kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:55/357)

Surówka z marchewki 59

oxymel z imbirem, cebulą i czosnkiem , dzięki czemu jest jeszcze bardziej zdrowa.   Polecam również inne przepisy na surówki do obiadu:  Surówka z młodej kapusty Surówka z czerwonej kapusty   Surówka marchewkowo-selerowa   Marchewka po koreańsku Surówka z kiszonych buraków Słodko-kwaśna surówka z kapusty Surówka z dyni, marchewki, jabłka   Surówka z marchewki  Składniki

Obiad gotowy
Ryba smażona – z czym podawać? 53

Ryba smażona w chrupiącej i złocistej panierce z dodatkiem ziemniaków i tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty to świetny pomysł na rodzinny obiad. Delikatne filety podane z cytryną i chrzanem to hit na niedzielny obiad. Filet smażony podasz z pyszną surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem papryki lub z tradycyjną surówką kopenhaską . Poniżej opis wykonania plus porady dotyczące dodatków do podania(...)kawałki ryby idealnie komponują się z pieczywem – bagietką, grzankami czosnkowymi, chlebkiem z masłem koperkowym.. Rybę podasz z surówkami. Najczęściej tradycyjną surówką z kiszonej kapusty, surówką z czerwonej kapusty , surówką z marchewki, surówką z kapusty pekińskiej i jabłka lub pyszną surówką z cykorii. Z delikatnymi smażonymi filetami rybnymi świetnie komponują się warzywa takie jak brokuły, kalafior, fasolki szparagowe

Zasmakuj Kuchni
SURÓWKA- KAPUŚCIANA WITAMINKA + FILMIK 61

Pyszna surówka która posmakuje nie jednej osobie, rewelacyjna do dań obiadowych i nie tylko, polecam. SKŁADNIKI :  1/4 główka kapusty czerwonej 1/4 główka kapusty białej  1 duża marchewka 1/2 puszka kukurydzy sól opcjonalnie  natka pietruszki

Kulinarne Fantazje Marioli
Marchewka z groszkiem 80

koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00  zł Dodaj do koszyka Polecam Wam także: sos do sałatki Surówka z włoskiej kapusty Surówka z czerwonej kapusty Surówka Colesław – najlepsza Sałatka szopska Sałatka z burakiem i jabłkiem Sałatka z pomidorów i malin Sałatka z truskawkami i gorgonzolą Sałatka brokułowa Sałatka z arbuza MARCHEWKA Z GROSZKIEM Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Lekkie dania na zimę – odpoczynek dla żołądka 125

i przyrządzać je na różne sposoby i zgodnie z różnymi tradycjami kulinarnymi. Przykładowo, pieczona brukselka z sosem miso i sojowym, jest wyśmienitym daniem kuchni japońskiej, a plastry czerwonej kapusty w sosie BBQ, wraz z pieczonymi ziemniakami i sałatą, będą wegetariańską imitacją amerykańskich steków. Potrawy mięsne nie muszą być tłuste Najważniejsze, to wybrać odpowiedni rodzaj mięsa i przyrządzić

codojedzenia
Kolorowa kapusta kiszona w słoikach 414

kiszoną w słoiku. Jeszcze nigdy takiej nie próbowałam, więc się skusiłam. Jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie.  KOLOROWA KISZONA  KAPUSTA Składniki: 1 kg białej kapusty 1 kg czerwonej kapusty 1 marchew ok. 15 cm pora 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki nasion kopru i kminku 3 l wody 3 łyżki soli niejodowanej Przygotowanie: Obydwie kapusty cienko szatkujemy. Marchew

Bon appetit mon amie
Coleslaw z wegańskim, orzechowym sosem 156

jest wegańska. Spróbujcie, bo świetnie nada się do obiadu dla całej rodziny czy też na grilla. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1/2 główki małej kapusty 1/3 – 1/2 czerwonej kapusty 4 spore marchewki 10 łyżek jogurtu wegańskiego 10 łyżek zmielonych orzechów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego jabłkowego odrobina soku z cytryny sól, pieprz i ewentualnie zioła

Szybko Tanio Smacznie
Śląski obiad czyli rolada, kluski i modro kapusta 921

margaryny 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, musztarda Na kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana szczypta soli Na modrą kapustę: 1 główka czerwonej kapusty 1/2 cytryny 1 średnia cebula mały kawałek słoniny sól, ocet, pieprz, cukier WYKONANIE Rolady śląskie: Mięso wołowe umyć, podzielić na części i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą

Passions hobbies life
Wątróbka w sosie z majerankiem 137

podczas duszenia sos naturalnie się zagęścił, można dodać do sosu trochę śmietany. Gulasz z wątróbki gotowy. Podałam go z surówką z drobno poszatkowanej modrej kapusty/ surówka z czerwonej kapusty. Smacznego! The post Wątróbka w sosie z majerankiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Burgery z kalafiora na ostro 147

startej mozzarella 1½ łyżeczki soli 3 jajka Zielony dip z awokado tutaj przepis Dip z majonezu i pieczonej pparyki tutaj przepis Surówka z kapusty 100 g czerwonej kapusty sok z limonki oliwa sól do smaku Podziel kalafior na małe różyczki i ułóż na blasze do pieczenia. Skrop oliwą, posól, wymieszaj i wstaw do nagrzanego na 180ºC. Piecz przez

codojedzenia
Rolada wołowa! 131

przykryciem tak długo, aż rolady zrobią się mięciutkie - około 3 lub 4 godzin. Na koniec redukujemy ilość sosu i dodajemy śmietanę. Rolada najlepiej smakuje z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i lampką czerwonego wina.    Obiecuję, że się nie zawiedziecie

Kuchnia Pani Wiosny
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 456

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to propozycja Madzi na szybką i bardzo pyszną przystawkę na przyjęcie. Smak tuńczyka dzięki odpowiednio dobranym składnikom jest praktycznie niewyczuwalny. Złoty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z czerwonej kapusty z granatem i pistacjami (Insalata di cavolo rosso con melagrana e pistacchi) 142

SKŁADNIKI 500 g czerwonej kapusty 100 ml soku z czerwonej porzeczki 3 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru trzcinowego 50 g granatu 30 g pistacji oliwa extravergine s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 500 g di cavolo rosso 100 ml di succo di ribes rosso 3 cucchiai di aceto di vino bianco 2 cucchiai di zucchero(...)canna 50 g di chicchi di melagrana 30 g di pistacchi olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Kapustę bardzo cienko siekamy. Przygotowujemy sos: mieszamy sok z porzeczki, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu winnego i 2 łyżki cukru trzcinowego. Doprawiamy solą  i pieprzem.   Kapustę polewamy przygotowanym sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy

La grande e la piccola cuoca
Sałatka Król Imprezy 130

znika bardzo szybko. Zazwyczaj przygotowywałam ją z mięsem mielonym tym razem postawiłam na kurczaka i ta wersja bardzo wszystkim zasmakowała. Ok 300 gramów fileta z kurczaka 1 cebula czerwona kapusta pekińska ćwiartka małej 1 puszka fasoli czerwonej pól puszki kukurydzy ok. 100 gramów  ostrego w smaku żółtego sera kilka łyżek sosu czosnkowego kilka łyżek keczupu sol pieprz(...)Fasolę czerwoną i kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebule kroimy w małą kosteczkę. Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach W salaterce układamy kolejno ⏬⏬⏬ kapusta pekińska podsmażony kurczak  cebula smarujemy keczupem wyłożyć kukurydzę przelać sosem czosnkowym wyłożyć fasolę czerwoną posypać żółtym serem posmarować keczupem polać sosem czosnkowym Dookoła miski układamy nachos

Andzia Pichci
Pizza z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq 218

cebule; 4 ząbki czosnku; 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g); Sól; Pieprz. PIKANTNY COLESLAW: 1/4 główki niedużej, białej kapusty; 1/4 główki niedużej, czerwonej kapusty; 1/4 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; Pół pęczka świeżej kolendry; 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%); 1/4 szklanki majonezu; 1/2 łyżeczki octu spirytusowego; 2 łyżeczki białego cukru

Gospodyni Miejska
Surówka z Żółtej Papryki 57

surówki ożywiają nasze talerze, dlatego też warto przygotowywać je w swoich domach. Przepisów na domowe surówki do obiadu jest naprawdę mnóstwo. Bardzo popularna jest surówka Colesław , surówka z czerwonej kapusty a także surówka z gruszki . Te surówki pojawiają się w moim domu bardzo często. Tym razem postanowiłam przygotować nieco inną surówkę i padło na surówkę z żółtej papryki. Surówka(...)smaczna, delikatna, wręcz idealna. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.  PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z ŻÓŁTEJ PAPRYKI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1/2 małej główki młodej kapusty 1 duża papryka żółta 1 czerwona cebula 1 marchewka 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju Wykonanie Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę umyć, obrać

Przepiski.pl
Surówka z czerwonej kapusty 83

Składniki: 3/4 główki czerwonej kapusty 1 duża cebula czerwona ( ucieramy na tarce) 1 kwaśne jabłko ( ucieramy na tarce) Sos: 3 łyżki octu winnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ( przecisnąć) sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę kroimy bardzo na drobne paseczki, dodajemy utarte jabłko i cebulę. Całość

ClauditteMissCooking
Sałatka gyros z czerwonej kapusty 378

posmakuje Waszym gościom. Przyznam się , że sama musiałam się mocno powstrzymywać przy jej przygotowywaniu aby nie zjeść całej ;) Szczęśliwego Nowego 2016 Roku i szampańskiej zabawy sylwestrowej !!! mała główka czerwonej kapusty mała puszka kukurydzy czerwona cebula 2 filety z kurczaka 1 op. przyprawy gyros sól pieprz mały słoiczek majonezu natka piepruszki 2 łyżki oleju Filety umyć, usunąć błonki(...)pokroić w małą kostkę. Oprószyć przyprawą gyros i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Kapustę drobno poszatkować, ja zrobiłam to na tarce, posolić i odstawić na pół godziny. Do kapusty dodać kukurydzę (część odłożyć do dekoracji), posiekaną cebulkę, usmażonego kurczaka. Całość przyprawić do smaku i dodać majonez. Odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać posypaną natka pietruszki

Smakołyki Asi
Kaczka pieczona z czerwoną kapustą 227

Pieczona kaczka z nadzieniem z modrej kapusty, którą wcześniej poddusiłam w czerwonym winie. Mięso jest miękkie, soczyste, z przypieczoną skórką, a co za tym idzie baardzo smaczne :) Kapusta nie tylko wypełnia kaczuchę, ale jest dodatkiem do pełnego obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki albo upiec je w folii aluminiowej obok kaczki(...)sposób zaoszczędzimy trochę energii. 1 kaczka (niecałe 2kg) 1 duże jabłko kwaśne MARYNATA: 1 łyżka soli 2 łyżki majeranku 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku NADZIENIE: 1 mała kapusta czerwona 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego 1 łyżka masła sok z 1/2 cytryny sól pieprz czarny Kaczkę oczyścić z piór i pałek. Zagotować wodę w dużym garnku, tak aby weszła

https:KKuchniaMniam
Kaczka pieczona z jabłkami 104

podawać kaczkę z jabłkami Kaczkę pieczoną z jabłkami możemy serwować z - kluskami śląskimi. gnocchi, kopytkami - pieczonymi ziemniakami - puree ziemniaczanym - kaszą pęczak, gryczaną, jęczmienną, jaglaną Dodatki: zasmażana lub surowa czerwona kapusta, konfitura z żurawiny lub borówek, czerwone buraki w każdej postaci, sos śliwkowy,surówki z dodatkiem kapusty. Kaczka pieczona z jabłkami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czerwona kapusta zasmażana z czerwonym winem i konfiturą porzeczkową 200

zwykłym schabowym i wszelkimi mięsami pieczonymi lub smażonymi bez sosu.  Przepis jest prosty w wykonaniu a jego wykonanie zajmuje około 30 minut. Składniki: ok. 1 kg czerwonej kapusty 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 szkl czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki konfitury lub dżemu z czerwonych porzeczek sól, pieprz 1 łyżka oleju ewentualnie odrobina cukru(...)zależności od słodkości porzeczek Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę - im cieniej poszatkowana tym krócej będzie się dusiła. Podsmażyć 5 minut.  Dodać wino i konfiturę. Dusić pod przykryciem ok 30 minut co momentu aż kapusta zyska odpowiednią miękkość. Od czasu do czasu pomieszać.  Pod koniec duszenia

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z czerwonej kapusty 94

Przygotowanie sałatki nie jest pracochłonne, pozwala zaoszczędzić czas już podczas np. obiadu. Taki sam przepis wykorzystałam na zrobienie sałatki do słoików z białej kapusty . Składniki : 3 kg czerwonej kapusty - poszatkowanej 3 marchewki 2 cebule 1/3 szklanki cukru Składniki na zalewę: 1 i 1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu 10 % 2 łyżki soli 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Do zszatkowanej kapusty

Proste Potrawy
Roladki z piersi indyka faszerowane wędzoną śliwką 71

piersi indyka jest wyjątkowo lekkostrawne i dietetyczne, dlatego idealnie nadaje się do przygotowania świątecznych roladek. Indycze mięso faszerowane wędzonym boczkiem i śliwką smakuje wyjątkowo. Podane z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą lub sałatką z czerwonych buraczków na pewno zachwyci biesiadników. Po takim daniu nie wstaniesz od stoło ociężała. Ciesz się zatem świątecznymi smakami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczona kapusta z grzybami 62

Pieczona kapusta z grzybami jest aromatyczna, mięciutka, słodka, ale równocześnie kwaskowata za sprawą musztardowo-kaparowego dresingu. Czas: 40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Pieczona kapusta z grzybami to może być ciekawa alternatywa dla wigilijnej kapusty – choć jest to wersja dla mocno nieortodoksyjnych ludzi. Z całą pewnością w takiej, pieczonej postaci, kapusta jest znacznie zdrowsza niż duszona(...)którym warzywa się pieką. Dobrze, żeby był mocno kwaskowy, ponieważ upieczona kapusta jest bardzo słodka. Dzięki niemu pieczona kapusta z grzybami zachowuje doskonałą równowagę smaków słodkich i kwaśnych. Spróbuj innych naszych przepisów z pieczoną kapustą, np. pieczone steki z kapusty Składniki: Ćwiartka małej główki kapusty czerwonej Ćwiartka małej główki kapusty białej 250 g boczniaków 4 ziemniaki 2 łyżki oleju

Niedzielny kucharz
Bigos – 20 przepisów 96

bigos wegetariański Pikantny bigos z kimchi Bigos z brukselką Kapusta z grochem Kapusta z grzybami Kapusta z suszonymi śliwkami Kapusta z soczewicą Bigos wegetariański Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym Bigos z dyni Bigos z bakłażana Lekki bigos z kapusty pekińskiej Bigos z czerwonej kapusty – dieta dr Dąbrowskiej Bigos z dynią – post

Dorota Smakuje
KOTLETY SCHABOWE Z KOŚCIĄ 93

obiad. Kotlety są chrupiące z wierzchu, a mięso jest soczyste i miękkie. Można podawać je z ziemniakami albo kaszą i ulubioną surówką z warzyw. Idealnie smakują z czerwoną kapustą albo buraczkami. Pycha! Kotlety schabowe z kością. Kotlety schabowe z kością - składniki: około 500-600g kotletów schabowych z kością mąka do panierowania bułka tarta do panierowania 2-3 jajka(...)kotlety będą jeszcze delikatniejsze w środku) lub dopiec w piekarniku. Usmażone kotlety schabowe z kostką ułożyć na podłużnym półmisku, zwrócone kostkami w jedną stronę. Podawać z ziemniakami, kapustą kwaszoną, słodką zasmażaną, czerwoną albo buraczkami. Miłego gotowania! Kotlety schabowe z kością

Moja Książka Kucharska
Gyros z kurczaka – domowy kebab 93

stolicy wciąż nie znalazłam ideału i tym “ulubionym” zawsze będzie ten z mojej rodzinnej miejscowości – z dużą ilością warzyw i surówki z czerwonej kapusty. Ktoś inny woli taki z samym mięsem – też fajnie. Ideał można za to zrobić sobie samemu. Już wieki nie jadłam kebaba, więc postanowiłam zrobić go sobie sama. Gyros z kurczaka banalnie(...)lubicie “kebab w grubej bułce”) – w focaccii. Wtedy wystarczy posmarować pieczywo sosem, nałożyć mięso, dodać ulubione warzywa np. pomidora i surówkę np. z kapusty (u mnie z czerwonej) – tak przygotowany jest zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy niż z okolicznej budki! Krojone mięso jest też doskonałe na kanapki. Wpis zawiera lokowanie Ketchupu Kieleckiego łagodnego i Musztardy Kieleckiej

Poezja smaku
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku 110

czarna quinoa lub biła lub dowolna kasza  1/2 szklanki szpinak  1 garść pomidorki koktajlowe kilka sztuk ciecierzyca ze słoika 2 łyżki bazylia liście  1 garść czerwona kapusta poszatkowana 2 łyżki czerwona cebula 1/2 szt. ogórek musztarda  2 łyżeczki oliwa  2 łyżki sok z cytryny  1 łyżka sól i pieprz

AZgotuj!
Surówka z cykorii i grejpfruta 147

spodziewałam, że będzie aż tak dobra. Z pewnością będę wracać do tej surówki. Latem królują u nas surówki – od tych najprostszych z kapusty pekińskiej czy z czerwonej kapusty , po bardziej wyszukane z mniej popularnych produktów np. z marchewki, mango i kopru włoskiego . Dziś mam dla Was nową inspirację. Moja surówka z cykorii i grejpfruta jest zupełnie inna

Dietolog
Surówka z białej i czerwonej kapusty 304

obiadu. A ile witamin! Równie dobrze możecie zamiast śmietany użyć oleju, ale to już nie będzie to samo... :) Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 mała główka czerwonej kapusty 1 jabłko 1 duża marchewka 1 mały por 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapusty obieramy z brzydszych liści, przekrawamy na pół i wycinamy głąb. Siekamy drobniutko nożem

Kuchnia w czekoladzie
Modra kapusta. 197

inaczej, zastępuję ocet sokiem z cytryny, a zamiast skwarek i wytopionego z nich tłuszczu dodaję podsmażoną na oleju cebulkę. Jest przepyszna!!! Składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty (moja miała 0,6 kg) 2 średnie cebulki sok z 1/2 cytryny olej sól pieprz      Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Cebulki obieramy

Rozpustne gotowanie