Malyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki : 3/4 szklanki wody 1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kminku 1 łyżka białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 /2 szklanki octu(...)Sposób wykonania : Kapustę poszatkować. Marchewkę oskrobać, opłukać i pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, wrzucić do wrzątku na 5 minut. Następnie przelać zimną wodą i pokroić w paski. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Posiekane warzywa kapustę , marchewkę , cebulę i kalafior wsypać do garnka, podgotować do miękkości, a następnie wymieszać z czerwoną papryką
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1-2 goździki 2-3 łyżeczki octu jabłkowego smalec, u mnie gęsi cukier, sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę obrać ze zwiędłych liści, poszatkować Wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem, odcedzić na sicie, pokrojoną cebulę przesmażyć Kapustę wrzucić do garnka, zalać winem i niewielką ilością wody, dodać goździki, cukier
Proste Potrawytemu pokazywałam Wam białą kapustę z patelni, przyrządzoną bez tłuszczu ale mimo to bardzo, bardzo smaczną. Dziś kapusta czerwona , przygotowana w podobny sposób ale z innymi przyprawami. Żeby nie rozpisywać się za bardzo - rzućcie okiem na poprzedni wpis , i kiedy wiadomo już, jak to jest zrobione, podmieniamy kapustę białą na czerwoną, a dalej leci tak: - na suchą(...)patelnię 2 cebulki w kostkę i 2 ząbki czosnku w plasterki, - płaska łyżeczka pieprzu, - teraz szatkowanie kapusty i rzucanie na patelnię, mieszanie, - 6 goździków, - łyżeczka gałki muszkatołowej, - kawałek świeżego imbiru startego na tarce, - sól morska, - trochę wody, - sok z połówki cytryny, - na koniec zielona cebulka, którą sypiemy już na talerzu. Efekt - bardzo fajne danie kapuściane, a zimne resztki smakują
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEUwielbiam wszelkiego rodzaju surówki z kapusty. Właśnie zauważyłam, że nie ma u mnie na blogu Colesława ;) Zwykle robiłam go z kapusty, marchewki i czerwonej cebuli. Tym razem(...)wrzuciłam jeszcze koperek i połowę jabłka. Wyszła wspaniała. Robię ją nie tylko do obiadu ale również na kolację. Polecam :) Sałatkę podałam na Porcelanie Bogucice "Julia Gold" mała główka białej kapusty czerwona cebula 1-2 marchewki pół jabłka 1/2 pęczka koperku sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka musztardy 1-2 łyżki majonezu lub gęstej śmietany Kapustę ścieram na grubej tarce, marchew
Smakołyki AsiJeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy do niej np. kawałki pieczeni czy boczku (i może podlejemy trochę winem), to uzyskamy bigos pełną gębą. Cóż, że czerwony ;) Tak ogólnie, to warto zrobić danie wcześniej i odgrzać ponownie przed podaniem - zyska na smaku bardzo! Składniki: 1/2 czerwonej kapusty (niedużej) 1 czerwona cebula(...)balsamicznego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 liść laurowy 100 ml mocnego bulionu warzywnego 4 małe kiełbaski (np. drobiowe) Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić na cienkie półplasterki, jabłka na ósemki lub szesnastki. Wymieszać wszystkie składniki od kapusty do pieprzu w dużej misce i odstawić na 15 minut. Na tym etapie
zadanie-gotowaniesmakiem i aromatem. Zajrzyj także do innych moich przepisów: – zupa gołąbkowa – gołąbki bez zawijania – fasolka po bretońsku – gołąbki z włoskiej kapusty – zupa z włoskiej kapusty – kwaśnica z żeberkiem – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta – surówka z czerwonej kapusty ZUPA GULASZ WĘGIERSKI Ilość porcji: 4-5 porcji Przygotowanie: 3,5 – 4 h Składniki: 500 g mięsa wołowego
nietylkopasta.plsałatek i czereśni. Czas jeść! Ale tak naprawdę. Idzie zima. Wyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn kolendra cząber goździki cynamon ocet winny (czerwony) cukier, sól, pieprz olej do smażenia 1 łyżka mąki(...)zaparzaczu do herbaty, najłatwiej je wtedy odłowić. Jabłko myjecie, obieracie, wycinacie gniazda nasienne i kroicie w kawałki. Je też wkładacie do garnka, podlewacie wodą albo czerwonym winem i dusicie, aż kapusta będzie miękka, a jabłka się rozpadną. Przyprawiacie wtedy cukrem, solą, pieprzem i octem z czerwonego wina. Grzyby zalewacie wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzacie i płuczecie. Kroicie
GRUBY WAŁEKziaren kolendry Łyżeczka soli Łyżeczka grubo mielonego pieprzu Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo czerwona, posiekana kalarepka, cukinia itp Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu (opcjonalnie(...)Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – takim daniem naprawdę można się najeść, choć ma zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły hamburger. To ulubiony burger Eugeniusza z mieszkają kapusty czerwonej, cukini, papryki i marchewki. Przygotowanie: Krok 1 Cieciorkę miksujemy na gładką masę. Jeśli używacie konserwowej odsaczcie ją dobrze z płynu. Dodajemy drobno startą na tarce pietruszkę, utarty ząbek czosnku
Niedzielny kucharzPyszny dodatek do mięsnego obiadu Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty ( 700-800 g ) 1 średnia cebula 3 łyżki masła 200 ml półsłodkiego czerwonego wina 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków pół małej laski cynamonu sól pieprz ocet z czerwonego wina Przygotowanie Z kapusty usunąłem uschnięte wierzchnie liście, drobno ją poszatkowałem. Posiekana cebulę zeszkliłem na maśle, dodałem kapustę
R'n'G Kitchenpunktów do smaku. Kotleciki rybne z takim sosem są bardziej wyraziste i jeszcze bardziej soczyste. Inne dodatki, które świetnie pasują to: surówka z kiszonej kapusty surówka z czerwonej kapusty świeża sałata z warzywami i lekkim winegretem pieczone ziemniaki grillowane warzywa Sprawdź też inne pyszny pomysły na obiad: Leczo z cukinią, kiełbasą i papryką Soczysty pieczony kurczak w maślance Tofu
Na-talerzu.ploxymel z imbirem, cebulą i czosnkiem , dzięki czemu jest jeszcze bardziej zdrowa. Polecam również inne przepisy na surówki do obiadu: Surówka z młodej kapusty Surówka z czerwonej kapusty Surówka marchewkowo-selerowa Marchewka po koreańsku Surówka z kiszonych buraków Słodko-kwaśna surówka z kapusty Surówka z dyni, marchewki, jabłka Surówka z marchewki Składniki
Obiad gotowyRyba smażona w chrupiącej i złocistej panierce z dodatkiem ziemniaków i tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty to świetny pomysł na rodzinny obiad. Delikatne filety podane z cytryną i chrzanem to hit na niedzielny obiad. Filet smażony podasz z pyszną surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem papryki lub z tradycyjną surówką kopenhaską . Poniżej opis wykonania plus porady dotyczące dodatków do podania(...)kawałki ryby idealnie komponują się z pieczywem – bagietką, grzankami czosnkowymi, chlebkiem z masłem koperkowym.. Rybę podasz z surówkami. Najczęściej tradycyjną surówką z kiszonej kapusty, surówką z czerwonej kapusty , surówką z marchewki, surówką z kapusty pekińskiej i jabłka lub pyszną surówką z cykorii. Z delikatnymi smażonymi filetami rybnymi świetnie komponują się warzywa takie jak brokuły, kalafior, fasolki szparagowe
Zasmakuj KuchniPyszna surówka która posmakuje nie jednej osobie, rewelacyjna do dań obiadowych i nie tylko, polecam. SKŁADNIKI : 1/4 główka kapusty czerwonej 1/4 główka kapusty białej 1 duża marchewka 1/2 puszka kukurydzy sól opcjonalnie natka pietruszki
Kulinarne Fantazje Mariolikoszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00 zł Dodaj do koszyka Polecam Wam także: sos do sałatki Surówka z włoskiej kapusty Surówka z czerwonej kapusty Surówka Colesław – najlepsza Sałatka szopska Sałatka z burakiem i jabłkiem Sałatka z pomidorów i malin Sałatka z truskawkami i gorgonzolą Sałatka brokułowa Sałatka z arbuza MARCHEWKA Z GROSZKIEM Przygotowanie
nietylkopasta.pl