żyłę, żeby liście były możliwie płaskie. W osolonej wodzie gotujemy ryż z soczewicą. Odcedzamy, dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulę uprzednio zeszkloną na patelni na łyżce oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na jakieś 10 minut. Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Brytfankę skrapiamy oliwą, wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy
Marder&Marder Manufacturezaczynamy : Naleśniki - 10 szt z dużej patelni : 2 szkl maki 2 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki oliwy plus oliwa do smażenia sól Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju . Farsz do naleśników: 1,5 kg ziemniaków 1 czerwona cebula pieprz, sól, 2 łyżki masła oliwa
Smaki Edytypodanych składników wychodzi ok.10 gołąbków. Farsz do gołąbków można zrobić z samego mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze ryż lub kaszę np. gryczaną. Zmielone mięso jest na tyle lepkie, że nie potrzeba dodawać ani jajek ani tym bardziej bułki tartej. Ważny jest więc rodzaj mięsa o czym za chwilę. Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć
w kuchni i w ogrodzienaleśników o średnicy 23cm): 1 szklanka mąki razowej 0,5 szklanki mąki tortowej 2 jajka 0,5 szklanki maślanki 0,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka błonnika owsianego 3 łyżki oliwy 1/5 łyżeczki sody Szczypta soli Farsz: 3 pieczarki 6 plastrów sera żółtego gouda 6 pomidorków koktajlowych Przepis: Składniki na ciasto miksujemy
Emcia Pichciszklanki maślanki 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wbijamy jajko i po woli wlewamy maślankę jednocześnie mieszając. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Po osiągnięciu odpowiedniej formy rozwałkujemy na cienki, ale nie zbyt gruby placek. Robimy kółka. Do przygotowania farszu będę nam potrzebne jagody. Ilość jest według własnego uznania (około 1 szklanki). Owoce posypujemy jedną
Truskawkowa FiestaDodajemy warzywa mrożone i drobno pokrojoną kapustę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek, kiełki oraz jajko wymieszane z ketchupem i mąką. Doprawiamy do smaku. Papier ryżowy moczymy kilka sekund w letniej wodzie (pojedynczo, żeby się nam nie posklejały), układamy na talerzu i nakładamy trochę farszu. Zaginamy dwa boki i zwijamy tak jak naleśnika. Smażymy w dużej ilości oleju
Gotuj z Misiemdanie. Może służyć zarówno jako przystawka, obiad czy kolacja. Były już krokiety z farszem jajecznym , dzisiaj zaprezentuję Wam krokiety z fasolą, ziemniakami i białym serem. Bardzo sycące, tanie i smaczne;) Składniki: 4 ugotowane ziemniaki, puszka białej fasoli, 150 g półtłustego twarogu, 3 jajka, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka bułki tartej, sól, pieprz, szczypta
Z miłości do słodkościjabłkowym. Barszcz podawać z wcześniej przygotowanymi uszkami. Te tradycyjne mają farsz z leśnych grzybów. Farsz do uszek: ok. 100 gramów grzybów leśnych 1/2 suchej kajzerki bułka tarta do zagęszczenia farszu 1 duża cebula 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Grzyby dokładnie przepłukać i namoczyć w 2 szklankach wody, najlepiej dzień wcześniej. Wodę z grzybami posolić(...)soli Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto, dodając pod koniec olej. Podsypać blat mąką rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto pokroić w pasy, a następnie w kwadraty o brzegach ok. 4 cm. Na środek każdego kwadratu wykładać po płaskiej łyżeczce farszu, składać kwadrat na pół, by powstał trójkąt, zalepiać brzegi
Czerwień i błękitfarsz wypłynie i w ogóle będzie katastrofa, ale nic takiego się nie stało, wyszły bardzo zgrabnie i nie powstydziłabym się ich podać nawet na proszonym obiedzie ;) No i oczywiście nasmażyłam ich od razu na dwa dni :D Składniki na ok. 4 porcje: 0,5 cebuli ok. 100-150 g pieczarek sól, pieprz 500 g mięsa mielonego 1 jajko(...)dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć najpierw pod przykryciem, aż puszczą sok, a potem bez pokrywki odparować nadmiar wody. Odstawić do ostudzenia. Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawę, całość dokładnie wyrobić rękoma na gładką masę. Mięso podzielić na porcje, tyle ile ma być kotletów (u mnie było
Simply Foodu017cenia"],"name":"Nale\u015bniki z kurkami w sosie \u015bmietanowym","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":"PT30M","recipeInstructions":["Przygotowujemy nale\u015bniki. M\u0105k\u0119 wsypujemy do miski i dodajemy jajka, mleko, wod\u0119 oraz szczypt\u0119 soli. Miksujemy na g\u0142adkie ciasto. Nale\u015bniki sma\u017cymy na niewielkiej ilo\u015bci oleju. Odstawiamy na bok.\r","Kurki oczyszczamy i (opcjonalnie) kroimy(...)u017cymy jeszcze 3-4 minuty i dodajemy \u015bmietank\u0119 oraz doprawiamy pieprzem. Gotujemy wszystko do zg\u0119stnienia sosu.\r","Wcze\u015bniej usma\u017cone nale\u015bniki nape\u0142niamy ciep\u0142ym farszem i sk\u0142adamy wedle uznania. Nape\u0142nione nale\u015bniki mo\u017cna jeszcze raz umie\u015bci\u0107 na patelni, by wszystko razem podgrza\u0107. Gotowe!"]} Sezon na kurki w pełni, więc
Mostek w kuchnitakich knedli pasuje każdy farsz, nie tylko na słodko, ale także farsz mięsny czy grzybowy. Są dwa rodzaje ciasta na knedle: - ciasto twarogowe - ciasto ziemniaczane. Poniżej podam Wam przepis na knedle z ciasta twarogowego i ziemniaczanego. Ciasto twarogowe: 75 dag tłustego twarogu zmielonego 40 dag mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki połącz ze sobą, ciasto zwiń(...)rulon, krój na kawałki, rób placuszki i faszeruj. Ciasto ziemniaczane: 1 kg mączystych ziemniaków 20 dag mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Podobnie jak z ciastem twarogowym wszystkie składniki połącz ze sobą, ciasto zwiń w rulon, krój na kawałki, rób placuszki i faszeruj. Teraz pokażę Wam inny przepis na knedle z ciasta ziemniaczanego. Mam nadzieję, że któreś
Zasmakuj Kuchnisól – jedna płaska łyżeczka Farsz : 1/2 czerwonej papryki ( lub żółtej , czy zielonej 2 plastry grillowanej karkówki ( lub jakiejś pieczeni wieprzowej ,pozostałej po obiedzie z dnia poprzedniego ) 1 średnia cebula 3 duże , liście musztardowca ( można zastąpić garścią liści szpinaku lub liśćmi jarmużu ) 3-4 średnie pieczarki sól , pieprz do smaku Masa : 4 jajka małe lub 3 duże 100 ml śmietanki(...)wygniatamy na gładką kulę ciasta . To była ta najtrudniejsza i najbardziej mozolna część . Teraz kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinkę . W między czasie przygotujmy sobie farsz – zdąży wystygnąć do czasu schłodzenia ciasta . Warzywa siekamy , karkówkę kroimy w kawałki , pieczarki podobnie – wielkość zależy od upodobań , najlepsze są średniej wielkości . Wszystko podsmażamy na patelni , do czasu
Ogrodnik w podróżyuszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i pogrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć!Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 1 jajko sól woda(...)oleju. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką, od wypłynięcia gotować nie dłużej niż 3-5 minut, w zależności od grubości ciasta.Wyciągać łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą. Farsz; grzyby mrożone lub suszone, ok 20-30 dag pół czerstwej bułki zalanej mlekiem mała cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki kwaśnej śmietany oliwa sól świeżo mielony pieprz
Apetyczna babeczkaNatomiast w trakcie ubijania piany na bezę można zaradzić problemom. Gdy piana słabo się ubija, można zwiększyć chwilowo obroty miksera. Ale należy pamiętać, że obecność choćby małej ilości żółtka jajka w białku spowoduje gorsze ubicie piany. Tak więc białka powinny zostać starannie oddzielone od żółtek. Cukier dodawany na etapie miksowania będzie nam usztywniał i uelastyczniał bezę. Jednak warto pamiętać(...)się nam rozwałkować i nie ulec zniszczeniu, a następnie nadziać ulubionym farszem. Są dwie szkoły „pierogowe”. Jedna to ta, która zaleca lekkie zaparzenie mąki, czyli dodanie do ciasta bardzo gorącej wody (po zagotowaniu odstawionej na 2 minuty). Druga opcja to wyrobienie ciasta z dodatkiem ciepłej wody i jajka. Sekretnym składnikiem ciasta pierogowego jest także olej, który nadaje miękkość i elastyczną
Raj dla Podniebieniagałki muszkatołowej 1 jajko Wykonanie: Rozmrożony szpinak smażymy na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe. Każdą z piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia(...)leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy pierś i zawijamy ciasto (tak jak na kulebiak w jodełkę). Zawinięte piersi kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy na środkowa półkę do nagrzanego piekarnika do 200 C na ok. 40 min. Ciasto musi się ładnie zrumienić. Smacznego
IMPRESJA SMAKU