jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:303/455)

Niby gołąbki + film 154

zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. To pyszna opcja dla wszystkich miłośników tego dania.     składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 małej główki białej kapusty 2 cebule 150 g suchego ryżu 5-6 łyżek bułki tartej olej do smażenia 3 jajka czarny pieprz sól sos 500 g przecieru pomidorowego ( nie koncentratu

Smakowite Dania
Gołąbki. 172

mielone oraz przestudzony ryż doprawiamy, mieszamy dokładnie ze sobą, dodajemy jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z kapusty odrywamy te zielone duże liście (nie wyrzucamy), wycinamy głąb, a następnie parzymy ją przez 5 minut w gotującej się wodzie - wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy delikatnie od siebie liście kapusty.  Farsz formujemy w dłoniach i układamy na liściach, dokładnie zawijamy

Moje-pitraszenie
KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ + FILMIK 125

bułkę z przeciśniętym czosnkiem.  Wątróbkę doprawiamy przyprawami, dodajemy jajka i podpieczoną bułkę z cebulą. Mieszamy. Do miseczki wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz, papryki, tymianek, majeranek i przyprawę do kurczaka ) mieszamy. Nacieramy nimi dokładnie kurczaka z zewnątrz i od środka. Do wnętrza ptaka wkładamy farsz, tyle i le wejdzie, otwór spinamy wykałaczkami.  Mięso przekładamy do naczynia

Kulinarne Fantazje Marioli
TRADYCYJNE GOLABKI Z PILZNA 168

mięsa mielonego mieszanego 1 mielonka najlepszej jakości 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy i jarzynki 1 przeciśnięty ząbek czosnku (niekoniecznie) plastry wędzonego boczku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki farszu dokładnie łączymy. Krok 2. Z kapusty wykrawamy głąb, wkładamy do garnka z wrzącą

Moja Książka Kucharska
GOŁĄBKI Z KASZĄ BULGUR, KURKAMI I CUKINIĄ 190

oczkach, poddusić na maśle. Dodać wraz ze szczypiorkiem, czosnkiem i jajkiem do kaszy i kurek. Doprawić do smaku przyprawami.  Wykroić głąb z kapusty i włożyć do osolonego wrzątku w dużym garnku. Stopniowo wyjmować mięknące liście. Grubsze nerwy postukać tłuczkiem do ziemniaków. Na gotowe liście kłaść po dwie łyżki farszu, formować gołąbki ale tak jak sajgonki a nie krokiety

pieprzny smaczek
Hiszpańskie buraczki faszerowane 190

ryż, pietruszkę, pokrojone w drobną kostkę jabłko, szalotkę oraz białka jajek. Pospolić i popierzyć, wymieszać z łyżką majonezu. 4 . W miseczce wymieszać ocet biały balsamiczny z odrobiną soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru do rozpuszczenia składników, dodać roztarte żółtka, oliwę i wymieszać na gładki sos. Wlać do miski z farszem, dokładnie połączyć. 5 . Farszem napełniać buraczki, schłodzić w lodówce przez

Kuchnia Prezydentowej
Ciasteczka Whoopie Pie 172

ciasto wybrałem wersję z przepisu Madame Edith natomiast „farsz” z przepisu Cake Time ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku   No to tradycyjnie najpierw składniki: Ciastka: - 250g mąki pszennej - 100g brązowego cukru - 80g kakao - 250ml mleka - 100g masła - 1 jajko - 1/2 łyżeczki soli - 1 i 1/2 łyżeczki sody

Kuchenne Wariacje
Dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar 198

szklanka mleka - 1 łyżeczka soli - 4-5 łyżek oleju * farsz: - 1-1,5 szklanki dobrze upchniętego świeżego szpinaku (użyłam baby) - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 3 połówki pomidorów suszonych z oliwy - 1 szklanka startego na grubych oczkach cheddar'a - S&P - 1 rozkłócone jajko   Z drożdży, mleka, cukru i 1 łyżki mąki pszennej, zrobić

CookYourself
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 228

tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta).  farsz szpinakowo-serowy  - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera

Kuchnia Ellie
Sajgonki z mięsem i warzywami 2942

przestygła. Następnie dodać drobno pokrojone grzybki mun, osączony makaron ryżowy, jajko oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować papier ryżowy i miskę z letnią wodą. Ja zużyłam 1 opakowanie małego papieru o średnicy 16 cm i 1 opakowanie dużego papieru o średnicy 23 cm. Choc przyznam się i farszu troszke podjadłam więc ze dwie sajdonki więcej by było:)  Postępować

Monia miesza i gotuje
Naleśniki owsiane z musem jabłkowym 233

inne - zdrowsze - naleśniki i z nieco innym niż zwykle farszem i wymyśliłam takie: naleśniki owsiane z mąki razowej z musem jabłkowym z karmelizowanymi  orzechami Muszę przyznać, że bardzo wszystkim smakowały  :) SKŁADNIKI   Ciasto: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki mąki razowej 2/3 szklanki wody 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta soli olej do smażenia Nadzienie 1 słoiczek musu

Moje Kuchenne Rewelacje
Papryka nadziewana pieczarkami 177

kaffiru siekamy i dodajemy do pieczarek. 2. W misce mieszamy jajko z pastą curry, następnie dodajemy sos sojowy i rybny, kolendrę i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy do pieczarek i mieszamy. 3. Papryki kroimy na pół, wyciągamy nasiona. Do każdej połówki nakładamy przygotowany farsz. Parujemy w bambusowym parowniku 15 minut. Gotowe

Tajskie smaki
Jak wykorzystać resztki kurczaka – domowe ravioli z nadzieniem z farszu 167

mięsa lub farszu z pieczonego kurczaka. Jak zrobić domowe ravioli? Mamy dla Was przepis na idealne ciasto makaronowe. Czas: Ok. 1 h (w tym pół godziny na odpoczynek dla ciasta) Poziom trudności: średni Szacowana cena dla 2 osób (30 ravioli): ok. 11-12 zł Czy uwierzycie, że w kupowanym w sklepie makaronie może w ogóle nie być jajek? Nawet jeśli(...)mąką zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto generalnie będzie dość wilgotne, ale może być też za wilgotne – w przepisie nie podajemy wagi jaj, żeby już za bardzo nie mieszać, jajka mogą być jednak większe lub mniejsze co wpływa na wilgotność ciasta. Wtedy dodajemy odrobinę mąki. Jeśli jest za suche spryskujemy je delikatnie wodą. Ręcznie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Ciasto

Niedzielny kucharz
Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami 186

bardzo duże uszka, które mogą skończyć w zupie, a mogą też być zjedzone solo. Pamiętaj, że za grzyby na farsz trzeba się zabrać wcześniej, najlepiej poprzedniego wieczoru. Farsz: 100 g opłukanych suszonych grzybów 3 cebule pokrojone w drobną kostkę pół kilo kiszonej kapusty ugotowana marchewka starta na tarce o dużych oczkach ugotowana pietruszka starta na tarce o dużych oczkach pieprz(...)patelni smażymy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy grzyby, pokrojoną kapustę, marchewkę i pietruszkę. Obficie przyprawiamy pieprzem, mniej hojnie solą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto: kilo mąki całe jajko 4 białka z jajka łyżeczka soli łyżka oleju 2-3 szklanki ciepłej wody Tradycyjne ciasto na Wigilię jest postne, czyli bez jajek, ale wtedy jest twarde i mniej fajne, więc

Ugotowane pozamiatane
Tarta z marchewką i sezamem 154

koniecznie z lampką białego wina. Tarta jest dość nietypowa, bo część masła zastąpił biały serek. Jest lżejsza, a ciasto delikatne i chrupiące, w smaku przypominające ciasto francuskie. Przed nałożeniem farszu można ciasto wcześniej podpiec przez około 10-15 minut, choć nie jest to konieczne. Tarta lub jak wolisz quiche, pomimo pospolitych składników zawsze prezentuje się elegancko i wykwintnie. Proste, pożywne(...)serka np. Philadelphia (10% tł.) 100 g masła + do wysmarowania formy szczypta soli Składniki na nałożenie: 600 g młodej marchewki z nacią 200 g kwaśnej śmietany (jogurtu greckiego) 4 jajka 3-4 cm kawałek imbiru 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz 2 łyżki sezamu okrągła forma 30 cm średnicy Wykonanie: mąkę z serkiem, masłem pokrojonym na małe kawałki i szczyptą soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!