jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:325/455)

NALEŚNIKI AL'A KROKIETY 219

Przygotowanie ciasta:  Wymieszaj jajko z mąką i solą. Stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji, dodaj masło. Odstaw ciasto na 30 minut.  Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony. Kurczaka myjemy, porcjujemy.  Farsz mięsny: 2 duże nogi z kurczaka

Marcepanowa kuchnia
Mozaika drożdżowa z mięsem i kiszoną kapustą 158

wymieszać z solą oraz suchymi drożdżami , wbić jajka, zalać ciepłym mlekiem wyrobić ciasto, pod koniec wlać olej z chili i ponownie wyrobić aż zacznie odchodzić od dłoni-lekko „utupać” dłonią w misce, oprószyć delikatnie mąką, przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na godzinę aż podwoi objętość. Gdy ciasto rośnie zajmujemy się farszem: Gotowane mięso kręcimy przez maszynkę o grubych

Wanilia i Kardamon
Sezon na kurki w pełni! 124

szczypta soli Do garnka wbijamy 4 jajka, dodajemy cukier oraz część mleka - miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy porcjami mąkę i miksujemy do otrzymania bardzo gęstej masy (zapobiegniemy w ten sposób grudkom). Na koniec wlewamy resztę mleka, wodę gazowaną oraz olej i mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na kilku kroplach oleju. Farsz szpinakowy: 450g szpinaku mrożonego feta 4 łyżki

Receptura smaku
Placek po węgiersku 186

bardziej chrupiące będą placki), wbić jajko, dodać do smaku soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym smalcu upiec 4 dość duże placki.Wielu może się skrzywi na smalec, jednak zapewniam - całkiem niesłusznie. Placki są wyjątkowo chrupiące i nie ociekają tłuszczem jak te smażone na oleju, także polecam jeszcze gorące napełnić farszem gulaszowym, przyozdobić kleksem kwaśnej śmietany, posypać natką pieruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rurki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami i mięsem mielonym 999

masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzimy. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym drobno koperkiem.  3. Każdą rurkę napełniamy przygotowanym farszem, dociskając wąską stroną łyżki

Szefowa kuchni
cukinie z farszem z królika 170

mięsa mielonego z królika 1 jajko sól pieprz czosnek na sos: szklanka kurek mały kubeczek kwaśnej śmietany gęstej 1 łyżka masła sól pieprz szczypiorek Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć, przyprawić, wrzucić starty czosnek, dodać ryż i razem podsmażyć. Cukinie podzielić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne, oprószyć solą i nadziać farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką 159

podobne muffinki mięsne z dwoma farszami - te są jednak inne, bo mięso wymieszałam z warzywami i serem, a wierzch udekorowałam masą ziemniaczaną. Smakują wspaniale i na zimno i na ciepło - stanowią super przekąskę na wszelkiego rodzaju imprezy. SKŁADNIKI: (ok 12 szt)   0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)   1 jajko   1 duża cebula

Kto ugości moich gości?
Bułgarska banica 190

gram mąki pszennej typ 450, 4 jajek, 500 gram pomidorów koktajlowych, 100 gram zielonych oliwek, pęczka świeżej bazylii, pęczka świeżej natki pietruszki, 1 cytryny, 100 gram masła, główki sałaty rzymskiej, oliwy, 1 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Kluczem do przygotowania dobrej banicy są dwie rzeczy: dobrze doprawiony farsz serowy i cienkie, delikatne ciasto. Ja przygotowanie

Wyprawy kulinarne
Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków 202

kiełbasy mieszam z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem dzikim oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.  Schab rozcinamy wzdłuż na jeden duży płat i lekko rozbijamy aby uformować jak największy płaski prostokąt. Z obydwu stron posypujemy solą i pieprzem oraz majerankiem i rozgniecionym czosnkiem.  Układamy równomiernie farsz na schabie zostawiając wolne

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki śmietanowe 30330

ktoś lubi Z mąki , śmietany , jajek , soli i sody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dość duże koła. Na jednym placuszku układamy szynkę , ser żółty i cebulkę , jeśli lubicie, przykładamy drugi placuszek i w koło zlepiamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor . Do takich placuszków można użyć różnych farszów np; ziemniaki z cebulką i z kurczakiem

Sama słodycz i szczypta chili
Cynamonowa tarta ze śliwkami 143

bardzo ciekawy - słodkie ciasto i słodki farsz świetnie kontrastował z lekko kwaśnymi śliwkami. Polecam wypróbować - naprawdę banalne w przygotowaniu. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), 150 gram masła, 3 opakowania (po 16 gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego, 15 śliwek węgierek, 250 ml śmietany 30%, 4 jajek, 3 łyżeczek mielonego cynamonu. Przygotowanie kruchego cista

Wyprawy kulinarne
Wieniec na Trzech Króli 130

cieszę, że przywędrowała do Polski 😊. W tym roku ciasto wypiekałam w formie nieuporządkowanego wianka, choć tradycyjnie jest symetryczną formą przypominającą królewską koronę z bakaliami, które mają imitować kamienie szlachetne. Farszem ciasta są różne rodzaje bakalii, w tym koniecznie migdały, które dawniej wkładano w całości i przynosiły szczęście tym, którzy w swoim kawałku ciasta znajdowały ten rodzaj orzechów. Przygotowując tegoroczne okolicznościowe(...)masła 3/4 szklanki migdałów (użyłam płatków) łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Ciasto 600 g mąki pszennej 230 ml mleka 35 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 90 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli skórka z cytryny Dekoracja 3 łyżki soku z cytryny pół szklanki cukru pudru Do miseczki wsypać żurawiny i zalać je likierem (lub winem z zapachem migdałowym). Odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 241

drewnianą łyżką, a później dosłownie chwilę wyrabiamy dłonią - im krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki. Składniki na farsz 1 duży por (lub 2) spory kawałek boczku wędzonego (lub nie, ilość też zależnie od upodobań) 2- 3 jaja (u nas 2 jaja i białko, które zostało po oddzieleniu żółtka(...)kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek, gdy wytopi się już trochę tłuszczu wrzucamy por i cebulę. Smażymy chwilę aż zmiękną i odkładamy na bok. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy rózgą. Dodajemy przyprawy, zioła i odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na (mniej więcej) kształt koła tak, aby w każdym miejscu było równej grubości i wykładamy

Symfonia Smaków
Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą 1249

Wszyscy lubimy pierogi, wszak polska kuchnia z pierogów słynie. Każdy ma swój ulubiony farsz, bo lubimy je jeść, ale już lepić je niekoniecznie. Wystarczy jednak dobry przepis na ciasto, by lepienie pierogów sprawiło wiele frajdy. Dla mnie najlepszy przepis to mąka + woda. Początkującym proponuję zamienić wodę na mleko. Ciasto z mlekiem jest wyjątkowo plastyczne i nie wysycha zbyt szybko(...)zabieg również wpływa na plastyczność ciasta. To czas na uformowanie glutenu, siatki białkowej, która odpowiada za strukturę ciasta (w przypadku mąki pszennej). Nie polecam dodatku do ciasta pierogowego jajka, jego dodatek sprawia, że ciasto robi się twarde. Na początek najlepiej zacząć zabawę w lepienie pierogów z niewielkiej ilości ciasta. Jeśli porwiesz się na lepienie stu pierogów, pewnie je zrobisz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczne bułeczki z mięsnym farszem 259

Przepyszne bułeczki z mięsnym farszem, ale nie takim jaki znajdziecie w naszych tradycyjnych pierogach, to połączenie mięsa i beszamelu. Wypróbujcie, bo są tego warte. Można podać je do świątecznej zupy, na przykład barszczu lub grzybowej. Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek(...)szklanki mleka 1/2 opakowania żelatyny wieprzowej z przyprawami Emix 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki suszonej szałwii  1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz Ponadto: świeżo mielony pieprz białko jajka Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut. Kiedy

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania