jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:292/455)

Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 78

próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w łupinkach w nieosolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy

Programista w kuchni
Pieczone papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią 137

cukinia puści sok. Na koniec odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego razem z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem i bułką tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy na jednolitą masę. Z papryk odcinamy górną część i usuwamy nasionka. Do papryk wkładamy przygotowany farsz. Zapiekamy w piekarniku w temp. 190 o C przez około 1 godziny. W połowie pieczenia warto

Smaki Ewy
Ptysiowy torcik z tuńczykiem 115

parzone zrobimy w mig. Jako nadzienie użyłam fajnego tuńczyka Princes który idealnie nadaję się do farszów, kremów wytrawnych. Powiew wiosny z dużą ilością warzyw czyli tak jak lubię. Wykorzystałam to co miałam, także dodatki to już inwencja własna. #MasterTuńczyk   ciasto ptysiowe: 5 jajek wielkość M 250 ml wody 1/3 łyżeczki soli 100 g masła 150 g mąki pszennej krem

wesoła kuchnia
Naleśnikowe sakiewki z prażonymi jabłkami 103

Składniki na naleśniki : • 250g mąki pszennej • 2 jajka • 250 ml mleka • 250 ml wody • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki cukru • olej do smażenia Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować i usmażyć cieńkie naleśniki. Składniki na farsz : • 4 jabłka • 4 łyżki cukru • sok wyciśnięty z 1 cytryny • szczypta cynamonu • cukier puder do posypania Przygotowanie : Jabłka umyć osuszyć i obrać. Pokroic na ćwiartki

KUCHNIA POLSKA
Mini pierożki z jabłkami i kardamonem. 134

cukier waniliowy 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu odrobina cynamonu Przygotowanie; Na stolnice przesiewamy mąkę, we wgłębienie wbijamy jajko i wlewamy oliwę. Dodajemy sól. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając wodę. Wyrabiamy aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię i odkładamy na kilka minut. W tym czasie robimy farsz. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przez gazę lub inną ściereczkę wyciskamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem 343

stolnicę posypaną mąką, cienką wałkujemy, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka z ciasta. Nakładamy porcję farszu i zlepiamy boki ciasta formując pierożki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko posypujemy mąką, układamy pierożki i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Naleśniki z serem (bezglutenowe) 135

ziemniaczanej (1 łyżka) 2 szklanki mleka (500 ml - najlepsze sojowe, ale krowie też może być) 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżka oleju (każdego za wyjątkiem rzepakowego, nadającego się jedynie do smarowania silników) kwaśna śmietana masło do smażenia Składniki na farsz: 250 g twarogu (tłusty najlepszy) cukier trzcinowy (ilość do smaku) 1 łyżka śmietany 1 żółtko Wykonanie

Kawa z mlekiem
Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem 78278

Przepis pochodzi z 1910 roku..  ponadczasowy! - miękkie i elastyczne - bez podsypywania mąką - z jajkiem i masłem Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć  uniwersalnej masy serowej . Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz -  kapustę na ciepło z rydzami . Fantastycznie są również pierogi z kaszą gryczaną i fetą .  Jakie

AniaGotuje.pl
OSZUKANE ZRAZY + FILMIK 236

SKŁADNIKI :  1 kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do mięsa 1 łyżeczka majeranku  FARSZ :   4 ogórki kiszone  musztarda sarepska 2 kiełbasy śląskie 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula

Kulinarne Fantazje Marioli
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 93

próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w łupinkach w nieosolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy

Programista w kuchni
Sposób na mięso z rosołu 147

chce jeść.   Rodzinka nie przepada za gotowanym mięsem. Niekiedy robię z niego galart lub farsz do krokietów w przeciwnym razie podsuszone już mięsko zajada psinka. Nie tym razem!!! Dałam się na sposób. Składniki: Pozostałe mięso z rosołu: skrzydełka, ćwiartki Bułka tarta Jajka Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Dodatkowo: Sałata lodowa Czerwona cebula Ogórek zielony Pomidorki Szczypiorek Sos czosnkowy

