wyrobić w sobie nawyk jedzenia surówek. Z niewielu składników można wyczarować dodatek, który nie tylko urozmaici posiłek, ale wzbogaci go o cenne witaminy, błonnik itd. Surówka z czerwonej kapusty powstała na bazie przepisów na koreańskie sałatki, które przygotowaliśmy pod okiem pewnej przesympatycznej Żeni z Kazachstanu, przy okazji poznawania smaków z jej rodzinnego kraju. Uwielbiam warsztaty kulinarne, bo dają(...)Wypróbujcie koniecznie ten przepis, możecie pokombinować z innymi warzywami, może z rzepą, kalarepą, marchewką, burakiem? I koniecznie dajcie znać co wyszło z waszych eksperymentów! Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 3 ząbki czosnku 2 papryczki chili 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka nasion kolendry 1-2 łyżki octu 1/3 szklanki oleju Przygotowanie: Kroimy kapustę
Smakowity Blog Kulinarnyczyli prowitamina A zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawienie się zmarszczek. Sałatka samo zdrowie! Składniki (dla 2,3 osób): 1/2 główki kapusty czerwonej 4-5 liści jarmużu 1/2 szklanki orzechów laskowych 1 pomarańcza 1/2 szklanki rodzynek Sos: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu Wykonanie(...)Orzechy należy uprażyć na suchej patelni. Pomarańczę obrać z białych błon, z drugiej wycisnąć sok. Rodzynki zalać wrzątkiem. Kapustę i jarmuż dokładnie umyć. Jarmuż zblanszować. Kapustę poszatkować, jarmuż porwać, pomijając twarde nerwy. Rodzynki odsączyć na sitku. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i skropić pomarańczowym winegretem. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, w tym czasie jarmuż
Garniec Magalietęczowe kanapki są przepyszne i cudownie chrupią podczas jedzenia 😙 Na pewno na jednej nie poprzestaniecie! SKŁADNIKI: podłużne bułeczki pełnoziarniste (lub inne wg uznania) poszatkowana w paski kapusta czerwona pokrojona w paski papryka czerwona starta na tarce o dużych oczkach marchewka pokrojona w paski papryka czerwona liście szpinaku masło (użyłam roślinnego) do wyboru: majonez, musztarda, chrzan, serek śmietankowy(...)nieprzecięty (będzie łatwiej nadziewać bułkę warzywami). Posmaruj je w środku (góra i dół) najpierw masłem, a następnie wybranym przez siebie składnikiem (ja użyłam majonezu). Kolejno kładź warzywa: kapustę czerwoną, paprykę czerwoną, marchewkę, paprykę żółtą i szpinak. Teraz odkrój pozostawione boki bułek i złóż bułki. Możesz przewiązać je dodatkowo sznureczkiem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyNajlepsza surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem smacznego sosu. Bardzo łatwa a zarazem bardzo smaczna. Wspaniała propozycja jako dodatek do różnych dań obiadowych, jak i również do dań z grilla. Ta sałatka na pewno przypadnie do gustu domownikom. Danie obiadowe z tą surówką będzie jeszcze większą pokusą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka biskupa – składniki: mała główka czerwonej kapusty
Olcia gotuje!albo Centre Pompidou, bo tutaj na talerzach serwuje się nie dania, lecz sztukę i to w najlepszym modernistycznym wydaniu. Przystawka Jako entrée tej znamienitej uczty zaserwowano marynowaną w czerwonej kapuście troć z pięknymi fioletowymi lamówkami posypaną czarnuszką oraz solą krewetkową, podaną z bitą śmietaną i falującym chipsem z musztardy. Ryba była nienachalna w smaku (jak na przykład łosoś), delikatna(...)masłowa. Świetnie komponowała się z ubitą kremówką, a jej smak został idealnie wyważony przez wyrazistą czarnuszkę i kwaskowy mus z czerwonej kapusty. Danie główne Tutaj na talerzu działo się sporo, ale mimo tego danie nie było przekombinowane. Gościom pozwolono bawić się konstrukcją i składać smaki według uznania. Punktem głównym była perfekcyjnie przyrządzona polędwica z sarny — miękka, krucha i delikatna
Food Squaredowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie z zawijakiem smakował zestaw surówek składający się z surowej marchewki, czerwonej kapusty (nazywanej w Wielkopolsce modrą), surowego kalafiora i kiszonych ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis (naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa ujęła mnie niezwykłą(...)jakością, soczystością, rozpływała się w ustach, a wspaniały sos śliwkowy z podsmażanymi na maśle kopytkami sprawiał, że danie to można określić jednym słowem: poezja. Czerwona kapusta z wyraźnie wyczuwalnym aromatem goździków, zaskoczyła mnie swoim niepowtarzalnym smakiem. Objedzeni do granic możliwości, bo porcje są solidne, ulegliśmy urokowi Gospodyni, która nie wyobrażała sobie, aby goście nie spróbowali deserów. Kolejny strzał
Szybko Tanio Smaczniedowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie z zawijakiem smakował zestaw surówek składający się z surowej marchewki, czerwonej kapusty (nazywanej w Wielkopolsce modrą), surowego kalafiora i kiszonych ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis (naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa ujęła mnie niezwykłą(...)jakością, soczystością, rozpływała się w ustach, a wspaniały sos śliwkowy z podsmażanymi na maśle kopytkami sprawiał, że danie to można określić jednym słowem: poezja. Czerwona kapusta z wyraźnie wyczuwalnym aromatem goździków, zaskoczyła mnie swoim niepowtarzalnym smakiem. Objedzeni do granic możliwości, bo porcje są solidne, ulegliśmy urokowi Gospodyni, która nie wyobrażała sobie, aby goście nie spróbowali deserów. Kolejny strzał
Szybko Tanio Smaczniekapusty z pestkami granatu. Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, wapnia, magnezu oraz potasu, a przy tym jest bardzo nisko kaloryczna w 100g ma tylko 4o kcal więc na pewno nie zagrozi naszej sylwetce. Do tego granat bogaty w białko, błonnik, kwas foliowy i beta karoten. Nie bez znaczenia nazywany jest owocem życia! Składniki: 1/4 małej główki czerwonej kapusty owoc granatu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz, oliwa Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy natkę, koperek, sól, pieprz oraz 3 łyżki oliwy. Granat najpierw delikatnie rolujemy po blacie aby zmiękł, następnie przekrawamy go pół. Płaską stroną kładziemy go na dłoni, która trzymamy nad miską z kapustą. Uderzamy w niego drewnianą
Życie ze smakiempołączeniu ze słodkim pudrem truflowym i świeżutkim pieczywem było to pyszne danie, dopieszczające kubki smakowe w stu procentach. Daniem głównym była koźlęcina sous vide z musem z czerwonej kapusty, soczewicą, puree z dyni i chutneyem ze śliwki, podane na pięknym talerzu łupkowym. Patrząc na mięso miałam mieszane uczucia, jednak gdy zanurzyłam w nim widelec, wiedziałam, że to będzie(...)Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach mięsko, doprawione tak, że można nie przestać go jeść, a ręka sama sięga po następny kęs. Mus z czerwonej kapusty również był wspaniały - wyrazisty, ale nie dominujący, do tego wspaniała soczewica i coś, co urzekło mnie absolutnie - chutney ze śliwek, na orientalną modłę, pysznie pachnący korzeniami, jednocześnie słodki i pikantny. Jedno zdanie nasuwało
Cakes By Kejtpożałujecie . SKŁADNIKI : ( na dwie kanapki ) chleb tostowy pełnoziarnisty – 6 kromek szynka z indyka – 4 plasterki ser żółty – 4 plasterki sałata – 2 liście rzodkiewka – 2 sztuki posiekana czerwona kapusta – 2 garście chipsy solone – 1 mała paczka 20 g majonez sos żurawinowy PRZYGOTOWANIE : Chleb tostowy przygrzać w tosterze lub przypiec chwilę w piekarniku. Pierwszą kromkę wysmarować majonezem i ułożyć liść sałaty(...)położyć dwa plasterki sera i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Przykryć kolejną kromką i posmarować jej wierzch sosem żurawinowym. Na sos ułożyć dwa plasterki szynki z indyka, garść posiekanej czerwonej kapusty i pół paczki chipsów solonych. Ostatnią kromkę wysmarować majonezem i zakryć nią całość. Teraz wystarczy przekroić w poprzek i skonsumować kanapkę! Smacznego
kuchniabellissima.wordpress.comKlasyka! Surówka z czerwonej kapusty. Znana w naszym domu od zawsze, a jednak jeszcze do niedawna nie potrafiliśmy jej przygotować. Zupełnie przez przypadek udało się nam podglądnąć proces jej powstawania i jak się okazało to banalnie proste! Teraz gości na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu, jako dodatek do wszelakich kotletów czy pieczeni :) Nie tylko świetnie uzupełnia dania(...)również wnosi kolor do całej potrawy :) SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 1/2 kg) 1 średnie jabłko (ok. 150 g) 1 łyżka octu spirytusowego 3 łyżki oleju pieprz sól Kapustę drobno siekamy i przekładamy do garnka z osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok 10 minut - do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do zimnej kapusty ścieramy
Kuchnia od dwojgakwas foliowy Żółta papryka to cenne źródło luteiny, dbającej o nasz wzrok Marchew to skarbnica karotenoidów, które wspomagają naszą odporność, poprawiają stan cery oraz dbają o wzrok Czerwona kapusta dzięki antocyjanom wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i procesami starzenia Ogórek zawiera mnóstwo potasu, który wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie krwi Pomidor to bogactwo witaminy C Pestki dyni(...)witamin zawartych w warzywach (A, E, K). To także źródło wielu witamin i minerałów, w tym m.in. cynku, który wspomaga walkę z trądzikiem. Składniki Sałatka: 1/3 małej główki czerwonej kapusty 5 marchewek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni/słonecznika Sos musztardowy: 4 łyżki musztardy Dijon
Powiedz dietom nieJakiś czas temu zostaliśmy zaopatrzeni w czerwoną kapustę kiszoną. Od razu pomyśleliśmy o kapuśniaku, takim na wędzące, pełnym aromatu i smaku. I oto popełniliśmy go ;) Składniki 1 udko wędzonego kurczaka 250 g wędzonego boczku 2 pętka białej kiełbasy surowej 300 g pieczonej gęsi 1/2 łyżeczki soli wędzonej 300 g mrożonych prawdziwków 4 ziarna ziela angielskiego 2 owoce jałowca(...)liście laurowe 2 marchewki 1 mały seler 4 ziemniaki średniej wielkości 300 g czerwonej kapusty kiszonej 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka mielonego kminku 100 g smalcu wieprzowego 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą ( 2,5 litra ), dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, ½ płaskiej łyżeczki soli wędzonej. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy
R'n'G Kitchentakże: – karkówka duszona – schab w sosie – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej – surówka z czerwonej kapusty PIECZONA PIERŚ INDYKA PRZYGOTOWANIE: 1 h 30 minut Ilość porcji(...)jeszcze czerwone wino i gotuj kilka minut. Następnie przygotuj gorącą gotowaną wodę około 100 ml i zacznij przecierać sos blenderem. Sos rozrzedź do pożądanej konsystencji za pomocą gorącej wody, powinien być zblendowany na gładko. Krój pierś z indyka na plastry, podawaj z sosem i dodatkami. Idealnie pasuje do tego dania puree ziemniaczane i duszona czerwona kapusta . Smacznego
nietylkopasta.plsłoik sosu pomidorowego z bazylią LaSelva 2 łyżeczki bazylii w oliwie z oliwek LaSelva 1 puszka kukurydzy sól, pieprz 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego spaghetti LaSelva kiełki czerwonej kapusty lub inne ulubione Warzywa ścieramy na tarce i podsmażamy na oliwie z oliwek. Do warzyw dodajemy zmielone mięso i dusimy wszystko razem około 25 minut. Następnie patelnie odkrywamy i odparowujemy(...)bazylię i kukurydzę. Całość doprawiamy, mieszamy i gotujemy razem około 3 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek producenta. Gorący sos mieszamy z odcedzonym makaronem. Podajemy z kiełkami czerwonej kapusty lub dowolnymi innymi. Można też podać nasze spaghetti z tartym twardym serem. Wioleta Gargula
MamaOskarka