzucić stek ;)). Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 2/3 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 1 fioletowa marchew garść poszatkowanej czerwonej kapusty pół smaczliwki garść grzybów nameko 2 łyżki orzechów arachidowych parę łodyżek rukwi wodnej (można zastąpić roszponką) 1 łyżeczka klarowanego masła (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej
Quinoa Raz!potas, cynk, selen, mangan; Inne - k oenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko. KIEŁKI FASOLI ADZUKI Vigna angularis - nazywane czasami czerwoną soją, są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej, skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Są wyjątkowo bogate w żelazo(...)kiełków zielonych i są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok. 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty. Hodować możemy zarówno kiełki kapusty czerwonej, jak i białej. Czerwona zawiera większe ilości selenu i witaminy C, natomiast biała więcej karotenu. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy
wege i kropkanieduże mięsne kulki gotowane w aromatycznym sosie z dodatkami. Smakują z potrawami z ziemniaków lub np. kopytkami oraz podane z surówką z sałaty lodowej lub surówką z czerwonej kapusty . Są pyszne i delikatne w smaku, idealnie komponują się z warzywnym sosem, w którym się gotują. Jeśli lubisz pulpety, zapraszam także po mój sprawdzony przepis na pulpety gotowane w sosie(...)dodaję usmażone pulpeciki, zmniejszam moc palnika na średnią. Pulpety w sosie gotuję około 25-30 minut. Sos do pulpecików możesz także przygotować z dodatkiem 2 tartych marchewek oraz 1 czerwonej papryki startej na tarce o dużych oczkach. Pod koniec wlewam chochlę bulionu do miseczki, dodaję po łyżeczce obu mąk (pszennej i skrobi ziemniaczanej), mieszam energicznie rózgą kuchenną
Zasmakuj Kuchniilości oleju. Wieprzowe roladki z cebulą, fetą i szynką smakują pysznie podane na obiad . Wyśmienitym do nich dodatkiem są miedzy innymi: buraczki zasmażane surówka z marchewki i ananasa czerwona kapusta duszona Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na roladki schabowe i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Roladki wieprzowe z szynką, cebulą(...)mięsne roladki podaż można na obiad lub pokroić każdą z nich na kawałki i zaserwować jako przekąskę. W tym przepisie wykorzystuję cebulę żółtą lecz zastąpić można ją cebulą czerwoną, cukrową czy szalotką. Lubisz dania z wieprzowiny ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Hong Shao Rou czyli duszony boczek . Roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą
MeCooksupływu czasu pozostał niezmieniony. Zrazy zawijane były obowiązkowym daniem na każdej rodzinnej imprezie i w każde święta. Na Śląsku roladki wołowe podawane są z kluskami i surówka z czerwonej kapusty , jednak u nas najczęściej z ziemniakami lub kaszą. Tradycyjne zrazy zawijane przygotowuje się z wołowiny i dusi na maleńkim ogniu do miękkości, ale można je zrobić także z mięsa(...)mieszając. Do sosu wkładam zrazy i podgrzewam, aż będą gorące. Zrazy zawijane podaję z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną albo z kluskami śląskimi. Do zrazów pasuje każda surówka warzywna, czerwone buraczki, ale równie dobrze smakują z kimchi. Zrazy wołowe zawijane
Cztery Fajeryzmięknie dodajemy pół szklanki wody z rozpuszczonymi dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Mieszamy jeszcze chwilę podgrzewając. Układamy warstwami makaron z kaszą i owoce. Na wierzch posypujemy startą czekoladą. Składniki: - czerwona kapusta - ugotowane ziemniaki - śliwki - musztarda Wykonanie: Kapustę ugotować i obrać z liści. Z ziemniaków, śliwek i musztardy zrobić farsz i zawinąć go w liście kapusty. Zapiec lekko w piekarniku. Składniki
Kryzysowa Książka Kucharskachleb żytni czy kwas chlebowy . Jabłka kiszone w miodzie znajdziesz też w polskiej kuchni kresowej, ale poza nią już znacznie rzadziej. I dziwi mnie to niezmiernie, bo przecież kapustę kisimy z jabłkami, a mimo to kiszenie jabłek nie jest u nas powszechnie znane. Z jabłek wody, soli i cukru lub miodu przygotujesz prostą słodko-kwaśną przekąskę, dodatek do pieczonego(...)deski serów czy wędlin. Często dodaję ukiszone jabłka do bigosu, kaczki z jabłkami, pieczonego mięsa i dziczyzny. Świetnie podkreślają również smak sałatek i surówek, zwłaszcza z czerwonej kapusty. Dodaj jabłka kiszone na słodko z miodem i korzennymi przyprawami do koktajli lub jogurtu, a otrzymasz potężny zastrzyk probiotyków i energii. Po co kisić jabłka Kiszonki, m.in. kiszone jabłka
Cztery Fajeryryżowej z wołowymi ogonami. Są też dania bardzo polskie od A do Z, ale podane w bardziej współczesny sposób jak na przykład kacza pierś z szarymi kluskami i modrą kapustą. Oprócz tego wizytę mogą umilić kawy od ETNO Cafe, herbaty z Czajowni, czy piwa z Browaru Stu Mostów. Nie bez znaczenia są również: sympatyczna i profesjonalna obsługa oraz piękne wnętrze(...)emulsją szczypiorkową. Gulaszowa z gęsich żołądków, leśne grzyby i crème fraîche. Dorsz z budyniem z białych warzyw, chips z kindziuka i marchewki. Pierś z kaczki z szarymi kluskami, czerwoną kapustą i marynowaną gruszką. Stek Tomahawk z antrykotu z kością. Stek Tomahawk z antrykotu z kością, podawany z marynowanymi cebulkami, kim chi oraz masłem z palonym sianem. Ciastko czekoladowe
Food Squareoraz kaczka w pomarańczach, które z pewnością zrobią wrażenie na gościach i staną się gwiazdą każdego obiadu. Rozbef wołowy z sosem winnym Składniki: 1 kg rostbefu wołowego 250 ml czerwonego wina (najlepiej wytrawnego) 1 gałązka rozmarynu 3 ząbki czosnku, zmiażdżone 50 g masła Sól i świeży mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Rozpocznij od przygotowania mięsa. Rostbef oczyść, osusz i natrzyj(...)się rumienić. Duszenie: Do patelni wlej czerwone wino, dokładnie wymieszaj, zeskrobując wszelkie przypieczone fragmenty mięsa i grzybów. Dodaj z powrotem mięso, przykryj i dus na wolnym ogniu przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękki i soczyste. Serwowanie: Sarninę w sosie borowikowym podawaj z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą dla pełni doznań smakowych. Danie
sierotka maRysia w kuchnimożecie dowolnie modyfikować to danie i już do sosu dodać warzywa, a nawet ananasa jak go lubicie w takich daniach. Swojego kurczaka możecie podać z azjatycką sałatką z białej kapusty lub innymi dodatkami. To jest właśnie fantastyczne w przepisach kulinarnych, ze mając przepis bazowy jak ten możecie go sobie fajnie dostosować i zrobić takie danie, na jakie pozwoli Wasza lodówka(...)kotlety rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej – surówka z czerwonej kapusty KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY PRZYGOTOWANIE: 25 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI KURCZAK: – 2 piersi z kurczaka lub 1 duża – 1 jajko rozmiar L – 6-7 łyżek mąki kukurydzianej – sól
nietylkopasta.pljajek będą Ci potrzebne: 5 jajek, 50g wędliny drobiowej, 2 rzodkiewki, 1/2 łyżeczki tartego chrzanu, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, łyżka cukru, łyżeczka soli, ok. 150g czerwonej kapusty, 3-4 łyżki octu spirytusowego. 1. Jajka ugotuj na twardo i ostaw do ostudzenia. 2. Kapustę posiekaj, przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj cukier, doprowadź do zagotowania i gotuj
Z notatnika dietetykaostatnio świetnymi (w moim odczuciu) przepisami na dodatki do kotletów. Teraz przyszedł czas na kotlety z pieczarek , którym na talerzu towarzyszyła surówka z marchewki . Oczywiście równie dobrze pasowałaby czerwona kapusta z rodzynkami lub surówka z selera , ale akurat na nią miałem największą ochotę. Kotlety z pieczarek powstały co prawda z potrzeby zutylizowania pieczarek, których nakupiłem w niemalże hurtowej ilości
Blendmanciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę Rurki z pastą z tuńczyka – szybka przekąska na każdą okazję Zapiekanki z ciasta francuskiego a la pizza Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą Artykuł Krokiety z chleba tostowego w panierce bez tłuszczu pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnemenu będzie niezapomniane. Zapraszam do lektury i wspólnego gotowania! Jajka faszerowane boczkiem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane tuńczykiem Fioletowe jajka marynowane w czerwonej kapuście Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Jajka faszerowane marchewką z groszkiem Jajka z szynką Jajka faszerowane serem żółtym Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane kaparami Jajka faszerowane oliwkami Jajka faszerowane pieczonymi burakami
Dorota Smakuje