kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:55/357)

Sałatka gyros z czerwonej kapusty 389

posmakuje Waszym gościom. Przyznam się , że sama musiałam się mocno powstrzymywać przy jej przygotowywaniu aby nie zjeść całej ;) Szczęśliwego Nowego 2016 Roku i szampańskiej zabawy sylwestrowej !!! mała główka czerwonej kapusty mała puszka kukurydzy czerwona cebula 2 filety z kurczaka 1 op. przyprawy gyros sól pieprz mały słoiczek majonezu natka piepruszki 2 łyżki oleju Filety umyć, usunąć błonki(...)pokroić w małą kostkę. Oprószyć przyprawą gyros i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Kapustę drobno poszatkować, ja zrobiłam to na tarce, posolić i odstawić na pół godziny. Do kapusty dodać kukurydzę (część odłożyć do dekoracji), posiekaną cebulkę, usmażonego kurczaka. Całość przyprawić do smaku i dodać majonez. Odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać posypaną natka pietruszki

Smakołyki Asi
Kaczka pieczona z czerwoną kapustą 260

Pieczona kaczka z nadzieniem z modrej kapusty, którą wcześniej poddusiłam w czerwonym winie. Mięso jest miękkie, soczyste, z przypieczoną skórką, a co za tym idzie baardzo smaczne :) Kapusta nie tylko wypełnia kaczuchę, ale jest dodatkiem do pełnego obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki albo upiec je w folii aluminiowej obok kaczki(...)sposób zaoszczędzimy trochę energii. 1 kaczka (niecałe 2kg) 1 duże jabłko kwaśne MARYNATA: 1 łyżka soli 2 łyżki majeranku 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku NADZIENIE: 1 mała kapusta czerwona 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego 1 łyżka masła sok z 1/2 cytryny sól pieprz czarny Kaczkę oczyścić z piór i pałek. Zagotować wodę w dużym garnku, tak aby weszła

https:KKuchniaMniam
Kaczka pieczona z jabłkami 122

podawać kaczkę z jabłkami Kaczkę pieczoną z jabłkami możemy serwować z - kluskami śląskimi. gnocchi, kopytkami - pieczonymi ziemniakami - puree ziemniaczanym - kaszą pęczak, gryczaną, jęczmienną, jaglaną Dodatki: zasmażana lub surowa czerwona kapusta, konfitura z żurawiny lub borówek, czerwone buraki w każdej postaci, sos śliwkowy,surówki z dodatkiem kapusty. Kaczka pieczona z jabłkami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czerwona kapusta zasmażana z czerwonym winem i konfiturą porzeczkową 212

zwykłym schabowym i wszelkimi mięsami pieczonymi lub smażonymi bez sosu.  Przepis jest prosty w wykonaniu a jego wykonanie zajmuje około 30 minut. Składniki: ok. 1 kg czerwonej kapusty 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 szkl czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki konfitury lub dżemu z czerwonych porzeczek sól, pieprz 1 łyżka oleju ewentualnie odrobina cukru(...)zależności od słodkości porzeczek Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę - im cieniej poszatkowana tym krócej będzie się dusiła. Podsmażyć 5 minut.  Dodać wino i konfiturę. Dusić pod przykryciem ok 30 minut co momentu aż kapusta zyska odpowiednią miękkość. Od czasu do czasu pomieszać.  Pod koniec duszenia

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z czerwonej kapusty 106

Przygotowanie sałatki nie jest pracochłonne, pozwala zaoszczędzić czas już podczas np. obiadu. Taki sam przepis wykorzystałam na zrobienie sałatki do słoików z białej kapusty . Składniki : 3 kg czerwonej kapusty - poszatkowanej 3 marchewki 2 cebule 1/3 szklanki cukru Składniki na zalewę: 1 i 1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu 10 % 2 łyżki soli 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Do zszatkowanej kapusty

Proste Potrawy
Roladki z piersi indyka faszerowane wędzoną śliwką 88

piersi indyka jest wyjątkowo lekkostrawne i dietetyczne, dlatego idealnie nadaje się do przygotowania świątecznych roladek. Indycze mięso faszerowane wędzonym boczkiem i śliwką smakuje wyjątkowo. Podane z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą lub sałatką z czerwonych buraczków na pewno zachwyci biesiadników. Po takim daniu nie wstaniesz od stoło ociężała. Ciesz się zatem świątecznymi smakami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczona kapusta z grzybami 73

Pieczona kapusta z grzybami jest aromatyczna, mięciutka, słodka, ale równocześnie kwaskowata za sprawą musztardowo-kaparowego dresingu. Czas: 40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Pieczona kapusta z grzybami to może być ciekawa alternatywa dla wigilijnej kapusty – choć jest to wersja dla mocno nieortodoksyjnych ludzi. Z całą pewnością w takiej, pieczonej postaci, kapusta jest znacznie zdrowsza niż duszona(...)którym warzywa się pieką. Dobrze, żeby był mocno kwaskowy, ponieważ upieczona kapusta jest bardzo słodka. Dzięki niemu pieczona kapusta z grzybami zachowuje doskonałą równowagę smaków słodkich i kwaśnych. Spróbuj innych naszych przepisów z pieczoną kapustą, np. pieczone steki z kapusty Składniki: Ćwiartka małej główki kapusty czerwonej Ćwiartka małej główki kapusty białej 250 g boczniaków 4 ziemniaki 2 łyżki oleju

Niedzielny kucharz
Bigos – 20 przepisów 119

bigos wegetariański Pikantny bigos z kimchi Bigos z brukselką Kapusta z grochem Kapusta z grzybami Kapusta z suszonymi śliwkami Kapusta z soczewicą Bigos wegetariański Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym Bigos z dyni Bigos z bakłażana Lekki bigos z kapusty pekińskiej Bigos z czerwonej kapusty – dieta dr Dąbrowskiej Bigos z dynią – post

Dorota Smakuje
KOTLETY SCHABOWE Z KOŚCIĄ 105

obiad. Kotlety są chrupiące z wierzchu, a mięso jest soczyste i miękkie. Można podawać je z ziemniakami albo kaszą i ulubioną surówką z warzyw. Idealnie smakują z czerwoną kapustą albo buraczkami. Pycha! Kotlety schabowe z kością. Kotlety schabowe z kością - składniki: około 500-600g kotletów schabowych z kością mąka do panierowania bułka tarta do panierowania 2-3 jajka(...)kotlety będą jeszcze delikatniejsze w środku) lub dopiec w piekarniku. Usmażone kotlety schabowe z kostką ułożyć na podłużnym półmisku, zwrócone kostkami w jedną stronę. Podawać z ziemniakami, kapustą kwaszoną, słodką zasmażaną, czerwoną albo buraczkami. Miłego gotowania! Kotlety schabowe z kością

Moja Książka Kucharska
Gyros z kurczaka – domowy kebab 109

stolicy wciąż nie znalazłam ideału i tym “ulubionym” zawsze będzie ten z mojej rodzinnej miejscowości – z dużą ilością warzyw i surówki z czerwonej kapusty. Ktoś inny woli taki z samym mięsem – też fajnie. Ideał można za to zrobić sobie samemu. Już wieki nie jadłam kebaba, więc postanowiłam zrobić go sobie sama. Gyros z kurczaka banalnie(...)lubicie “kebab w grubej bułce”) – w focaccii. Wtedy wystarczy posmarować pieczywo sosem, nałożyć mięso, dodać ulubione warzywa np. pomidora i surówkę np. z kapusty (u mnie z czerwonej) – tak przygotowany jest zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy niż z okolicznej budki! Krojone mięso jest też doskonałe na kanapki. Wpis zawiera lokowanie Ketchupu Kieleckiego łagodnego i Musztardy Kieleckiej

Poezja smaku
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku 122

czarna quinoa lub biła lub dowolna kasza  1/2 szklanki szpinak  1 garść pomidorki koktajlowe kilka sztuk ciecierzyca ze słoika 2 łyżki bazylia liście  1 garść czerwona kapusta poszatkowana 2 łyżki czerwona cebula 1/2 szt. ogórek musztarda  2 łyżeczki oliwa  2 łyżki sok z cytryny  1 łyżka sól i pieprz

AZgotuj!
Surówka z cykorii i grejpfruta 163

spodziewałam, że będzie aż tak dobra. Z pewnością będę wracać do tej surówki. Latem królują u nas surówki – od tych najprostszych z kapusty pekińskiej czy z czerwonej kapusty , po bardziej wyszukane z mniej popularnych produktów np. z marchewki, mango i kopru włoskiego . Dziś mam dla Was nową inspirację. Moja surówka z cykorii i grejpfruta jest zupełnie inna

Dietolog
Surówka z białej i czerwonej kapusty 319

obiadu. A ile witamin! Równie dobrze możecie zamiast śmietany użyć oleju, ale to już nie będzie to samo... :) Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 mała główka czerwonej kapusty 1 jabłko 1 duża marchewka 1 mały por 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapusty obieramy z brzydszych liści, przekrawamy na pół i wycinamy głąb. Siekamy drobniutko nożem

Kuchnia w czekoladzie
Modra kapusta. 212

inaczej, zastępuję ocet sokiem z cytryny, a zamiast skwarek i wytopionego z nich tłuszczu dodaję podsmażoną na oleju cebulkę. Jest przepyszna!!! Składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty (moja miała 0,6 kg) 2 średnie cebulki sok z 1/2 cytryny olej sól pieprz      Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Cebulki obieramy

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania