jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:284/455)

Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella 181

patelnią by masa jajeczna równomiernie się na niej rozlała. Co jakiś czas podnoś łopatką brzegi tak by jajka ścinały się na całej powierzchni. Gdy powierzchnia omleta się zetnie wyłóż na niego grzyby z dynią i cebulką i posyp mozzarellą. Zawiń na farsz brzegi omleta, troszkę jeszcze podsmaż, by ser się ładnie rozpuścił i przełóż go na talerz. Posyp natką pietruszki

karmelowy
Gołąbki w papierze ryżowym 308

przestudzeniu masy pieczarkowej dodajemy do niej mięso mielone, sól, pieprz, majeranek i pół łyżeczki sosu sojowego ,jajko - wyrabiamy tak jak na kotlety mielone Płat papieru ryżowego moczymy chwilę w letniej wodzie, wyjmujemy na duży talerz , a na niego wykładamy łyżkę farszu i zwijamy W rondelku przesmażamy 3 ząbki utartego czosnku, pokrojoną cebulę Dodajemy pomidory krojone, wypestkowane i pokrojone drobno śliwki

Proste Potrawy
Pierożki z jabłkami (bez jaj, mleka, cukru) 188

Idealne pierogi dla dzieci. Ciasto robimy tylko z mąki pszennej i gorącej wody. Farsz możemy zastąpić innymi owocami ale ja dziś polecam starte jabłko (bez cukru

prawdziwe jedzenie
Zawijaniec drożdżowy śliwkowo-jabłkowy 239

zabieram do pracy lub na uczelnię. Wykonane domowym sposobem wychodzą nam taniej, a po drugie mogę przygotować farsze, które nie zawsze możemy dostać w sklepach. Dzisiejszy przepis został przeze mnie kiedyś znaleziony na portalu Onet.pl Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru + 2-4 łyżki do nadzienia 1/3 kostki masła 5 dkg drożdży

Fabryka pomysłów
Kotlety twarogowo-gryczane 200

Dzisiaj coś bardzo sytego :) Jestem fanką wszelkiego rodzaju kotlecików, ze wszystkich składników poza mięsem ;). Tym razem wykorzystałam do nich często pojawiające się w farszach do pierogów: kaszę i twaróg. Dodałam tylko oliwki, ale można też dodać suszone pomidory, świeże zioła, jakieś ziarenka (sezam, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni). Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) -->  Olivia Anna LiIvki(...)Abby Abby ! Kotlety twarogowo-gryczane Składniki: - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 500 g twarogu - 300 g suchej kaszy gryczanej - garść czarnych oliwek - 4 łyżki mąki - 2 jajka - sól, pieprz, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka suszonej bazylii i inne ulubione przyprawy - olej rzepakowy/oliwa do smażenia Cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z opakowaniem

Corner With Recipes
Drożdżowe rogaliki z serem 168

wypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego) Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce). Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany olejem lub wysypany mąką. Wyrabiać(...)okrąg o średnicy 30-40 cm, podzielić na 12 części, u podstawy trójkąta, nałożyć łyżeczkę farszu. Zawijać. Pozostałe części ciasta, też rozwałkować i formować rogaliki. Układać na blaszce, wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Posmarować każdego rogalika mlekiem z jajkiem. Przykryć ściereczką, odstawiać na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić

moj przepis na
Naleśniki z farszem "pizzowym" 189

mężem bardzo lubimy naleśniki z wytrawnymi farszami, co widać na blogu, bo już kilka przepisów na takie dania się pojawiło :) Ostatnio trochę w ramach eksperymentu  zrobiłam naleśniki z farszem a'la pizza. Wykorzystałam przepis na sos, którym zwykle smaruję ciasto do pizzy, a do wypełnienia placków użyłam pieczarek, parówek i czerwonej papryki. Wyszło na prawdę smacznie, choć może niezbyt(...)menu :) Składniki na ok. 8 naleśników: Naleśniki: 1 jajko 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli szczypta cukru 4 łyżki oleju  Sos: 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego kilka łyżek pikantnego keczupu 2 duże ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie  Farsz: 1 duża cebula 1 średnia czerwona papryka

Simply Food
Pierogi z kaczką pieczoną i warzywami polane konfiturą z żurawin 162

wymaga tylko czasu chociaż bez przesady... na takie pierogi warto poczekać. Na około 10 porcji po 10 pierogów albo więcej lub mniej, to zależy od  ich wielkości potrzebujesz: FARSZ: - 1 kaczkę około 2 - 2,5 kilo - główkę czosnku - dużą marchew - 3 ziemniaki - połowę małego  selera lub dużą pietruszkę - 2 łyżki majeranku - łyżka papryki ostrej lub łagodnej, albo pół(...)pierogi:  Zagotuj mleko z masłem, zalej mąkę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut. Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli ( 3 litry wody). Wałkuj ciasto partiami, wycinaj kółka i nakładaj farsz Ulep pierogi i gotuj około 2 minuty po wypłynięciu. Podawaj skropioną konfiturą z żurawiny, lekko posypane

Pasje Jolki
Gołąbki bez zawijania – szybki przepis 103

zawijania zapiekane w sosie pomidorowym to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne gołąbki z ryżem, ale nie chce im się tracić czasu na parzenie kapusty i żmudne zawijanie farszu w jej liście. Osobiście ta wersja gołąbków smakuje mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik – są przepyszne, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Gołąbki bez zawijania są idealne na obiad(...)spotkania z przyjaciółmi czy na świątecznym stole. Z pewnościom zasmakują wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego ryżu główka niewielkiej kapusty 2 jajka cebula pół szklanki kaszy manny sól, pieprz Sos: 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów szklanka wody lub bulionu warzywnego kilka liści laurowych i ziela angielskiego łyżka mąki pszennej łyżka

