kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:45/357)

Surówka z czerwonej kapusty z granatem 83

kapusty z pestkami granatu. Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, wapnia, magnezu oraz potasu, a przy tym jest bardzo nisko kaloryczna w 100g ma tylko 4o kcal więc na pewno nie zagrozi naszej sylwetce. Do tego granat bogaty w białko, błonnik, kwas foliowy i beta karoten. Nie bez znaczenia nazywany jest owocem życia! Składniki: 1/4 małej główki czerwonej kapusty owoc granatu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz, oliwa Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy natkę, koperek, sól, pieprz oraz 3 łyżki oliwy. Granat najpierw delikatnie rolujemy po blacie aby zmiękł, następnie przekrawamy go pół. Płaską stroną kładziemy go na dłoni, która trzymamy nad miską z kapustą. Uderzamy w niego drewnianą

Życie ze smakiem
Relacja z wizyty w restauracji Dwie Trzecie 110

połączeniu ze słodkim pudrem truflowym i świeżutkim pieczywem było to pyszne danie, dopieszczające kubki smakowe w stu procentach. Daniem głównym była koźlęcina sous vide z musem z czerwonej kapusty, soczewicą, puree z dyni i chutneyem ze śliwki, podane na pięknym talerzu łupkowym. Patrząc na mięso miałam mieszane uczucia, jednak gdy zanurzyłam w nim widelec, wiedziałam, że to będzie(...)Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach mięsko, doprawione tak, że można nie przestać go jeść, a ręka sama sięga po następny kęs. Mus z czerwonej kapusty również był wspaniały - wyrazisty, ale nie dominujący, do tego wspaniała soczewica i coś, co urzekło mnie absolutnie - chutney ze śliwek, na orientalną modłę, pysznie pachnący korzeniami, jednocześnie słodki i pikantny. Jedno zdanie nasuwało

Cakes By Kejt
IMPREZOWA WARSTWOWA KANAPKA 219

pożałujecie . SKŁADNIKI : ( na dwie kanapki ) chleb tostowy pełnoziarnisty – 6 kromek szynka z indyka – 4 plasterki ser żółty – 4 plasterki sałata – 2 liście rzodkiewka – 2 sztuki posiekana czerwona kapusta – 2 garście chipsy solone – 1 mała paczka 20 g majonez sos żurawinowy PRZYGOTOWANIE : Chleb tostowy przygrzać w tosterze lub przypiec chwilę w piekarniku. Pierwszą kromkę wysmarować majonezem i ułożyć liść sałaty(...)położyć dwa plasterki sera i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Przykryć kolejną kromką i posmarować jej wierzch sosem żurawinowym. Na sos ułożyć dwa plasterki szynki z indyka, garść posiekanej czerwonej kapusty i pół paczki chipsów solonych. Ostatnią kromkę wysmarować majonezem i zakryć nią całość. Teraz wystarczy przekroić w poprzek i skonsumować kanapkę! Smacznego

kuchniabellissima.wordpress.com
Surówka z czerwonej kapusty 123

Klasyka! Surówka z czerwonej kapusty. Znana w naszym domu od zawsze, a jednak jeszcze do niedawna nie potrafiliśmy jej przygotować. Zupełnie przez przypadek udało się nam podglądnąć proces jej powstawania i jak się okazało to banalnie proste! Teraz gości na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu, jako dodatek do wszelakich kotletów czy pieczeni :) Nie tylko świetnie uzupełnia dania(...)również wnosi kolor do całej potrawy :) SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 1/2 kg) 1 średnie jabłko (ok. 150 g) 1 łyżka octu spirytusowego 3 łyżki oleju pieprz sól Kapustę drobno siekamy i przekładamy do garnka z osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok 10 minut - do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do zimnej kapusty ścieramy

Kuchnia od dwojga
Tęczowa sałatka z musztardowym dressingiem. 121

kwas foliowy Żółta papryka to cenne źródło luteiny, dbającej o nasz wzrok Marchew to skarbnica karotenoidów, które wspomagają naszą odporność, poprawiają stan cery oraz dbają o wzrok Czerwona kapusta dzięki antocyjanom wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i procesami starzenia Ogórek zawiera mnóstwo potasu, który wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie krwi Pomidor to bogactwo witaminy C  Pestki dyni(...)witamin zawartych w warzywach (A, E, K). To także źródło wielu witamin i minerałów, w tym m.in. cynku, który wspomaga walkę z trądzikiem. Składniki Sałatka: 1/3 małej główki czerwonej kapusty 5 marchewek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni/słonecznika Sos musztardowy: 4 łyżki musztardy Dijon

Powiedz dietom nie
Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej 86

Jakiś czas temu zostaliśmy zaopatrzeni w czerwoną kapustę kiszoną. Od razu pomyśleliśmy o kapuśniaku, takim na wędzące, pełnym aromatu i smaku. I oto popełniliśmy go ;) Składniki 1 udko wędzonego kurczaka 250 g wędzonego boczku 2 pętka białej kiełbasy surowej 300 g pieczonej gęsi 1/2 łyżeczki soli wędzonej 300 g mrożonych prawdziwków 4 ziarna ziela angielskiego 2 owoce jałowca(...)liście laurowe 2 marchewki 1 mały seler 4 ziemniaki średniej wielkości 300 g czerwonej kapusty kiszonej 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka mielonego kminku 100 g smalcu wieprzowego 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą ( 2,5 litra ), dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, ½ płaskiej łyżeczki soli wędzonej. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy

R'n'G Kitchen
Pieczona pierś indyka w sosie pieczeniowym 47

także: –  karkówka duszona –  schab w sosie –  kurczak z czerwonym pesto –  kurczak pieczony na butelce piwa –  kurczak z mozzarellą –  kurczak pieczony –  orientalne skrzydełka z kurczaka –  kotlety mielone z kurczaka –  kotlet schabowy –  schabowy inaczej –  surówka z czerwonej kapusty PIECZONA PIERŚ INDYKA PRZYGOTOWANIE: 1 h 30 minut Ilość porcji(...)jeszcze czerwone wino i gotuj kilka minut. Następnie przygotuj gorącą gotowaną wodę około 100 ml i zacznij przecierać sos blenderem. Sos rozrzedź do pożądanej konsystencji za pomocą gorącej wody, powinien być zblendowany na gładko. Krój pierś z indyka na plastry, podawaj z sosem i dodatkami. Idealnie pasuje do tego dania puree ziemniaczane i duszona czerwona kapusta . Smacznego

nietylkopasta.pl
Spaghetti chili con carne 106

słoik sosu pomidorowego z bazylią LaSelva 2 łyżeczki bazylii w oliwie z oliwek LaSelva 1 puszka kukurydzy  sól, pieprz 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego spaghetti LaSelva kiełki czerwonej kapusty lub inne ulubione Warzywa ścieramy na tarce i podsmażamy na oliwie z oliwek. Do warzyw dodajemy zmielone mięso i dusimy wszystko razem około 25 minut. Następnie patelnie odkrywamy i odparowujemy(...)bazylię i kukurydzę. Całość doprawiamy, mieszamy i gotujemy razem około 3 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek producenta. Gorący sos mieszamy z odcedzonym makaronem. Podajemy z kiełkami czerwonej kapusty lub dowolnymi innymi. Można też podać nasze spaghetti z tartym twardym serem. Wioleta Gargula

MamaOskarka
California roll z wędzonym pstrągiem 120

użyłam Nori Silver od  Kuchnie Świata chrzan wasabi od  Kuchnie Świata 2 filety z wędzonego pstrąga gotowana tykwa   od  Kuchnie Świata 4 liście czerwonej kapusty pekińskiej sezam Przydatne narzędzia: folia spożywcza mata bambusowa od  Kuchnie Świata deska ostry nóż miseczka z wodą Najpierw odmierzam miarką ile tego ryżu mam objętościowo. Pozwoli mi to wlać(...)odwracamy stroną z ryżem do folii. Na nori nakładamy składniki, które będą w środku rolki. Ja smaruję cienki i delikatny pasek chrzanem wasabi. Później nakładam pstrąga, tykwę i czerwoną kapustę. Zwijam pomagając sobie matą bambusową. Gotową rolkę kroimy bardzo ostrym nożem, najpierw na pół, później na części. Gotowe sushi posypujemy sezamem. Smacznego! Wioleta Gargula

MamaOskarka
Sałatki w słoiku - 3 pomysły na wartościowy lunch do pracy 153

kwaśnego jabłka pokrojonego na cienkie plasterki lub w kostkę 80 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego w kostkę mała garść (20 g) orzechów włoskich, grubo pokrojonych 60 g czerwonej kapusty pokrojonej na paseczki ponadto: 2  duże słoiki o pojemności ok. 0,7 l z pokrywką Przygotowanie sałatki w słoiku z soczewicą: W jednym ze słoików umieść wszystkie składniki(...)umieść połowę każdego ze składników sałatki w następującej kolejności: miks Rice&More 90 sek. Bulgur & Quinoa, marchewka, zielona soczewica, jabłko, ser z niebieską pleśnią, orzechy włoskie, czerwona kapusta. Powtórz dla drugiego słoika.  Słoiki zakręć i zabierz do pracy. Aby podać sałatkę, odwróć słoik do góry dnem, wstrząśnij, następnie ostrożnie przełóż zawartość słoika na talerz. Drugą sałatkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Surówka z czerwonej kapusty 110

Bardzo lubię czerwoną kapustę 😊  Za każdym razem łączę ją z innymi  dodatkami i zawsze wychodzi pysznie 😋 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src(...)m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1/2 główki czerwonej kapusty -1 duża cebula  -1 ogórek kiszony -1 jabłko -2 łyżki groszku konserwowego -sok z  połowy cytryny -1 łyżeczka cukru -1 łyżka oliwy lub oleju np.lnianego -sól, pieprz do smaku Kapustę drobno poszatkować, zalać

Kulinarne przemyslenia
Obiad do pracy – 5 pomysłów 109

Składniki: – 1 pierś z kurczaka – 2 łyżki pasty Mild Curry Patak’s – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju – do kanapek: pieczywo, sałaty, czerwona kapusta (skropiona odrobiną soku z cytryny) – do podania: Patak’s Mango Chutney Przygotowanie : Pierś z kurczaka zamarynuj w aromatycznej paście Patak’s Mild Curry. Kurczaka smaż na patelni(...)być miękki w dotyku. Po usmażeniu daj mu odpocząć 2-3 minuty po czy pokrój go w plastry idealne do Twojej kanapki. Przygotuj kanapki – dodaj sałaty, poszatkowaną czerwoną kapustę, plasterki kurczaka i inne wybrane dodatki. Podawaj z Patak’s Mango Chutney. sałatka z kaszą i kurczakiem curry Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 1 pierś

nietylkopasta.pl
Kurczaki z jajek 140

pomysł na wesoły akcent na wielkanocnym stole. Łatwo je przygotować, a na pewno wywołają uśmiech na niejednej twarzy. Dolne części kurczaków farbowane są naturalnymi barwnikami: na niebiesko liśćmi czerwonej kapusty, a na brązowo herbatą. W środku jajka faszerowane są żółtkiem roztartym z chrzanem i odrobiną majonezu, ale tak naprawdę można je wykonać według własnych upodobań, np. z tuńczykiem(...)marchewka obrana i ugotowana na półtwardo 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka majonezu sól i pieprz do smaku ziarenka pieprzu w roli oczu kurczaków 3 liście czerwonej kapusty 4 torebki czarnej herbaty Wybieramy jajka, które mają kilka dni. Bardzo świeże jajka źle się obierają. Gotujemy je na twardo, studzimy, obieramy delikatnie i przekrawamy na ukos. Z jajek wybieramy

Trzeci talerz
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 138

warzyw... Każdego roku moja spiżarnia pęka w szwach :) Zachęcam zatem do zaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany.       SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier(...)occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki

Tradycyjna Kuchnia
Kasza gryczana z łososiem i warzywami 88

łososiem i warzywami to danie, które powstało w wyniku tzw. czyszczenia lodówki… Ale ostatecznie wszystko tutaj świetnie się wpasowało i wyszło coś pysznego i zdrowego. Z czerwoną kapustą często mam taki problem, że po przygotowaniu wyśmienitej surówki, zawsze zostaje mi część warzywa. No i tym razem wykorzystałam je w pełni Serdecznie polecam to danie i zapraszam do przepisu(...)dziecko zjadło choć odrobinę wartościowego produktu, niż opychało się dużą ilością bezwartościowych posiłków. Składniki (1 porcja): łosoś atlantycki, 100g, kasza gryczana, 30g, 1/2 awokado, 1/2 czerwonej papryki, 2 łyżki posiekanej czerwonej kapusty, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżeczka oliwy z oliwek, odrobina soku z cytryny, sól, pieprz, pieprz cytrynowy. Sposób przygotowania Kaszę gotujemy według przepisu z opakowania. Z łososia pozbywamy

Natka Pietruszki