drożdży, 1 łyżki cukru pudru, 1 łyżki mąki i mleka zrobić zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły". Masło rozpuścić i delikatnie wystudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier puder, sól, jajka i jogurt. Dodać masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Ciasto powinno odchodzić od rąk. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto przełożyć do miski(...)przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok.2h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Podzielić go na 8 trójkątów. Następnie na brzegu ciasta ułożyć farsz i formować rogaliki. Uformowane rogaliki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok.20min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180C. Wyrośnięte rogaliki nasmarować mlekiem ew. żółtkiem rozkłóconym z mlekiem
CookYourselfnastępnie przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy do niego bardzo drobno posiekany lub przetarty czosnek, pokrojoną cebulę, jajko, sól i pieprz. Całość mieszamy na jednolitą masę. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka, solimy, a następnie wyrabiamy najpierw widelcem, a później gdy ciasto stanie się gęstsze ręcznie. Dobrze wyrobione ciasto wałkujemy na grubość około 2 – 3 mm. Rozwałkowane ciasto można nadziać mięsem(...)kilka sposobów: 1. Wykroić z ciasta przy pomocy niewielkiej szklanki koła i uformować kołduny na kształt mniejszych pierożków. 2. Wykroić koła kieliszkiem lub literatką, na jedno koło nakładamy farsz, przykrywamy drugim i dobrze zaciskamy boki. 3. Rozwałkowujemy dwa osobne płaty ciasta, mniej więcej tej samej wielkości, na jeden nakładamy niewielkie kulki nadzienia, przykrywamy drugim płatem ciasta, po czym dociskamy górne
Smakowy Rajsolimy. Farsz - masło mieszamy z 2 ząbkami wyciśniętego czosnku i drobno posiekaną pietruszką. Farsz wkładamy i rozprowadzamy w kieszonce jaką zrobiliśmy w rybie. Aby mieć pewność, że podczas smażenia farsz nam nie wypadnie rybę zakleszczamy wykałaczkami. Z każdej strony rybę obsypujemy przyprawami. Rybę przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Dodajemy pomidory, paprykę i pieczarki. Blaszkę z rybą umieszczamy(...)stopni z opcją góra i dół. Pieczemy około 30 minut, cały czas obserwując rybę. Na sam koniec możemy posypać rybę serem mozzarella ( wiórki ). Podajemy z np. jajkami sadzonymi Smacznego
ClauditteMissCookingPokażę jej wiele ciekawych potraw i deserów, które można przygotować w parę chwil, a będą zdrowsze i pożywniejsze niż sklepowe wersje. Dziś przepis na tartę na spodzie orzechowym z farszem z serków Bieluch, których termin ważności zbliżał się końca, więc trzeba było coś z nich wykombinować. Tarta jest płaska, nie rośnie, ale jest znakomita w smaku. Bardzo orzechowy spód łagodzi(...)się wyłożyć ją równomiernie na dnie i po bokach formy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Składniki na krem: - 2 serki lekkie Bieluch (300g) - 2 łyżki mąki kukurydzianej - 2 jajka - sok i skórka z całej cytryny *opcjonalnie: do posypania płatki migdałów Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Skórkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, z reszty wyciskamy sok i wrzucamy do malaksera wraz
Be Fit Be StrongPoniższe zdjęcia pokazują zrobione przeze mnie pierożki z tego przepisu. Jestem fanką ruskich wiec byłam w siódmym niebie gdy w końcu mogłam zjeść pierogi! :)) FARSZ RUSKI 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 200-220 g sera białego cebula + olej do jej smażenia pieprz i sól do smaku Ugotowane, ugniecione oraz przestudzone ziemniaki połączyć z serem białym(...)PIEROGOWE - z mixu mąki bezglutenowej. Ja używam uniwersalnego mixu Schar. Można z niego robić pierogi, naleśniki a nawet makaron. 500 g mixu uniewrsalnego mąki bezglutenowej 250 ml wody 1 jajko sól do smaku (szczypta) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
BezglutenowaIzabelajajek 250g wędzonej szynki 140g serka śmietankowego 1 łyżka majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej szczypta słodkiej papryki sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na talerzu. 2. Szynkę pokroić w kostkę, dodać(...)majonez, koncentrat pomidorowy, paprykę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać żółtka, serek śmietankowy i ponownie zmiksować blenderem do postaci gładkiej pasty, całość doprawić solą i pieprzem. 3. Farsz umieścić w dekoratorze i nafaszerować połówki białek, lekko oprószyć słodką papryką
Szalona Kuchnia Ewelinyklik) . Warto **opcjonalnie można zastąpić np. drobno pokrojonym wędzonym kurczakiem itd. Przygotowanie: Bagietkę nacinamy i wydrążamy lekko środek (uważamy, aby nie przeciąć spodu). W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka z solą i pieprzem (przyprawy w szczególności pieprz powinno być czuć). Następnie dodajemy pokrojony w kostkę schab wędzony parzony (plasterki ulubionej wędliny), dodajemy około 2 łyżki startego żółtego sera, doprawiamy szczyptą bazylii(...)granulowanego czosnku, mieszamy. Tak przygotowaną mieszaną ostrożnie napełniamy naszą wydrążoną bagietkę. Po wierzchu posypując jeszcze około 1 łyżką startego żółtego sera (posypujemy miejsce wydrążenia). Bagietkę z farszem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy około 20 minut. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Polecam Wam przyprawy (i inne produkty jak np. bakalie) Skworcu! Jakość i niska cena
Słodkie okruszkiprzez około 10-15 minut. Kiedy spód tarty zacznie nabierać złocistego koloru, wyjmij ją z piekarnika, i rozkrusz ser gorgonzola na całej powierzchni ciasta. W misce roztrzep jajka, domieszaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj ¾ du startego sera parmezan, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem. Domieszaj rozdrobniony i odsączony z nadmiaru wody szpinak, dokładnie wymieszaj całość. Przygotowaną masę wylej(...)podpieczony spód tarty, i posyp z wierzchu resztą sera parmezan i płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawaj tartę na gorąco lub lekko przestudzon ą. *Rulon ciasta francuskiego do formy o średnicy 24 cm. **Możesz również użyć mrożonego szpinaku w liściach HORTEX
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadynię. Dziś dynia już na dobre zagościła na polskich stołach i zaczyna robić coraz większą karierę. Najczęściej z dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków. Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest delikatny w smaku dip czosnkowy. Dip jest połączeniem(...)serka z czosnkiem niedźwiedzim i jogurtu, doskonale pasuje do placuszków. Składniki na placuszki: 600 g obranej dyni hokkaido 150 g serka Almette jogurtowego 3 cienkie cebulki dymki 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 10 gałązek natki pietruszki curry, sól, pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na dip: 100 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Codziennik Kuchennymięsa mielonego 4 średnie ugotowane ziemniaki 4 łyżki masła klarowanego 1 duża cebula sól pieprz Do smarowania ciasta 1 jajko 4 łyżki mleka 70 g rozpuszczonego masła Jajko rozbełtać z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Do rondla włożyć masło i rozgrzać, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dusić, ale żeby się nie zeszkliła. Dodać mięso mielone i mieszając dusić(...)zbrązowieje. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce.Dodać je do mięsa, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Płat ciasta posmarować (miałam w formie prostokąta). Farsz nałożyć łyżeczką na 1 cm od brzegu wzdłuż brzegu i zwinąć rulon. Ułożyć go na patelni o średnicy 28cm posmarowanej masłem. Ponownie posmarować płat ciasta, nałożyć farsz i ułożyć na patelni tworząc
O kuchni z uczuciemNaleśniki z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami Składniki naleśniki: 1 szklanka mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka
nietadietawięc mówię do Stasia : mogą być naleśniki ze szczypiorkiem, kukurydzą i papryką ? Stasio na to : mogą być ! Pobiegłam do kuchni ! Na około 10 naleśników zużyłam : 2 jajka, 3/4 szklanki mleka 3,2 proc., 3/4 szklanki wody, szczyptę soli i pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku. Całość zmiksowałam. Odmierzyłam około szklankę mąki ( ja używam tej z Biedronki - mąki(...)stopniowo dosypując miksowałam. Na końcu dodałam 1/3 szklanki oleju. Rozgrzałam patelnię do naleśników, za pomocą chochli wlewałam ciasto i przechylając patelnię na boki rozprowadzałam po całej powierzchni patelni. Jako farsz posłużyły mi tzw. " resztki", bo po co miałoby się zmarnować. Pokroiłam w kostkę szynkę, pół papryki czerwonej i pół żółtej, kukurydzę z puszki ( około 4 łyżki), kapustę pekińską ( pokrojoną
apetytnapieczeniedodajemy roztrzepane jajka, 3 płaskie łyżki mąki i ok. 4 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy. Kasza nie powinna się rozsypywać, jeśli masa jest za rzadka (różnej wielkości są jajka) wystarczy odrobinę mąki i bułki. Z masy formułujemy równe krążki, które obtaczamy w bułce tartej. Żeby nam się masa nie przyklejała do dłoni, wystarczy zamoczyć je w wodzie. Mój sposób(...)jednakowe krążki – dużą łyżką nabieram masę do lewej dłoni, delikatnie sklejam i przekładam między palce prawej ręki (kciuk i wskazujący), które układam w okrąg. Palcami lewej ręki spłaszczam farsz. Krążki – kotleciki obtaczam w bułce tartej. Kotleciki smażymy z dwóch str. na oleju rzepakowym. Kotleciki podajemy z sosem pieczarkowym, doprawiamy pieprzem i ozdabiamy świeżym tymiankiem. Smacznego
Moniki Smakołykiekspresowo :) Zapiekane naleśniki Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka mineralnej wody gazowanej szczypta soli pół łyżeczki granulowanego czosnku łyżeczka suszonego koperku jajko Składniki na nadzienie: pieczarki cebula kiełbaska ser żółty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto ubijamy mikserem na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie nam zbyt rzadka, można dosypać troszkę mąki, ale nie za dużo(...)jeśli ciasto będzie zbyt gęste, naleśniki nie będą się chciały ładnie zwijać). Drobno pokrojone pieczarki, cebulę i kiełbaskę podsmażamy (bez tłuszczu!) i delikatnie doprawimy - jeśli lubimy mocno przyprawiony farsz :) Smażymy naleśniki i na każdym kładziemy porcję nadzienia. Zawijamy, tak jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem żółtym - ilość według własnego uznania :) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Lawendowe Niebo