jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:294/455)

Wianek drożdżowy z masą orzechową 129

uformowałam bez problemu. Pociąć ciasto na trzy równej szerokości kawałki. Na środku każdego kawałka położyć farsz orzechowy. Wszystkie trzy kawałki zawinąć formując ruloniki. Delikatnie podsypywać mąką. Zapleść ruloniki ciasta jak warkocz. Zawinąć warkocz tworząc koło, zlepić końcówki ze sobą. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 30 minut. Ciasto lekko

Kuchnia Pokoleń
NADZIANA ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO 154

Rolada? Ok!! Co potrzeba??  1 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta pietruszka sól, pieprz czosnek cebulka  Z tych składników przygotowujemy masę jak na kotlety  mielone.  Łączymy składniki, doprawiamy do smaku i gotowe :)  Następnie zabieramy się za farsz.  0,5 kg pieczarek cebula ser żółty sól, pieprz, oregano, słodka papryka + plastry boczku Tu sprawa

BezglutenowaIzabela
pyszne gołąbki w sosie pomidorowym 198

wydobyć jego smak i a romat. Do dużej miski wrzucamy mięso mielone, ryż oraz jajko, cebulkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Bierzemy dość duży garnek i dno wykładamy najmniejszymi liśćmi kapusty (tak, aby żaden gołąbek nam się nie przypalił). Największe liście nadziewamy farszem i dokładnie zawijamy, tak aby mięso nie wypadało. Zawinięte gołąbki układamy w garnku (od największych na dnie

Gar Zdrowia
GRYCZANE NALEŚNIKI Z JABŁKIEM 174

zimno i na dodatek w słodkiej wersji 😎 A czy wiecie, że naleśniki można wykonać bez jajka i wyjdą tak samo puszyste i smaczne? Tradycja jaka się zachowała została już dawno przełamana! 😏 Składniki na 1 porcję ciasto: -60 g mąki gryczanej -łyżeczka oleju -woda farsz: -50 g twarogu chudego -1 jabłko* Przygotowanie: 1. Mąkę i olej wstępnie przemieszać, dodajemy stopniowo zimnej

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 83

jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez

Bullio
Naleśniki z serem i przecierem owocowym 122

ciasto: 400 g mąki pszennej, sól, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, farsz: 4 żółtka, 4-5 łyżek cukru pudru 500 g sera białego twarogowego esencja waniliowa, 300 - 400 ml przecieru owocowego* Ciasto na naleśniki : do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie

królestwo garów
Ciasto naleśnikowe - przepis podstawowy 149

Bardzo lubię naleśniki z różnymi farszami jak i krokiety. Najważniejsze aby ciasto było cienkie i nie tłuste. Ciasto naleśnikowe - przepis podstawowy Składniki: - 1 szklanka mąki - półtorej szklanki mleka - pól szklanki wody niegazowanej - 2 jajka - szczypta soli - olej Przygotowanie: Miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Możemy wymieszać wszystko trzepaczką. Gdy ciasto jest za gęste lub za rzadkie dodajemy

Kulinarne życie
Banica z mięsem drobiowym 164

farsz mięsny: 500 g gotowanego mięsa z drobiu, 1 ostra papryczka, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, 3 łyżki masła, 200 ml bulionu, 440 g jogurtu greckiego, 2 jajka, 1 kg szpinaku, 3 łyżki masła, 1 -2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ciasto yufka, 150 g masła, Mięso rozdrobnić, nie mielić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, mięso

królestwo garów
Burgery z kalafiora na ostro 150

piekarnika i ostudź. Rozdrobnij kalafior widelcem, nie miksuj. Przełóż kalafior do dużej miski. Dodaj jajka, zmielone migdały lub panko, ugotowaną quinoa, przeciśnięty przez praskę czosnek, mozzarella i kurkumę. Nasiona kminu i kolendry zrumień na suchej patelni, zgnieć w moździerzu i dodaj do farszu. Dopraw farsz solą i delikatnie wymieszaj. Zamocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj 10 burgerów. Smaż

codojedzenia
Schab faszerowany 143

brzeg schabu. Wycięte mięso przekręcić przez maszynkę do mięsa razem z łopatką, dodajemy jajko, umytą i pokrojona w paski paprykę, oczyszczone pokrojone oraz podsmażone na maśle pieczarki, posiekaną natką pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę, przyprawiamy solą i pieprzem wyrabiamy farsz.Wyrobionym farszem nadziewamy wycięty tunel w schabie zawijamy w folię aluminiową wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy niewielką

kgwjanczewo
Rogale drożdżowe, które rosną jak opętane 3906

będą tak puszyste i lekkie) i połączyć razem z proszkiem do pieczenia.Dodać jajka, zaczyn, olej i dokładnie wymieszać łyżką [ ja zagniotłam rękoma].Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na  rogalomanię  , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na blaszkę. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec około 12-15 minut

Moje domowe kucharzenie
naleśniki na wodzie gazowanej i maślance 106

gazowanej 3 łyżki cukru 50 ml oleju szczypta soli cukier puder z wanilią do posypania* Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać resztę składników i całość wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Na patelni lub naleśnikarce upiec cienkie naleśniki i nadziać dowolnym farszem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  * Do posypania naleśników użyłam cukru pudru z prawdziwą mieloną wanilią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem 127

zrodził się pomysł na gniazdka z mięsa mielonego, które po brzegi można wypchać ulubionym farszem. :-) Padło na szpinak, który w sezonie kupuję bardzo często. Mrożony chowa się przy świeżym, który jest moim zdaniem dużo smaczniejszy. Zapraszam na obiad. 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany 1 pęczek szpinaku 1 duża cebula

Szefowa kuchni
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 116

jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez

Bullio
Naleśniki na piwie 141

cukru.Dzięki użyciu ciemnego piwa, w smaku są delikatnie słodkie. Idealne do każdego rodzaju farszu : na wytrawnie i na słodko. Pyszne! 'naleśniki na piwie' Składniki (na 10 naleśników):   - 1 szklanka ciemnego piwa - 1 szklanka mleka - 1-1,5 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - szczypta soli Wszystkie składniki (uwaga: na początek tylko 1 szklanka

CookYourself
Pieczarki faszerowane serami i pomidorami 111

odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski. Do pokrojonych korzonków dodałam  surowe jajka, śmietanę pokrojone w drobną kostkę sery, pomidora obranego ze skórki, cebulę, bazylię, tymianek i czosnek wyciśnięty przez praskę.Doprawiłam solą, pieprzem i papryką, wymieszałam i tak przygotowanym farszem wypełniłam kapelusze pieczarek.Lekko skropiłam oliwą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopi na 30 minut

Gosia gotuje
Hamantaschen 216

wycinać kółka (u mnie o średnicy... cm). Na środek każdego koła nałożyć niecałą łyżeczkę farszu i unosząc krawędzie koła zlepić dokładnie na brzegach w trzech miejscach, nadając im kształt trójkąta. Środek powinien zostać "otwarty", by nadzienie było widzoczne. Tak przygotowane kapelusze wysmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec

KUCHARNIA
NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI 98

jogurtu truskawki kiwi brzoskwinie z puszki czekolada A jak to zrobić: Z mąki, mleka, wody, jajka, cukru i cukru waniliowego, zrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając składniki, aby nie było grudek. Smażyć naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni. Naleśniki mogą być nieco grubsze, lepiej utrzymają farsz. Banana obrać ze skóry i rozgnieść widelcem.  Dodać ser, jogurt, cukier trzcinowy i przyprawę

Kuchnia w opałach
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 295

jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez

Bullio
Zawijaski z mielonego mięsa z pieczarkami 195

łyżka masła Bułkę namoczyć w letniej wodzie, odcisnąć.  Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, posolić i popieprzyć. Podzielić na 5 porcji. Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w talarki. Podsmażyć na oleju, zestawić z ognia, dodać po łyżce stopionego masła i bułki tartej. Farsz nałożyć na placuszki mięsne, zlepić je i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym

Apetyczna babeczka
Pyzy 271

mąką pszenną i ziemniaczaną (z lekką przewagą mąki ziemniaczanej). Wyciągnięte ziemniaki dodać z powrotem . Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto. Mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą Wymieszać , doprawić do smaku. Z ciasta formować kulki, rozpłaszczyć, a na środku nakładać trochę farszu.  Pyzy wrzucać do wrzącej, osolonej wody.Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane zeszkloną

Moje domowe kucharzenie
QUICHE ZIOLOWY 115

wykladamy ciastem francuskim, ktore nakluwamy widelcem i posypujemy 1 lyzka bulki tartej. Twarozek wymieszac z jajkami, dodac smietane i make ziemniaczana. Na koncu dodac posiekany czosnek i ziola. Ja dodalam suszone, poza pietruszka. Jesli beda to ziola swieze to uprzednio nalezy je posiekac. Farsz doprawic sola, pieprzem i galka. Dokladnie wymieszac i przelac na ciasto. Wierzch ciasta posypujemy pozostala bulka

Przysmaki Karolki
Paje z wołowiną i pieczarkami. 160

samo jak klopsiki Marzeny łączą dwa nasze ostatnie zadania :) Składniki: Farsz: 100 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku oliwa sól i pieprz Ciasto: 250 g mąki 125 g masła  1 jajko 1 łyżeczka cukru spora szczypta soli 1 łyżka wody Wykonanie(...)Posiekane zimne masło, sól i mąkę połączyć w misce i szybko wyrobić, aż zacznie przypominać kruszonkę. Dodać zimne jajko i takąż wodę i również szybko zagnieść. Uformować w kulę i schować do lodówki. Na dużej patelni zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę (3 - 5 minut). Dodać roztarty z solą czosnek. Po kolejnej minucie dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki

zadanie-gotowanie
Zielone szpinakowe naleśniki jaglane z truskawkami 131

Składniki na ok 12 sztuk: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 2 szklanki mąki jaglanej lub pół na pół z pszenną ok 125 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (ok 80 g po rozmrożeniu i odciśnięciu na sitku) 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego (opcjonalnie) Farsz: 200 g twarogu półtłustego 3-4 łyżki śmietany kwaśnej(...)zrobić na dwa sposoby: zmiksować mikserem lub blenderem. W pierwszej opcji konieczne jest zmiksowanie szpinaku blenderem, aby był jak najbardziej gładki. W misie miksera zaś wsyp suche składniki, dodaj jajka i mleko. Zmiksuj. Dodaj szpinak i ponownie zmiksuj. Wlej wodę gazowaną i jeszcze raz zmiksuj, do połączenia. Przy drugiej opcji wrzuć rozmrożony szpinak i wlej mleko. Zmiksuj do rozdrobnienia szpinaku

Anioszek w kuchni
pieczone bataty z mięsem mielonym 122

zasadzie fajnie jest, kiedy wydrążony, upieczony środek wymiesza się z farszem, ale to nie jest konieczne. W pieczeniu najważniejsze jest by dobrze je upiec przed wydrążeniem. Takie przynajmniej jest moje zdanie. To co włożymy do środka to już jest nasza wyobraźnia. Grzyby, mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy bataty były już upieczone za pomocą łyżki wydrążyłam środek. Pozostawiłam ścianki o grubości ok. 5 mm. Zabrałam się za przygotowanie farszu. Mięso mielone usmażyłam na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli. kolejno dodawałam przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i na koniec przyprawiłam do smaku solą, papryką, pieprzem i ziołami. Wydrążony miąższ

Pieprzyć z Fantazją
Tarta z brokułem i cukinią 181

kruszonka. Wtedy robimy zagłębienie, wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać rękami na jednolite, sprężyste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.   W międzyczasie możemy przygotować farsz, który musi wystygnąć przed przełożeniem do tarty. Cukinie i brokuły myjemy. Cukinie kroimy wzdłuż a następnie w półplasterki, Brokuły dzielimy na różyczki – małe zostawiamy, duże przekrawamy na mniejsze. Szalotki(...)częściowego ostygnięcia, ściągając obciążenie i papier.   Do miski przekładamy serki wiejskie, jajka, śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.   Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa. Na warzywa wylewamy równomiernie serowe nadzienie. Ruszamy delikatnie warzywami, aby farsz się rozlał po formie i wpłynął pod warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Smaczna Strona
Z JABŁKAMI -KIBINAJ 159

soli, 1 żółtko Farsz: - jabłka - 2 łyżeczki mielonego cynamony, -0,5 łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich(...)ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec

w mojej kuchni
Omlet z szynką, serem i pomidorami 171

Omlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania