przesmażamy kilka minut. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy mleko , roztrzepane jajko oraz lekko przestudzony szpinak. Wlewamy resztę oleju i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy ( miksujemy ). Smażymy duże naleśniki na natłuszczonej patelni. Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy ser feta oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji
Ostra na Słodkośmietanowo-jajeczną. Taka wytrawna tarta do wspaniały pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz cebulowo-boczkowy tworzy pożywną całość, która nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Na nadzienie: 1 papryka czerwona 2 jajka
Walijskie Pichceniewięcej opisu niż roboty, ale za to pychotka. Tort Naleśnikowy Naleśniki: - 1 ¼ szkl. mąki pszennej - 2 jajka - 1 szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek
Proste Potrawybokach pod kątem (po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera. Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety : - podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta. Smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut
Moje Kuchenne Rewelacjewzbudzenia. W dużej misce utarłam jajka, żółtka i resztę cukru. Kiedy rozczyn ruszył dodałam go do jajek wraz z pozostałymi składnikami i delikatnie miksowałam. Przez 10 min. wyrabiałam jeszcze ręcznie. Ostatecznie ciasto pozostawiłam w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 1h. Farsz: kapusta kiszona 2 cebule 1 szklanka suszonych grzybów ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz oliwa
bastalenaCiasto na pierogi: około 1,5 szkl. mąki 1/3 szklanki ciepłej wody 1 jajko 1,5 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto. Jeśli jest za suche - dodać wody, gdy za wilgotne - dosypać mąki. FARSZ: pęczek botwinki lub 2 młodziutkie buraczki z liśćmi 1 cebula - najlepiej też młoda 150 g białego sera łyżka oleju rzepakowego
kolorowotorcikowoCiasto z żółtego sera – co to za wynalazek? Jeden z tych naprawdę pysznych. Do tego farsz z piersi kurczaka, suszonych pomidorów i pieczarek. Z tego połączenia wychodzi przepyszna rolada, którą można jeść na ciepło czy na zimno oraz wykorzystać jako danie główne, bądź przystawkę. Prezentuje się wybornie, mimo, że nie wymaga wysiłku. Z nami pójdzie Wam gładko! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: nagrzewamy go już na początku – temp. 180 stopni , bez termoobiegu, opcja góra i dół. 2. CIASTO (5 min): do miski wbijamy 3 jajka i roztrzepujemy je trzepaczką lub widelcem. Dodajemy 3 czubate łyżki majonezu i mieszamy razem do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodajemy stary żółty ser, bazylię oraz oregano (po pół
Nerds Kitchenłyżki 12% śmietany 1- 2 łyżki masła 1 jajko sól świeżo zmielony czarny pieprz Pieczarki umyłam. Pokroiłam je na plasterki. Pokroiłam drobno cebulę. Zeszkliłam ją na części masła z odrobiną soli. Dołożyłam do niej pieczarki i pozostałą część masła. Pieczarki dusiłam dopóki nie odparował z nich sok. Farsz nie powinien być za rzadki. Dodałam śmietanę, przyprawiłam solą i pieprzem(...)ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów. Boki dociskałam widelcem. Każdy rożek nakłułam widelcem, Można też naciąć w dwóch, trzech miejscach nożem małe otworki wentylacyjne. Posmarowałam ciastka roztrzepanym jajkiem. Ułożyłam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni, do uzyskania złotego koloru. Smacznego
potrawyregionalnewypełnionego różnorodnymi nadzieniami. Niedawno były pierogi z truskawkami , a teraz – z tego samego ciasta, ale z innym farszem – pierogi smażone w głębokim tłuszczu. Składniki na farsz (na ok. 60 pierogów): - 750 g ziemniaków przeciśniętych przez praskę (ugotowanych poprzedniego dnia) -150g serka koziego - 2 cebule - mały kawałek pora - 3 ząbki czosnku - kilka gałązek szczypioru - po 1 łyżeczce(...)miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło” (lub wkładamy do woreczka i do lodówki). W międzyczasie szykujemy farsz. Cebule drobno kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię
mojewypiekiinietylkododatkiem szczypty cukru. Odstawiłam na około 15 minut aby podrosły. Do miski wsypałam mąkę i sól. Wlałam rozczyn z drożdży i zaczęłam mieszać. Wlałam mleko. Wbiłam jajko. Wsypałam cukier. I cukier wanilinowy. Na koniec wlałam olej. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia(...)też rozwałkować na około 1 cm. Na środek nakładałam po łyżce farszu jagodowego. Zlepiałam placki jak pierogi. Podsypywałam mąką i rolowałam. Nadawałam im kształt owalnych bułeczek. Układałam jagodzianki złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. W miseczce roztrzepałam jajko i posmarowałam nim jagodzianki. Wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni
potrawyregionalnechałki wypełnia inny farsz - nadzienie pomarańczowo - orzechowe, pistacjowo - marcepanowe i wiśniowe. Smakuje i pachnie obłędnie. Idealna i na wielkanocne śniadanie i do popołudniowej kawki. Przepis sugeruje upieczenie jednej chałki, zrobiłam jednak 2 sztuki. Może się skusisz na pyszną chałkę? Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 250 ml mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jajka faszerowane to tradycyjna wielkanocna przystawka. Idealnie sprawdzi się jako starter do świątecznego, niedzielnego śniadania jak i przed obiadem, czy po prostu zakąska na stół. Warto przygotować je wcześniej, by składniki i smaki farszu dobrze się ze sobą połączyły. Składniki 300 gramowy słoiczek suszonych pomidorów 50 gram prażonych pestek słonecznika garść świeżej bazylii łyżeczka świeżo mielonego(...)masa, natomiast ze względu na słonecznik będzie chrupiąca. Doprawiamy pastę według własnych potrzeb, chociaż przy tych składnikach nie potrzebna jest już ani sól ani pieprz. Przed nafaszerowaniem jajek możemy dodać jeszcze żółtka ugotowanego jajka, zgniecione po prostu widelcem
Życie zaczyna się w kuchniposiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 6 płatów ciasta philo ok. 50 g roztopionego masła Sposób przygotowania: Twaróg i ser feta rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać jajka miętę i pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszy płat ciasta philo posmarować roztopionym masłem i ułożyć(...)formie jeden na drugim. Na ciasto wyłożyć farsz, przykryć zwisającymi kawałkami i dokładnie docisnąć. Cały placek posmarować pozostałym masłem. Piec przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, aż do zrumienienia wierzchu. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego! Wyliczenia: twaróg 5 zł feta 2 zł jajka 2,10 zł mięta 2 zł pietruszka 1 zł ciasto philo
Obiad za dychęna około 14 pierogów 3 szklanki mąki ponad 3/4 szklanki ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli na farsz ( nie podaje konkretnych ilości ponieważ ciężko ocenić ile akurat
cukrem pudrem posypaneprzygotowywałam masę makową. Masa makowa: - 500g maku mielonego (do kupienia już także w Lidl'u) - 1,5 szkl ksylitolu lub 1 szkl ksylitolu i 2 łyżki miodu - 3-4 jajka - mały słoik powideł - 125g masła - 1 łyżeczka kartoflanki - szczypta drożdży - kilka kropli olejku migdałowego - 150-160g bakalii ( ja daję tylko mielone migdały i orzechy laskowe) można dowolnie, np.sk(...)keksówki. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozsmarować. Boki pozostawić bez farszu. Zwinąć przy pomocy papieru w rulon i delikatnie przenieść do foremki. Odstawić na ok. 30 minut pod przykryciem. Przed wstawieniem do piekarniku ponakłuwać widelcem i posmarować wodą lub rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok 45-50 minut, do lekkiego zrumienienia
Smaczne Zdrowe