jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:316/455)

Mini serniczki miętowe 259

ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojoną w kostkę margarynę. Jest to margaryna, która doskonale zastępuje w wypiekach masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Układamy foremki na babeczki/ tartaletki. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Odrywamy po kawałku ciasta i wyklejamy nim dokładnie 12 foremek. Napełniamy farszem serowym. Układamy foremki na blasze. Farsz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulebiak z rybą i ryżem 192

Kulebiak z rybą i ryżem. Kulebiak to forma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek, oraz ciasto francuskie które tworzą efektowne, smaczne połączenie idealne na wigilijną kolację. Wypróbuj mój przepis. Po upieczeniu plastry kulebiaka kładziemy na sałatę, do kulebiaka przygotowałam jeszcze sos pieczarkowy. Kulebiaka dekorujemy pietruszką. Łososia można zastąpić(...)możemy ugotować rybę w bulionie. Składniki: 1 szklanka mleka ½ kg świeżego łososia 100 g pieczarek 1 cebula 1 mała marchewka 100 g ugotowanego ryżu 1 op.- ciasto francuskie 1 jajko sól do smaku pieprz: do smaku miks sałat Jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Jak przygotować kulebiak z rybą i ryżem? Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulkę kroimy w drobną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
NALEŚNIKI Z MIĘSEM MIELONYM ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 126

mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Farsz: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego

Zrób to smacznie
Uszka z pasztetem z jeleniem i barszczem czerwonym. 208

stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli,2 łyżki oleju i dolewamy tyle wody ile zabierze mąka. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Zagniatamy kilka minut, jeśli jest za twarde dolewamy jeszcze po odrobinie wody i nadal zagniatamy.  Ciasto wałkujemy i kieliszkiem do wina wykrawamy małe kółeczka. Na każde wykładamy po pół łyżeczki farszu. Zlepiamy małe pierożki a następnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżowe bułki z pieczarkami 159

Mąkę przesiać, dodać rozczyn, masło, jajka, mleko i zagniatać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle, pieczarki umyć i pokroić ale nie za drobno bo wtedy nadzienie będzie nam wypadać podczas jedzenia. Ciasto wyłożyć na stolnicę i odrywać kawałki, rozpłaszczyć w dłoni, nakładać farsz według uznania i formować bułeczki

Delusional Trine
2X dynia : dyniowe bezglutenowe kluski śląskie i przepyszne rotollo szpinakowe 191

mąki z odrobiną soli i jajka zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, można dodać nieco wody. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm. Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer. ok. 4 cm, żeby farsz podczas zawijania nie wydostał się

zdrowa vege kuchnia
Tarta z pomidoram i ziołami 169

oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 jajko (temperatura pokojowa) sól, pieprz, świeże zioła (np. w postaci bazylii, tymianku, rozmarynu) 6 łyżek wody Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy – użyliśmy ziarnistej szczyptę majeranku kilka pomidorów – liczba zależna od ich wielkości nasiona czarnuszki do posypania wierzchu świeży tymianek do posypania wierzchu Farsz przygotowujemy poprzez zmieszanie jogurtu, musztardy

Szybko Tanio Smacznie
naleśniki z serkiem i truskawkami 265

mąki 250 g wody 2 jajka 4 łyżki oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy oleju na patelnię. składniki na farsz z serka i truskawek

Domowy Smak Jedzenia
Czebureki z mięsem 242

miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto. Mięso włożyć do miski posiekaną cebulę przysmażyć na tłuszczu, natkę posiekać, dodać kefir, przyprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki od garnka). Na połowę krążka wyłożyć mięsny farsz na 1 cm grubości. Mięso

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z truskawkami, różą i migdałami 234

miekkie i bardzo smaczne a farsz nieco odmieniony nutą róży i chrupiącymi migdałami. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej Szklanka wody 2jajka M ¼ łyżeczki soli Nadzienie: truskawki płatki migdałów konfitura z owoców róży WYKONANIE: Truskawki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Jesli sa duże przekrawamy na pół. Płatki migdałow rumienimy na suchej patelni. Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto

Pyry na Gaz
Meksykańska tortilla 193

Sposób przygotowania Naleśnikowe ciasto:  Jajka ubić na pianę z solą połączyć z mlekiem,mąką dokładnie zmiksować do gęstego ciasta wlać wodę gazowaną ,dokładnie zmiksować i odstawić ciasto na 20 minut.  Patelnię ceramiczną rozgrzać wlewać ciasto i smażyć naleśniki-ja smażyłam bez użycia tłuszczu-na patelni ceramicznej nie ma takiej potrzeby. Warzywny farsz: W rondelku rozpuścić masło dodać posiekaną

Wanilia i Kardamon
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym 135

szatkuję, dodaję mięso mielone, jajka, sól, pieprz i majeranek. Wszystko mieszam ze sobą. Dolewam wodę i wsypuję bułkę tartą. Pieczarki myję pod bieżącą wodą i kroje w pół talarki. Podsmażam na rozgrzanym maśle.  Z mięsa formuję około dwudziestu niewielkich kulek, które rozgniatam na płasko. Na środku każdego z dziesięciu placuszków układam po łyżce farszu z pieczarek.  Przykrywam pozostałymi

Bea(u)ty kitchen
JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ, RZODKIEWKĄ I RZEŻUCHĄ 154

majonezu A jak to zrobić: Jajka obrać ze skorupek. Odciąć im wierzchołki i wydrążyć żółtka. Żółtka przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, rzeżuchę i rzodkiewkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki oraz majonezem. Całość dokładnie wymieszać. Wydrążone białka postawić w pionie (dół można lekko przyciąć co ułatwi ich postawienie) i napełnić przygotowanym farszem. Podawać oprószone papryką i posypane

Kuchnia w opałach
Pizza z serkiem feta i pieczarkami 147

oleju 1 jajko płaska łyżeczka soli   0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 serek feta 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy

Jadło i czytadło
Drożdżowy wieniec serowy z ziołami 178

Równomiernie rozłożyć farsz. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie naciąć wzdłuż pozostawiając kilkucentymetrowy górny brzeg bez nacinania. Oba końce poprzekładać jeden pod drugim, pamiętając, aby nacięcie było u góry. Oba końce zlepić zawijając wieniec.  zawinięte ciasto w oczekiwaniu na wyrośnięcie przed pieczeniem Przełożyć ostrożnie do formy. Posmarować rozbitym jajkiem i posypać grubo zmielonym pieprzem. Odstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna