szufladzie lodówki, od co najmniej tygodnia, leżała sobie ćwiarteczka nie za dużej czerwonej kapusty, a na dnie misy na owoce smętnie poniewierały się dwie przejrzałe śliwki i pół jabłka, nie wykorzystanego do ciasta. Dołożyłam do tego dwie suszone śliweczki, cebulkę, przyprawy, i… powstał pyszny dodatek do mielonych kotletów wieprzowych J To taka moja wersja na dzisiaj – skromna, bez wina(...)będę się wymądrzać i nie powiem, że to tradycyjna potrawa śląska, bo nie znam się na śląskiej kuchni. W moim rodzinnym mazowieckim domu nigdy nie robiono zasmażanej czerwonej kapusty, więc ta była pierwszą, jaką jadłam. Zresztą mąż i córka, również. Ale smakowała zarówno im, jak i mnie, i jestem pewna, że jeszcze ją przygotuję, może z dodatkiem czerwonego wina
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: pierś z kaczki 2 sztuki, udka z kaczki 2 sztuki, majeranek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, kapusta czerwona 1 mała, śliwki suszone 6 sztuk, gruszki 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, ząbki(...)czosnku 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 3 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, woda 3/4 szklanki kapustę czerwoną małą główke pokroić na drobno do miski i zalać ją wrzątkiem, po 5 minutach odlać wodę z kapusty piersi i udka naciąć na skórze, matrzeć kucharkiem, pieprzem, majerankiem
W Mojej Kuchni LubięAzji Środkowej, marchewka była znana już w starożytności. Swoją obecną formę i popularność zdobyła w Europie około XVI wieku. 7. Czerwona kapusta: Kapusta, uprawiana w Europie od czasów średniowiecza, jest odmianą znaną od setek lat. Czerwona kapusta stała się popularna dzięki swojej wartości odżywczej i barwnemu wyglądowi. Rafalcook Sałatka niemalże starożytna 8. Sałata lodowa: Sałata lodowa, pochodząca
RafalCookKurczak z ziemniakami na czerwonej kapuście to danie z piekarnika, które załatwia za jednym zamachem sztukę mięsa i sałatkę na obiad 😀 choć przyznam, że genialnie do niego pasuje jeszcze jakaś zielenina, dlatego dobrze jest dodać, np. mix sałat z warzywami… Artykuł Kurczak z ziemniakami(...)czerwonej kapuście pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisowniksuchego -u mnie dziś świeży 1,5-2 łyżki miodu 3 łyżki octu jabłkowego 1/4 szklanki oliwy Wykonanie Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. czerwona kapusta Składniki: mała kapusta czerwona 1 cebula cieniutko pokrojona w piórka,posolona i odstawiona na 30 minut Wykonanie: Kapustę opłukać i poszatkować ,zagotować wodę i zalać kapustę ,pozostawić
w mojej kuchniNieco uproszczona wersja rolad. Składniki: -plastry karkówki -1/4 główki czerwonej kapusty -czerwona papryka -cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę, marchew i ogórki kroimy
Maminek kulinarnyjakoś tydzień temu, zdjęcie czekało na publikację. Dzięki zakwasowi i kapuście, smakowała trochę jak barszcz ukraiński. Dla mnie, superekstradyska. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1/4 główki czerwonej kapusty pół litra zakwasu z buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka octu winnego (lub więcej) pół łyżeczki cukru (lub więcej) pół małego pęczka(...)cukier, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 5 minut. Przed podaniem dodajemy jogurt (pamiętajcie, żeby nie dodawać go do wrzącej zupy) i posypujemy poszatkowanym koperkiem. Artykuł Zupa z czerwoną kapustą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyprzyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty – wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne!Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapustyOrzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą faszerowany
Poezja smakuSurówkę z czerwonej kapusty i jabłka pamiętam z dzieciństwa. Zwykle kapustę obgotowuję i doprawiam ją z winegretem. Surowa kapusta jest nieco twarda, ale synowie wolą wersję z jabłkiem i śmietaną. Sałatka: 1 ćwiartka czerwonej kapusty 1 jabłko kawałek cebuli (niekoniecznie) 1 łyżka majonezu 2-3 łyżki śmietany 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz szczypta ziół
Czerwień i błękitklimatem. Zjadł, oczywiście, ale usłyszałam: „dobra, ale nie rób jej za często”. Hahaha, naprawdę użył takiego stwierdzenia. Kaczkę zjedliśmy z kładzionymi kluskami i surówką z czerwonej kapusty i buraków, na którą przepis wrzucę na bloga za parę dni. Do kaczki pasuje i czerwona kapusta i buraki, postanowiłam więc zrobić z tego dodatek do obiadu. Wyszła
Kardamonovyklimatem. Zjadł, oczywiście, ale usłyszałam: „dobra, ale nie rób jej za często”. Hahaha, naprawdę użył takiego stwierdzenia. Kaczkę zjedliśmy z kładzionymi kluskami i surówką z czerwonej kapusty i buraków, na którą przepis wrzucę na bloga za parę dni. Do kaczki pasuje i czerwona kapusta i buraki, postanowiłam więc zrobić z tego dodatek do obiadu. Wyszła
KardamonovyBardzo prosty sposób na czerwoną kapustę do obiadu. Podane ilości składników są przykładowe. Precyzja nie jest tutaj konieczna. pół niedużej główki czerwonej kapusty pół łyżki octu szczypta cukru sól, pieprz 1 łyżka majonezu dekoracyjnego 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1-2 ząbki czosnku Poszatkowaną kapustę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze gorącą
Praktyczna pldanych potraw i czasami z niepewnością próbują nowych. Czerwona kapusta, jak ją podać? Surówka nie ruszona, gołąbki również, dużo starań a wszystkie kończyły się fiaskiem. Spróbowałam zrobić kotlety z kapusty zainspirowana przepisami dla niemowlaków i podawanie potraw metodą BLW. To był sukces! Składniki: mała główka czerwonej kapusty lub połowa średniej wielkości kapusty cebula 6 łyżek mąki 3 łyżki
wysmienity