jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:320/455)

Gołąbki 187

ugotowanym ryżem, jajkami i przyprawami. Liście kapusty delikatnie odciąć od głąba. Odciąć żyłki od liści żeby było łatwiej zawijać gołąbki. Przygotować garnek z dużą ilością wrzącej wody. Zanurzać po jednym liściu we wrzątku ok. 1- 2 minuty, tak żeby liść zmiękł, i łatwo było go zawijać. Na wyparzony liść nakładać po jednej czubatej łyżce farszu mięsnego i zawinąć najpierw boki

Na słodko lub wytrawnie
Raviolo z kozim serem, szpinakiem i płynnym żółtkiem ze szpinakową sałatką z brzoskwinią. 241

środka wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy do środka. I tutaj czeka nas sporo pracy, aby ciasto było idealnie elastyczne proces zagniatania musi potrwać, nawet kwadrans. Nie jest to łatwa praca. Jak zobaczycie, że ciasto jest bardzo podatne i elastyczne zagniatacie w kulę i w foli zostaliście na minimum pół h w lodówce. Farsz. -ser kozi -szpinak baby -cytryna

BaRepas
Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą 170

naprawde pyszne.A farsz,jesli lubisz chalwe po prostu Cie zachwyci.Chalwowa slodycz przelamuje sos z orzezwiajacymi  filecikami z pomaranczy.Nalesniki zniknely w oka mgnieniu,ledwo zdazylam pstrykanc dwie fotki.Prawdziwe slodkie pysznosci. Skladniki na ciasto nalesnikowe - cieniutkie 12 sztuk : 1 szklanka maki orkiszowej pelnoziarnistej 1/2 szklanki maki gryczanej 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej 2 jajka 1/3 lyzeczki soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chaczapuri adżarskie 204

Pamiętacie chaczapuri megruli ? Przepis na ten gruziński specjał pojawił się na blogu już ponad rok temu. Tym razem chciałam Wam przedstawić jego inną wersję. Farsz jest

PatiGotuje
Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką 194

wątróbki wbić jajka, dodać posiekaną pietruszkę, wsypać bułkę tartą i masę przyprawić: solą, pieprzem oraz cząbrem. Składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć 1/3 części ziemniaków, następnie połowę pokrojonej cebuli, którą należy przyprawić solą oraz pieprzem i połowę farszu z wątróbki. Ponownie ułożyć

Ugotować
Kulki ziemniaczane 389

kopytka, czy śląskie, farsz na pierogi też po głowie nie raz krąży. Tym razem postawiłam na zupełną prostotę. Podałam je z pieczonym mięsem i sałatką, więc fajnie się wkomponowały jako smażony dodatek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, bo zakładam, że widzieć, widział je każdy ;) to zachęcam do zrobienia. Na pewno będziecie zadowoleni! Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 płaskie łyżki

Kuchnia w czekoladzie
Makaronowe muszle z tuńczykiem 2672

kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, po czym drobno siekamy. Łączymy w misce z resztą składników. Do miski dodajemy też odsączoną kukurydzę oraz tuńczyka lekko rozdrobnionego widelcem. Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków (najlepiej dwukrotnie), dodajemy do reszty składników. Na końcu całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowany farsz wstawiamy na pół

Smaki Na Talerzu
JAJKA FASZEROWANE SELEREM NACIOWYM 185

Jajka obieram i kroję na pół.  Następnie wyjmuję żółtka.  Selera naciowego myję i kroję w bardzo drobną kostkę. Przekładam do miseczki. Ogórki konserwowe drobno siekam i dodaję do miseczki. Szalotkę obieram i siekam drobno dodaję do miseczki. Żółtka drobno siekam dodaję do miseczki.  Dodaję przyprawy oraz majonez.  Mieszam dokladnie. Za pomocą łyżeczki nakładam farsz na białka

Gotowanie Patki
Sznycelek 147

mepieszam z jednym jajkiem, trzema łyżkami mąki, i dodaję przyprawy jakie tylko mam w domu do mięsa tak na oko, oczywiście również dodaję bułkę tartą do tego czasu aż mięso po próbie uformowania w kulki będzie gładko odchodziło od ręki. Do tego sól, pieprz i 4 ząbki czosnku, które przepuszczam przez wyciskacz do czosnku. tak wymieszany farsz formuje w ręce

Tanio smacznie i prosto
Ruskie kotlety ziemniaczane 300

Ruskie , bo w smaku przypominają farsz z pierożków ruskich , to tak dla dociekliwych " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 1 kostka twarogu półtłustego ( 200 g ) 2 cebule średniej wielkości 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej

Ogrodnik w podróży
Pierogi z karpiem milickim 158

maszynce, dodać jajko, posiekaną natką, posiekany czosnek oraz przesmażoną na maśle posiekaną na małą kosteczkę cebulę. Dosypać ½ łyżeczki soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić. Zagnieść ciasto pierogowe. Następnie kawałki rozwałkować cienko. Za pomocą dużej szklanki wykrawać okręgi.  Na każdy ułożyć sporą kulkę nadzienia i rozciągając nieco brzegi ciasta, szczelnie zakleić farsz dookoła ciastem

MarciochaKucharzy
Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane 301

cebule 1 jajko (żółtko + białko) 2 łyżki bułki tartej 5 pieczarek 200 marchewki z groszkiem Hortex Sól Pieprz Majeranek Przyprawa do kurczaka Mizeria: 1 ogórek Sól, Cukier Śmietana 12% Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i majerankiem ( na zewnątrz i od środka).  Odstawiamy na godzinę do lodówki. Między czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę i pieczarki

VioletoweKucharzenie
Popovers 223

jajko – 3 szt - roztopione masło – 2 łyżki   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki miksujemy do gładkości. Przygotowujemy foremki. Napełniamy je do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 210ºC przez ok.20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180ºC i pieczemy dodatkowe 15 minut. Podajemy gorące! Ich smak można do woli zmieniać : - możemy zajadać z dżemem – nadziać budyniem – zrobić farsz pieczarkowy

Ostra na Słodko
Pierożki z "francuza" ze szpinakiem 210

pieprz jajko     Przygotowanie : Szpinak lekko rozmroziłam i zmiksowałam , czosnek obrałam i drobno pokroiłam, ser starłam na drobno Na gorącym oleju  przesmażyłam szpinak, dodałam czosnek, a pod koniec smażenia ser Smażyłam tak długo, aż składniki się połączyły, wtedy dodałam odrobinę śmietany, sól, pieprz do smaku - wszystko dobrze wymieszałam Na rozmrożone pokrojone, prostokątne płaty ciasta nakładałam farsz i sklejałam

Proste Potrawy
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 215

zimno. SKŁADNIKI :  ciasto kruche (24 cm blaszka) 300 g mąki pszennej (450 używam) 150 g masła  90 ml zimnej wody  szczyptę soli  farsz   2 cukinie średnie  5 marchwi  1 paprykę czerwoną   sos beszamelowy   2 łyżki masła 2 łyżki mąki  mleko ok 1 szklanki (jeśli będzie za gęste(...)rozwałkujemy, nałożymy na natłuszczoną blachę, dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut

Basia w kuchni