jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:323/455)

Faszerowane pomidory Tuńczykiem i Mozzarellą 130

łyżki tuńczyka ja zrobiłam z grilowanego możecie użyć z puszki,ale pamiętajcie by odcedzić. 2 łyżki mozzarelli pokrojonej drobno w kostkę. 1 łyżka świeżego koperku posiekanego drobno 1 jajko ugotowane na twardo potarkowane na drobnych oczkach tarki. 1 łyżka oleju musztardowego  oliwki czarne,sól,pieprz  1łyżka majonezu(...)noża i łyżeczki wydrążamy miąż Myjemy i osuszamy. Całą naszą mieszankę dodajemy do miski,i mieszamy by wyrobić masę dodajemy olej sól i pieprz do smaku i majonez Farsz za pomocą łyżeczki wsadzamy do środka pomidora i przykrywamy  końcówką wcześniej odciętą. Do dekoracji oliwki ,bazylia i kilka kropel oleju i szynka parmeńska. Smacznego

Viola cooks with passion
Won-ton-ki z grzy-ba-mi w so-sie ze szpi-na-ku i czo-snku 323

ubite jajko i pozostałą wodę; wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki; zakryć ciasto i odstawć na bok na ok. 30 minut. Cienko rozwałkować ciasto (jak na pierogi) na posypanej mąką powierzchni; pokroić na kwadraty o boku ok. 8.5 cm (pozostałość ciasta można zamrozić lub trzymać przez kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku) . Farsz 3 duże

Jem więc Jestem
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 339

jajkami. Dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty (część, ok. 100g sera zostawiamy żeby posypać nim wierzch zapiekanki). Przyprawiamy: ok. ¼ gałki muszkatołowej (startej), sól i pieprz wg uznania, ½ łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki oraz 2 łyżeczki majeranku. Sos mieszamy. Żaroodporne naczynie natłuszczamy i rozpoczynamy układanie warstw zapiekanki. Na dno kładziemy podwójną warstwę ziemniaków, na nią połowę farszu mięsnego, następnie połowę

Pyza i Surówka
Pyzy ziemniaczane z mięsem 267

jajko, posiekana cebula, przyprawy wg gustu)   Dodatkowo: 1-1,5 łyżki majeranku sól Opcjonalnie: cebula boczek   Surowe ziemniaki zetrzeć, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić). Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Mięso mielone doprawić tak jak na kotlety. Z ciasta ziemniaczanego formować kule nadziewając je farszem mięsnym

Di gotuje
Ciasto duńskie. 228

czekoladowego, farszu mięsnego, czy z pieczarkami i w każdej z tych wersji jest pyszne! Mój przepis jest nieco uproszczony, ale efekt końcowy jest taki sam ;-) Polecam! Składniki na ciasto duńskie wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 1 kg mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka

Rozpustne gotowanie
Placek ziemniaczany z mięsem mielonym 155

mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć po jednym dużym placku. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju dodać rozgnieciony czosnek. Po chwili dodać mięso, podsmażyć a następnie dodać odrobinę wody. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić całość jeszcze około 15 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami,chili. Na usmażonego placka nałożyć farsz mięsny. można

MarciochaKucharzy
Ciasto na pierogi z autoamtu 222

dodać jajko i olej, ponownie rozmieszać, a następnie  przełożyć do automatu. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa u mnie około 20 minut). Wyjąć ciasto z maszyny i pozwolić mu odpocząć około 30 minut. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować na grubość około 2 milimetrów podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Wyciąć kółka, nałożyć farsz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE FILO 145

Przepis na szpinak zapiekany w cieście filo, który proponuję Wam dzisiaj, został zainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo z farszem z zieleniny i fety. Moja spanakopita zawiera szpinak, natkę pietruszki, koperek i fetę. To chrupiące, „zielone ciasto” jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Może stanowić samodzielne danie lub przystawkę(...)okrągłą formę o średnicy 26 cm)*: ● 10 arkuszy ciasta filo ● 600 g mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle ● 2 cebulki dymki ● 2 ząbki czosnku ● 200 g sera feta ● 2 duże jajka ● ½ pęczka koperku ● ½ pęczka natki pietruszki ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 30 g masła ● 1 szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) ● sól, pieprz   Przygotowanie: Szpinak rozmroź, odciśnij z wody i drobno pokrój

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rolada drobiowa z guacamole i czerwoną papryką 139

pysznym farszem guacamole. Nie dość, że szybkie to jeszcze pyszne i zdrowe! Standardowo do guacamole używa się pomidorów. Ja zamieniłam je na czerwona paprykę, ponieważ jest słodsza, twardsza i bardziej chrupiąca. Składniki: 1 podwójna lub 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 spore awokado lub 2 małe 2 ząbki czosnku pół średniej czerwonej papryki sól, pieprz, zielona czubryca rozbełtane jajko, bułka

Życie ze smakiem
Owsiane naleśniki z jagodowym twarożkiem 148

Banalnie proste i znane wszystkim naleśniki. U mnie w zdrowej wersji – na mące owsianej, z ksylitolem i chudym twarożkiem. W sezonie letnim możemy wykorzystać wszelkiego rodzaju

VioletoweKucharzenie
Jajka faszerowane zielonym groszkiem 182

Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na talerzu. 2. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzić i wystudzić. 3. Groszek zmiksować, dodać   żółtka, jogurt, majonez i całość zmiksować na gładką masę. Następnie doprawić solą i pieprzem. 4. Farsz umieścić

Szalona Kuchnia Eweliny
Kluski śląskie z farszem z białej kiełbasy 167

dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto na kluski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem. Z kiełbasy ściągamy naturalną osłonkę i siekamy kiełbaskę na drobne kawałki. Wsypujemy je do cebuli i również podsmażamy. Następnie studzimy. Z masy na kluski nabieramy odpowiednią ilość ciasta i rozklepujemy sobie na dłoni. Na środek nakładamy farsz

MamaOskarka
Gołąbki ziemniaczane w kiszonej kapuście 157

dodajemy jajko. Cebule siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek, po kilku minutach wrzucamy posiekane cebule, szklimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mieszamy z ziemniakami oraz czarnuszką. Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jeśli zbyt zbita, to wodę z ziemniaków. Na każdy liść układamy farsz, zawijamy

R'n'G Kitchen
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem 154

FARSZ: 1 paczka mrożonego szpinaku  sól, pieprz Szpinak rozmrozić, gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania wody cały czas mieszając , doprawić do smaku. Partię ciasta drożdżowego wyjąć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Kroić w szerokie pasy, potem w kwadraty i każdy kwadrat przekoić na dwa trójkąty. Smarować szpinakiem i zwijać w wałeczki kształtując rogaliki. Posmarować rozmąconym jajkiem, chwilę

Z Marcepanem
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 214

dodatku jajka, jest za to siemię lniane. By ciasto w czasie lepienia pierogów się nie rozpadało i nie rwało nie może być ani za grube, ani za cienkie, poza tym nie może wyschnąć. Gdy pracujemy na jednej porcji ciasta warto by druga, która czeka na swoją kolej była przykryta ściereczką. Ale pierogi to nie tylko ciasto, ale też farsz. Lubie

Przysmaki Karolki