jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:327/455)

PASZTECIKI Z MIĘSEM 142

Paszteciki drożdżowe z mięsnym farszem. Mięciutkie i delikatne, są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.  Po upieczeniu idealnie nadają się do mrożenia. Rozmrażamy w lodówce lub na blacie kuchennym, a następnie podgrzewamy w piekarniku pod przykryciem (np. z folii aluminiowej). SKŁADNIKI CIASTO   350 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych(...)łyżka cukru 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli NADZIENIE 3 szklanki ugotowanego w rosole mięsa 1 szklanka warzyw z rosołu (marchewki, pietruszki, selera) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 czerstwa bułka kajzerka 1 szklanka mleka PRZYPRAWY: po 1/2 łyżeczki soli, czarnego pieprzu, gałki

cool and minty
Pasztet z kapusty 127

wspominać bliskich sercu. Składniki 1,5 kg kapusty włoskiej 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki mleka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka soku z cytryny 4 jajka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę oczyszczamy, zewnętrzne (4-5 liści) sparzamy w osolonym wrzątku. Wykładamy foremkę (keksówkę, większą). Resztę kapusty kroimy (wraz z głąbem),   przekładamy do garnka, dodajemy miód, kolendrę(...)cytryny, sól, pieprz. Wlewamy śmietanę i mleko. Dusimy do miękkości kapusty, płyn odparowujemy. Studzimy i mielimy na ulubioną strukturę. Dodajemy jaja, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy do formy, uprzednio wyłożonej liśćmi. Zapiekamy w kąpieli wodnej

R'n'G Kitchen
Knedle z truskawkami 184

Korzystając z końcówki świeżych truskawek w tym roku, postanowiłam przygotować na obiad klasyczne knedle z truskawkami. Są one jednymi z moich ulubionych owoców do knedli Oczywiście do farszu śmiało możecie użyć innych owoców. Ja uwielbiam knedle polane podprażoną bułką tartą i posypane cukrem. Czasami polewam je również gęstą śmietaną 18%. W obu przypadkach są przepyszne. Takie knedle to idealny pomysł(...)smaczny obiad w ciepłe letnie dni. Knedle z truskawkami Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków około 150 g – 200 g mąki pszennej (w zależności od chłonności ziemniaków) 1 jajko sól truskawki Dodatkowo: masło bułka tarta cukier Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku do odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę

PatiGotuje
Cebularze. 326

cebulowo-makowe należy przygotować dzień wcześniej. Nie są skomplikowane, ale proces twórczy ;) jest rozciągnięty w czasie. Co jest charakterystyczne dla ciasta drożdżowego, a tu jeszcze dodatkowo należy poczekać aż farsz "dojrzeje". Niech to nikogo nie zniechęca, bo wypiek jest jak najbardziej godny polecenia. Najlepsze na ciepło, kolejnego dnia można odgrzać w mikrofali. To moja ostania propozycja w cebulowym tygodniu(...)następnego hasła :) Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 300 g mąki pszennej + 1 łyżka do przygotowania rozczynu 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g masła (roztopionego) 1 jajko + 1 jajko rozmącone do posmarowania wierzchu placków 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu Nadzienie: 2 cebule 2 łyżki maku 2 łyżki oleju

zadanie-gotowanie
Rolada Serowa Z Pieczarkami - Krok Po Kroku 45972

odstawiamy. 2. Filety rozcinamy w połowie i rozbijamy cienko, przyprawiamy i na czas przygotowania ciasta serowego chowamy je do lodówki. 3. Ser ścieramy na średnich oczkach, dodajemy rozkłócone jajka oraz majonez - mieszamy wszystko. 4. Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ją olejem. Wykładamy równomiernie ciasto serowe. Pieczemy je w około 170-180 stopniach przez(...)złocenia. 5. Od razu po wyjęciu z pieca, delikatnie odrywamy papier od ciasta serowego. Teraz wykładamy na niego ściśle filety, tak na 3/4 długości oraz rozkładamy farsz pieczarkowy. Następnie zaczynamy z wyczuciem zawijać całość w roladę. Następnie zawiniętą roladę, zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na 30-40 min. Papier do pieczenia odrywamy

Gotowanie...to proste !
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 165

Rolada z mielonej masy mięsnej z kurczaka i farszu z dodatkiem szpinaku może być podawana na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąska. Mnie osobiście bardziej smakuje na zimno z dowolnym sosem albo z żurawiną. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, wyśmienicie smakuje i delikatnie pachnie czosnkiem(...)Polecam na imprezy, bo można przygotować tydzień wcześniej, potem zamrozić i wyjąć gotowe dzień przed podaniem. Składniki: • 4 piersi kurczaka • 1 jajko • 1 cebula, • 4 suszone pomidory • 3 łyżki oliwy • 200 g szpinaku świeżego lub 1/2 opakowania mrożonego • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Piersi kurczaka zmielić w maszynce razem z cebulą

To co kocham
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 232

oberży Bażanciarnia. Flamiche to potrawa słynna na pograniczu francusko-belgijskim, wg legendy jej powstanie związane jest z niefortunną wywrotką żony farmera podczas transportu produktów z farmy na ryneczek. Jajka, ser oraz śmietana w jej koszyku pomieszały się na skutek upadku, a w desperacji kobieta pobiegła do znajomej, która akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono(...)Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie) jak i farszu (najczęściej są żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei

Nerds Kitchen
Kotlety schabowe faszerowane warzywami 245

Kotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być(...)miarę grube gdyż potrzebujemy włożyć w środek farsz. Każdy kotlet delikatnie nakrawam do połowy tworząc takie kiszonki. Delikatnie traktuję mięso tłuczkiem, żeby nie przedziurawić kieszonek. Nakładam do środka krążki cebuli, paprykę w kostkach i majeranek. Posypuję solą i pieprzem, panieruję w mące. Wkładam na rozgrzany olej. Smażę na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Odsączam nadmiar tłuszczu

prawdziwe jedzenie
Tarta grzybowa 219

formę do tarty  - bardzo długo leżała i czekała na swoją kolej, ale kiedy już raz spróbowałam, zagościła u nas na dobre. Tarta grzybowa. Przepis na ciasto. Składniki na farsz:  300 g ulubionych grzybów (u mnie podgrzybki); 1 cebula; 2 jaja; 100 ml śmietany co najmniej 18%; 1 łyżka masła; natka pietruszki, szczypior; pieprz, sól Ciasto przygotowujemy według podanego(...)Grzyby czyścimy i kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy około 10 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. I odstawiamy do wystudzenia. Jajka i śmietanę mieszamy, dodajemy drobno poszatkowaną natkę pietruszki lub szczypior albo jedno i drugie :) Przyprawiamy delikatnie. Grzyby wykładamy na ciasto i zalewamy jajami ze śmietaną. Wkładamy ponownie do piekarnika

Miksturownik
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 258

przepisów jednak tego Julii Child nigdzie dorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy na kaczkę faszerowaną w cieście. Jednak ciasto sobie podarowałam :-). A przepis na farsz również delikatnie zmieniłam.  Polecam pieczenie w naczyniu rzymskim - dla mnie to niesamowite odkrycie. W momencie kiedy piekłam w nim kaczkę, co prawda, nawet nie wiedziałam, że naczynie które posiadam(...)tego robić nie umiem więc póki co nie zaprezentuję tej sztuki) pól kilograma mielonej łopatki pól kilograma mielonego karczku (poprosiłam Pana w sklepie aby mi zmielił) 2 cebule 2 jajka tymianek sól i pieprz 2 łyżki wódki ziele angielskie odrobina gałki muszkatałowej ząbek czosnku majernek 3-4 średnie winne jabłka igłę i nić kuchenną (taka gruba i biała) Do dzieła

sierotka maRysia w kuchni
Ciastka francuskie z twarogiem 144

jedna z ulubionych szybkich deserów lub przekąsek na słodko – mini wypiek, ślimaczki z ciasta francuskiego z twarogiem i dżemem. Znikają tak szybko.. Można przed zapiekaniem posmarować je jajkiem, wtedy posypać grubym cukrem, cukrem z wanilią, sezamem, makiem czy kruszonką. Proste w przygotowaniu, można mrozić, dowolnie faszerować, są pyszne! Ciastka francuskie z twarogiem SKŁADNIKI: 275 g ciasta francuskiego(...)półtłustego 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżeczki dżemu, u mnie truskawkowy cukier puder PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam widelcem rozgniatając twaróg, śmietanę i dżem. Ciasto rozkładam na blacie. Smaruję równo farszem. Zwijam wzdłuż jak roladę, kroję na 10 plastrów. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można w pionie, można je położyć jak krążki. Piekarnik nagrzewam do temp

Zasmakuj Kuchni
Jajka z nutą szczypiorku faszerowane brokułem 176

również w roli jajecznej imprezowej przekąski. Składniki: 6 jajek 260g brokułu 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na półmisku. 2. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować(...)lekko osolonym wrzątku, a następnie odcedzić i wystudzić. 3. Brokuł rozgnieść widelcem, dodać szczypiorek, jogurt, majonez, żółtka i całość dokładnie zmiksować blenderem. Następnie doprawić solą i pieprzem. 4. Farsz umieścić w dekoratorze, nafaszerować połówki białek i posypać szczypiorkiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Wytrawny naleśnik z pieczonym kurczakiem i cukinią 186

cheddara Sól Pieprz 1 łyżka pikantnego ketchupu Olej szczypiorek Wykonanie: Cukinię kroimy w kostkę – słupki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę aby puściła sok. Z mleka, jajka i mąki przygotowujemy ciasto na dwa naleśniki. Dodajemy również szczyptę soli. Smażymy naleśniki ( ja smażyłam na naleśnikarce bez dodatku tłuszczu ). Na patelni rozsmarowujemy (pędzlem) niewielką ilość oleju i szklimy pokrojoną(...)cebulę. Po chwili dodajemy cukinię, pomidory z puszki i dusimy aż cukinia zmięknie. Na koniec dodajemy kawałki kurczak, kukurydzę i ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki. Posypujemy startym serem. Do jogurtu dodajemy pozostały, przeciśnięty przez praskę czosnek i ketchup oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem smarujemy wierzch naleśnika i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem

Smaki Ewy
Babeczki z mięsem mielonym i warzywami 211

soli 1 jajko Nadzienie: 500 g mięsa mielonego 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej sól pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło oraz sól i jajko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie lekko podsmażamy na patelni. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych(...)kostkę. Dorzucamy do cebuli i również delikatnie smażymy. Do warzyw dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem (możemy też dodać ulubione zioła). Smażymy do czasu odparowania z mięsa wody. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Formę na muffinki (najlepiej taką z 12 gniazdami) smarujemy margaryną. Ciasto dzielimy na ok. 24 części (pieczenie będzie odbywało się w 2 turach). Z każdej części formujemy kulkę

MyCookBook.pl
Naleśniki z mięsem i grzybami 194

obiadu np udka - 6 pieczarek - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 1/2 pora - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka masła - kilka łyżek oleju Sposób przygotowania 1. Naleśniki - do mleka dać jajka miksując dosypywać mąki na koniec dodać  2 łyżki oleju i szczyptę soli odstawić na chwilę 2. Nadzienie - Mięso pokroić na małe kawałki Na patelni rozpuścić masło  dodać kilka łyżek(...)dodać  pieczarki pokrojoną w kostkę paprykę i mięso dusić wszystko pod  przykryciem na małym ogniu do odparowania wody doprawić solą  i pieprzem dodać 2 łyżki śmietany Farszem nadziewać naleśniki

W królestwie smaków Beaty