jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:322/455)

Pierogi ze szpinakiem i serem feta 117

połączenie tych dwóch składników jest dobrym pomysłem. Kupiłam szpinak i ser,   resztę miałam w domu. Zabrałam się do pracy i w godzinę zrobiłam pyszny obiad Składniki na farsz: ok. 800 g świeżego   szpinaku 1 duża   cebula 3 ząbki czosnku 200 dag sera feta ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz kolorowy sól   wg uznania(...)smażenia po 1 łyżce oleju i masła Składniki na ciasto (wg tego przepisu): 500 g mąki pszennej (np. poznańska Typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko ok. 200-250 ml wody 1 łyżeczka soli Wykonanie: Szpinak umyłam pod bieżącą wodą, odsączyłam na sicie. Dopiero teraz odcięłam łodyżki (wówczas liście nie tracą na smaku i nie „nabierają

Kuchnia u Krysi
Tarta z mięsem 164

wypróbować. Jest to wersja obiadowa z mięsem mielonym. Nam bardzo smakowała a robiłam ją pierwszy raz. Zakupy: - mąka pszenna - masło lub margaryna - mięso mielone - papryka czerwona - kostka sera żółtego - jajko - pieczarki - koncentrat pomidorowy - cebula - sól, woda, przyprawy, olej do smażenia Przygotowanie: 250 g mąki i 150 g masła mieszam ze sobą Najlepiej do mąki dać masło zimne i troszkę(...)ciastem wałkowanie wcale nie jest proste. Ciasto nakłuwany widelcem.Wkładamy foremkę do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. Gdy upieczemy spód to wykładamy na ciasto farsz i ścieramy na górę ser żółty i znowu wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Koszt: Mąka pszenna za kg 1,89 zł potrzeba 250 g - 0,47 zł Masło lub margaryna

Tanio smacznie i prosto
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 137

sama przyjemność.   A farsz? ? To już zależy na co macie ochotę. Ja miałam ochotę na farsz z kaszy gryczanej i dodałam trochę białego sera. Pierogi z tym farszem   to mój debiut, dlatego kiedy zrobiłam zdjęcie składników a potem zabrałam się za mieszanie, próbowanie, doszłam do wniosku, że trzeba dodać np. cebulę, olej i ziołowy pieprz, których(...)ziołowego (brak na zdjęciu) ¼ łyżeczki cukru olej (brak na zdjęciu) ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej (poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody (zimnej) 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Ciasto na pierogi zrobiłam wg tego przepisu.   Kaszę przepłukałam zimna wodą. Do rondla wlałam mleko. Po zagotowaniu, dodałam kaszę, sól

Kuchnia u Krysi
Szwedzkie klopsiki - kottbullar 329

tradycyjne mielone. I równie tradycyjnie do farszu dodaję kaszę mannę, dzięki której klopsiki są bardzo pulchne i soczyste. Można poddusić je w sosie, ja dorzuciłam garść pieczarek. Pyszne!   Szwedzkie klopsiki - kottbullar  Składniki (na 24szt.): 300g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka) 200g mięsa wołowego (karkówka) 1 duża cebula 1 duże jajko 1/3 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki mleka

Obiad gotowy
Placuszki z cukinii 116

uniwersalność. Można ją nadziewać  rozmaitymi farszami, można z niej tworzyć mini-pizzerki, można ją wrzucić do czekoladowego ciasta,  można zrobić z niej makaron albo...  placuszki!  Ekspresowe w przygotowaniu, delikatne, puszyste i pyszne. Idealne jako samodzielny posiłek, dodatek do dań głównych czy przekąska. Uwielbiam! Składniki: 1 cukinia 3 jajka ząbek czosnku 100 g serka włoskiego kilka łyżek

Kuchnia Ellie
Kotlety „ruskie” 177

byłabym sobą gdybym tak odpuściła. Dlatego zrobiłam farsz jeszcze raz i postanowiłam usmażyć z niego kotlety. Wyszły palce lizać. Polecam. Składniki na kotlety: 6 średnich ziemniaków 200 gram sera białego półtłustego (u mnie klinek) średnia cebula dwa ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, przyprawy jakie kto lubi do ruskich jajko bułka tarta Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować, pognieść. Ser pognieść

Mama z miasta
Ptysie z masą karpatkową,truskawkami i brzoskwiniami-pychotka!! 166

razu podwójną porcję bo znikają błyskawicznie.... farsz postanowiłam zrobić z masy karpatkowej i żeby nie było za słodko,dodałam truskawki i brzoskwinki mniam..... Składniki (na około 15 szt.) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 100 g masła pokrojonego w kostkę szczypta soli 1 łyżeczka cukru 4  jajka dodatkowo: masa karpatkowa błyskawiczna 400ml mleka Sposób przygotowania Przesiewamy

Swojskie jedzonko
Paszteciki z kapustą i grzybami. 176

trochę grzybów, żurawiny, jabłko i wyszedł bardzo smaczny farsz. Wierzch posypałam czarnuszką. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 500 g kapusty kiszonej 15 g grzybów suszonych (lub więcej według uznania) 100 g żurawiny suszonej 1/2 szkl. wina białego wytrawnego 1 cebula 1 nieduże jabłko pieprz sól (opcjonalnie) kminek oliwa jajko (do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Grzyby namoczyć w ciepłej

zadanie-gotowanie
Pierożki chińskie zrób to sam! 176

łyżka oleju sezamowego  1 białko jajko kurzego  Marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojonego pora, oraz cebulę i mięso, dodajemy przyprawy wraz z drobno pokrojoną trawą cytrynową, imbirem i czosnkie dokładnie mieszamy całość, odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy białko i mieszamy. Farsz gotowy. Teraz nadziewamy pierożki i sklejamy. Ja podpatrywałam

Kuchnia na wzgórzu
naleśniki meksykańskie 257

naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa.  Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gołąbki. 186

jęczmienną czy gryczaną, ale dziś postanowiłam ulepszyć nieco farsz i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjne-czasem mały szczegół zmienia potrawę  w doskonałe i zupełnie inne danie. SKŁADNIKI: 60 dag. szynki lub chudej łopatki 20 dag. wędzonej szynki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 paczka ugotowanego w bulionie ryżu 2 jajka vegeta, sól, pieprz 2-3 łyżki masła klarowanego

Kuchnia Beaty
Frykasy z mięsem mielonym / Mięso 157

łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oregano, 1łyżka bazylii, łyżka oliwy lub oleju. Ponadto: 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki - temperatura pokojowa, 150 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa, jajko, kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania frykasów, garść posiekanej świeżej bazylii, 250g mięsa mielonego, 1 mała cebula, oliwa lub olej, sól, pieprz, majeranek. Sos majonezowo czosnkowy: 5-6 czubatych(...)poniżej). Kładąc farsz w drugą stronę uzyskuje się dłuższe frykasy. Ja osobiście robię i krótkie i długie. Ciasto złożyć wpół. Pomagając sobie widelcem skleić końce. Wyciąć paski, które nie mogą być zbyt grube, ponieważ źle będą się skręcać. Wycięte paski skręcić, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko naoliwionym lub na silikonie. Frykasy posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać majerankiem, kminkiem

W kuchni u Moniki
Spring rolls z pieczonym łososiem 190

dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze rozmiary. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. Spring rolls z pieczonym łososiem. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - papier ryżowy - makaron ryżowy - papryka czerwona - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana(...)rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 15 minut, aż się lekko zrumienią. Spring rolls z pieczonym łososiem – wyśmienite na lekki obiad, kolację, czy przystawkę. Można podać „na surowo” lub pieczone. U mnie wersja jedna i druga. Zaletą tej potrawy jest możliwość różnorodnych kombinacji. Przyznam, że nigdy nie udaje mi się trafić z ilością farszu. Zawsze

mojewypiekiinietylko
Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką 183

drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obłupać i przekroić na pół. Wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miski. Do żółtek dodajemy majonez i wyrabiamy widelcem na gładką masę. Do masy dodajemy szynkę, rzodkiewkę, chrzan oraz doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest zbyt zbita dodajemy jeszcze trochę majonezu. Takim farszem napełniamy białka jaj i dowolnie dekorujemy

Mam apetyt na ...
Najlepsze gołąbki w sosie pomidorowo-chrzanowym i kapustą na słodko-kwaśno 126

miski wrzucić mięso, kaszę, pieczarki, śmietanę i jajko. Posypać wg uznania przyprawami (jedni lubią bardziej ostre, a inni mniej), dodać czosnek potarty na tarce o grubych oczkach lub przepuszczony przez praskę. Nie przesadzać z solą, bo pieczarki oraz kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać po 1 – 2 łyżki farszu na jeden liść kapusty i formować gołąbki. Złożyć

Przepisy Babci
Dietetyczne jajka faszerowane - z awokado i pomidorem :) 421

jajka o idealnym żółtku.  Jajka lekko ostudź, następnie obierz ze skorupki i powyciągaj żółtka.  Żółtka przełóż do miski wraz z miąższem awokado i dokładnie rozgnieć i połącz całość za pomocą widelca. Kolejno dodaj posiekany szczypiorek i pokrojonego w drobną kostkę pomidora oraz przyprawy. Delikatnie wymieszaj.  Białka wypełnij przygotowanym farszem. Na wierzchu możesz położyć posiekany szczypiorek lub natkę

Zdrowie na języku :P
Zapiekanka jajeczna z brokułem 265

startego żółtego sera tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka. Następnie żółtka utrzeć z ugotowanym brokułem, wymieszać z bułką tartą, orzechami, cebulą i przyprawami do smaku. Pieczarki oczyścić , drobno posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, włożyć pieczarki i zalać bulionem. Na pieczarkach ułożyć białka jaj i uzupełnić farszem z brokułu. Posypać serem i zapiec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówki z serem i jagodami 140

pudru olejek waniliowy Wszystkie składniki na serowy farsz mieszamy widelcem. Dodatkowo- jagody świeże lub mrożone i cukier puder do posypania Składniki na ok. 20 bułeczek: 500 g mąki pszennej suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży 100 ml mleka 2 łyżki stołowe cukru 1,5 łyżeczki soli 1 duże jajko roztrzepane w 180 g jogurtu greckiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 223

misce wymieszałam mięso, ryż, zeszkloną cebulę i jajko. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Na zdjęciu widać podwójną porcję masy, ponieważ połowa była przeznaczona do innej potrawy. Dno szerokiego garnka wyłożyłam zdjętymi wcześniej liśćmi, wybierając najbrzydsze, np. naddarte lub dziurawe. Na desce rozkładałam sobie sparzone liście kapusty, nakładałam na nie porcję farszu  (w ilości stosownej do wielkości liścia

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania