kurki to i muszą być pierogi z kurkami. Farsz : 1 l blanszowanych kurek 1 duża cebula 3 łyżki masła sól morska z magnezem do smaku pieprz czarny do smaku Ciasto : 3 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania ok. 1 szk gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczka soli Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipodsmażamy na patelni i łączymy z kaszą. Nasz farsz przyprawiamy do smaku a ten musi być wyrazisty, więc pieprz i sól. Doły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały. Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami. Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem delikatu do mięs... ...i do piekarnika
Maminek kulinarnystolnicę Wybijamy jajko i powoli lejemy wodę Łączymy wszystko, potem dodajemy sól i oliwę Ugniatamy ciasto Pierogi: Masa serowa Ciasto na pierogi Ciasto dzielimy na dwie części Rozwałkowujemy cienki placek Wycinamy w nim kółka Na każde kółko nakładamy farszu ( ok jednej łyżki
Klaudynkowa kuchniamieliśmy ochotę na smaczne i ciepłe śniadanie, a w lodówce nie było jajek (to nasz kluczowy weekendowy składnik śniadań). Mój Mąż wypowiedział hasło-klucz " zjadłbym coś pysznego ", a ja zaczęłam kombinować. Pomyślałam o grzankach z serem, ale znowu ketchup? I wtedy wpadłam na pomysł, aby przygotować prosty farsz z kilku składników, które mam zawsze pod ręką- cebuli, chilli, czosnku
Chilli Czosnek i Oliwamąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody FARSZ: kozi ser 1 opakowanie (może być twarożkowy, może być a'la camembert) mi w udziale przypadł twarożkowy :) szynka dojrzewająca (może być prosciutto, ja jednak najbardziej lubię hiszpańską) 3-4 figi 2-3 łyżki śmietany 18% jajko Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą
Brzuszki Łakomczuszkiząbki czosnku 3 dojrzałe pomidory po jednej łyżeczce oregano i bazylii pół szklanki oliwy sól pieprz Na sos baszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 600 ml. mleka 2 jajka 20 dag. sera startego Przygotowanie: Oczyszczone, ale nie obrane bakłażany pokroić wzdłuż w plastry. Posypać solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy(...)podsmaż, mieszając, na sporej patelni na pozostałej oliwie. Gdy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i smaż, cały czas mieszając a następnie dopraw mięso solą i wymieszaj. Duś farsz pod przykryciem około 20 minut na malutkim ogniu. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dopraw ziołami (najlepiej świeżymi) i pieprzem. Przygotowujemy beszamel. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie
Smaczne Potrawyserdecznie Propozycja na pyszne pierogi z serem – pierogi ruskie , jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to warto spróbować :). Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 60 – 70 pierogów na farsz : 500 g białego sera – twarogowego 700 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 2 cebule (150 g) sól , pieprz masło lub olej do podsmażenia cebuli na ciasto : 450 g mąki pszennej (użyłam(...)mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pierogów z serem https://www.youtube.com/watch?v=TQc1vAmW3o4 Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciasto – ciasto przygotowałam według tego przepisu Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Do miski wsypuję mąkę dodaję sól , olej i wrzącą wodę Na początku wszystko razem mieszam łyżką żeby składniki się połączyły Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty
Uwaga Babcia GotujeŚwiąt podsmażam na patelni te pierogi, które zostały z wigilii i wtedy dopiero jest uczta! Zawsze specjalnie robię ich dużo, żeby mieć pewność, że zostaną i będzie co odsmażać :) Farsz najlepiej ugotować dzień wcześniej, ponieważ powinien być zimny w momencie robienia pierogów. Pierogi bardzo dobrze się mrożą. Można je przygotować na kilka dni, lub nawet dwa tygodnie przed wigilią(...)mąką. Gdy się już dobrze zamrożą, przesypać je do woreczka. Gotować zamrożone. Pierogi z kapustą i grzybami około 100 szt.* Ciasto: 550 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 jajko 250 ml + kilka łyżek letniej wody szczypta soli Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Wlać na początek 250 ml wody i ewentualnie później dolać, jeśli trzeba będzie. Ciasto wyrabiać około
Posadzone i zjedzonenieco inną wersję. Postanowiłam farsz pieczarkowy owinąć surowym, własnoręcznie zrobionym ciastem, a dopiero potem upiec. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę, dlatego postanowiłam podzielić się nim z Wami. Farsz pieczarkowy: około 30 dkg pieczarek , 2 średnie cebule , sól , pieprz , ostra papryka - do smaku, 3 łyżki masła . Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło stopić(...)cukrem aż się rozpuszczą. Dolać ciepłe mleko, niecałą szklankę mąki i wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, stopione i przestudzone masło i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do ścianek naczynia. Przesypać od góry lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
Codzienna kuchnia niecodziennasłodką mieloną, paprykę chili, suszony koperek, sól oraz pieprz. Wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Schab oczyszczamy z tłuszczu i białych włókien, myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy wzdłuż tak, aby otrzymać duży, prostokątny płat mięsa. Rozbijamy go tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Farsz z mięsa mielonego wykładamy na schab i rozprowadzamy go po całym
Kuchnia MagdaLenylasagni. Wystarczy je kilka minut podgotować, a potem zawinąć w nie farsz. To naprawdę nie jest trudne, a znakomicie ułatwia sprawę. Sami spróbujcie! Składniki: 200 g ricotty (standardowe opakowanie) 1 kulka mozzarelli 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki kremowego sera (np. mascarpone) 10 płatów makaronu lasagna 1 duże jajko Duża garść szpinaku 1 ząbek czosnku 1 butelka passaty pomidorowej
Niedzielny kucharzolej 2 łyżki sól szczypta Wsypuję mąkę do miski, wbijam jajko, dodaję sól, mleko i wodę gazowaną mieszam drewnianą łyżką i sprawdzam gęstość i w razie potrzeby dodaję albo więcej mleka/wody albo mąki. Później używam miksera by uzyskać super gładkie ciasto, patelnie dobrze rozgrzewam i zaczynam smażenie. Farsz: Mięso mielone 0,5 kg cebula 1 szt. pieczarki ok.6 szt. koncentrat
Na moim talerzusłodką mieloną, paprykę chili, suszony koperek, sól oraz pieprz. Wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Schab oczyszczamy z tłuszczu i białych włókien, myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy wzdłuż tak, aby otrzymać duży, prostokątny płat mięsa. Rozbijamy go tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Farsz z mięsa mielonego wykładamy na schab i rozprowadzamy go po całym
Kuchnia MagdaLenygdzie wystarczy tylko zagnieść ciasto, które normalnie mogłoby stanowić podstawę farszu do pierogów ruskich ( pozbawione oczywiście mąki w środku). Pierożki te są mięciutkie i rozpływają się w ustach, receptura pochodzi z książki ,,Szkoła gotowania”, M. Łebkowskiego. Składniki (około 4 porcje): 500 g twarogu 250 g ziemniaków 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła mąka do podsypania sól
Kierunekuchnia