jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:301/455)

Roladki z szynki w galarecie 5374

babć. Tradycyjne smaki świąt wielkanocnych to nie tylko żur, barszcz biały z jajkiem czy kiełbasą , biała smażona kiełbasa czy jaja faszerowane,ale też różne wędliny. I właśnie z wędlinami związany jest pomysł na dzisiejszy przepis. Proponuję roladki z szynki w galarecie z ostrym farszem chrzanowym z rukwią wodną i rzodkiewką. A dla wszystkich, którzy zapomną się i przejedzą świątecznymi daniami

Bon appetit mon amie
Tarta dyniowa na słodko 103

tartęna słodko. Przepis według Jamiego Oliviera jest banalnie prosty, ale zachwyci każdego :-) Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny. Składniki na ciasto -250 g mąki tortowej -125 g zimnego masła -50 g cukru pudru -1 duże jajko -2 łyżki mleka nadzienie -500 g obranej dyni (ja użyłam hokkaido) -500 ml tłustego mleka

Zielona Kuchnia
Pasztet z dorsza kalafiora i cukinii 125

kalafiora zimnego i miksuję blenderem. Dodaję marchewkę startą na tarce drobne oczka, dodaję cukinię, jajko. Bułkę namaczam w mleku, odciskam z jego nadmiaru i dodaję do ryby. Doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb, dodaję koper pokrojony. Foremkę aluminiową smaruję masłem, posypuję bułka tartą. Wykładam 1/3 farszu, układam różyczki kalafiora, i resztę farszu rybnego. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp

wesoła kuchnia
Kiszka ziemniaczana 145

rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, mąkę oraz podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jelita nakładamy na lejek, związujemy koniec sznurkiem i napełniamy dość luźno przygotowanym farszem, koniec również zawiązujemy. Przygotowane kiszkę smarujemy olejem zwijamy w kształcie ślimaka, układamy na blasze

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z jagodami 90

stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajko, mieszamy mąkę z jajkiem początkowo nożem, później zagniatamy ręką dodając stopniowo wodę. ciasto musi być elastyczne lecz niezbyt mokre, więc trzeba uważać z wodą. wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, lepimy pierogi,  wkładając do środka jagodowy farsz i układamy je na desce podsypanej mąką. gotujemy wodę z dodatkiem soli, na gotującą się

Gocha gotuje!
Koperty szpinakowe 133

stolnicy/blacie. Ciasto kroimy nożem na mniej więcej równe kwadraty. Układamy na nich po łyżeczce farszu i łączymy dwa przeciwległe do siebie boki. Całość sklejamy albo palcami, albo widelcem robiąc ciekawy wzorek. Nasze koperty układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, pędzelkiem do ciast smarujemy roztrzepanym jajkiem wierzch kopert. Blaszkę wykładamy do piekarnika na około 20 min. Należy je pilnować

Justa próbuje gotować
Kotlety mielone z pieczarkami i papryką 207

pieprzem. Bułkę namoczoną w wodzie, odcisnąć. Mięso przełożyć do miski, dodać  jajko, musztardę, bułkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić rękami masę. Z wyrobionej masy, zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa robimy kulkę i spłaszczamy. Na każdy nakładamy farsz i sklejamy formując kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu

magiczna kuchnia Kasi
Czekoladowe naleśniki z serem i borówkami 108

sól, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, 2-3 pełne łyżki kakao, farsz: 4 żółtka, 4-5 łyżek cukru pudru 500 g sera białego twarogowego, esencja waniliowa miód (u mnie jaworowy) lub syrop klonowy, Przepis na naleśniki czekoladowe : Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem

królestwo garów
Podstawowe ciasto makaronowe 131

tego ciasta możemy wykonać domowy makaron, np. wstążki lub lasagne. Możemy też przygotować farsz, np. z serku ricotta i szpinaku i wykonać pierożki ravioli. Ciasto przygotowuje się szybko, wykonany makaron można wysuszyć i przechowywać z pojemniku.   400 g mąki (2,75 szklanki) 2 duże jajka (lekko ubite) 4 łyżki wody Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie, w które dodajemy jajka. Wody

Kucharzyca
Jajka faszerowane z łososiem 251

cytryny opcjonalnie sól do smaku kawałki łososia do ozdoby koperek Wykonanie: Jajka obieramy, kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka, wkładamy je do blednera. Dodajemy pokrojonego drobno łososia, sok z cytryny, majonez i dokładnie blendujemy. Gdyby łosoś był mało słony, farsz solimy i mieszamy. Gotowy farsz przekładamy do rękawa lub do szprycy y i wyciskamy go na polówki

Kulinarne przygody Gatity
Rurki z ciasta francuskiego z sałatką 312

możecie potraktować tylko jako pomysł na przekąskę a do środka włożyć swój ulubiony farsz. Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice.   275g ciasta francuskiego żółtko łyżka mleka mak do posypania Sałatka: 15 dag szynki konserwowej pół puszki kukurydzy pół puszki groszku 2 łyżki siekanego szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól pieprz Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej

Smakołyki Asi
Ruskie pampuchy z dynią 218

kolor dzięki puree z pieczonej dyni Hokkaido. Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich :) Bardzo polecam! CIASTO: 25g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 200g puree z dyni Hokkaido 1 szklanka ciepłego mleka 3 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy 1 jajko 1/2 łyżeczki soli szczypta gałki muszkatołowej NADZIENIE: 250g ziemniaków ugotowanych 250g twarogu tłustego

https:KKuchniaMniam
Kruche ciasto z rabarbarem i imbirem 114

farsz: - 600 gram rabarbaru - 80 gram brązowego cukru - 1 łyżka mielonego imbiru Przygotowanie farszu: Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze części i w misce mieszamy z cukrem oraz imbirem tak, aby oblepić mieszanką wszystkie owoce. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na środek ciasta uprzednio posmarowanego żółtkiem jajka.  Brzegi ciasta zwijamy do środka i ich zewnętrzną część smarujemy białkiem. Całość posypujemy cukrem

Życie zamknięte w smaku
Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami 152

zabrałam się do pracy. Naleśniki wyszły fantastyczne i sycące. Jeśli nie przepadacie za jabłkowym farszem, możecie przygotować karmelizowany rabarbar lub gruszki, możecie także gotowe naleśniki polać roztopioną czekoladą deserową. Potrzebne nam: *na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1,5 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 2 jajka - 3 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli *nadzienie:  - 6 jabłek - 4 łyżki cukru

W poszukiwaniu inspiracji
Drożdżowe pierogi z indykiem 213

podsypujemy mąką), wykrawamy krążki dużą  szklanką, w środek wkładamy łyżkę farszu i trochę sera,  formujemy pierogi.   Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez ok 15-20 minut, aż pierogi zarumienią się na złoty kolor. Przed pieczeniem możecie pierogi posmarować zbełtanym jajkiem :) Smacznego! Prymat   dostarcza nam przyprawy

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania