kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:75/388)

Kaczka duszona w czerwonej kapuście z jabłkami 175

kaczka,    2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 szt. ziela angielskiego, kapusta czerwona – około 1 kg, 800 g jabłek – ja użyłam antonówki, garść świeżego tymianku, 100 ml miodu pitnego, 1 łyżka miodu gryczanego, sól, sok z 1/2 cytryny, cukier, Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć kuperek – zawsze(...)odcinam i wyrzucam. Odciąć końcówki skrzydełek, szyję.  Kaczkę podzielić na 4-6 części- zależy od wielkości kaczki.  Ja wycięłam kręgosłup i mostek. Wyciąć tłuszcz. Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Osolić, wymieszać z solą, odstawić. Na patelni stopić tłuszcz, włożyć kości, odcięte końcówki skrzydełek, szyjkę. Podsmażyć je na rumiano, następnie przełożyć do garnka. Na patelni

królestwo garów
Surówka bajecznie kolorowa. 169

może oczarowani tyloma kolorami namalujecie piekny obraz. ..Jedzenie potrafi inspirować...Wiem, wiem, rozmarzylam się. Kończę wiec z tymi banałami i zapraszam do stolu :-) Surówka bajecznie kolorowa: 1 czerwona kapusta -1 kg pęczek marchewki- 500g kubek drobno

dolcevitainmykitchen
Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy 74

całości oraz gęsi w kapuście i z dyniowym pęczotto. Te przepisy mam z warsztatów Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina, które prowadzili Artur Moroz i Cristina Catese. GĘŚ W KISZONEJ KAPUŚCIE Składniki: 8 udek gęsich lub połówka gęsi — mięso posolić dzień przed gotowaniem (13 g soli na kilo mięsa) tłuszcz gęsi 1,5 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów(...)jeśli się nie zmieszczą wszystkie ułożyć resztę na blasze do pieczenia). Piec 4,5 godziny w 140 stopniach (45 minut na każdy kilogram mięsa). Podawać z sałatką z czerwonej kapusty. Artykuł Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl

Ugotowane pozamiatane
Wege sushi z serkiem migdałowym i warzywami 93

Uwielbiam sushi w każdej postaci, także to wegańskie! Wykorzystałam wege pastę na bazie migdałów do przygotowania tych kolorowych roleczek z serkiem, awokado, mango i czerwona kapustą. Są banalnie proste w przygotowaniu! Zapraszam Was serdeznie na wege sushi z serkiem migdałowym i warzywami! Wege sushi z  … Artykuł Wege sushi z serkiem migdałowym i warzywami pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Surówka z czerwonej kapusty i jogurtu 244

każdą postacią. Ta dzisiejsza jest bardzo smakowita i pasuje do mięsa jak również można ją zajadać jako samodzielne danie. Polecam zróbcie i ciszcie się pysznym jedzeniem. Surówka z czerwonej kapusty i jogurtu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jednogarnkowa Jarzynova – Dominika Wójciak – proste, codzienne warzywne receptury 78

świeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty. Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę(...)prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie

Tajemnice Smaku
Jednogarnkowa Jarzynowa – Dominika Wójciak – proste, codzienne, warzywne receptury 98

świeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty. Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę(...)prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie

Tajemnice Smaku
Sałatka z czerwonej kapusty 452

Znając jednak życie, wylądowała z jakimś pieczonym mięsiwem. Ocet możecie zastąpić sokiem z cytryny, ja jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru  sól pieprz Kapustę

Kardamonovy
Pierś z gęsi z figami 120

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 piersi z gęsi, majeranek, sól, 2 ząbki czosnku, 400 ml czerwonego wytrawnego wina, 5-6 sztuk fig z konfitury, Piersi oczyścić, brzydsze kawałki odciąć i odłożyć (będzie do nadzienia). Skórę piersi naciąć nie uszkadzając mięsa. Czosnek posiekać, wymieszać z solą(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} uda gęsi w czerwonej kapuście Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

królestwo garów
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 255

wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz z brytfanki zlewamy do słoika i przechowujemy ten cenny skarb w lodówce do 2 miesięcy. Tłuszcz z kaczki i odsmażane ziemniaki(...)gramów soli, najlepiej morskiej 80 g cukru, biały lub brązowy kostka bulionowa z drobiu 6 ząbków czosnku 30g świeżego imbiru, w plasterkach dwie butelki po 500ml piwa (użyłam czerwonego lagera) PRZYPRAWY 1 łyżka ziarnistego pieprzu 2 laski cynamonu 5 gwiazdek anyżu 6 liści laurowych 1 czubata łyżeczka kuminu 1 czubata łyżeczka kolendry 6 nasion zielonego kardamonu ½ łyżeczki goździków DO SMAROWANIA

Karo in the Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i śmietaną 256

jogurt bo zmieni się smak. Ja potrafię miskę takiej surówki zjeść i więcej bym chciała a Ty lubisz surówki? jakie najbardziej? Zapraszam do degustowania tych pyszności. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i śmietaną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ratatouille, warzywny gulasz (dieta dr Dąbrowskiej) 144

kapusty z chrzanem   pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką(...)koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍: wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Ratatouille, warzywny gulasz (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 1 cebula ząbek czosnku 1 szklanka pomidorowej passaty sól pieprz ocet jabłkowy do smaku tymianek Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek

Kulinarne przygody Gatity
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 238

warzy, przede wszystkim w kwaśnych zupach. Dodajemy ją do gotowanej już potrawy.  Co możemy dodać do barszczu, aby zachował swój czerwony kolor? Aby barszcz zachował swój intensywny kolor czerwony należy dodać odrobinę soku z cytryny, czy octu najlepiej balsamicznego. Problemy z barszczem* Za kwaśny - gdy barszcz jest zbyt kwaśny najprościej jest dosypać do niego trochę cukru. W przypadku(...)Czynność powtarzać, aż barszcz nabierze intensywnego koloru.  Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni.  Plamy na dłoniach - buraki zawierają bardzo dużo soku, dlatego ich obieranie bywa

Ciastka - domowe słodkości
Surówka z modrej kapusty z orzechami 159

poza tym że jest smaczny ma sporo właściwości leczniczych: obniża poziom cukru, wykazuje działanie przeciwzapalne i ochronne nerek i wątroby, podobno też antynowotworowe. Ta surówka jest idealnie zbilansowana: Kapusta czerwona , zwana też modrą, jest dobrym źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, siarki, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenów oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C. orzechy włoskie(...)kwasy nasycone (kwas palmitynowy i stearynowy, ok. 30%). Witaminy: A, B1, B3, B6, E, F, biotynę .Związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas Składniki: 1 kg modrej kapusty (surowej, u mnie było to pół główki) 100-120 g orzechów włoskich lub pekan 100-120 g suszonej żurawiny (od biedy mogą być rodzynki) 2-3 łyżki oleju z czarnuszki

greenscarf
Lahmacun - turecka pizza 202

Zapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko .  Składniki :  Ciasto : 1,5 łyżeczki(...)brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia pizzy, co bardzo pomaga i przyspiesza proces pieczenia.  Podawać z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym. Smacznego

Codzienne Gotowanie