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z kapustą słodką i kiszoną. 125

temat są miliony. To dzisiejsza moja propozycja. zapraszam ! ;-)     Składniki na farsz; 25 dag kapusty kiszonej 25 dag kapusty słodkiej sól, pieprz cebula 20 dag boczku     Składniki na ciasto; 50 dag mąki szklanka gorącej wody 4 łyzki oleju lub oliwy 1 jajko łyzeczka soli       Przygotowanie; Mąkę przesiewamy przez sitko (ja robie to do miski(...)wlewam gorącą wodę, mieszam łyzką. Dodaje olej, jajko, sól i zagniatam elastyczne ciasto. (kiedy już składniki mam wymieszane, przekładam wtedy ciasto na stolnice)Jeśli ciasto jest za twarde to dolewam jeszcze odrobine wody a jeśli za luźne to odrobine mąki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Ciasto zostawiamy na około

Radość kipiąca uśmiechem.
Arancini alla siciliana 197

groszku (może być mrożony) 2 łyżki tartego parmezanu jajko, tarta bułka olej do smażenia Przygotowanie Na patelni zeszklić cebulę, dodać pzreciśnięty czosnek i mielone mięso. Kiedy mięso się usmaży dodać pokrojone suszone pomidorki, groszek i pokrojony w kostkę  pomidor. Dusić wszystko aż woda z pomidorów odparuje, a farsz stanie się gęsty. Dosolić do smaku. Ryż ugotować zgodnie(...)żeby ryż wchłonął calą wodę. Kiedy ryż lekko przestygnie dodać do niego parmezan i dobrze wymieszać. Sprawdzić w dłoniach czy dobrze się lepi. Jeśli nie, można dodać odrobinę roztrzepanego jajka. Na dłoni rozklepać czubatą łyżkę ryżu, położyć na to trochę nadzienia i zawijać w kulki o średnicy ok 5 cm. Gotowym kulkom trzeba dać odpocząć 5-10 minut. Arancini obtaczamy

Kulinarne Inspiracje
babka z ryzem 168

Składniki farszu 2 szklanki ryżu 1 duża pierś kurczaka 4 i pół szklanki bulionu z kurczaka (gotowanego) parę orzeszków do dekoracji 2 -3 łyżki płatków papryki 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól Składniki ciasta 2 jajka 4 łyżki jogurtu 100 g margaryny 1 opakowanie proszku do pieczenia sól mąki ile zbierze(około 0,5 kg) Wykonanie Ugotować w osolonej wodzie(...)wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 3/4 i 1/4 Rozwałkować 3/4 ciasta w formie kola (u mnie ) i wyłożyć formę ,zawijając ciasto poza nią. Wypełnić teraz formę farszem .Następnie rozwałkować resztę ciasta 1/4 na koło i przykryć tym ciastem formę. Wszystko dokładnie zlepić wokoło Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C około 30-35minut do złotego koloru

w mojej kuchni
Uszka bezglutenowe, bez zbóż, paleo. 148

babcia (możecie też z tego ciasta przygotować bezglutenowe pierogi). Farsz zrobiony jest z gotowanej kiszonej kapusty, gotowanych grzybów i klarowanej na maśle cebulce, to wszystko razem mieszamy i kroimy lub blendujemy na małe kawałki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki z tapioki 1 jajko 3 duże łyżki oliwy szczypta soli Przygotowanie: Mieszamy dokładnie wszystkie(...)wodę do wrzenia. Przygotowane ciasto wkładamy pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i wałkujemy, aby uzyskać odpowiednią grubość naszych bezglutenowych uszek. Ciasto kroimy na małe kwadraciki. Nakładamy na nie farsz i zawijamy. Wrzucamy do gorącej wody, czekamy aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Trzeba się trochę uwijać przy przygotowywaniu ponieważ kiedy ciasto zbytnio przeschnie mają

PaleoLife
Cieniutkie francuskie naleśniki według Julii Child 249

kuchni francuskiej znakomitej Julii Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia ciasta Składniki: Pół szklanki mąki uniwersalnej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 duże jajko 1/8 łyżeczki soli 1,5 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki umieszczamy w misce(...)masła. Wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylamy patelnię, by ciasto rozlało się równomiernie po powierzchni. Smażymy około minuty i przewracamy na drugą stronę. Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym farszem

Kolizje Smaków
BOUCHEES A LA REINE 190

według upodobań, choć warto zajrzeć w historię tego dania. Początkowo do farszu dodawano między innymi: móżdżek jagnięcy, jądra kogucie,szpik kostny, grasicę cielęcą..... Dzisiaj przepis został znacznie uproszczony i jak dla mnie na szczęście :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 1/ cebuli 6 pieczarek 1 jajko na sos beszamel  1 łyżka masła 1 łyżka (płaska) mąki(...)czapeczki".  Rozkłóconym jajkiem,przy pomocy pędzelka posmarować boki kół umieszczonych na blasze i przykleić do nich kółka z wykrojonym środkiem. Małe kółeczka również umieścić na blasze. Całość posmarować jajkiem i piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło, aby się zeszkliła. Dodajemy drobno pokrojoną pierś

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania