kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:52/357)

Proste dania z kilku składników 96

surowych krewetek 4 plastry bekonu Warzywa Mała sałata karbowana lub masłowa 0,5 kg różnych pomidorów, najlepiej małych pokrojone na połówki lub ćwiartki 2 małe marchewki Mała główka czerwonej kapusty 2 czerwone papryki 1 cebula Główka czosnku 2 średniej wielkości bakłażany 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej 3 pomidory1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku Owoce

Niedzielny kucharz
Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem – kuchnia podkarpacka 191

kapustę: Kapusta z grochem Łemkowska kapusta duszona z kminkiem Kapusta z grzybami po lasowiacku Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną Młoda kapusta "na słodko" Kapusta gospodyń z Nawsia Kapusta czerwona zasmażana Kapusta na żeberkach Kapusta lasowiacka z zasypką

Trzeci talerz
Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 200

gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był z wiśni, które latem zbieraliśmy z przydomowego ogrodu do blaszanych dzbanków. Jakie to były piękne czasy. Dzisiaj przyznam szerze

wyjątkowa kucnia
Surówka z czerwonej kiszonej kapusty i marchewki 177

Składniki: 1 kg czerwonej kapusty kiszonej 1 marchewka 2 jabłka 1 mała cebula 4 łyżki oleju roślinnego pieprz Sposób wykonania: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy na mniejsze paski. Obrane jabłka oraz marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość polewamy olejem, oprószamy pierzem i dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 247

gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był z wiśni, które latem zbieraliśmy z przydomowego ogrodu do blaszanych dzbanków. Jakie to były piękne czasy. Dzisiaj przyznam szerze

wyjątkowa kucnia
KOTLETY Z KURCZAKA PANIEROWANE 121

jajku i tartej bułce. Smażyć na smalcu, dodając pod koniec smażenia kawałek masła. Podawać z ziemniakami tłuczonymi, kaszkami drobnymi na sypko, surówkami sezonowymi, warzywami gotowanymi.  Polecana kapusta czerwona z jabłkami

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 272

opcjonalnie suszone zioła, czarnuszka, kminek, papryka łyżeczka oleju do smażenia Dodatki: Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem),  sałata,  czerwona kapusta,  papryka czerwona  możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera   PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki

Powiedz dietom nie
Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą 287

wędzonego musztarda sarepska koncentrat pomidorowy ½ litra bulionu wołowego 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany sól, pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana sól Modra kapusta: ½ główki czerwonej kapusty 50 g boczku wędzonego ½ cebuli ocet liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz smalec Sposób przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Przekładamy

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Jak zapobiec farbowaniu dłoni podczas krojenia czerwonej kapusty lub buraczków ćwikłowych. 104

Fotolia.com  Jeśli planujesz kroić czerwoną kapustę lub czerwone buraczki, posmaruj najpierw swoje dłonie cienką warstwą oleju jadalnego, dzięki temu twoje dłonie mniej się zafarbują i łatwiej je później umyjesz.   Możesz je też natrzeć rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym.  Dobrym i skutecznym sposobem jest także wykonywać tę czynność w rękawiczkach gumowych, wtedy nie musimy myć

Przepisy i porady kulinarne
Surówka z czerwonej kapusty 162

składniki* 1/2 główki małej czerwonej kapusty* 3 łyżki śmietany 18%* 3 łyżeczki chrzanu* sól, pieprzSposób przygotowaniaKapustę poszatkować, włożyć do miski. Śmietanę wymieszać z chrzanem, przełożyć do kapusty, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i gotowe

Mix smaku
Pierś z kurczaka w porach 910

obiad czyli pierś z kurczaka zapiekaną w porach z dodatkiem śmietany i żółtego sera. Podałam ją z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Post Pierś z kurczaka w porach pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Coleslaw z młodej kapusty 204

coleslaw wykorzystałam dwa jej rodzaje, czerwoną i młodą kapustę. Surówka do obiadu. Pasuje do mięsa i do ryby. Kolrowa i smaczna! Coleslaw Składniki: 4 porcje 200 g czerwonej kapusty 200 g młodej kapusty lub białej 2 marchewki 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sezamowego oleju 2 łyżki winnego octu 1 łyżka soku

codojedzenia
Surówka kolesław (wegańska) 138

całej sałatki. Doskonała jako surówka do obiadu i dodatek do potraw z grilla. Polecam Składniki: Warzywa: 250 g białej, najlepiej młodej, kapusty (około 1/4 średniej główki) 150 g czerwonej kapusty (około 1/4 malutkiej główki) 1 duża marchewka lub dwie małe 2 plastry cebuli 1/4 jabłka Sos: 1 szklanka jogurtu sojowego o smaku naturalnym 1 dojrzałe awokado 1-2 łyżeczki(...)agawy lub cukier do smaku (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę, jabłko i marchewkę obieramy i myjemy. Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Kapustę białą i czerwoną drobno szatkujemy. Do blendera wrzucamy wypestkowane awokado bez skórki, jogurt, musztardę i sok z cytryny. Miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Pokrojone warzywa zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Solimy

Lamarida.pl
Pieczone gęsie udka z ziemniakami Hasselback i modrą kapustą z granatem 188

dnie to prawdziwa uczta na wyjątkową okazję.  Składniki: 2 udka z gęsi sól pieprz suszony majeranek Dodatkowo: 6 średniej wielkości ziemniaków gałązki świeżego tymianku Kapusta: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki octu 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 1 czerwona cebula 1 granat sól pieprz Przygotowanie: Gęsie udka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy(...)można też włączyć funkcję grilla. Po 15 minutach udka i ziemniaki powinny być przyrumienione i gotowe. W czasie kiedy ziemniaki i gęsie udka dochodzą w piekarniku możemy przygotować modrą kapustę. Szatkujemy kapustę, następnie zalewamy kilkoma szklankami wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 15 minut). Do ugotowanej kapusty dodajemy drobno pokrojoną cebulę, miód, sól, pieprz, skrapiamy octem i olejem

Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z czerwonej kapusty z daktylami i morelami do obiadu 138

słoików, a tam daktyle, śliwki i morele. Śliwek nie użyłam, bo wydały mi się zbyt kwaśne, ale pozostałe owoce zgrały się idealnie ze smakiem kapusty. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja miała 750 g) 1 średnia czerwona cebula 5 suszonych daktyli 5 suszonych moreli 1 łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki przyprawy do pierników(...)sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć i zszatkować, przełożyć so garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Odsaczyć płyn, dodać drobno pokrojone cebulę, morele i  daktyle. Wymieszać dodać ocet, olej, miód, przyprawę do piernika, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut, Podawać do obiadu, u mnie było to filet z kurczaka

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania