jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:302/455)

Mini koszyczki z pastą jajeczną 171

pomysłu co przygotować na wielkanocne śniadanie, nich przygotuje kruche koszyczki z farszem jajecznym. Są łatwe do przygotowania i będą efektownie prezentować się na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 50 g margaryny, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 1/2 łyżki gęstej śmietany, Pasta jajeczna: 3 jajka, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 cebuli, 3 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki chrzanu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pomidory faszerowane pieczarkami oraz wędzonym serem zapiekane z jajkami. 189

Podgrzewamy aż woda odparuje. Całość porządnie doprawiamy solą i pieprzem – farsz musi być wyrazisty. Następnie bierzemy pomidory, odcinamy wierzch ze szypułkami i wydrążamy środek pozbywając się miąższu, uważając aby nie uszkodzić ścianek. Nadziewamy pomidory wkładając do nich pieczarki z cebulą i kolejno ser wędzony, pozostawiamy  miejsce na jajko. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i przekładamy do niego pomidory, podgrzewamy około

Symfonia smakowa
Chleb nadziewany warzywami 153

innym serem. Zawiń do połowy. Na zwinięty rulon rozłóż drugą część farszu i posyp serem. Zwiń w rulon. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponacinaj lub porób wzorki według własnej fantazji, ja mój wygięłam w rogala. Zostaw na kolejne pół godziny do wyrośnięcia, po czym posmaruj opcjonalnie jajkiem i piecz w 200 ° góra- dół 40 minut. Po czym podawaj

Pasje Jolki
Naleśniki z jabłkami 188

łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę , mleko , wodę , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Smażymy duże naleśniki. NADZIENIE: Jabłka obieramy , kroimy w kosteczkę. Posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Wkładamy do garnka i podlewamy ok. 50 ml wody. Prażymy kilka minut aż zmiękną. Farszem napełniamy naleśniki. Posypujemy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Naleśniki po meksykańsku 182

olej 2 łyżki sól szczypta Wsypuję mąkę do miski, wbijam jajko, dodaję sól, mleko i wodę gazowaną mieszam drewnianą łyżką i sprawdzam gęstość i w razie potrzeby dodaję albo więcej mleka/wody albo mąki. Później używam miksera by uzyskać super gładkie ciasto, patelnie dobrze rozgrzewam i zaczynam smażenie. Farsz: Mięso mielone 0,5 kg cebula 1 szt. pieczarki ok.6 szt. koncentrat

NA MOIM TALERZU
Nadziewane patisony i kabaczki 226

pozostać pół surowe. Mięso połączyć z pęczakiem. Dodać koncentrat pomidorowy, jajko, posiekane liście bazylii i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem - dokładnie wymieszać. Kabaczki przekroić wzdłuż, z patisonów odciąć wierzch. Za pomocą małej łyżeczki wydrążyć warzywa. Wnętrze kabaczków  i patisonów posmarować oliwą, oprószyć  solą. Warzywa wypełniać farszem. Posypać po wierzchu tartym serem. Zapiekać w temperaturze 170 stopni

kolorowotorcikowo
Russskieeee... (pierogi) 181

temperatura smażeniny sprawi, że aromat pieprzu będzie bardziej intensywny.Odkładamy 3 łyżki a resztę studzimy. Następnie należy ze sobą połączyć ser, ziemniaki i przestudzone skwarki z cebulą. Doprawić solą. Farsz wyrobić i odstawić na 15 minut do "przegryzienia się". Na ciasto: ( jest to moje uniwersale ciasto na pierogi, wg mnie najlepsze. Mocne i elastyczne, a jednocześnie delikatne) - 2 szklanki mąki(...)odrobinę wystygnie dodać żółtko. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką na 10 minut. Po tym czasie można lepić pierogi. Dodatek żółtka sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Nie dodawajmy całego jajka, gdyż ciasto będzie twarde. Przed dodaniem żółtka należy odrobinę wystudzić mieszankę mąki i wody - gdyż z żółtka zrobi się jajecznica, której kawałki będą widoczne w postaci kropek w cieście. Pierogi

kawawszklance
Krokiety wigilijne po rusku wg Aleex 171

Wigilią, a tuż przed wieczerzą zapiec w piekarniku. Będą znakomicie smakować z czerwonym barszczem. Może spróbujecie? Składniki: Naleśniki: • 2 szklanki mleka • 2 szklanki mąki • 2 jaja • olej • szczypta soli Farsz: • 40 dag ziemniaków po ugotowaniu (u mnie 4 średnie) • 20 dag trzykrotnie mielonego sera białego • 2 duże cebule + 1 dodatkowo • sól, pieprz • olej • kilka plasterków boczku (jeśli danie nie jest(...)przeznaczone na Wigilię) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 2. Przygotować ciasto na naleśniki: Do misy wbić jajka, wsypać mąkę i wlać 1 szklankę mleka. Dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oleju. Wymieszać trzepaczką na gęstą, gładką masę. Dodawać do niej porcjami mleko, cały czas mieszając. Ciasto powinno

W mojej kuchni
Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie 199

cóż nie spróbowałeś to nie wiesz, więc zachęcam was bardzo do przyrządzenia tego typu klopsików z salsiccia. Sposób przyrządzenia klopsików jest bardzo prosty. Klopsiki uformowałam z farszu, ugotowałam bardzo intensywny pomidorowy sos doprawiony obficie oregano, a jako dodatek proponuję mnóstwo mozzarella i spaghetti. Moja wersja klopsików jest bezglutenowa, bo zamiast bułki użyłam mąki migdałowej. Wybrałam również spaghetti bezglutenowe. Obcja(...)praktycznie się nie różni w smaku, więc można ją swobodnie stosować zamiennie. Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie Składniki: 4 – 5 porcji, Klopsiki 650 g surowej salsiccia 1 jajko 70 g migdałowej mąki lub 1 pszenna bułka 50 ml śmietanki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę olej do smażenia Sos pomidorowy 1 bananowa szalotka

codojedzenia
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W TROSZKĘ INNEJ WERSJI 367

   Obok tradycyjnych gołąbków przygotowywanych przeze mnie od lat, zagościły u nas ostatnio gołąbki w troszkę odmienionej formie. A nawet dwóch. Pierwsza wersja farszu była

Smaczne Zdrowe
Placek po węgiersku 1047

mąki 2 jajka sól, pieprz olej  Składniki na nadzienie: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 5 większych pieczarek pół czerwonej papryki 1 papryczka chilli natka pietruszki 2 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego mąka pszenna 3 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz papryka słodka wędzona olej Przygotowanie : Zaczynamy od przygotowywania farszu natomiast placki(...)minut). Doprawiam solą i pieprzem. Zagęszczam wedle uznania łyżeczką mąki rozmieszanej z małą ilością wody. Obrane ziemniaki razem z cebulą rozdrabniam blenderem (można zetrzeć lecz blenderem szybciej), dodaję jajka i mąkę w ilości do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz doprawiam solą i pieprzem. Placki wielkości ok 18 cm (wielkość dna patelni) smażę z obu stron na ładny rumiano-złoty kolor. Placek

Mechanik w kuchni
Żytnie Naleśniki ze Szpinakiem i Kurczakiem 233

podrasowała ich smaku kurkumą, którą bardzo lubię, a przy okazji ma właściwości przeciwzapalne i w ogóle bardzo korzystnie wpływa na organizm. Nie poświęcę zbyt dużo uwagi na farsz, bo tu poszłam w klasykę. Szpinak lubi masło, czosnek i riccotę lub fetę, ja lubię też kurczaka i dlatego też wylądował w szpinaku. Chciałam przyciąć troszeczkę kalorii i nie dodałam żółtego sera(...)też są pyszne. Podsumowując, danie jest fajne, bo lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu, możecie przygotować je wcześniej, a potem tylko zapiec. Ciasto na naleśniki na 5 szt: 2 jajka szczypta soli 1 szklanka mąki żytniej typ 580 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej u mnie niegazowanej 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju Tu opis będzie krótki

Blondynka Gotuje
Japońskie hamburgery Menchi Katsu 231

Składniki: na 4 duże hamburgery lub 8 małych 500 g mielonej wieprzowiny, najmniej 30% tłuszczu 50 g cebuli, drobno pokrojonej 1½ łyżeczki soli biały pieprz do smaku 1 duże jajko pszenna mąka i panko do obtoczenia olej do smażenia 4 -8 hamburgerowych bułek, tutaj przepis musztarda gruboziarnista do posmarowania sos katsu, tutaj przepis frytki do podania Surówka z kapusty(...)czarnego sezamu 1 łyżeczka majonezu 2 łyżki ryżowego octu 2 łyżeczki sezamowego oleju kawałeczek świeżego imbiru, drobno pokrojonego, ok. 2cm Mięso, cebulę, pieprz i skrobię wymieszaj na jednolity farsz. Podziel na 4 lub 8 porcji i uformuj hamburgery. Ułóż na desce i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj surówkę. Potnij kapustę bardzo cienko, najlepiej przy pomocy

codojedzenia
Pasztecik na kruchym spodzie 157

grzanie góra-dół. Mięso wraz z warzywami mielimy. Dodajemy przyprawy oraz jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Następnie wykładamy ją na lekko podpieczony spód i pieczemy „na rumiano” – ok. 20 minut, 180 stopni, grzanie góra-dół. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem. Po upieczeniu dekorujemy szczypiorkiem i gotowe. Taki farsz mięsny możemy wykorzystać do przygotowania TAKICH pierożków. Artykuł Pasztecik na kruchym

Kate's Kitchen
Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 188

cukier. Do miski dajemy przesianą mąkę, suszone oregano, sól, jajko i masło. Dodajemy też mleko z drożdżami i cukrem. Całość mieszamy i ręcznie zagniatamy ciasto. Jak będzie gładkie, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie możemy sobie przygotować składniki na farsz: suszone pomidory kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki, rukolę myjemy i osuszamy

kruche babeczki