W garach u Gosi
Gołąbki z papryką i natką pietruszki czyli z dużą dawką witaminy C. 107

kostkę, razem z natką i resztą przypraw dodajemy do nadzienia. Mieszamy dokładnie , na koniec jeszcze jajko i gotowe. Zdecydowanie bardziej wolę włoską kapustę, jest dużo smaczniejsza, łatwiej z niej formować i nie wymaga obgotowywania. Zdejmujemy pojedyncze liście, usuwamy grube żyły, nakładamy porcję farszu i zawijamy, układamy łączeniem do spodu. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy gołąbki z każdej strony. Taka

Dieta moja pasja
Naleśniki z serem ricotta w sosie jagodowym 124

jajka  szczypta soli  2 łyżki oleju  Wykonanie  Do miski dodaję mąką , mleko ,jajka ,oraz sól ,wszystko bardzo dokładnie mieszam , kiedy ciasto mam już przygotowane odstawiam na pół godzinki . Po naszym czasie smażę naleśniki do wykorzystania całego ciasta . Składniki ( na farsz ) 2 kubeczki serka ricotta  3 łyżki cukru  1 łyżka cynamonu 1 laska wanilii

Mój Smak
Kiełbaski w cieście twarogowym 101

Ciasto twarogowe jest proste w wykonaniu i pyszne. Świetnie sprawdza się z farszem- zarówno słodkim jak i słonym. Ja dziś zawinęłam nim kiełbaski na śniadanie. Mniam! Składniki: 10 dag twarogu 10 dag masła 10 dag mąki szczypta soli 1 jajko kiełbaski 10 szt. Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, zwinąć w rulon i ponownie rozwałkować, tą czynność powtórzyć pięciokrotnie

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty, tradycyjne z mięsem i ryżem. Gołąbki z piekarnika. 1917

miski, dodaję do niego ugotowany i ostudzony ryż, pokrojoną i przesmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i wszystkie przyprawy. Wyrabiam jak na mielone. Z liści kapusty, wybieram te najładniejsze ( tymi gorszymi wyłożę naczynie do pieczenia ) i na każdy z nich daję porcję farszu, zwijam w miarę kształtne i zgrabne gołąbki. Naczynie do pieczenia ( u mnie gęsiarka) smaruję delikatnie olejem

Kuchnia z widokiem na ogród
Rumcajs Historycznie - Tort Jakobinski 218

wykładamy formę do tarty, obsypujemy równo serem i układamy podzieloną na cząstki rybę. W misce mieszamy jajka, mleko, imbir i utarty goździk, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mieszanką rybę. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta, Wierzch smarujemy żółtkiem i nacinamy, bądź dziurkujemy widelcem, by farsz miał jak odparowywać. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni. Źródło: Rene

Gotuj z Rumcajsem
,,Tarta dyniowa z boczkiem’’ 122

paski, cebulę drobno siekamy. Boczek podsmażamy, dodajemy cebulę i na koniec dynię. Śmietanę mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla. Czynność tę powtarzamy na kolejnych plastrach ciasta. Przykrywamy farszem, zalewamy sosem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200ºC. Do wykonania tarty wykorzystałam praktyczną, prostokątną formę

Podróż w kulinaria
Jajka faszerowane żurawiną i serem 234

łyżki suszonej żurawiny 2 łyżeczki chrzanu z żurawiną sól, pieprz szczypiorek do dekoracji  Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Każde dzielimy na pół i wyjmujemy żółtka. Blendujemy razem twaróg, żółtka, żurawinę i chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka napełniamy farszem i gotowe ;-) SMACZNEGO! ;) Przepis podejrzany na blogu Domowy Smak Jedzenia

Czerwona Porzeczka
Naleśniki z nutką kokosową, nadziewane białym serem 123

soli 200 gr twarogu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru Przygotowanie: Jajko wymieszać z szczyptą soli. Dodać mąkę, mleko i mleko kokosowe dokładnie wymieszać. Upiec naleśniki. Twaróg (najlepiej mielony) wymieszać ze śmietaną i cukrami. Na upieczone naleśniki nakładać farsz z twarogu i złożyć. Ja składam albo w trójkąty albo jak na zdjęciu w tzw. krokiety

Amatorka kuchenna
Krokiety z marchewką, kapustą i pieczarkami 141

naleśniki , za każdym razem wlewając na patelkę łyżeczkę oleju do smaż enia , a następnie ciasto naleśnikowe. Farsz na łożyć na środek naleśnika i zwinąć. Gotowe krokiety wło żyć do lodówki ( schłodzone łatwiej się panierują ). Obtoczyć w mące, rozbełtanym i przyprawionym solą i pieprzem jajkiem , a na koniec w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor , tak aby skórka była chr upka

Gaździnka warzy
Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym 170

placki ziemniaczane, odcisnąć przez ścierkę lub gazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie. Odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne kluchy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia

Czerwień i błękit
JAJKA FASZEROWANE Z KOLENDRĄ I MIGDAŁAMI 112

zmielony czarny pieprz 3 łyżki płatków migdałowych, zrumienionych na patelni 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie Jajka przekrawam na połówki ostrym nożem. Wyjmuję białka oraz żółtka i drobno siekam na desce. Delikatnie mieszam z cebulką, kolendrą i śmietaną. Doprawiam solą i pieprzem. Wkładam farsz do skorupek, przykrywam migdałami, lekko je dociskając. Smażę na dobrze rozgrzanej patelni z olejem, od strony

w mojej kuchni
Gryczana tarta ze szpinakiem 111

wielbicieli gryki. Składniki ciasta: 300 g mąki gryczanej, 150 g margaryny albo oleju roślinnego, 1 jajko, 10 g proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 szczypty kminku (ciasto ma z nim ciekawszy smak), woda (odpowiednia ilość dla właściwej konsystencji w czasie ugniatania).   Składniki "farszu": opakowanie szpinaku (najlepiej liści), trochę oleju, ser (w zależności od upodobań: żółty dojrzewający, pleśniowy, biały, bundz

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
TARTA Z KURCZAKIEM 475

surowe ciasto, jest pewne, że wyjdzie nam  zakalec :)  Po wyjęciu lekko studzimy. Na farsz: 2 małe filety z kurczaka przyprawa Gyros mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka natka pietruszki lub szczypiorek olej 200ml śmietany 12% lub 18% 2 jajka sól pieprz Fileta kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Cebule kroimy w kostkę. Mięso wraz

Walijskie Pichcenie
Rożki ze szpinakiem i serem feta 345

Prosta przekąska lub danie wegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta. Składniki: płat ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku 250 g szpinaku 100 g sera feta sól, pieprz oliwa jajko Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć, ser pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i całość poddusić

wyzwania kuchenne
PLACUSZKI Z CUKINII Z MĄKĄ ORKISZOWĄ PEŁNOZIARNISTĄ 228

czasie cukinie lekko odcisnąć , najlepiej przekładając je od razu do drugiej miski. Dodać do tego jajka, resztę soli oraz odważone obydwa rodzaje mąk. Całość dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nałożyć małą ilość oleju kokosowego (lub innego tłuszczu), nałożyć po ok.1-1,5 łyżki farszu cukiniowego, lekko spłaszczyć i smażyć po ok.3 minuty z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy sobie

Smaczne Zdrowe
Co zamiast uszek do Wigilijnego barszczu? // Kulebiaczki drożdżowe z pieczarką 208

wyparuje woda z pieczarek.  Jeśli uznasz, że farsz jest zbyt „wodnisty” moższ dodać odrobinę kaszy manny, która wchłonie wilgoć.  Składniki na ciasto drożdżowe: 100 g masła 350 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 35 g cukru + 1 łyżeczka 150 ml śmietanki 30% 2 jajka ( 1 białko zostawić do posmarowania kulebiaków) szczypta soli Drożdże zasypać(...)łyżeczką cukru, mieszczać aż się rozpuszczą. Odstawić zaczyn na 10 min aż „urośnie”. Do miski dodajemy mąkę, cukier, szczyptę soli i jajko. W rondlu rozpuszczamy masło. Następnie do miski z mąką dolewamy ciepłą śmietankę . Kiedy drożdże urosną dodajemy je do miski i zaczynamy mieszczać ręką. Po połączeniu się składników, powoli dolewamy rozpuszczone masło stale mieszając. Ciasto powinno

Rusty Fork
"Ślimaczki" ze szpinakiem w cieście francuskim. 164

Składniki: 200g  świeżego szpinaku, 1 łyżka śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opakowanie ciasta francuskiego, łyżka masła, 1 jajko, 1 plasterek sera żółtego. Przygotowanie: Szpinak umyć i usunąć ogonki. Włożyć do durszlaka i trzy razy przelać wrzącą wodą. Odsączyć i posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła do momentu odparowania wody. Dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól(...)kawałku, które musiałam rozwałkować). Na ciasto położyć farsz i mniej więcej równomiernie go rozprowadzić. Plasterek sera podzielić na kilka pasków i rozłożyć wzdłuż na środku ciasta. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić. Przygotować blachę do pieczenia i rozłożyć na niej papier do pieczenia. Układać obok siebie "ślimaczki", które należy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach

W kuchni u Moniki
Zapiekane naleśniki z karmelizowanymi jabłkami w sosie waniliowym 197

Ciasto naleśnikowe (na 7 szt.): 375 ml mleka, 2 małe jajka, 150 g mąki pszennej, olej do smażenia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg kwaśnych jabłek, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych, 100 g miodu, 100 g cukru, 1 płaska łyżeczka cynamonu. nasiona z 1 laski wanilii, sok z 1/2 cytryny, niewielka ilość masła. Sos waniliowy: 600 ml mleka, 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były dosyć cienkie. Z podanych składników wyszło mi 7 szt. naleśników. Akurat na jedną warstwę ułożoną w formie o wymiarach 30x22 cm. Na każdy naleśnik nałożyć po 2 łyżki farszu jabłkowego

Świat Domowej Kuchni
Pieczone panzerotti. 310

ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukry 1,5 łyżeczki soli 1 op. drożdży instant (7 g) 4 łyżki oleju 2 jajka mąka      Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy i dodajemy tyle mąki, żeby otrzymać zwarte ciasto. Teraz zabieramy się za wyrabianie, kończymy gdy ciasto jest elastyczne i gładkie, czyli(...)kulkę, a następnie wałkujemy na owalny placek. Na nim układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę układamy na blasze i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180°C. DODATKOWO: 1 roztrzepane jajko sezam      Gotowe bułki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy do zarumienienia

Rozpustne gotowanie
Placek po cygańsku z kurkami w śmietanie z szałwią 240

SKŁADNIKI na 4 porcje: 5 dużych surowych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże jajko lub 2 małe 1 czubata łyżka maki 1/2 łyżeczki tymianku mielonego 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1/3 łyżeczki soli do smaku olej do smażenia 4 łyżki ziaren słonecznika na farsz: ok.400-500 g kurek (oczyszczonych) 1 średnia cebula 1 łyżka masła creme fraiche lub gęstej(...)kwaśniej smietany 1 łyżeczka mąki sól i pieprz do smaku kilka listków świeżej szałwii Wykonanie: Na początek zróbmy farsz: posiekać więc cebulę w drobną kostkę. Na szeroką patelnię wrzucić masło i nie czekając aż się rozpuści wrzucić też od razu poszatkowaną drobno cebulę. To po to aby masło nie ściemniało a cebula nie zdążyła zbrązowieć na zbyt gorącym maśle. Cebulę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tort kanapkowy z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 185

tortu (można    dodać trochę majonezu) , a wierzch pokrywamy resztą farszu z tuńczyka. Boki owijamy  cieniutkimi  plasterkami  sera, wierzch posypujemy szczypiorkiem. Tak przygotowane torciki zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu, przed podaniem udekorować dowolnie - jajkami, kaparami, rzodkiewką i ziołami. Smacznego

