wiem jak dla Was, ale dla mnie czerwona kiszona kapusta to nowość. I w sumie mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony brudzi wszystko czego dotknie (co mnie trochę irytuje), z drugiej strony jako ciemne warzywo jest chyba zdrowsza od białej (jeżeli się(...)mylę, śmiało mnie poprawcie). I żeby nie było, że wydziwiam i wymyślam... będę jej używała w kuchni, nie oszalałam jednak na jej punkcie. Składniki: 200 g kiszonej czerwonej kapusty pół czerwonej cebuli 1 średnia marchewka pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżeczka oleju rzepakowego Kapustę odciskamy z soku, można ją drobniej pokroić, wrzucamy do miski. Dodajemy
KardamonovyZupa z czerwoną kapustą to bardzo ciekawa zupa, ma piękny kolor a ziemniaki są w niej chrupiące i kremowe. Przepis znalazłam na jakiejś kartce z kalendarza i bardzo przypadł mi do gustu, ugotowałam i teraz polecam każdemu. Zupa jest rewelacyjna. Zupa wiosenna z czerwoną kapustą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepisów na surówkę z czerwonej kapusty jest wiele.Ja polecam gorąco z dodatkiem kukurydzy,jest bardzo smaczna! Zapraszam do korzystania z przepisu..:) Składniki 1/2 główki średniej kapusty czerwonej 2 marchewki 1 duże winne jabłko 1/2 pora 1/2 puszki kukurydzy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz czarny świeżo(...)mielony do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania Warzywa myjemy z kapusty obieramy wierzchnie liście. Kapustę,obrane jabłko oraz marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach mieszamy z pokrojonym w krążki porem oraz kukurydzą z puszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem oraz pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy wszytko dokładnie. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Wanilia i KardamonBardzo lubię wszelakie surówki jeść ot tak sobie, do obiadu mięsnego muszą być zdecydowanie, wspomagają trawienie. Ta z czerwonej kapusty jest obłędna, popróbujcie mojej wersji. Surówka z czerwonej kapusty i cukinii. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniektóre korzystają również z moich przepisów na poście...zresztą są one bardzo popularne na moim blogu. Dziś dawka świeżych,nowych inspiracji,tym razem na surówki. 1.Surówka z czerwonej kapusty i pomidorów koktajlowych Składniki: 1/4 małej główki czerwonej kapusty kilka pomidorków koktajlowych natka pietruszki kiełki rzodkiewki 1 łyżeczka soku z cytryny sól,pieprz(...)Kapustę poszatkować,pomidorki pokroić na mniejsze kawałki - dodać przyprawy,posiekaną natkę pietruszki i kiełki oraz sok z cytryny. Wymieszać. 2.Surówka mix sałat Składniki: mix sałat ( dwie garści ) kilka pomidorków koktajlowych 2 średnie ogórki kiszone bądź świeży ogórek 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny sól ziołowa bądź sól,pieprz,czosnek Pomidorki
Niespełnione zdolności kulinarneKapusta często używana jest w kuchni jednak zwykle biała odmiana. Czerwona kapusta według mnie właśnie najlepiej sprawdza się do wszelkich surówek oraz sałatek podawanych do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki octu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą
Symfonia smakowakapuście na FB-ku zrobiło ono furorę wśród internautów. Te gołąbki wyglądają bardzo efektownie. U nas na czerwoną kapustę mówi się modra, a u was? Do tej pory modra kapusta była tylko dodatkiem do mięsa, surówka z surowej modrej kapusty też jest smaczna. Gołąbki z ryżem i kurkami również robiłam, ale na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z były(...)modrej kapuście z kurkami w sosie śmietankowym. Farsz do gołąbków jest ryżowo-kurkowy. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować.Do tego ten modry kolor kapusty, pięknie się te gołąbki prezentowały na talerzu. Aby kolor kapusty zachować trzeba podczas gotowania kapusty zakwasić wodę, tak samo jak z barszczem. Gołąbki z modrej kapusty z ryżem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadaje, jest jeszcze droższa. Stek znaczy zmażyć, czyli teoretycznie, czegokolwiek plaster weźmiemy i usmażymy, to będzie stekiem. Ja przygotowałem wersję kryzysową - stek z czerwonej kapusty. Przepis na loda dałem kiedyś tu :) Składniki: - kapusta czerwona - mieszanka przypraw do mięsa - olej Wykonanie: Kapustę kroimy w ok. 2-centymetrowe plastry i smarujemy olejem wymieszanym z przyprawami. pieczemy w piekarniku nastawionym
Kryzysowa Książka KucharskaZimowe dni sprawiają, że nabieramy ochoty na pożywne dania na ciepło. Takie danie znalazłam przeglądając stare notatki. Czerwona kapusta w połączeniu z fasolą to świetna alternatywa na sycący i rozgrzewający posiłek. Może to być samodzielne danie lub dodatek np. do schabowego czy mielonego kotleta. Polecam :) Składniki: - mała główka czerwonej kapusty(...)fasoli -2 cebule -2 papryki czerwone -2 łyżki oleju rzepakowego -1 łyżka mąki -sok z połowy cytryny -2 łyżki koncentratu pomidorowego -dowolna zielenina Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Drugiego dnia zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować, włożyć do szerokiego rondla
Kulinarne przemysleniaUdka pieczone na czerwonej kapuście ze słodkimi jabłkami - pyszne połączenie. Podajemy z kaszą. Składniki: 3 udka z kurczaka, pół główki czerwonej kapusty, 2-3 jabłka, sól, pieprz, 2 łyżki przyprawy do kurczaka po staropolsku. Przygotowanie: Kapustę szatkujemy. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki. Kurczaka posypujemy przyprawami. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustę, jabłka i kurczaka na wierzch
Lena GotujeTrochę nie pora na czerwoną kapustę , ale trudno. Przepis na tę pyszną kiszonkę zapodział mi się jakoś więc wrzucam go teraz, póki pamiętam, bo taka kiszona kapusta jest niezwykle smaczna. To gotowa surówka z kapusty w słoiku. Do zjedzenia solo albo jako dodatek do obiadu. Kiedy pojawią się młode główki będziecie mieli gotowy pomysł co z nimi zrobić. Zakiś
Smaczna Pyzapodawać placki z brokułów? U mnie placki były w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, ale świetnie sprawdzi się również ryż lub dowolna kasza. Dodatkowo zrobiłem prostą sałatkę z rukolą i czerwoną kapustą, ale wprost idealnie będzie pasowała m.in. surówka z czerwonej kapusty po tajsku , czy sałatka z brokułem po azjatycku . Jeśli chodzi o sosy, to świetnie sprawdzi się np. wegański
Blendmanczerwonej kapusty, bo akurat plątała mi się połówka kapusty w lodówce i nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić. Postanowiłam ją zmiksować i powstała zupa-krem o bardzo ładnym kolorze i mocno aromatycznym, kapuścianym smaku. Zupa jest bardzo sycąca, jeśli wyjdzie za gęsta, to można rozcieńczyć wodą lub mlekiem. Składniki: ? 1/2 małej kapusty czerwonej ? 1 cebula ? 2 marchewki(...)dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. ? Podlać 1,5 litra gorącej wody, dodać przyprawy, sól do smaku. ? Po 15 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną kapustę. ? Gotować do miękkości warzyw ok. 30 minut. ? Na koniec wyjąć liście laurowe, dodać ocet i tylko zagotować. ? Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. ? Wlać śmietankę
To co kochamkapusty, bo akurat plątała mi się połówka kapusty w lodówce i nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić. Postanowiłam ją zmiksować i powstała zupa-krem o bardzo ładnym kolorze i mocno aromatycznym, kapuścianym smaku. Zupa jest bardzo sycąca, jeśli wyjdzie za gęsta, to można rozcieńczyć wodą lub mlekiem. Składniki: • 1/2 małej kapusty(...)czerwonej • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 3 ziemniaki • 2 łyżki octu jabłkowego • 3 liście laurowe • 1 łyżeczka majeranku • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy • 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie:: • Pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. • Podlać 1,5 litra gorącej wody, dodać przyprawy, sól
To co kochampagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo smaczna zupa z czerwonej kapusty z delikatnym mięsem wołowym. Składniki 1/2 główki czerwonej kapusty 2 cebule 250 g wołowiny 1 ząbek czosnku 1 jabłko 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru 1 liść laurowy
R'n'G KitchenSurówka z czerwonej kapusty to znakomity dodatek do drugiego dania , najlepiej smakuje podana z ziemniakami i każdym rodzajem mięsa. Jest szybka i prosta w przygotowaniu . Polecam serdecznie. składniki na 4 porcje ćwiartka średniej główki kapusty czerwonej 1 cebula 1 jabłko sól pieprz przepis Kapustę szatkujemy dość drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Jabłko ścieramy na tarce
Smakowite Dania