kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:41/357)

Najłatwiejsze placki na tortille w 10 minut 97

mąki (380 ml lub około 1 1/3 szklanki) 100 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju roślinnego Szczypta soli Nadzienie: 1 główka sałaty rzymskiej lub jakiejkolwiek Kawałek czerwonej kapusty Pęczek rzodkiewek Szklanka pieczonego mięsa 4 łyżeczki keczupu 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj nadzienie. Posiekaj cienko czerwoną kapustę, porwij sałatę na małe kawałki, pokrój rzodkiewki

Niedzielny kucharz
Domowy kebab z kurczaka 175

łyżeczki pieprzu – 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka soku z cytryny Pozostałe składniki: – pół główki sałaty lodowej – 1/8 główki czerwonej kapusty – 2 łyżki octu winnego (białego) lub jabłkowego – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżeczki cukru – do podania: pita, tortilla, frytki, krążki czerwonej cebuli, hummus(...)termoobiegu). Wstaw naczynie z kurczakiem i piecz mięso przez godzinę, co 15-20 minut przekręcaj nieco kurczaka jak na rożnie. W międzyczasie pokrójcie drobno sałatę oraz czerwoną kapustę i włóżcie do osobnych misek. Do każdej dodajcie po 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu oraz 1 łyżeczkę cukru. Wymieszajcie. Mięso po upieczeniu zostawcie na 5 minut aby odpoczęło. Obkrawajcie mięso

nietylkopasta.pl
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I JABŁKA 128

Czerwona kapusta jest przeze mnie uwielbiana, dlatego bardzo często ją przygotowuję. Idealnie pasuje do ryby, placków ziemniaczanych lub drobiowego mięsa.  Składniki: mała główka czerwonej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 cebula  sok z całej cytryny  3 łyżki oleju sól pieprz  Przygotowanie: Nastawiam garnek z osoloną wodą..  Kapustę szatkuję, następnie dodaję ją do wrzątku

Kukuleczki
Orzeźwiająca surówka z czerwonej kapusty 93

Surówkę z czerwonej kapusty można robić w kilku wersjach. Ja lubię tę, gdzie kapusta jest prawie miękka a całość jest lekko kwaśna i orzeźwiająca. Świetnie pasuje do wszelkich mięs z sosami. Składniki: ok. 1/4 średniej główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko - najlepiej lekko winne 1 mała cebulka sól, cukier, pieprz ocet jabłkowy olej W sporym garnku zagotować wodę

Ze smakiem bez glutenu
Surówka z czerwonej kapusty 345

Czerwona kapusta to jedna z najzdrowszych kapust wykorzystywanych na naszych stołach . Można ją jeść gotowaną ,smażoną świeżą również . Jako kiszona spełnia się wręcz idealnie . Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej.  Dzisiaj na obiad była surówka .   Składniki  na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne(...)łyżeczka soli 1/2 łyzeczki pieprzu 1 łyzeczka cykru 1 cytryna - sok ( może być mniej) Wykonanie Umytą główkę kapusty podzielić na ćwiartki i poszatkować (pokroić w paski) W garnku zagotować ok 4 litrów wody i osolić ja . Do kipiącej wody wrzucić kapustę ,blanszować ok 3-4 minut(nie przykrywać ). Po tym czasie odcedzić ,przepłukać pod zimną ,najlepiej bieżącą wodą . Odsączyć

Eli Gotowanie
Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną 156

przepis na gołąbki z jej dodatkiem.Ale nie takie zwykłe gołąbki , bo zrobione z liści czerwonej kapusty.Jest nie tylko smacznie , ale i pięknie!Spróbujcie! SKŁADNIKI :( ok. 10 szt )* kapusta czerwona ( średnia ) – 1 szt* kasza jaglana – 1,5 szkl* boczek wędzony chudy – 200 g* cebula* natka pietruszki – 1 pęczek* jajko – 1 szt* bulion drobiowy* olej(...)sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.Wyjmujemy, osączamy i studzimy.Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy 10 ładnych liści.Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku , odstawiamy.Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojony w kosteczkę boczek.Po przesmażeniu dodajemy wraz z jajkiem i posiekaną natką pietruszki do ugotowanej kaszy.Doprawiamy do smaku solą

Ostra na Słodko
Surówka z gotowanej czerwonej kapusty 154

Jeśli szukaliście pomysłu na dzisiejszy dodatek do obiadu, nie musicie już dalej błądzić po internecie.😉 Przybywam z przepyszną surówką z czerwonej kapusty. Dzięki temu, że to wersja gotowana, jest miękka i wprost rozpływa się w ustach😍 Świetnie smakuje na ciepło, ale również i na zimno. I prosiłam bym nie zwracać uwagi, że skoro gotowane to nie surówka..ja wiem(...)nazwa wskazuje na warzywa surowe, ale to nadal jest dodatek do obiadu a nie osobne danie dlatego nazwałam je surówka 😇 Składniki: -pół główki czerwonej kapusty -1 łyżka soli -1 łyżka cukru -2 łyżki octu -do smaku dodatkowo sól, pieprz, oliwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą do przykrycia, dodajemy sól, ocet, cukier

Zdrowie i pysznie na talerzu
Jedzonko do pracy #70 133

zestawami jedzonka do pracy. Tym razem mam nadzieję, że na dłużej i bardziej regularnie. W dzisiejszym lunchboxie znalazły się muffinki jajeczne i pikantne klopsiki z surówką z czerwonej kapusty. Wszystko bardzo smaczne i lekkie. Gorąco polecam taki zestaw!  Śniadanie: Muffinki jajeczne z różnymi dodatkami (papryka, pomidor, szynka i ser) podobne do tych  z tego przepisu . Lunch: Azjatyckie(...)klopsiki w pikantnej glazurze na bazie sosu sriracha na brązowym ryżu oraz surówka z czerwonej kapusty . Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka z czerwonej kapusty 48

Znając jednak życie, wylądowała z jakimś pieczonym mięsiwem. Ocet możecie zastąpić sokiem z cytryny, ja jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy(...)ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru  sól pieprz   Kapustę szatkujemy, gotujemy al dente (w ilości wody, która jedynie przykryje kapustę) razem z liściem laurowym, zielem angielskim i octem, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich starte na grubych oczkach jabłko, jogurt, majonez, cukier, doprawiamy

Kardamonovy
Podsumowanie 2019 i plany na 2020 89

przepisami , a przekonacie się ze kuchnia szkocka jest niezwykle smaczna i różnorodna. Najsmaczniejsze w 2019 W 2019 roku największą popularnością cieszyły się proste, domowe zapiekanki, banalna surówka z czerwonej kapusty i pyszne jajka faszerowane awokado. Pieczeń z mięsa mielonego Zapiekanka makaronowa w cieście Pie z kurczakiem i porem Jajka faszerowane awokado Surówka z czerwonej kapusty Plany

Codzienne Gotowanie
Sałatka kebab 265

Przygotowanie: 20 minut (+ czas przygotowania mięsa) Składniki kabab: – mięso z kurczaka przygotowane z przepisu na kebab z kurczaka – 1/4 główki sałaty lodowej – 1/8 główki czerwonej kapusty – 2 łyżki octu winnego (białego) lub jabłkowego – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżeczki cukru – 1 chlebek pita – inne warzywa – np ogórki, pomidory, czerwona cebula – sos: przepis na pikantny sos pomidorowy – sos czosnkowy: jogurt grecki, czosnek, sól Pokrój drobno sałatę oraz czerwoną kapustę i włóż do osobnych misek. Do każdej dodaj po 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu oraz 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj. Mięso pokrój na drobne kawałki. Na talerzu połóż sałatę i kapustę, dodaj mięso, pozostałe warzywa (ogórki, pomidory

nietylkopasta.pl
Kiszenie czerwonej kapusty 128

zapasów jeszcze za wcześnie, przepis zamieszczam już teraz by pomyśleć o tym, warto w ogóle robić takie kiszonki.  Może komuś się przyda :) Ja jestem wielbicielką kiszonek. Kiszona czerwona kapusta obok białej jest moją ulubioną.  Używam jej do prostych surówek. Przepis pochodzi z książki "Kompoty, marynaty, dżemy" Zdzisławy Skrodzkiej. Składniki : ok. 5 kg poszatkowanej czerwonej kapusty

Proste Potrawy
Surówka z czerwonej kapusty z mandarynkami 129

Czerwona kapusta z ulubionym winegretem na bazie octu jabłkowego, miodu, oleju i ziół. Dodałam do niej mandarynki w syropie i pestki dyni. Surówka idealnie pasuje do czerwonych mięs. Składniki: ćwiartka dużej główki czerwonej kapusty łyżka cukru płaska łyżeczka soli Sos: 4 łyżki octu jabłkow ego  1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju (np. migdałowego) pół puszki

Czerwień i błękit
Piada z tuńczykiem i szparagami 116

czystym składem, więc chcąc przyśpieszyć przygotowywanie obiadu, korzystam z takich właśnie gotowych. Bardzo lubię je w zestawie z grillowanymi szparagami, tuńczykiem i jakąś szybką surówką, tym razem z czerwonej kapusty. Polecam to pyszne, wiosenne połączenie :) 3 placki piada 100 g filetów z tuńczyka w oliwie pęczek szparagów łyżka oleju sól i pieprz do smaku kawałek czerwonej kapusty łyżka

Mienta blog
Kapusta czerwona z nutą słodyczy z jabłkiem, cynamonem i powidłami. 220

Zapraszam na ciekawą odmianę sałatki z czerwonej kapusty. Sałatka podpatrzona w gazecie, zmodyfikowana i wykonana przez moja mamę. Kapusta wykonana w ten sposób wyszła bardzo smaczna, doskonale pasująca do drobiu i dziczyzny. Mama podała ją w towarzystwie pieczonej kaczki. Polecam :) Składniki - 1,2 kg czerwonej kapusty - 1 cebula - 2 jabłka - szklanka soku jabłkowego - laska cynamonu - łyżka masła

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotlety z czerwonej kapusty 112

Dziś mam dla Was pyszny zamiennik mięsnych kotletów. Pyszne, lekkie, nie ociekają tłuszczem. I co najważniejsze pełne zdrowia. Kapusta czerwona to przede wszystkim źródło antocyjanów (przeciwutleniaczy), którym zawdzięcza swój piękny kolor. A więc mamy tu walkę z wolnymi rodnikami i procesami starzenia. Do tego mnóstwo wapnia, magnezu(...)potasu, witamin z grupy B czy witaminy A. Te kotlety zdecydowanie wygrywają z tradycyjnymi mielonymi pod względem wartości odżywczych. No i jak wyglądają! :) Składniki (20 sztuk): 900 g posiekanej kapusty czerwonej (bez zewnętrznych liści i głąba) 150 g płatków owsianych (lub gotowej mąki owsianej) 40 g siemienia lnianego (najlepiej niemielonego) 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz

Powiedz dietom nie
szybkowar-kacze udka na czerwonej kapuście z jabłkami... 154

Składniki: kacze udka 2 większe, majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, masło klarowane 2 łyżeczki, kapusta czerwona 1 mała główka, jabłka 2 sztuki, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, cukier(...)łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, ocet jabłkowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 1 szklanka, cebula 1 sztuka kapustę czerwoną drobno pokroić i zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut i potem odlać wodę z miski, jabłka pokroić ze skórką na pół plasterki, cebulę drobno pokroić udka kacze dokładnie natrzeć

W Mojej Kuchni Lubię