Kapusta czerwona na ciepło, to pyszny dodatek do dań obiadowych i pieczonych mięs. Świetnie pasuje do klusek śląskich. Przepis jest sprawdzony i bardzo smaczny. SKŁADNIKI : 1 główka czerwonej kapusty 1 duża cebula 15 dkg boczku wędzonego 1 mała kiełbasa śląska 1 łyżeczka soli do kapusty 1 łyżka cukru 2 liście laurowe
Kulinarne Fantazje MarioliŚwietny dodatek do obiadu: Sałatka z czerwonej kapusty i jabłka! Składniki : 1 średnia główka kapusty 1 cebula 2 jabłka 1/3 kostki tłuszczu ocet 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka cukru sól i pieprz odrobina mąki Przygotowanie: Z kapusty wykrawamy głąb, a resztę szatkujemy.Cebulę i jabłko siekamy(...)dodajemy do kapusty. Przyprawiamy, dodając ziele, liść laurowy,cukier oraz sól i pieprz do smaku. Całość podlewamy 2 szklankami wody, dodajemy 1/3 kostki tłuszczu i dusimy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając.Pod koniec gotowania zakrapiamy octem do smaku: kapusta powinna być słodko-kwaśna. Kapustę prószymy mąką jeszcze chwilę gotując. Artykuł Kapusta (czerwona) duszona
Olcia gotuje!Składniki 3 ,5kg kapusty czerwonej 1 kg jabłek (u mnie szara reneta(...)cebuli 1-2 papryki czerwone sparzone i pokrojone w cienkie paseczki Zalewa: 1,5 szklanki octu jablkowego lub normalnego 1,5 szklanki wody 2 szklanki cukru 3-4 łyżki soli- do smaku swojego 1 łyżeczka pieprzu mielonego 10 listk ów laurowych 20 ziaren ziela angielskiego Wykonanie Czerwoną kapustę pociac na piorka cieniutkie. Cebulępokroic w drobną kostkę
w mojej kuchniSkładniki 3 ,5kg kapusty czerwonej 1 kg jabłek (u mnie szara reneta(...)cebuli 1-2 papryki czerwone sparzone i pokrojone w cienkie paseczki Zalewa: 1,5 szklanki octu jablkowego lub normalnego 1,5 szklanki wody 2 szklanki cukru 3-4 łyżki soli- do smaku swojego 1 łyżeczka pieprzu mielonego 10 listk ów laurowych 20 ziaren ziela angielskiego Wykonanie Czerwoną kapustę pociac na piorka cieniutkie. Cebulępokroic w drobną kostkę
mojej kuchnijuż Wasza fantazja. Można podać w formie torcika, kwadracików, koreczków, jak chcecie. Składniki : - 2 x 250 g mix-u z czerwoną kapustą. Genialna sprawa do kupienia w Biedronce. Mieszanka zawiera kapustę czerwoną, marchew pomarańczową, żółtą i pora. W ten sposób w omlecie ukryjesz pół kilograma warzyw! -wafle kukurydziane jagła i pieprz KUPIEC - pokrusz wszystkie
Z Kuchni Do Kuchnibarwnikiem z czerwonej kapusty, przełożone łososiem wędzonym i szpinakiem, to jedne z moich ulubionych Składniki: – 200g mąki (u mnie pszenna tortowa) – 150ml mleka – 1 jajko – szczypta soli – 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy) – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – opcjonalnie barwnik spożywczy (u mnie niebieski z kapusty czerwonej) Dodatkowo: – ulubiony serek
Smaki Arminealbo babeczki albo tort . Składniki: 1 szklanka surowej komosy ryżowej 2 szklanki wody do gotowania komosy 1 papryka słodka 1 średnia marchewka 1 ogórek świeży 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można więcej ) 1/2 małej cebuli Sos: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oleju sezamowego (koniecznie) 1 ząbek czosnku 2 łyżki prażonych(...)wyłączamy ogień i pozostawiamy garnek na kuchence na około 15 minut. Z umytej papryki wycinamy gniazdo i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę czerwoną kroimy w kostkę, obraną cebulę drobno siekamy. W niewielkiej miseczce mieszamy sos sojowy, ocet winny, olej sezamowy i starty na drobnych oczkach W dużym naczyniu mieszamy ugotowaną komosę ryżową
Lamarida.plZimą niestety warzyw nie ma za dużo i trzeba kombinować żeby urozmaicić obiady. Wczoraj naszło mnie na zrobienie surówki z kapusty czerwonej. Debiut kapustki wyszedł bardzo dobrze, wszystkim smakowało wiec za niedługo znów coś z niej będziemy kombinować:) Składniki: ok 1 kg czerwonej kapusty, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ( ja dałam ryżowy), 2 garści
Państwo Wojtczuk gotująDobrą surówkę nie jest zrobić trudno, wystarczy dobre składniki posiekać i dobrze doprawić. Kapusta czerwona ma mnóstwo witamin tak samo jak seler naciowy a ich połączenie to dobre połączenie. Ja osobiście za selerem naciowym nie przepadam, natomiast w surówce smakuje obłędnie, warto więc coś połączyć aby potem cieszyć się pysznym smakiem. Polecam do wypróbowania. Surówka z czerwonej kapusty
Moje Małe Czarowaniekaczki 4 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, czosnek niedźwiedzi 4 łyżki, wędzona papryka w proszku Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, kapusta czerwona 1 mniejsza, smalec 1 łyżeczka, jabłka 2 sztuki, cebula 2 sztuki, goździki całe 3 sztuki, cukier 1 łyżka, cynamon 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka(...)pokrywką i piec do miękkości mięsa, pod koniec pokrywkę zdjąć i smażyć do odparowania płynu na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę z jabłkami, posypac cukrem, dodac goździki, dodać posztkowaną czerwoną kapustę sparzoną wrzątkiem, dodac cynamon, kucharka, pieprz, ocet jabłkowy, przyprawę w płynie i dusić z 20 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać
W Mojej Kuchni LubięKapusta czerwona jest zdrowa i pyszna, dlatego nie wyobrażam sobie aby nie zajęła honorowego miejsca wśród domowych przetworów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 30 dag kwaśnych jabłek 1 por Składniki na zalewę: 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 3 goździki 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Tradycyjna KuchniaSmaczna i efektowna surówka do obiadu, bardzo lubię takie połączenie składników. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1-2 pomarańcze pestki z owocu granatu cukier sól sok z cytryny oliwa Sposób przygotowania: Kapustę czerwoną drobno kroimy lub szatkujemy. Ostrym nożem ścinamy skórę z pomarańczy, filetujemy cząstki pomarańczy. Owoc granatu obieramy pozbawiając białych błonek. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, skrapiamy
Bajeczna KuchniaOstatnio w mojej kuchni królują dania, których inspiracją jest Australijska @lonijane @aleven11 <3 http://instagram.com/lonijane http://aleven11.tumblr.com/ http://www.aleven11.com/ Składniki: marchewska czerwona kapusta czerwona cebula ogórek gruntowy czerwona papryka mix sałat żółte i czerwone pomidorki koktajlowe Sos: musztarda miód wielokwiatowy oliwa z oliwek natka pietruszki ząbek czosnku pieprz 1/5 czerwonej cebuli Kotlety
ClauditteMissCooking