Stare Gary
Żytnie naleśniki ze szpinakiem i serem feta 330

jedynie z dodatkiem łyżki oleju w cieście - polecam ten sposób, bo nic nie przywiera, a powstałe placki są cieniutkie i delikatne. Inaczej takie, które lubię najbardziej. Przygotowałam do nich wspaniały farsz ze świeżego szpinaku, czosnku i fety. Moim zdaniem to połączenie idealne! Wiem, wiem, każdy dobrze je zna i tym przepisem Ameryki nie odkryłam, :)... ale mimo to chciałam podzielić się moim(...)sól. Na koniec wbić jajka i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie jednak zbyt rzadkie - należy dodać więcej mąki, jeśli zbyt gęste - mleka/wody. Odstawić na  przynajmniej 15 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Składniki na farsz szpinakowy:  (mnie wystarczył jedynie

Kuchnia Ellie
Kotlet De volaille wraz z gratin pleśniowym. 105

pieprz - papryka słodka oraz ostra  - natka pietruszki  - ser żółty  - masło Do opanierowania oczywiscie potrzebujemy mąke ,jajko , oraz bułkę tartą. * Gratin  - ziemniaki (2 na porcje) - jajko - smietane  - zioła prowansalskie - ser pleśniowy ( może być żółty ) - sól pieprz  - gałka muszkatałowa Na samym początku zabieramy się za obranie ziemniaków (2 na osobe) oraz ugotowanie ich na pół twardo(...)boki na masło oraz inne dodatki a następnie zwijamy kotleta od strony farszu . Namaczamy sobie w wodzie dłonie i łapiemy kotleta w dlonie złożone jak do.pacieża i wychylamy kostki do zewnątrz . Teraz czas na ugniatanie w ten sposób kotletów. Zrobione kotlety trzeba opanierować w mące jajku i bułce tartej trzeba mocno formowac w ten sam sposób a następnie powtórzyć

Wspólne smaki
Drożdżowa strucla z serem. 126

strucli   Przygotowanie; Mleko lekko podgrzać, następnie dodac do niego pokruszone drożdze, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić az drożdze podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodac jajko, roztopione masło i wyrośnięte drożdze. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.   Ser mieszamy(...)całości a na niego wykładamy połowę farszu. Następnie wałeczki zaplatamy na przemian. Tworząc warkocz. (najlepiej robić to na papierze do pieczenia bo później źle jest strucle przenieść na brytfannę.) To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta. Strucle odstawiamy jeszcze na około pół godziny, a przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180C około 30 min. Jednak należy kontrolować

Radość kipiąca uśmiechem.
SZARLOTKA I CZERWONY DIAMENT? 117

wymiarach 24cm /24 cm : FARSZ: 🍰 1 Kg jabłek 🍰 2 łyżki cukru z wanilią  🍰 2 łyżki cynamonu  🍰 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub grzańca  🍰 2 łyżki soku z cytryny CIASTO : 🍰2 szklanki mąki pszennej 🍰kostka zimnego  masła  🍰6 łyżek cukru np. trzcinowego  🍰2 łyżeczki proszku do pieczenia 🍰jajko  DODATKOWO: 🍵 Filiżanka świeżo parzonej Herbaty Czerwony(...)Jabłka obieram, myję a następnie kroję w drobną kostkę.  4. Do garnka o grunym dnie wlewam 3 łyżki wody a następnie dodaję jabłka i pozostałe składniki farszu. Smażę tak by sok z jabłek jaknajbardziej wyparował , ok 20 min.  5. Pozostawiamy do ostygnięcia.  6. Blachę lub formę wykładam papierem do pieczenia.  7. Ciasto wyjmuję z lodówki

Gotowanie Patki
Ziemniaki w całości z wypełnieniem z jajka, sosu pomidorowego, suszonej szynki z szybkowaru 165

sosu w różnych miejscach jajka) rozsyp szczyptę pokrojonej szynki dodaj zioła oraz ćwiartkę szalotki całość delikatnie dopraw solą i pieprzem ziemniak przykryj ściętym kapeluszem ziemniaki luźno obwiąż bawełnianym sznurkiem spożywczym. Nie ściskaj mocno - s znurek ma jedynie przytrzymać delikatnie kapelusz, aby nie odpadał od reszty ziemniaka (p odczas gotowania ziemniak oraz farsz lekko spęcznieją - za bardzo(...)spód jednego ziemniaka. Jeśli wykałaczka nie napotka oporu podczas wbijania w głąb ziemniaka - ugotował się, jeśli jednak poczujesz najmniejszy opór, należy go dogotować Ziemniak wypełniony jajkiem i dodatkami. Ziemniaki przygotowane do gotowania. Ziemniak po ugotowaniu

Szybko Szybkowar
Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego 137

widelcem, dodajemy łyżkę mleka i mieszamy. Bierzemy pędzelek i każdy z pierogów smarujemy jajkiem. Posypujemy np. czarnuszką. Pieczemy 20 minut w piekarniku. Tak to wygląda na żywo : ) Do pierogów możemy dodać sos – najprostszy to sos czosnkowy   Smacznego !   ps. jeśli zostanie Ci farsz, zawsze możesz go dodać do makaronu i mieć pyszny obiad następnego dnia : ) Szpinak z fetą

Kuchnia na wzgórzu
sylwestrowe kiełbaski 131

małym ogniu przez 12 minut.  Pokroić kurczaka w mniejsze kawałki i wymieszać z jajkiem, mąką,solą pieprzem i porto. Odcedzić mleko od reszty składników ,bo tylko płyn nam potrzebny. Wszystko zmiksować ,dodając przecedzone mleko z patelni. Rozwinąć folię spożywczą układać łyżką farsz ,zawinąć kilka razy na wielkość i grubość jaką chcemy. Z jednej i z drugiej strony związać końce

mojej kuchni
sylwestrowe kiełbaski 141

małym ogniu przez 12 minut.  Pokroić kurczaka w mniejsze kawałki i wymieszać z jajkiem, mąką,solą pieprzem i porto. Odcedzić mleko od reszty składników ,bo tylko płyn nam potrzebny. Wszystko zmiksować ,dodając przecedzone mleko z patelni. Rozwinąć folię spożywczą układać łyżką farsz ,zawinąć kilka razy na wielkość i grubość jaką chcemy. Z jednej i z drugiej strony związać końce

w mojej kuchni
Łosoś w cieście z twarożkiem i szpinakiem 143

ostygnięcia. Przygotowujemy ciasto francuskie – kładziemy je na blasze, a na środku umieszczamy ostudzony, szpinakowy farsz. Na wierzchu układamy łososia i przykrywamy drugim kawałkiem ciesta francuskiego. Dociskamy oba blaty ciasta francuskiego po bokach np widelcem czy zlepiamy nadając fantazyjne wykończenie. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i lekko nacinamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok 20-30 minut. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Wianek drożdżowy z masą orzechową 129

uformowałam bez problemu. Pociąć ciasto na trzy równej szerokości kawałki. Na środku każdego kawałka położyć farsz orzechowy. Wszystkie trzy kawałki zawinąć formując ruloniki. Delikatnie podsypywać mąką. Zapleść ruloniki ciasta jak warkocz. Zawinąć warkocz tworząc koło, zlepić końcówki ze sobą. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 30 minut. Ciasto lekko

Kuchnia Pokoleń
NADZIANA ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO 154

Rolada? Ok!! Co potrzeba??  1 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta pietruszka sól, pieprz czosnek cebulka  Z tych składników przygotowujemy masę jak na kotlety  mielone.  Łączymy składniki, doprawiamy do smaku i gotowe :)  Następnie zabieramy się za farsz.  0,5 kg pieczarek cebula ser żółty sól, pieprz, oregano, słodka papryka + plastry boczku Tu sprawa

BezglutenowaIzabela
pyszne gołąbki w sosie pomidorowym 198

wydobyć jego smak i a romat. Do dużej miski wrzucamy mięso mielone, ryż oraz jajko, cebulkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Bierzemy dość duży garnek i dno wykładamy najmniejszymi liśćmi kapusty (tak, aby żaden gołąbek nam się nie przypalił). Największe liście nadziewamy farszem i dokładnie zawijamy, tak aby mięso nie wypadało. Zawinięte gołąbki układamy w garnku (od największych na dnie

Gar Zdrowia
GRYCZANE NALEŚNIKI Z JABŁKIEM 174

zimno i na dodatek w słodkiej wersji 😎 A czy wiecie, że naleśniki można wykonać bez jajka i wyjdą tak samo puszyste i smaczne? Tradycja jaka się zachowała została już dawno przełamana! 😏 Składniki na 1 porcję ciasto: -60 g mąki gryczanej -łyżeczka oleju -woda farsz: -50 g twarogu chudego -1 jabłko* Przygotowanie: 1. Mąkę i olej wstępnie przemieszać, dodajemy stopniowo zimnej

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 83

jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez

Bullio
Naleśniki z serem i przecierem owocowym 122

ciasto: 400 g mąki pszennej, sól, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, farsz: 4 żółtka, 4-5 łyżek cukru pudru 500 g sera białego twarogowego esencja waniliowa, 300 - 400 ml przecieru owocowego* Ciasto na naleśniki : do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie

królestwo garów
Ciasto naleśnikowe - przepis podstawowy 149

Bardzo lubię naleśniki z różnymi farszami jak i krokiety. Najważniejsze aby ciasto było cienkie i nie tłuste. Ciasto naleśnikowe - przepis podstawowy Składniki: - 1 szklanka mąki - półtorej szklanki mleka - pól szklanki wody niegazowanej - 2 jajka - szczypta soli - olej Przygotowanie: Miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Możemy wymieszać wszystko trzepaczką. Gdy ciasto jest za gęste lub za rzadkie dodajemy

Kulinarne życie
Banica z mięsem drobiowym 164

farsz mięsny: 500 g gotowanego mięsa z drobiu, 1 ostra papryczka, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, 3 łyżki masła, 200 ml bulionu, 440 g jogurtu greckiego, 2 jajka, 1 kg szpinaku, 3 łyżki masła, 1 -2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ciasto yufka, 150 g masła, Mięso rozdrobnić, nie mielić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, mięso

królestwo garów
Burgery z kalafiora na ostro 150

piekarnika i ostudź. Rozdrobnij kalafior widelcem, nie miksuj. Przełóż kalafior do dużej miski. Dodaj jajka, zmielone migdały lub panko, ugotowaną quinoa, przeciśnięty przez praskę czosnek, mozzarella i kurkumę. Nasiona kminu i kolendry zrumień na suchej patelni, zgnieć w moździerzu i dodaj do farszu. Dopraw farsz solą i delikatnie wymieszaj. Zamocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj 10 burgerów. Smaż

codojedzenia
Schab faszerowany 143

brzeg schabu. Wycięte mięso przekręcić przez maszynkę do mięsa razem z łopatką, dodajemy jajko, umytą i pokrojona w paski paprykę, oczyszczone pokrojone oraz podsmażone na maśle pieczarki, posiekaną natką pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę, przyprawiamy solą i pieprzem wyrabiamy farsz.Wyrobionym farszem nadziewamy wycięty tunel w schabie zawijamy w folię aluminiową wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy niewielką

kgwjanczewo
Rogale drożdżowe, które rosną jak opętane 3906

będą tak puszyste i lekkie) i połączyć razem z proszkiem do pieczenia.Dodać jajka, zaczyn, olej i dokładnie wymieszać łyżką [ ja zagniotłam rękoma].Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na  rogalomanię  , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na blaszkę. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec około 12-15 minut

Moje domowe kucharzenie
naleśniki na wodzie gazowanej i maślance 106

gazowanej 3 łyżki cukru 50 ml oleju szczypta soli cukier puder z wanilią do posypania* Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać resztę składników i całość wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Na patelni lub naleśnikarce upiec cienkie naleśniki i nadziać dowolnym farszem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  * Do posypania naleśników użyłam cukru pudru z prawdziwą mieloną wanilią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem 127

zrodził się pomysł na gniazdka z mięsa mielonego, które po brzegi można wypchać ulubionym farszem. :-) Padło na szpinak, który w sezonie kupuję bardzo często. Mrożony chowa się przy świeżym, który jest moim zdaniem dużo smaczniejszy. Zapraszam na obiad. 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany 1 pęczek szpinaku 1 duża cebula

Szefowa kuchni
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 116

jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez

Bullio
Naleśniki na piwie 141

cukru.Dzięki użyciu ciemnego piwa, w smaku są delikatnie słodkie. Idealne do każdego rodzaju farszu : na wytrawnie i na słodko. Pyszne! 'naleśniki na piwie' Składniki (na 10 naleśników):   - 1 szklanka ciemnego piwa - 1 szklanka mleka - 1-1,5 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - szczypta soli Wszystkie składniki (uwaga: na początek tylko 1 szklanka

CookYourself
Pieczarki faszerowane serami i pomidorami 111

odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski. Do pokrojonych korzonków dodałam  surowe jajka, śmietanę pokrojone w drobną kostkę sery, pomidora obranego ze skórki, cebulę, bazylię, tymianek i czosnek wyciśnięty przez praskę.Doprawiłam solą, pieprzem i papryką, wymieszałam i tak przygotowanym farszem wypełniłam kapelusze pieczarek.Lekko skropiłam oliwą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopi na 30 minut

Gosia gotuje
Hamantaschen 216

wycinać kółka (u mnie o średnicy... cm). Na środek każdego koła nałożyć niecałą łyżeczkę farszu i unosząc krawędzie koła zlepić dokładnie na brzegach w trzech miejscach, nadając im kształt trójkąta. Środek powinien zostać "otwarty", by nadzienie było widzoczne. Tak przygotowane kapelusze wysmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec

KUCHARNIA
NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI 98

jogurtu truskawki kiwi brzoskwinie z puszki czekolada A jak to zrobić: Z mąki, mleka, wody, jajka, cukru i cukru waniliowego, zrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając składniki, aby nie było grudek. Smażyć naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni. Naleśniki mogą być nieco grubsze, lepiej utrzymają farsz. Banana obrać ze skóry i rozgnieść widelcem.  Dodać ser, jogurt, cukier trzcinowy i przyprawę

Kuchnia w opałach
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 295

jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez

Bullio
Zawijaski z mielonego mięsa z pieczarkami 195

łyżka masła Bułkę namoczyć w letniej wodzie, odcisnąć.  Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, posolić i popieprzyć. Podzielić na 5 porcji. Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w talarki. Podsmażyć na oleju, zestawić z ognia, dodać po łyżce stopionego masła i bułki tartej. Farsz nałożyć na placuszki mięsne, zlepić je i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym

Apetyczna babeczka
Pyzy 271

mąką pszenną i ziemniaczaną (z lekką przewagą mąki ziemniaczanej). Wyciągnięte ziemniaki dodać z powrotem . Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto. Mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą Wymieszać , doprawić do smaku. Z ciasta formować kulki, rozpłaszczyć, a na środku nakładać trochę farszu.  Pyzy wrzucać do wrzącej, osolonej wody.Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane zeszkloną

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania