window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta zasmażana Wiosną wśród nowalijek na pewno znajdziemy młodą kapustę, z której możemy przygotować pyszną, delikatną i bardzo apetyczną młodą kapustę zasmażaną, czyli dodatek który idealnie pasuje do tradycyjnego kotleta schabowego, czy też kotletów mielonych. Poniżej szybki i prosty przepis na ten pyszny specjał. Młoda kapusta zasmażana Składniki: 1 główka młodej kapusty (u mnie(...)następnie wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Młodą kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do dużego garnka, dodajemy zeszkloną cebulę i zalewamy szklanką wody. Do kapusty dodajemy sól oraz pieprz, po czym garnek przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 min. W czasie gdy kapusta się dusi drobno siekamy koperek oraz przygotowujemy zasmażkę W małym rondelku rozpuszczamy
Księga-Smakubiałej kapusty dodać czerwoną paprykę, a na dodatek urozmaiciłam jeszcze szpinakiem, który akurat miałam w lodówce. Surówka z białej kapusty z papryką i szpinakiem - przepis Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 1/4 główki białej kapusty, marchew, czerwoną paprykę, garść świeżego szpinaku, 2 łyżki natki pietruszki. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: łyżeczkę syropu klonowego, 3 łyżki jogurtu naturalnego
Z notatnika dietetykaskładników potrzebnych do zrobienia 5 obiadów Lista zakupowa: Mięso/ryby 500 g mielonego indyka 6 udek z kurczaka Łosoś wędzony Warzywa: Cukinia 6 pietruszek 4 ziemniaki Mała główka czerwonej kapusty 1 puszka cieciorki + puszka na humus Boczniaki Sałata rzymska lub masłowa duża Papryka żółta Papryka czerwona Cebula 2 pomidory Garść pomidorków koktajlowych Kiszony ogórek Ogórek świeży Makaron
Niedzielny kucharzdania była zapiekanka z ryżu i jabłek. Pomyślałam, że ten ryż z owocami byłby świetnym farszem do pieczonej kaczki, a dokładnie kaczych udek. Miałam zamiar podać je z czerwoną kapustą, ale ostatecznie zdecydowałam się na pieczone buraki. Skropione sokiem cytrynowym i olejem rzepakowym z dodatkiem czerwonej cebuli i orzechów włoskich okazały się być doskonałym dodatkiem do pieczonych udek
Wiem co jemŻeby przygotować marynatę potrzebujemy jedynie miód i sos sojowy. Mięsko podałam z kapustą Pak Choi, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje): 300-400 g polędwicy wieprzowej 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemny) 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnego lub białego sezamu + 2x Pak Choi
Tajskie smakimoja publikacjaSkładniki na 4 porcje:4 duże czerwone cebulećwiartka czerwonej kapusty1 gruszkagarść rodzynek2 łyżki startego seleraser gorgonzola sól, pieprzmiódoliwa z oliwekCebule obieramy, ścinamy "kapelusze" i wydrążamy środek następnie solimy i pieprzymy oraz skrapiamy oliwą. Farsz: kapustę drobno szatkujemy, gruszkę obieramy i ścieramy na tarce, rodzynki drobno kroimy, seler ścieramy na tarce. wszystko razem
Bon Appetit Małgorzatypokazywałam Wam: jajka na żółto → jajka marynowane w curry i jajka na różowo → marynowane jajka . jajka na fioletowo → fioletowe jajka marynowane w czerwonej kapuście Dzisiaj natomiast mam dla Was różowe jajka z ziołowym serkiem. To pomysł na jajka barwione w czerwonych burakach, które dzięki temu uzyskają delikatny różowawy kolor. Jajka podałam
Kulinarne przygody Gatitysoczyste. Pomarańczowy sok nadaje daniu wyjątkowego aromatu. Moje mięso, jak i kapusta były tak pyszne, że nie dodawałam już pieprzu, ani soli. Inspiracja składniki: połówka kaczki 1/2 główki czerwonej kapusty 2 szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego sól pieprz do smaku oliwa Na patelni rozgrzać oliwę, skórę na kaczce naciąć w kratkę, obsmażyć mięso
6niebobułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną rybę, sos czosnkowy, surówkę z kiszonej kapusty i przykrywamy drugą połówkąKaloryczność:ok. 420 kcal (przy podanych ilościach składników) Smacznego! :) Dodatkowo polecam z czerwoną kapustą... mnniamm
Malowane smakiemkury) na suchej patelni, a później z dodatkiem wody. „Smażenie na wodzie” jest moją ulubioną formą przygotowywania mięska od kiedy jestem na diecie. Składniki: 300g sałaty lodowej 220g czerwonej kapusty 160g marchwi 75g filetu z indyka (możecie dodać więcej) 100g serka kremowego light (użyłam Piątnicy, który jest z dodatkiem jogurtu) 25 arkuszy papieru ryżowego sól, pieprz, słodka czerwona(...)indyka doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Wrzucamy go na gorącą, suchą patelnię, gdy się podsmaży obracamy go na drugą stronę i wlewamy ok. 200ml wody i przykrywamy. Po około 5 minutach mięsko jest gotowe i przygotowane beztłuszczowo. Ostudzony filet kroimy w cieniutkie paseczki. Marchew obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Kapustę i sałatę szatkujemy. Marchew, kapustę, sałatę
Gotowanie i blogowanieTaka kapusta zasmażana jest dla mnie idealnym dodatkiem do niedzielnego obiadu, a zwłaszcza obiadu z dodatkiem rolady ;) Składniki: główka czerwonej kapusty (około 1 kg) 1 cebula 2 liście laurowe około 150 g boczku wędzonego warzywko (domowe, kupne) sól, pieprz do smaku 1 łyżka octu lub soku z cytryny dodatkowo: 2-3 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki smalcu lub masła
Gotowanie...to proste !Publikowałam niedawno przepis na podobną surówkę, bazującą na czerwonej kapuście i jabłku. Jest to na tyle zgrany duet, że dziś również oparłam na nim swoje danie: Czytaj więcej
Kasia SarnaPyszne połączenie kapusty i ogórków na majonezie. Smak dopełnia cebulka ze szczypiorkiem i sok z cytryny. Mniam Składniki: 40 dag czerwonej kapusty 2 kiszone ogórki 1 cebula 1 łyżka posiekanego szczypioru sok z cytryny sól do smaku cukier do smaku majonez Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, wrzucić do garnka z małą ilością osolonej wody i gotować około 10 minut
Tradycyjna Kuchniarównież przepisy świąteczne a wśród nich krokiety z kapustą i grzybami (pychotka), ryba po japońsku , która stanowi spora konkurencje dla tradycyjnej wigilijnej ryby po grecku oraz świąteczna czerwona kapusta z wolnowaru . Zdecydowanie muszę przygotowywać więcej dań z wolnowara i wrzucać je na bloga. Gotowanie w wolnowarze to super sprawa, postaram się przygotować wpis o tym urządzeniu, jeżeli jeszcze
Codzienne Gotowanie